Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε οριζόντιες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

Ναι μπορείς. Αφού υπάρχει ΣΟΙ  η κάθε σύσταση μπορεί να τακτοποιήσει χωριστά. Οι παραβάσεις σου και οι δύο με ΥΔ. Εκτός της περίπτωσης η αποθήκη να είχε μετρήσει για κάποιον λόγο στον συντελεστή δόμησης.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δυο Ο.Ι. του ίδιου ιδιοκτήτη σε πολυκατοικία και με άλλες Ο.Ι., μπορώ να τις ρυθμίσω σε μια δήλωση, όπως κάναμε στο 4178? Αφορά μάλιστα και διαμερισμάτωση στον όροφο που βρίσκονται τα δυα διαμερίσματα του, συν την ΥΔ με επέκταση προς τον ακάλυπτο, σε όλους τους ορόφους αρα δεν συντρέχει λόγος για συναίνεση των υπολοίπων. Στο αρθρο 99 α. του 4495 αναφέρει για το σύνολο των αυθαιρεσιών του οικοπέδου σε μια αιτήση ή κατ'επιλογή ξεχωριστά.

Edited by krank
Link to comment
Share on other sites

On 5/17/2018 at 10:10 ΠΜ, aretiemp said:

Καλημέρα σας,

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: έχουμε οικόπεδο με δύο διαφορετικές οριζόντιες ιδιοκτησίες και θέλει ο ένας ιδιοκτήτης να κάνει δήλωση για τις αυθαιρεσίες της δικής του ιδιοκτησίας (που είναι μόνο επέκταση μπαλκονιού, δημιουργία μικρής αποθήκης κάτω από τον εξώστη του ισογείου, ένα μπάρμπεκιου στον ακάλυπτο και ένα στέγαστρο πάνω από τον ακάλυτπο χώρο του οικοπέδου). Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δηλώσει την αποθήκη κάτω από τον εξώστη του ισογείου, το μπάρμπεκιου και το στέγαστρο στη δική του δήλωση με συναίνεση του ιδιοκτήτη της έτερης οριζόντιας ιδιοκτησίας  ή πρέπει αυτές οι τρεις αυθαιρεσίες επειδή είναι σε κοινόχρηστο χώρο να γίνουν σε κοινή δήλωση των ιδιοκτητών?

Ο ιδιοκτήτης της έτερης οριζόντιας ιδιοκτησίας συναινεί να δηλωθούν αυτές οι αυθαιρεσίες ως του πελάτη μου, αλλά δε θέλει να κάνει κοινή δήλωση.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Προσωπικά θα έκανα 2 δηλώσεις. Μια για την Ο.Ι και μια για τον κοινόχρηστο. Άσχετα που και στις 2 ως ιδιοκτήτης θα εμφανίζεται ο ίδιος, στη δε δήλωση του κοινοχρήστου

με συναίνεση. Υπάρχει και η άποψη των συναδέρφων οτι γίνεται να μπουν και τα κοινόχρηστα στην ίδια δήλωση.  Εφόσον στον κοινόχρηστο μείνει κάτι αρρύθμιστο δεν μπορείς να δώσεις βεβαίωση για τον κοινόχρηστο. Επομένως σπάζοντας τη δήλωση όπως αναφέρω αρχικά μπορείς να δώσεις βεβαίωση για την ο.ι άσχετα από το κοινόχρηστο. 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Σε γεωτεμάχιο με 2 ΟΙ. Για να κάνω μεταβίβαση μιας απ τις 2, πρέπει να υπάρχει νομότητα των κατασκευών στο σύνολο του γεωτεμαχίου; Και αν υπάρχουν αυθαίρετα στους κοινόχρηστους χώρους;

Εικάζω πως ναι, με το σκεπτικό ότι αν κάθε μια ΟΙ μεταβιβαστεί τότε οι κοινόχρηστοι χώροι θα παραμαίνουν αυθαίρετοι για χρήση από; (50% από τον καθένα εφόσον μιλάμε για 2 διαμερίσματα).

(Ίσως έπρεπε να το γράψω στα αυθαίρετα στους κοινόχρηστους χώρους!!:()Με συγχωρείτε

Edited by souliskaps
Link to comment
Share on other sites

souliskaps

Υπό την αυστηρή προυπόθεση της ύπαρξης σύστασης Ο.Ι που αναφέρεις, κάθε Ο.Ι ελέγχεται για τα αυθαίρετα της  και μπορεί νομίμως να μεταβιβαστεί ανεξάρτητα από αυθαίρετα της άλλης Ο.Ι ή από αυθαίρετα στους κ/χ χώρους.

Όμως η τυχόν παρουσία αυθαιρέτων στους κ/χ χώρους συνεχίζει να ενέχει τον παλαιό ιδιοκτήτη (μέχρι της μεταβίβασης) και τον νέο ιδιοκτήτη (κατόπιν της μεταβίβασης) της κάθε Ο.Ι σε εξ΄αδιαιρέτου κατοχή αυθαιρέτων επί των κ/χ με ότι συνέπειες προκύπτουν από αυτό (πιθανός καταλογισμός προστίμων μετά από καταγγελία, αδυναμία έκδοσης αδείας επί του γεωτεμαχίου πριν την τακτοποίηση των αυθαιρέτων επί των κ/χ, κ.λ.π).  Επίσης η μη ενημέρωση του νέου ιδιοκτήτη για αυθαίρετα στους κ/χ χώρους μπορεί να εγείρει προβλήματα εκ κακοπιστίας μεταξύ των εμπλεκομένων, ακόμη ΚΑΙ του μηχανικού.  Γι αυτό καλό είναι  ΠΑΝΤΑ να συμπεριλαμβάνεται στην Υ/Δ εξουσιοδότησης τακτοποίησης προς τον μηχανικό το "........... μη συμπεριλαμβανομένων  των  κοινοχρήστων   χώρων  του εξ αδιαιρέτου οικοπέδου/γεωτεμαχίου." .  

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Διπλοκατοικία με οικοδομική άδεια αποτελείται από 2 οροφοδιαμερίσματα (ισόγειο και Α΄ όροφο) και έχει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας.

Το διαμέρισμα του ισογείου ανήκει στον Α και το διαμέρισμα του Α΄ ορόφου στον Β.

Επίσης έχει κατασκευαστεί αυθαίρετο υπόγειο, το οποίο ανήκει στον Β και το οποίο έχει ποσοστό επί του οικοπέδου.

Ακόμα στο κοινόχρηστο δώμα έχει κατασκευαστεί πλήρως αυθαίρετη απόληξη κλιμακοστασίου.

Ο πελάτης μου είναι ο Β.

Θα υποβάλω μία δήλωση για την τακτοποίηση των υπερβάσεων του Α’ ορόφου καθώς και του υπογείου. Μπορώ στην ίδια δήλωση να περιλάβω και την τακτοποίηση της απόληξης κλιμακοστασίου;

Σας ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον οι ΟΙ του πελάτη σου είναι δύο, εγώ θα υπέβαλα και δύο δηλώσεις υπαγωγής στον 4495, μια για την καθεμία! Αν συμφωνούσε και ο έτερος συνιδιοκτήτης του ακινήτου, τότε από κοινού θα έκανα και μια τρίτη δήλωση για τις αυθαιρεσίες στους κοινόχρηστους χώρους του ακινήτου (αν ψάξεις λίγο θα βρεις κι άλλες εκτός από την απόληξη κ.λπ.).

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση

Πάντως σε συγκεκριμένη περίπτωση που έγινε τακτοποίηση υπερβάσεων μετά από καταγγελία, η Πολεοδομία Πειραιά αποδέχτηκε δήλωση που περιελάμβανε και τις υπερβάσεις στο διαμέρισμα και τις υπερβάσεις σε κοινόχρηστο χώρο (δώμα).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.