Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 112 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές εντός στάσιμων οικισμών


Recommended Posts

58 λεπτά πριν, ΚΑΝΑ said:

τελικά με το άρθρο 112 ρυθμίζονται μόνο οι κατοικίες με μειωμένα πρόστιμα ή όλες οι χρήσεις??

Γεια σου Παύλο

τελικά με το άρθρο 112, με μειωμένα πρόστιμα, ρυθμίζονται μόνο οι κατοικίες,  ή (με μειωμένα πρόστιμα) ρυθμίζονται και όλες  οι λοιπές χρήσεις (π.χ αποθήκες) ??

Δηλαδή αν ισχύει μόνο για τις κατοικίες, τότε για τις λοιπές χρήσεις, πρέπει να συνταχθεί άλλο Φ.Κ με απενεργοποίηση της επιλογής "στάσιμος οικισμός"

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 467
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 15/3/2024 at 5:55 ΜΜ, Pavlos33 said:

Κατά τη γνώμη μου μπορεί να γίνει χρήση του άρθρου 112 και μετά την οριοθέτηση του οικισμού

@Pavlos33 αν θέλεις, μπορείς να διευκρινήσεις πώς προκύπτει η γνώμη αυτή; Υπάρχει νομικό έρεισμα (αναφορά σε νομοθεσία, συνδυαστική λογική, κάτι άλλο) ή απλά έχεις καθιερώσει αυτή την άποψη λόγω ελλιπούς σαφήνειας του άρθρου;

Παρόμοια πώς τεκμηριώνεις την άποψή σου για τα προ 1983. Έχεις γράψει και στο παρελθόν ότι δεν γνωρίζεις αν απλά εξαιρούνται της τακτοποίησης ή οριστικά της κατεδάφισης. Εκ του ασφαλούς λοιπόν καταλήγεις στο ότι είναι καλύτερα να τακτοποιηθούν ή έχεις συναντήσει κάποιο κώλυμα σε μετέπειτα ενέργειες επί ακινήτου;

 

On 15/3/2024 at 6:35 ΜΜ, kan62 said:

Με το άρθρο 112 υπάγονται, με μια ξεχωριστή διαδικασία, οι λοιπές μεταγενέστερες αυθαιρεσίες.

Αγαπητέ @kan62 το παραπάνω ισχύει άσχετα από το αν ο οικισμός μετέπειτα οριοθετήθηκε; Και αν ναι γιατί;

Καταλαβαίνω ότι η οριοθέτηση επηρεάζει τους όρους δόμησης και άλλα πολεοδομικά χαρακτηριστικά του οικισμού, αλλά πώς στηρίζουμε το ότι δεν επηρεάζει την εφαρμογή του 112 που έχει να κάνει με αυθαίρετα; Ακόμα και στην περίπτωση που κατά την οριοθέτηση χαρακτηριστεί ως δυναμικός ο οικισμός εφαρμόζεται το 112; (Δεν γνωρίζω αν έχει συμβεί, υποθετικά μιλώντας.)

Link to comment
Share on other sites

Μιλάμε για αυθαίρετα και όχι για όρους δόμησης οικισμών.

Το άρθρο 112 αναφέρεται σαφώς στο άρθρο 21 του ν.1337 και αυτό σαφώς στο ΦΕΚ 292Δ. Οικισμοί του 588Δ/82 είναι μέσα στο 292Δ/83 και οριοθετήσεις οικισμών προηγήθηκαν ή ακολούθησαν τα ΦΕΚ...

Το άρθρο 112 εξαιρεί με χαμηλό πρόστιμο όλες τις αυθαιρεσίες κατοικίας ασχέτως χρόνου πριν το 2011. Οι άλλες χρήσεις δεν υπάγουν το νομίμως υφιστάμενο τμήμα προ του 1983, αλλά για τις μεταγενέστερες αυτού αυθαιρεσίες μπαίνουν στη γενική διαδικασία εξέτασης των Κατ.4 ή Κατ.5 και μάλιστα χωρίς μείωση προστίμων.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 16/3/2024 at 1:07 ΠΜ, kan62 said:

αναφέρεται σαφώς στο άρθρο 21 του ν.1337

Η αμφιβολία δεν είναι αν το 112 αναφέρεται στο άρθρο 21 του ν.1337 ως βέβαιη προϋπόθεση, αλλά η σαφήνεια χάνεται με τον ενεστώτα "ευρίσκονται" και τη διατύπωση γενικότερα που χρησιμοποιεί το 112. Επειδή θα μπορούσε σίγουρα να σημαίνει

1) "ευρίσκονται σε οικισμό που το 1983 χαρακτηρίστηκε ως στάσιμος",

αλλά κάλλιστα και ως

2) "ευρίσκονται σε οικισμό που χαρακτηρίστηκε ως στάσιμος το 1983 και εξακολουθεί και σήμερα να είναι στάσιμος.

Και προσωπικά της 1ης άποψης είμαι, αλλά έτσι όπως γράφτηκε δημιουργεί διαφορετικές ερμηνείες. Και στη 2η ερμηνεία υπάρχει αρκετή λογική. Λογική και αξιοκρατία τις οποίες δεν ψάχνω φυσικά παντού, αφού έτσι και αλλιώς δεν υπάρχουν (βλέπε προϋπόθεση της απόστασης από θάλασσα, ενώ, όπως σωστά έχει ειπωθεί, θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί η τιμή ζώνης).

Σίγουρα δεν μπορεί να πιάνει όλες τις πιθανές περιπτώσεις ο νόμος και μάλιστα δίκαια, αλλά τουλάχιστον να νιώθουμε μια σχετική ασφάλεια όταν τον εφαρμόζουμε, γνωρίζοντας που βασιζόμαστε.

Όπως πάντα σε ευχαριστώ θερμά για τον σχολιασμό σου!

ΥΓ: Γέλασα με την καρδιά μου όταν συνάντησα και διάβασα τη ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ σου!

 

 

On 15/3/2024 at 9:00 ΜΜ, ΚΑΝΑ said:

τελικά με το άρθρο 112, με μειωμένα πρόστιμα, ρυθμίζονται μόνο οι κατοικίες,  ή (με μειωμένα πρόστιμα) ρυθμίζονται και όλες  οι λοιπές χρήσεις (π.χ αποθήκες) ?

Έχω καταλάβει ότι

 - οι αποθήκες σε ακίνητο με κτίριο αποκλειστικής χρήσης κατοικίας δικαιούνται την εφαρμογή του 112 ως βοηθητικοί χώροι της κύριας χρήσης κατοικίας.

 - οι λοιπές χρήσεις (επειδή παραπέμπουν σε εμπορική εκμετάλλευση, πχ κατάστημα) όχι.

 - μια μικρή αγροτική αποθήκη είναι μεν άδικο να "παρασύρεται" στην παραπάνω περίπτωση, αλλά από την άλλη, πόσο μεγάλο πρόστιμο θα έχει αυτή ούτως η άλλως;...(ΜΣΕ εξάλλου δεν έχει)

 

Edited by tettris
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε συνέχεια του μηνύματός μου, ενημερώνω ότι η άποψη της εδώ ΥΔΟΜ είναι ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση του άρθρου 112 , εφόσον πλέον ο οικισμός είναι οριοθετημένος (το ερμηνεύουν έτσι λόγω της διατύπωσης και του ενεστώτα "ευρίσκονται"). Όσον αφορά στις αυθαιρεσίες προ '83, μου απάντησαν ότι κατά την άποψη τους , δε χρειάζεται να δηλωθούν και ότι έχουν εξαιρεθεί της κατεδάφισης με το 1337.. Ωστόσο, αυτό δεν το καταλαβαίνω και προκύπτει και η απορία για το πώς στη συνέχεια αυτό θα καταχωρηθεί για παράδειγμα στην ΗΤΚ ..Στις Πράξεις πχ τί θα επιλέξω , εφόσον δεν είναι ούτε Α Β φάση 1337 , ούτε Γ φάση 1337 κλπ

 

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει, αποτελεί μια προφορική άποψη. Δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο. Τώρα σε ότι αφορά τις προ 83 αυθαίρετες κατασκευές, μπορείς να τεκμηριώσεις με τεχνική έκθεση, όπως ακριβώς θα τα αναφέρεις στη δήλωση υπαγωγής των μεταγενέστερων αυθαιρεσιών. Το ίδιο που κάνεις και για τα προ 55. Δες στην ΗΤΚ υπάρχει σχετικό θέμα για τα προ 55.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

37 λεπτά πριν, Εύα Νοτοπούλου said:

Σε συνέχεια του μηνύματός μου, ενημερώνω ότι η άποψη της εδώ ΥΔΟΜ είναι ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση του άρθρου 112 ,

Η ΥΔΟΜ γιατί να έχει άποψη στην υπαγωγή σας και ποια είναι αυτή η ΥΔΟΜ στην οποία έχουν δοθεί αρμοδιότητες προφορικών ερμηνειών νόμων ;

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντως για την άποψη της ΥΔΟΜ έχω να πω τα εξής:

  1. Η χρήση της φράσης "ευρίσκονται εντός στάσιμου οικισμού" είναι πολύ διαφορετική από το να έγραφε "ευρίσκονται εντός οικισμού που δεν έχει οριοθετηθεί μετά τον ν.1337/1983".
  2. Στη χρήση της φράσης "ευρίσκονται εντός στάσιμου οικισμού" θα μπορούσε επίσης η βαρύτητα να εστιάζεται στο ότι για να έχει εφαρμογή το 112, το ακίνητο δεν βρίσκεται εκτός ζώνης ή ορίου (αν δηλ έχει οριοθετηθεί, εκτός του ορίου που έχει τεθεί στο αντίστοιχο ΦΕΚ) 
  3. Το ότι έχει οριοθετηθεί ένας οικισμός δεν συνεπάγεται εξάλλου ότι δεν παραμένει στάσιμος.
  4. Αν το άρθρο 112 ήθελε σήμερα ο οικισμός να παραμένει και στην πραγματικότητα στάσιμος θα έπρεπε να υποδεικνύει και τον συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο θα ελέγχουμε την τρέχουσα δυναμικότητα ή μη. Αντίθετα, η μόνη αναφορά ως προϋπόθεση είναι το άρθρο 21 του 1337 που παραπέμπει στο ΦΕΚ 292Δ και δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες.
  5. Το ίδιο το ΦΕΚ 181Δ περί οριοθέτησης δεν αναφέρει κάτι περί κατάργησης του χαρακτηρισμού βάσει του άρθρου 21 του 1337/83, αλλά συγκεκριμένα τα εξής:
    Quote

    "Με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης" καθορισμού των ορίων των οικισμών, κατάταξης των οικισμών σε κατηγορίες και τον προσδιορισμό της αρτιότητας των γηπέδων, ισχύουν οι όροι και περιορισμοί δόμησης του παρόντος και δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των εξής δ/των:

    α) Του από 2.3.1981 π.δ/τος (ΦΕΚ 138Δ) όπως ισχύει σήμερα.
    β) Του από 25.8.1969 π.δ/τος (ΦΕΚ 164Δ) όπως ισχύει σήμερα.
    γ) Του από 6.11.1978 π.δ/τος (ΦΕΚ 538Δ) όπως ισχύει σήμερα.
    δ) Του από 6.12.1982 π.δ/τος (ΦΕΚ 588Δ) και οι αποφάσεις Νομαρχών που εκδόθηκαν για την εφαρμογή του.

    ε) Των ειδικών δ/των ή αποφάσεων Νομαρχών που καθορίζουν όρους δόμησης σε μη

    χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς χωρίς σχέδιο.

  6. Τέλος υπάρχει και η (δημοφιλής) επιχειρηματολόγηση του Armenopoulou από εποχή του 4178:

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.