Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νέο «Εξοικονομώ»: Καμία προτεραιότητα στις παλιές αιτήσεις


Engineer

Recommended Posts

Με τον πιο επίσημο τρόπο – και μάλιστα κατηγορηματικά – κλείνουν την πόρτα οι αρμόδιοι Υπουργοί στην πιθανότητα να «μοριοδοτηθούν» ή να έχουν προτεραιότητα οι εκκρεμείς αιτήσεις του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» που δεν κατάφεραν να λάβουν τις σχετικές κρατικές ενισχύσεις και παραμένουν «παγωμένες» από το 2014.

 

Τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, που έχει την αρμοδιότητα όλων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όσο και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωσαν με επιστολή τους τη Βουλή, σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης, ότι δεν είναι εφικτή η ένταξη με προνομιακούς όρους ή προτεραιότητα στο νέο «εξοικονομώ» των δικαιούχων που είχαν αιτηθεί την ένταξή τους ή είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» αλλά δεν πρόλαβαν να λάβουν τις σχετικές επιχορηγήσεις και δάνεια, λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού.

 

Ο βασικός λόγος που τα αρμόδια Υπουργεία «κλείνουν την πόρτα» στις παλαιές αιτήσεις είναι το ζήτημα της ίσης μεταχείρισης μεταξύ όσων κάνουν αίτηση στο νέο πρόγραμμα αλλά και οι διαφορετικοί όροι και προϋποθέσεις που θα έχει το νέο εξοικονομώ, τόσο όσον αφορά τους ενεργειακούς στόχους και τις τεχνικές προϋποθέσεις επίτευξής τους, όσο και τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τα εισοδηματικά κριτήρια.

 

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Χαρίτσης επικαλείται συγκεκριμένους λόγους που κάνουν καθιστούν δύσκολο να δοθεί προτεραιότητα στους αιτούντες οι οποίοι δεν επωφελήθηκαν από το Πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» της προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013.

 

Οι βασικοί λόγοι είναι:

 

⦁ Ο επανασχεδιασμός των κριτηρίων επιλογής και ένταξης των νοικοκυριών

⦁ Η επικείμενη επικαιροποίηση του ΚΕΝΑΚ που αποτελεί όρο (αιρεσιμότητα, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς) για τη χρηματοδότηση πράξεων ενεργειακής αναβάθμισης (και επομένως έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με το νέο κανονισμό)

 

Επίσης ο Αλέξης Χαρίτσης τονίζει ότι ακόμη και σε περίπτωση μπορούσε να υπάρξει μια κάποια μορφή μέριμνας για τις παλαιές αιτήσεις αυτό θα απαιτούσε επικαιροποίηση δικαιολογητικών, του ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας των ωφελούμενων κλπ, ενώ καταλήγει αναφέροντας ότι σε περίπτωση που δίνονταν προτεραιότητα στην υπαγωγή των παλαιών αιτήσεων θα προέκυπτε θέμα άνισης μεταχείρισης.

 

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Σταθάκης τονίζει στην επιστολή του ότι στο νέο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 θα υπάρχουν νέοι όροι και προϋποθέσεις που προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί, κυρίως όσον αφορά τον ενεργειακό στόχο, και νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία. Κατά συνέπεια, τονίζει ο ΥΠΕΝ, θα πρέπει να ακολουθηθεί νέα διαδικασία υποβολής αίτησης, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες υπαγωγής της αίτησής τους στο νέο πρόγραμμα.

 

Θυμίζουμε ότι φορείς της αγοράς πρότειναν, όπως αποκάλυψε η Voria.gr, την εφαρμογή ενός παράλληλου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο θα ικανοποιήσει τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος από τις αιτήσεις που παραμένουν «παγωμένες» από το τέλος του 2014 και θα τρέξει ανεξάρτητα από το νέο «Εξοικονομώ», με χρηματοδότηση από άλλους πόρους, όπως το Ταμείο Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου, και οι επιστροφές του προγράμματος ΤΕΠΙΧ1, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει λάβει τις οριστικές της αποφάσεις.

 

Πηγή: http://greenagenda.g...α-προτεραιότητ/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

κάτσε μην ζητήσουν πίσω και τα λεφτά από το προηγούμενο διότι ο προηγούμενος ΚΕΝΑΚ είχε αποκλείσει πολλά υποχρεωτικά ΕΝ. Αμφιβάλλω βέβαια κατά πόσο τα υφιστάμενα λογισμικά θα μπορούν να ανταποκριθούν στις αλλαγές ή θα πεταχτούν στα σκουπίδια. 

Link to comment
Share on other sites

Μετά το   "Η αριστεία είναι ρετσινιά"...,

μάθαμε κι ότι είναι άνιση μεταχείριση

το να δώσεις προτεραιότητα

σ αυτούς που προηγούνται ....!!!!!  :shock:

Link to comment
Share on other sites

Η σωστη αντιμετωπιση θα ηταν, οταν επρεπε, να πιεσουν τις τραπεζες να τρεξουν τη διαδικασια.

Ή απλα, αν ηταν δυνατον, να απεμπλεξουν τις Τραπεζες απο το "εξ ' οικονομω".

 

Αν και εφοσον αλλαξει ο ΚΕΝΑΚ και η διαδικασια του προγραμματος, πως ειναι δυνατον οι  "παλιοι" να υπαχθουν με αλλα κριτηρια?

Link to comment
Share on other sites

Το γεγονος να μην δικαιο για καποιον που εκανε αιτηση στη ζουλα να παρει την επισοτηση οταν αλλους τους διωχνανε απ τις τραπεζες δεν περναει απ το μυαλο ενος αριστου ?

 

Ολοι απο την αρχη και δικαια. Ποια η διαφορα να κανεις νεα αιτηση, γιατι να προηγεισαι δηλαδη , με ποια λογικη? Ολοι το ιδιο θελουμε.

Link to comment
Share on other sites

Για μια ακόμα φορά το Ελληνικό κράτος αποδεικνύει την αφερεγγυότητά του...

Είναι τόσα πολλά τα παραδείγματα που συνηθίσαμε πια και μάλλον μερικοί από μας δεν το καταλαβαίνουν καν...

Άσε που ορισμένοι μάλιστα το βρίσκουν και σωστό...

Τι να πει κανείς...

Σηκώνεις τα χέρια ψηλά...

Edited by nick_61
Link to comment
Share on other sites

Ότι ναναι ο άλλος περιμένει 2 χρόνια θα του πεις κάνε νέα αίτηση και θα συνεχίζεις να τον έχεις πελάτη και να κάνει Εξοικονομω... Καλά κρασιά χαχαχαχα

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.