Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Recommended Posts

Αντιγραφω απο το βιβλιο "Δημοσια και Ιδιωτικα Εργα ΠΑΘΗΜΑΤΑ-ΜΑΘΗΜΑΤΑ" του Θ.Π.Τασσιου

 

"Προς τουτο ο Πραγματογνωμων :

α) Απαιτει και αναζητα το συνολο δεδομενων ,οπως

- Τευχη και σχεδια μελετης

- Ημερολογια ,μαρτυριες ,πιστοποιητικα

- Πληρη προσπελαση και δικαιωμα εμμεσων και ημικαταστροφικων ελεγχων στο δομημα .

Εαν δεν του δοθουν αυτες οι δυνατοτητες ,παραιτειται.

β) ..........

γ)...........

 

 

 

 

.

.

.

Edited by KF
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις εμπιστοσύνη ότι θα σου δώσει το 50% μετά την όρκιση κάντο. Την προκαταβολή την χρειάζεσαι για τα διάφορα έξοδά σου και το χρόνο που θα αφιερώσεις. Μπορεί να περιλαμβάνει - αν το έχετε συμφωνήσει - και τα έξοδα π.χ. δοκιμών. Να ξέρεις πάντως ότι αν ορκιστείς δεν μπορείς στη συνέχεια να παραιτηθείς ή να πεις ότι κακώς ανέλαβες

Link to comment
Share on other sites

Μπορεις να παραιτηθεις (το εχω κανει αρκετες φορες ) για δυο κυριως λογους

1) Δεν δεχονται να αποζημιωσουν οι ενδιαφερομενοι (καθως κανεις δεν σε υποχρεωνει να πληρωσεις ολα τα εξοδα απο την τσεπη σου και μετα να τα ζητησεις μεσω δικαστηριου και τρεχα γυρευε σε αγωγες κ.λ.π.)

2) Το αντικειμενο ειναι εκτος ειδικοτητα σου (ναι γινεται και αυτο !!!) ή οι εμπλεκομενοι δεν σου παρεχουν ολα τα απαιτουμενα στοιχεια.

Link to comment
Share on other sites

Αυτά που αναφέρεις συνάδελφε KF, δεν γίνονται γνωστά πριν ορκιστείς ? (ώστε να μην αποδεχθείς την ορκομοσία)

Την παροχή στοιχείων την επιβάλλει η απόφαση που σε ορίζει.

Link to comment
Share on other sites

Πριν την ορκωμοσια δεν εχεις προσβαση στη δικογραφια. Μπορεις βεβαια να ζητησεις οτι εγγραφα εχουν οι διαδικοι ,σαν ιδιωτης ομως και οχι σαν πραγματογνωμονας. Ετσι δεν μπορεις να επικαλεστεις οτι καποιος απο τους αντιδικους π.χ δεν σου εδωσε καποιο στοιχειο ή να βασιστεις σε αυτα που θα σου δωσει (που βεβαια πρεπει να υπαρχει στη δικογραφια ). Ασε που απο τη μερα που θα σου κοινοποιηθει η αποφαση μεχρι τη μερα που πρεπει να ορκιστεις (συνηθως 20 μερες ) πρακτικα δεν προλαβαινεις να κανεις την γραπτη διαδικασια που απαιτειται (να ζητησεις δηλαδη εγγραφως τα στοιχεια και μετα εγγραφως να ενημερωσεις τους διαδικους ποσο κοστιζει η δουλεια και μετα να περιμενεις ενα λογικο διαστημα να σου καταθεσουν μια προκαταβολη ) .

Παντως ανεξαρτητα απο ολα αυτα αν δεν πληρωθεις απο τους διαδικους μην περιμενεις να τα παρεις δικαστικα.Θα τρεχεις για πολυ πολυ καιρο και ισως χωρις επιτυχια (περα απο τα εξοδα για δικηγορους -αγωγες κ.λ.π )

 

Κωδικας Πολιτικης Δικονομιας

"Αρθρον 385. 1. Πριν από κάθε ενέργεια οι πραγματογνώμονες ορκίζονται σύμφωνα με τις διακρίσεις του άρθρου 408, ότι θα εκτελέσουν ευσυνειδήτως τα καθήκοντά τους. 2. Η όρκιση των πραγματογνωμόνων γίνεται ενώπιον του δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση ή του δικαστηρίου ή του δικαστή που ορίζεται από το πρώτο, και συντάσσεται έκθεση γι` αυτήν.'

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Αν τηρήσεις το γράμμα του Νόμου, τότε θα ορκιστείς για μια υπόθεση που μπορεί να μην είσαι σε θέση να γνωμοδοτήσεις, οπότε θα πρέπει να παραιτηθείς (και να γίνει δεκτή η παραίτηση) με αποτέλεσμα ο επισπεύδων να χάσει επιπλέον χρόνο. Τέλος θεωρώ ότι είναι τίμιο να κάνεις και να αναφέρεις στον επισπεύδοντα μια εκτίμηση της αμοιβής σου και όχι να την ανακοινώνεις στο τέλος, που υποχρεωτικά θα σου δώσει αν θέλει να προχωρήσει η υπόθεσή του. Στα υπόλοιπα συμφωνώ απολύτως.

Link to comment
Share on other sites

Εγω παντως σε ολες τις  πραγματογνωμοσυνες που εχω κανει (αν και εδω και δυο χρονια τις σταματησα για προσωπικους λογους ) ανεφερα την   δαπανη μεσα σε διαστημα 5 ημερων (ζητωντας ταυτοχρονα και προκαταβολη το 50% ) αφου ελαμβανα πρωτα ολα τα στοιχεια απο τους ενδιαφερομενους ( και οπωσδηποτε μετα την ορκιση) διοτι μονο τοτε μπορουσα να την εκτιμησω με αρκετη ακριβεια.

Και ασφαλως οχι στο τελος της δουλειας .

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι πριν την όρκιση πρέπει να έχει ο πραγματογνώμονας τουλάχιστον μια γενική γνώση για το υπό διερεύνηση αντικείμενο και μια εκτίμηση για την αμοιβή του, που θα την αναφέρει στον επισπεύδοντα, προκειμένου να αποφασίσει αυτός αν θέλει να συνεχίσει ή όχι την υπόθεση. Είναι μια ειλικρινής και ουσιαστική στάση. Κατά τα άλλα 50% μπροστά και τα υπόλοιπα πριν την κατάθεση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.