Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μελέτη Στατικής Επάρκειας και Νόμοι Αυθαιρέτων.


da-mi

Recommended Posts

Εγω νομιζω οτι η κατασταση θα γινει οπως αναφερει ενας συναδελφος σε μηνυμα του..............

Πως οταν αγοραζεις μια κουζινα σου λενε οι εταιριες παρτην απο μενα και δωρο ο σχεδιασμος ?

Ετσι και εδω η κατασταση θα γινει "εδω οι καλες ενισχυσεις" και δωρο η "μελετη".

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι νομίζω ότι σε πρώτη φάση τουλάχιστον θα γίνει -όχι ότι είναι αντίστοιχο το πρόβλημα- κάτι παρόμοιο με τα εξ αδιαιρέτου => θα λέμε οι "καλοί" μηχανικοί τις ενδεχόμενες συνέπειες της δήλωσής του, θα ξενερώνει και θα επιλέγει τα τσακάλια που δε θα δίνουν καθόλου βάση στο θέμα και θα τον καθησυχάζουν με ατάκες του στύλ "το δηλώνουμε τώρα και σε 5 χρόνια ποιος ζει και ποιος πεθαίνει όλο και κάτι θα βγει κλπ κλπ".

 

Οπότε προβλέπω σημαντικό ποσοστό χαμένων δουλειών, ειδικά με τον τρόπο που "επικοινωνεί" το Νόμο η κυβέρνηση ("ξεχνώντας" να αναφέρει τη σημασία αυτής της μελέτης ή των συνεπειών ενός αρνητικού αποτελέσματος, μετατρέποντάς την στα μάτια του κόσμου σαν άλλο ένα "χαρτί" για να "δίνουν στους μηχανικούς λεφτά").

Στην ουσία βέβαια μάλλον άλλους εξυπηρετεί αυτή η μανία με τα στατικά σε αυτή τη φάση (ενώ είναι προφανές ότι αφορούν στο στάδιο της ταυτότητας) όπως ανέλυσαν παραπάνω οι συνάδελφοι, ασφαλιστικές-τράπεζες κλπ. Δε νομίζω να τους έπιασε ξαφνικά η αίσθηση ευθύνης.

 

ΥΓ φαντάζομαι τη φάτσα του πελάτη ήδη  να  ζητάει κοστολόγιο για το αυθαίρετο, και γω να του απαντάω για τα στατικά  (να δω τα σχέδια πρώτα, να δω πού υπαγόμαστε να μιλήσω και με το εργαστήριο αφού διαβάσω να δω τι εργαστηριακά χρειαζόμαστε και θα σου πω). Θα πέσει πολύ "άκυρο" μου φαίνεται.

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα...

 

Ακολουθεί μια μάλλον "χαζή" ερώτηση, στα πλαίσια της διάθεσης εισπραξιμότητας του καινούριου νόμου - προσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί :

 

Μ.Σ.Ε. θα συντάσσεται μόνο για τα κτίρια που θα δηλωθούν με τον καινούριο νόμο στις κατ. 4 & 5 (οπου απαιτείται σαν απαραίτητο δικαιολογητικό) ή και για τα υπόλοιπα κτίρια που θα δηλωθούν στις κατ. 1 & 2, αλλά εμπίπτουν στις διατάξεις της υποπαραγράφου (αα), της παρ (η) του άρθρου 99?

                                                                                    Άρθρο 99

 

η)    ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ:

αα)    Μελέτη στατικής επάρκειας, πραγματοποιείται για κάθε κατασκευή που ανήκει σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις, εκτός των περιπτώσεων αυθαίρετων μικρών παραβάσεων της κατηγορίας 3 του άρθρου 96 του παρόντος και κτιρίων σπουδαιότητας Σ1 κατά τον ΕΑΚ όπως ισχύει:

αα1)    Κάθε ανεξάρτητη κατασκευή που είναι εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετη

αα2)    Όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στο Ν 4178/13 και με βάση ένα τουλάχιστον από τα υποβληθέντα ΔΕΔΟΤΑ που την αφορούν, κατατάσσεται σε μέσης (Μ) ή υψηλής (Υ) προτεραιότητας περαιτέρω ελέγχου.

αα3)    Για κάθε αυθαίρετη προσθήκη ή τροποποίηση ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια κατηγορίας σπουδαιότητας Σ2, Σ3 και Σ4 σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό όπως ισχύει (ΕΑΚ) με την επιφύλαξη του εδαφίου β της παρούσας παραγράφου.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι διώροφο κτίσμα κατασκευής του 1967 με οικοδομική άδεια στο οποίο έχει αλλάξει αυθαίρετα η χρήση στο ισόγειο, από αποθήκη σε καταστήματα, θεωρείται ότι

Α. εφόσον η στατική μελέτη έχει εφαρμοστεί και ο φέρων οργανισμός έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με την μελέτη 

Β.(Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ) Το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά διηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο είναι μικρότερο σε επιφάνεια από 20 τ.μ., αφού επί της ουσίας πέρα από την αλλαγή χρήσης δεν υπάρχει άλλη αυθαιρεσία σε εμβαδόν.

 

Μπορεί να απαλλαγεί από την υποχρέωση εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας?

Edited by johnjohn1
Link to comment
Share on other sites

Μου φαίνεται ότι μπερδεύουμε τα πράγματα . Πριν το 85 είχαμε τα κτίρια κατοικίας και τα ειδικά κτίρια . Εδώ πλειοψηφεί λογικά η χρήση κατοικίας , αφού το κλιμακοστάσιο μετράει σε αυτή . Αλλά δεν έχει και σημασία .

 

Η ουσία είναι , αν έχει εφαρμοστεί η στατική μελέτη και αν τα φορτία υπολογισμού των 500 κιλών/τμ που είναι για τα καταστήματα , ίσχυαν και για τις αποθήκες , που δεν θυμάμαι τώρα . Αν λοιπόν είναι τα ίδια , τότε προς τι η ΜΣΕ ?

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.