Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Γρίφος με το δημοσίευμα για αυτόνομη θέρμανση διαμερισμάτων - Διαψεύδει η ΠΟΜΙΔΑ


Engineer

Recommended Posts

Ο τίτλος πάρθηκε από το άρθρο που κάναμε την αναδημοσίευση. Ωστόσο αν είναι λάθος η παραπλανητικός θα μπορούσαμε να τον διορθώσουμε.

 

Διαβάσω όμως πως υπάρχει αβεβαιότητα για το τι τελικά θα ισχύσει... Η είδηση έχει αναπαραχθεί από πάρα πολλά μέσα με παρόμοιο αλλά και πιο εμφατικό τίτλο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

τελευταια  εξελιξη...

 

Τρίτη 03/01/2017 - 16:05
Δεν απελευθερώθηκε η μετατροπή σε αυτόνομη θέρμανση, λέει η ΠΟΜΙΔΑ

   

Δεν απελευθερώθηκε η μετατροπή σε αυτόνομη θέρμανση, λέει η ΠΟΜΙΔΑ

ΣΥΝΘΗΚΕΣ «ΖΟΥΓΚΛΑΣ» ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ!

Δεν έχει απελευθερωθεί η  μονομερής αποχώρηση από τα υπάρχοντα συστήματα κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε συνθήκες «ζούγκλας» σε όλες τις πολυκατοικίες, αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Από την Ομοσπονδία τονίζεται ότι με αφορμή τα δημοσιεύματα περί υποτιθέμενης αλλαγής στις προϋποθέσεις εγκατάστασης ανεξάρτητων θερμαντικών συστημάτων σε ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες πολυκατοικιών:

1.Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη δυνατότητα απόσπασης συγκεκριμένης ιδιοκτησίας από θέρμανση με υγρά καύσιμα στο φυσικό αέριο, ή αντικατάσταση του κοινόχρηστου καυστήρα της οικοδομής με καυστήρα φυσικού αερίου ορίζονται από το Π.∆.420 της 19/20.10.87 "Για εγκατάσταση δικτύων αερίων καυσίμων σε νέες οικοδομές". (ΦΕΚ Α' 187), στο άρθρο 2 όπως έχει τροποποιηθεί ως σήμερα.

2. Το άρθρο 39 του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 4447/2016 περί χωρικού σχεδιασμού κλπ. τροποποιεί το άρθρο 11 του νόμου 4342/2015 που αναφέρεται στους μετρητές ενεργειακής κατανάλωσης. Η νέα παράγραφος 8 του άρθρου αυτού αφορά αποκλειστικά την εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης της ενέργειας που καταναλώνεται, και δεν μπορεί ποτέ να αφορά το δικαίωμα της αυθαίρετης εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο ή άλλο μέσο θέρμανσης, με αγνόηση των κανονισμών των πολυκατοικιών όλης της χώρας.

3. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του νομοθέτη, η συγκεκριμένη έκφραση "δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα" δεν μπορεί ποτέ να αφορά την παράκαμψη των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών (η οποία ασφαλώς δεν αποτελεί «όργανο αρχής ή φορέα»), αλλά το ότι, αν κάποιος νόμιμα από πλευράς συνιδιοκτησίας,  μπορεί να εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα μέτρησης ή κεντρικής θέρμανσης, δεν χρειάζεται άδεια ή έγκριση από καμιά πολεοδομική ή άλλη δημόσια αρχή.

4. Αν ο νομοθέτης ήθελε πράγματι να επιτρέψει την μονομερή και αυθαίρετη αποχώρηση από τα υπάρχοντα συστήματα κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών, γεγονός που θα δημιουργούσε συνθήκες "ζούγκλας" σε όλες τις πολυκατοικίες και δεκάδες χιλιάδες προσφυγές στα Πρωτοδικεία της χώρας, θα έπρεπε να τροποποιήσει ρητά τις διατάξεις του Π.Δ. 420/1987, που ρυθμίζουν το θέμα αυτό, ή έστω τις διατάξεις περί οριζοντίου ιδιοκτησίας του Ν. 3741/1929, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η ΠΟΜΙΔΑ είχε προτείνει όταν προ διετίας είχε γίνει πολύμηνη και διεξοδική δημόσια διαβούλευση επί του θέματος αυτού, και όχι να επιχειρήσει, ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό θέμα, να το περάσει συγκαλυμμένα σε άσχετη διάταξη, χωρίς καμιά απολύτως διαβούλευση.

5. Πράγματι, όπως η ΠΟΜΙΔΑ είχε επισημάνει από το 2014, αν επιτρέψουμε άναρχα την αυτόβουλη ατομική θέρμανση με φυσικό αέριο ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο, των ισχυρότερων οικονομικά νοικοκυριών της κάθε πολυκατοικίας, αυτό θα αποτελέσει την απαρχή τεράστιας περαιτέρω υποβάθμισης της ζωής των υπολοίπων – οικονομικά ασθενέστερων- μέσα στο ίδιο κτίριο, την κακοποίηση των προσόψεων των οικοδομών, και τελικά τη μετατροπή των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών σε πυγμαχικά ριγκ, με χιλιάδες πολιτών να εμπλέκονται σε ατέρμονες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες!
Κατηγορία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Link to comment
Share on other sites

Αν απαιτείται ανέγερση ικριωμάτων για την υλοποίηση του δικτύου, δεν θα εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακας για αυτό; Και αυτή η άδεια δεν απαιτεί την συναίνεση των συνιδιοκτητών μια και οι εγκαταστάσεις αυτές είναι επέμβαση στις όψεις του κτηρίου; Όποιος θέλει περνάει σωληνώσεις από όπου θέλει;

Link to comment
Share on other sites

1. Στο άρθρο του νόμου αναφέρει ''...ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών...'' θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνει πιο ξεκάθαρος.

 

2. Υπάρχει βάση στην αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ αλλά δεν το στηρίζει καθόλου καλά. 

 

3. Επίσης,ο νέος νόμος υπερισχύει του προηγούμενου.

 

4. Δεν νομοθετεί η ΠΟΜΙΔΑ (ούτε φυσικά τα ΜΜΕ) αλλά ούτε και εκτελεστική εξουσία είναι. 

 

5. Εδώ θα βρείτε όλα τα σχετικά:
http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Psifisthenta-Nomoschedia?law_id=dbf2ce9a-076f-408b-a944-a6dc014af264 

 

Δυστυχώς στην αιτιολογική έκθεση δεν αναφέρει κάτι για αυτό το άρθρο οπότε δεν έχουμε άλλα στοιχεία.

 

6. Πλέον αρμόδιο να απαντήσει το σχετικό υπουργείο.

Link to comment
Share on other sites

 

 

προσωπικα δεν βλεπω να μιλαει για "αποκοπη" απο την θερμανση

ουτε να τροποποιει τις διαταξεις περι 51%...κλπκλπ.

 

 Όπως πάντα έγκυρος!

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι ένα θέμα σαν αυτό, που αφορά χιλιάδες νοικοκυριά, δεν το περνάς με μια τροπολογία. Θεωρώ ότι όποιος πάει να κάνει χρήση της διάταξης αυτή τη στιγμή θα βρει τον μπελά του. Παρόλα αυτά, δεδομένης της πολύ κακής κατάστασης των κεντρικών συστημάτων θέρμανσης στην Ελλάδα, καλό είναι η συγκεκριμένη τροπολογία να προχωρήσει και να λυθούν διάφορα νομικά θέματα (πχ. οριζοντίου ιδοκτησίας) ή πολεοδομικά θέματα (έκδοση άδειας όπως αναφέρθηκε πιο πάνω).

Link to comment
Share on other sites

Εκτός από τις δικαστικές και δικηγορίστικες, δηλαδή νομικές, μ... , υπάρχουν πολλά πολεοδομικά και τεχνικά θέματα που πρέπει να λυθούν, όπως π.χ. που θα εγκατασταθούν οι σωληνώσεις κλπ. Στην πρόσοψη μιας πολυκατοικίας ;;;
 

 

 

 

 

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Didonis

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Δεν λύνονται τα πράγματα με ένα χαρτί.Αυτοί που νομοθετούν σε αυτήν την κυβέρνηση γενικά δεν έχουν ιδέα ή κάνουν πως δεν έχουν ιδέα.Το δεύτερο είναι πιο σοβαρό!

Link to comment
Share on other sites

Σε καθε περιπτωση ηδη ισχυε οτι δεν απαιτειται συννενεση απο τη γενικη συνελευση για τοποθετηση αυτονομης μοναδας θερμανσης, παρέμενε όμως η συμμετοχή της ιδιοκτησιας στην κατανομη δαπανων (πληρωμή "παγίων").

 

Ο νέος νόμος δεν αναφέρετε στην απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής παγίων.

 

Σαφώς παραμένουν οι ισχυουσες διαταξεις για την εγκατασταση των σωληνωσεων στις οψεις του κτιριου, οι οποιες ειναι απαραιτητες για χρήση φυσικου αεριου

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.