Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νέο Εξοικονομώ: διαδικασία υπαγωγής ωφελούμενων & πρόσκληση συμμετοχής των τραπεζών στο πρόγραμμα


Engineer

Recommended Posts

Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) συνέταξε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για τη δημιουργία ταμείου δανείων και προσχώρηση σε συνεργασία με σκοπό την από κοινού επένδυση κεφαλαίων για την παροχή δανείων, στο πλαίσιο του «Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ».

 

Οι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί θα χρησιμοποιήσουν ίδια κεφάλαια από κοινού με κεφάλαια του «Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ», το οποίο διαχειρίζεται η ΕΤΕΑΝ ΑΕ, με σκοπό τη δημιουργία και χρηματοδότηση Ταμείου Δανειοδότησης για την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους σε φυσικά πρόσωπα για την ενίσχυση παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών.

 

Το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην ΕΤΕΑΝ ΑΕ κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του «Ταμείου Εξοικονομώ II» συνολικού ύψους εξήντα οχτώ εκατομμυρίων ευρώ (68 εκ ευρώ) για τη σύσταση του Ταμείου.

Η επιλογή των Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών θα γίνει από την ΕΤΕΑΝ ΑΕ, με την σύμφωνη γνώμη της Επενδυτικής Επιτροπής η οποία έχει διοριστεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Ως καταληκτική προθεσμία κατάθεσης της Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ορίζεται η 25/08/2017 ημέρα Παρασκευή και ώρα 14.00' στην έδρα της ΕΤΕΑΝ ΑΕ,

Το «Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ», προτίθεται ενδεικτικά να τοποθετήσει υπό την τήρηση του άρθρου 41 του Κανονισμού (ΕΚ) 1303/2013, 49,5 εκατ. € στο εν λόγω χρηματοδοτικό μέσο, όπως φαίνεται στην συνέχεια.

  • Χρηματοδοτικό Μέσο: Δανειακά Κεφάλαια
  • Ενδεικτική τοποθέτηση κεφαλαίου: 49,5 (εκατ. €)
Ο Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός που θα εκδηλώσει το ενδιαφέρον του θα πρέπει να τοποθετήσει κατ' ελάχιστο 20εκ. € και κατ' ανώτατο 99 εκατ. €. Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ δύναται να ζητήσει από τους τελικώς επιλεγέντες χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να αυξήσουν, κατά το ίδιο ποσοστό μόχλευσης, το ποσό αυτό κατά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Εξοικονόμηση ΙΙ». Σημειώνεται ότι η μόχλευση που θα προέλθει από τους επιλεγέντες χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε σχέση με τη συνεισφορά του Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ θα είναι 1:2 («Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ» 1: «Χρηματοπιστωτικός οργανισμός» 2 – 33,33% - 66,67% αντίστοιχα).

 

Συνοπτική παρουσίαση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ»

 

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ενσωματώθηκε και συνοπτική παρουσίαση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ», την οποία παραθέτει αυτούσια το B2Green.gr:

 

1. Εισαγωγή – Σκοπιμότητα του έργου

 

Σύμφωνα με στοιχεία του έτους 2012, ο κτιριακός τομέας (οικιακός και τριτογενής) ευθύνεται για το 45% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας (Έκθεση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση του αποτελούμενου από κατοικίες και εμπορικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, εθνικού κτιριακού αποθέματος, του Άρθρου 4 της Οδηγίας 27/2012/ΕΕ, Δεκέμβριος 2014).

 

Η ενεργειακή κατανάλωση που σχετίζεται με κτίρια ανέρχεται σε 7.751 Ktoe, ενώ η κατανάλωση του οικιακού τομέα αντιστοιχεί στο 29% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας (Ενεργειακό Ισοζύγιο έτους 2012). Οι κατοικίες / νοικοκυριά αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς καταναλωτές ενέργειας στη χώρα, καθώς αντιπροσωπεύουν το 83,68% του συνολικού κτιριακού αποθέματος (72% σε επιφάνεια) με τα κατοικούμενα νοικοκυριά να ανέρχονται σε 4.122.088 (ανακοίνωση αποτελεσμάτων Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2011, ΕΛΣΤΑΤ).

 

Επιπρόσθετα, το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί το κύριο καύσιμο (44,1% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών) και το 63,7% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας αφορά στη θέρμανση των χώρων (ΕΛΣΤΑΤ, στοιχεία 2011-2012).

 

Καθοριστικός παράγοντας στην κατανάλωση ενέργειας είναι η παλαιότητα των κτιρίων. Ειδικότερα, το 55% των κτιρίων με χρήση κατοικίας έχει κατασκευαστεί πριν το έτος 1980, δηλαδή είναι θερμικά απροστάτευτα, ενώ λόγω της οικονομικής ύφεσης, ο αριθμός των κτιρίων που έχει κατασκευαστεί μετά το 2010, με τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ, είναι μόλις το 1,5% του συνολικού αποθέματος κανονικών κατοικιών που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 83,82% των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν το έτος 1980 είναι κατηγορίας Η, σύμφωνα με τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που είχαν εκδοθεί έως το έτος 2014 (στοιχεία ΥΠΕΝ), ενώ τα κτίρια που κατασκευάστηκαν τις επόμενες τρεις δεκαετίες ήταν σε μεγάλο ποσοστό κατηγορίας Γ ή Δ.

 

Τα ανωτέρω στοιχεία καταδεικνύουν τη σημασία του κτιριακού τομέα στο ενεργειακό ισοζύγιο, αλλά και τη σημαντικότητα των κατοικιών για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων, καθώς παρουσιάζουν μεγάλο δυναμικό μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης.

 

Στο πλαίσιο αυτό, με γνώμονα την ολοκληρωμένη παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα και έχοντας ως κύριο στόχο τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων, των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος, σχεδιάστηκε το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ», το οποίο θα παρέχει άμεσες επιχορηγήσεις σε τελικούς αποδέκτες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον σχετικό οδηγό του προγράμματος οι οποίες δύναται να συνδυάζονται με τα δάνεια που θα χορηγεί το Ταμείο Δανείων. Σε περίπτωση συνδυασμού δανείων και επιχορηγήσεων θα ακολουθούνται τα οριζόμενα στο θεσμικό πλάισιο που διέπει τη λειτουργία των Χρηματοδοτικών Εργαλείων της ΠΠ 2014-2020.

 

2. Συνολικός προϋπολογισμός Προγράμματος

 

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)) και από Εθνικούς Πόρους, μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (Ε.Π.Αν.Ε.Κ.) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

Η συνολική Δημόσια Δαπάνη του Προγράμματος ανέρχεται σε 292,2 εκ. € (248,1 εκ. ευρώ από το ΕΠΑNΕΚ- Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία»- και ενδεχομένως και 44,1 εκ. ευρώ από τα ΠΕΠ - Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα).

 

Στον παρακάτω πίνακα δίνεται η ενδεικτική κατανομή του προϋπολογισμού των 292,2 € στο «Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ», που αφορά κυρίως επιστρεπτέες ενισχύσεις (δάνειο), και στο «Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης», που αφορά μη επιστρεπτέες ενισχύσεις (επιχορήγηση κεφαλαίου και κόστος επιθεωρήσεων).

 

Η Περιφερειακή κατανομή θα δοθεί στον οδηγό του προγράμματος.

  • ΤΑΜΕΙΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ» (ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ): 68 ΕΚ. €
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ: 224,2 ΕΚ.€ (180,1 EK € ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΝΕΚ)
3. Επιλέξιμες κατοικίες – Ωφελούμενοι

 

Γενικές Προϋποθέσεις για Επιλέξιμες Κατοικίες

 

Επιλέξιμη κατοικία είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Χρησιμοποιείται ως κατοικία.
  • Φέρει οικοδομική άδεια..
  • Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
Ειδικές Προϋποθέσεις για Πολυκατοικίες

 

Για να χαρακτηρισθεί μια πολυκατοικία, ως σύνολο κτηρίου, επιλέξιμη κατοικία θα πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα:

  • Τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και λοιπές χρήσεις) να χρησιμοποιείται ως κατοικία. Δεν χαρακτηρίζονται όμως ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).
  • Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του κτηρίου, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.
  • Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο μέρος του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.
Στην περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου, ισχύουν επιπλέον τα εξής:
  • εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια της κατηγορίας 1,2 ή 3 τουλάχιστον από το 50% των ιδιοκτησιών, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που βάσει των εισοδημάτων τους εμπίπτουν στην κατηγορία 4 εντάσσονται στην κατηγορία 3, και οι ιδιοκτήτες με εισοδήματα υψηλότερα αυτών της κατηγορίας 4, εντάσσονται στην κατηγορία 4. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κάθε ιδιοκτήτης εντάσσεται στην κατηγορία που αντιστοιχεί στο εισόδημά του.
  • Οι ιδιοκτήτες που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα συμμετέχουν στην υλοποίηση των δηλωθέντων παρεμβάσεων με ίδια κεφάλαια.
Τελικοί αποδέκτες / Τελικοί Ωφελούμενοι - Ποσοστά ενίσχυσης

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που:

  • έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία.
  • πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των κατηγοριών του παρακάτω πίνακα (Πίνακας 1).
Posted Image

 

Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει δικαίωμα υποβολής μίας μόνο αίτησης.

 

4. Επιλέξιμες παρεμβάσεις

 

Αφορούν έργα ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και συγκεκριμένα:

 

Posted Image

 

Τα ανώτατα όρια των επιλέξιμων δαπανών ανά ειδικότερη παρέμβαση (υποκατηγορία παρέμβασης) καθορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής του προγράμματος.

 

5. Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός – Μορφή και ποσοστά ενίσχυσης

 

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση τελικού αποδέκτη/ τελικού Ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 € ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με μέγιστο τις 25.000 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. (επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων). Επιπλέον, καλύπτεται από το Πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε αυτό και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του Προγράμματος:

 

α. το κόστος, που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων.

β. η αμοιβή του συμβούλου έργου.

 

Ο τελικός επιλέξιμος προϋπολογισμός καθορίζεται βάσει των προσκομισθέντων παραστατικών δαπανών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τον επιλέξιμο προϋπολογισμό της απόφασης υπαγωγής καθώς και τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία δαπάνης του προγράμματος.

 

Οι Ωφελούμενοι των κατηγοριών 1 έως 7 (Πίνακας 1), ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και το πλήθος των προστατευόμενων μελών τους, λαμβάνουν την αντίστοιχη επιχορήγηση σύμφωνα με τον Πίνακα 1 και είτε αναλαμβάνουν την πληρωμή του υπολοίπου ή μέρους του ποσού με ίδια κεφάλαια, είτε συνάπτουν δανειακή σύμβαση, εφόσον το επιθυμούν, για το υπόλοιπο ποσοστό του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του έργου με 100% επιδότηση επιτοκίου.

 

Σε περίπτωση που δεν έχει επιλεγεί καθόλου δάνειο, τότε ο Ωφελούμενος δεν λαμβάνει προκαταβολή, διενεργεί τις παρεμβάσεις και μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης και την προσκόμιση των παραστατικών δαπανών επί πιστώσει, υπολογίζεται ανάλογα με το εισόδημά του το ποσό της επιχορήγησης καθώς και το ποσό των ιδίων κεφαλαίων. Μετά την πληρωμή του ποσού των ιδίων κεφαλαίων, εκταμιεύεται η επιχορήγηση με απευθείας πληρωμή των αναδόχων/ προμηθευτών σε τραπεζικό λογαριασμό τους από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

 

Πηγή και πλήρες άρθρο: https://www.b2green....n-sto-programma

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για την περίπτωση 2 - αντικατάσταση συστημάτων σκίασης - φαντάζομαι ότι θα μπορείς να κάνεις και εξ αρχής τοποθέτηση συστήματος...

Link to comment
Share on other sites

Πριν μια δυο βδομάδες είχε έρθει ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ και μας έκανε ενημέρωση στο ΤΕΕ. Μας είπε ότι θα μπορούν να υπαχθούν κτίρια από κατηγορία Ε και κάτω, αλλά απ' ότι βλέπω στο κείμενο λέει για Δ και κάτω.

Edited by ted78
Link to comment
Share on other sites

Θα ισχύει και πάλι αναβάθμιση κατά μια ενεργειακή κλάση ή θα ζητάνε να γίνουν κατηγορία Α ή Β?

 

Πότε προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ?

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει πλέον όριο αντικειμενικής αξίας 2100 euro/τμ?

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητα στο προφίλ σας. Αν δεν είστε μηχανικός ("δηλώνετε ιδιώτης") θα μπορείτε να γράφετε μόνο στην σχετική ενότητα "Θέματα Ιδιωτών" (η αλλαγή θα γίνει μετά από 1-2 μέρες ώστε να υπάρχει το περιθώριο ενημέρωσης)

Ευχαριστώ, Γιάννης

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Στην τελευταία διημερίδα τοτ ΤΕΕ, άκουσα :

 

- Προβλεπόμενος χρόνος έναρξης Οκτ-Νοε. Σεπτ μάλλον δεν προλαβαίνει.

- Πρέπει να τελειώσει η διαδικασία των τραπεζών (τέλος Αυγ) και η δημοσίευση των ΤΟΤΕΕ για να ισχύσει ο νέος ΚΕΝΑΚ.

- Ο επιδιωκόμενος στόχος θα είναι μεταβλητός. Συνδυασμός κατηγορίας και προϋπολογισμού.

- Η κύρια διαφορά (εκτός του ΚΕΝΑΚ) είναι η μη υποχρεωτικότητα της δανειοδότησης.

- Δεν υπάρχουν όρια σε αντικειμενικές αξίες.

- Καλύτερη εντασσόμενη κατηγορία η Δ.

Link to comment
Share on other sites

Απ οτι είδα την διαδικασία θα την κάνει ο ωφελούμενος ή ο σύμβουλος έργου, με καταχώρηση της αιτηση στην πλατφόρμα. Επειτα εαν θα χρειαστεί δάνειο για να καλύψει το υπόλοιπο ποσό πέραν της επιδότησης θα διαλέγει ο ίδιος κάποια τράπεζα στην οποία θα διατηρεί λογαριασμό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.