Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απορίες


ergatikos2011

Recommended Posts

 Πώς ξέρει όμως ο παραπάνω ιδιοκτήτης ότι δεν το θίγει η παραπάνω μοιρασιά και ότι ο μηχανικός ή ο εργολάβος δεν ζητάει παραπάνω από το κανονικό? Αυτό εννοώ. Υπάρχει κάποιος κανονισμός?

Τι εννοείς "παραπάνω από το κανονικό"?

Όταν αγοράζεις π.χ. αυτοκίνητο τι ορίζεις εσύ ως "κανονική" τιμή???

Δηλαδή ένα επιβατικό όχημα μιας φίρμας, π.χ. μήκους 4 μέτρων, μπορεί να πωλείται καινούργιο 12.000 € και μιας άλλης φίρμα με ίδιο περίπου μήκος να τιμολογείται 30.000 €. Και οι δύο τιμές είναι "κανονικές"

Όπως επίσης και ένα οικόπεδο ενός στρέμματος στα Λιόσια μπορεί να πωληθεί σήμερα για Χ ευρώ και στην Μύκονο, πάλι ένα στρέμμα, να πωληθεί για 20Χ ευρώ. 

 

Επίσης ο οικοπεδούχος στο τέλος δεν παραλαμβάνει απλά ποσοστά. Παραλαμβάνει μια χειροπιαστή κατασκευή. Για την κατασκευή αυτή ισχύουν κανονισμοί. Η εφαρμογή όλων αυτών των κανονισμών (π.χ. το σύνολο των σχετικών EN) είναι το μόνο "κανονικό" που πρέπει απαρέγκλιτα να τηρηθεί. Το ενδεχόμενο μη τήρησης των θεσμοθετημένων κανονισμών από τον μηχανικό θα πρέπει να σε απασχολεί ίσως περισσότερο και από τα ποσοστά. 

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις που μου δώσατε στα ερωτήματα του αλλά έχω κάποιες απορίες σχετικά με τον χρήστη pallaks ο οποίος αναφέρει ότι:

"Παλιά που κατασκευαζόταν αντιπαροχές (διότι σήμερα είναι εξαιρετικά απίθανο να τύχει λόγω των οικονομικών της χώρας) το ποσοστό ήταν συνήθως 60/40 ή 70/30 και ήταν η συμφωνία μεταξύ των δύο και ότι ο μηχανικός δεν είχε σχέση με την συμφωνία εκτός και αν ήταν ο ίδιος και εργολάβος".

Όταν όμως πήγαιναν σε δικηγόρο για την παραπάνω συμφωνία σχετικά με το παραπάνω ποσοστό π.χ. 70/30 πάνω σε ποιό ΦΕΚ βασιζόταν η παραπάνω μοιρασιά? Αυτό εννοώ? Και πώς ο δικηγόρος γνώριζε ότι ο ένας δεν ρίχνει τον άλλον? Και γιατί να μην είναι 50-50 ή 90-10? Γιατί έχω ακούσει ότι είναι το 30% στον μηχανικό/εργολάβο (αν είναι το ίδιο άτομο) και το υπόλοιπο στον οικοπεδούχο. Και δεν ίσχυε μόνο για αντιπαροχές.

Δηλαδή η συμφωνία μεταξύ των δύο τους (οικοπεδούχο και εργολάβο/μηχανικό) δεν στηριζόταν σε κάποια νομοθεσία?

Παρακαλώ όπως μου απαντήσετε διότι είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα το οποίο θέλω να πιστεύω ότι αξίζει ευρύτερης συζήτησης. Σας ευχαριστώ πολύ.

ακομη δεν καταλαβα τι εννοεις.

και για τι αλλο ισχυε;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μάλλον ο ergatikos δεν έχει καταλάβει τον όρο αντιπαροχή.

Αντιπαροχή είναι όταν ο εργολάβος (κατασκευαστής στη πιάτσα), φτιάξει με δικά του έξοδα μια κατασκευή (πολυκατοικία) σε ένα οικόπεδο που θα το δώσει ο ιδιοκτήτης. Με τη περάτωση του έργου ο ιδιοκτήτης θα πάρει διαμέρισμα ή διαμερίσματα ή μαγαζιά ανάλογα με το ποσοστό της συμφωνίας. Ο ιδιοκτήτης δεν βάζει λεφτά αλλά ούτε παίρνει!

Εργολαβία είναι όταν ο εργολάβος (μηχανικός ή μη) αναλάβει την κατασκευή μιας πολυκατοικίας ( βάζω  πολυκατοικία για να είναι το ίδιο με το παραπάνω παράδειγμα), σε αυτή τη περίπτωση συμφωνούν ένα ποσοστό πχ 20%, αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης πληρώνει όλη τη κατασκευή,  και το ποσό επι της εκατό στον  εργολάβο, βάση του συνολικού κόστους κατασκευής ή όπως αλλιώς συμφωνηθεί.

Στη μια περίπτωση ο ιδιοκτήτης βάζει μόνο το οικόπεδο και παίρνει κάποιο ποσοστό επι της κατασκευής

Στη δεύτερη περίπτωση ο ιδιοκτήτης βάζει το οικόπεδο και τα λεφτά και παίρνει όλη την οικοδομή μετά το πέρας της κατασκευής!

Και στις δυο περιπτώσεις το ποσοστό συμφωνείται και δεν αναφέρεται σε ΦΕΚ αλλά στη προσφορά και τη ζήτηση (νόμος της ελεύθερης αγοράς)!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.