Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δημόσια έργα δίχως δημοσιονομικό κόστος


Engineer

Recommended Posts

Κι όμως, υπάρχουν έργα δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας που δεν αφήνουν καν το αποτύπωμά τους στο δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος! Ποιος το ξέρει; Το θέμα δεν είναι ποιος ή ποιοι το ξέρουν, αλλά ποιος ή ποιοι αξιοποιούν αυτή την τόσο μοναδική δυνατότητα. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Τον περασμένο Απρίλιο, κατόπιν αξιολόγησης από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat, τα έργα που γίνονται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ταξινομήθηκαν εκτός γενικής κυβέρνησης και δεν προσμετρήθηκαν στο δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, χάρη στην καλή κατανομή ρίσκου μεταξύ του Δημοσίου και των αναδόχων, κατά πλήρη συνέπεια με τους κανόνες ESA 2010.

 

Μάλιστα, σε σχετικό δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι ΣΔΙΤ που αξιολογήθηκαν και ταξινομήθηκαν εκτός γενικής κυβέρνησης». Πιο συγκεκριμένα στον μεγεθυντικό φακό των ελεγκτικών αρχών τέθηκαν τα εξής έργα: 24 σχολικές μονάδες στην Αττική, η Τηλεματική των Αστικών Συγκοινωνιών, το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο στις Αστικές Συγκοινωνίες, η Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 

Posted Image

 

 

Τι σημαίνει αυτό και ποιες πρακτικές συνέπειες έχει; Με δεδομένη την απόφαση των ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat, οι σχολικές μονάδες από 24 θα μπορούσαν να ήταν 124 ή 1.024 και να μην περιορίζονταν μόνο στην περιοχή της Αττικής, αλλά να απλωθούν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Με άλλα λόγια, η κατασκευή σχολικών μονάδων θα μπορούσε εξ ολοκλήρου να γίνεται με ΣΔΙΤ. Κι όμως, το πρόγραμμα των 24 σχολικών μονάδων στην Αττική -που έχει πάρει και παίρνει τα εύσημα των επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης- δεν γίνεται από όλους αποδεκτό.

 

Ενας από τους λόγους της αντίδρασης είναι και η ύπαρξη της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές. Η τελευταία, όπως διαβάζουμε και στο site της, «είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους, για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές (νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, σωφρονιστικά καταστήματα κ.ά.).

 

Σκοπός μας είναι η παροχή πρωτοπόρων και καινοτόμων δημοσίων κτιρίων, με σεβασμό στο περιβάλλον και, πάνω απ’ όλα, με τους ευνοϊκότερους όρους για το δημόσιο συμφέρον. Η εταιρεία προήλθε από τη συγχώνευση των εταιρειών Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ Α.Ε.) και Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομείων (ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε.). Την 01.08.2015 η συγχώνευση ολοκληρώθηκε με την προσχώρηση και της Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε. στην ΚτΥπ Α.Ε.».

 

Να το επαναλάβουμε: Ολα αυτά με τα οποία (δεν) μπορεί να ασχοληθεί λόγω έλλειψης πόρων η Κτιριακές Υποδομές θα μπορούσαν να γίνουν με ΣΔΙΤ -νοσοκομεία, σχολικές μονάδες, δικαστικά μέγαρα, φυλακές κ.λπ.- δίχως να αφήσουν καν ίχνη στο δημόσιο χρέος. Το ίδιο και για τα σκουπίδια στις περιφέρειες!

 

Posted Image

 

Πηγή: http://www.newmoney....ionomiko-kostos

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.