Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

8 ώρες πριν, laxanos said:

Θεωρείτε ότι τα τ.μ της κατηγορίας 2 συνυπολογίζονται κανονικά για τον έλεγχο πχ των 25τ.μ? Πάντα μιλάμε για στατικά ¨Εξαρτημένα" συστήματα π.χ

επέκταση κατοικίας κατ.2 και μετέπειτα εξώστης (όχι πρόβολος) σε επαφή...

Εννοείται πως δεν τρώμε γκολ από τα αποδυτήρια και εξαντλούμε κάθε μέσο για να το απαλλάξουμε. Εκτός η επιφάνεια που υπάγεται σε κατηγορία 1,2 και 3, για τον έλεγχο απαλλαγής. Όλα αυτά μέχρι να εκδοθεί κάτι διαφορετικό που να αποσαφηνίζει ή να απαγορεύει ρητά. Προς το παρόν εκμεταλλευόμαστε το οτιδήποτε δεν έχει γραφεί ή διευκρινιστεί σωστά.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Εννοείται πως δεν τρώμε γκολ από τα αποδυτήρια και εξαντλούμε κάθε μέσο για να το απαλλάξουμε. Εκτός η επιφάνεια που υπάγεται σε κατηγορία 1,2 και 3, για τον έλεγχο απαλλαγής. Όλα αυτά μέχρι να εκδοθεί κάτι διαφορετικό που να αποσαφηνίζει ή να απαγορεύει ρητά. Προς το παρόν εκμεταλλευόμαστε το οτιδήποτε δεν έχει γραφεί ή διευκρινιστεί σωστά.

Eίσαι σωστός! Και εγώ έτσι σκέφτομαι! Οτι μπορούμε να απαλλάξουμε το πάμε όσο δεν πάει. Αλλωστε οι ιδιοι οι νομοθέτες, εξαίρεσαν 

απο απαιτηση ΜΣΕ ενα αυθαίρετο 200τ.μ Κ2. Γιατι να μη την γλιτώσει το ίδιο ακίνητο με εμβαδόν με μια αυθαίρετη προέκταση 15τ.μ μεταγενέστερη του 82....

Link to comment
Share on other sites

Ποιοί υπογράφουν τη ΜΣΕ? μπορεί να είναι αρχιτέκτονας ή πρέπει πολιτικός μηχανικός και απλά αρχιτέκτονας να συνυπογράφει? 

αφορά σε κτήριο κατοικίας

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

υπάρχει κάποιος γρήγορος τρόπος υπολογισμού της αμοιβής της ΜΣΕ? πχ. για αυθαίρετο 3ο όροφο ~100τ.μ. κατασκευή 2007 από μεταλλικό, πάνελς , ξύλινη στέγη σε οικοδομή  κατοικίας συμβατικής κατασκευής Ω.Σ. του '80, πόσο είναι μια εύλογη μέση τιμή?

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Ως πάγια τακτική στο φόρουμ συστήνουμε να μην δημοσιοποιούνται εύλογες ή συμφωνηθείσες αμοιβές μηχανικών για ευνόητους λόγους. Ρώτησε τον πολιτικό μηχανικό με τον οποίο συνεργάζεσαι στην περιοχή σου. 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι έχω μια ιδιαίτερη περίπτωση και θα ήθελα την άποψή σας.

Υπάρχει μια οικοδομή η οποία έχει κατασκευαστεί μεγαλύτερη εξ αρχής, ενιαίος στατικός φορέας. Συγκεκριμένα από 330τμ έχει γίνει 370τμ  σε κάθε όροφο και επίσης υπάρχει εξολοκλήρου αυθαίρετος όροφος 140τμ. Δηλαδή δεν τηρήθηκε η αρχική στατική μελέτη.

Η οικοδομή είναι σήμερα ισόγειο και 3 όροφοι (μαζί με τον αυθαίρετο) με επικρατούσα χρήση κατοικίας. Όλοι οι όροφοι έχουν χρήση κατοικίας.

Η διαφορά από τα 340τμ στα 370 έχει πάρει εξαίρεση από κατεδάφιση τόσο για τη δόμηση όσο και για την κάλυψη, ΟΜΩΣ σε αυτή την απόφαση δεν αναφέρεται τίποτα για το αυθαίρετο ύψος. Είναι και το καθαρό ύψος μεγαλύτερο αλλά ξεπερνάμε και το μέγιστο επιτρεπόμενο της περιοχής λόγω κλίσης οικοπέδου.

Για να δω αν απαλλάσσεται  ή όχι από μελέτη στατικής επάρκειας θεωρώ ότι πρέπει αν υπολογίσω και τα τετραγωνικά που πήραν εξαίρεση από κατεδάφιση, λόγω αυθαιρεσίας στο ύψος, και θεωρώ ότι πρέπει να ελέγξω με το 20% της αύξησης στα κατακόρυφα φορτία. Προκειμένου να το κάνω αυτό ελέγχω τα 1.30G + 1.50Q?

Επίσης, η τακτοποίησή μου αφορά σε έναν μόνο όροφο και μάλιστα όχι στον εξολοκλήρου αυθαίρετο, μιας και ανήκει σε άλλον ιδιοκτήτη. Προσωπικά θεωρώ ότι οφείλω να "ελέγξω" όλη την οικοδομή για το αν απαιτείται ή όχι μελέτη στατικής επάρκειας. Για τις αυθαιρεσίες που τακτοποιώ δεν απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας αλλά θεωρώ ότι δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια και να μην δω τον αυθαίρετο όροφο και τις υπόλοιπες αυθαιρεσίες.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό οι επιπλέον επιφάνειες είναι: 40τμ*3 ορόφους + 140τμ = 260τμ. Η επιφάνεια της άδειας είναι 990τμ. Όμως υπάρχει πρόβλεψη για έναν όροφο επιπλέον στην άδεια. Σε αυτή την περίπτωση, αν θεωρήσω τα τετραγωνικά της στατικής μελέτης είναι 1320τμ. 260/1320 = 19,69%, οριακά κάτω από 20%. 

Επίσης, παλαιότερα με τον 4178, για να υπάρχει απαλλαγή από ΜΣΕ έπρεπε να έχει εφαρμοστεί η στατική μελέτη για το νόμιμο τμήμα. Ισχύει κάτι τέτοιο για τον 4495? Έχω μικροδιαφορές μεν, αλλά δεν είναι ακριβώς όπως η στατική μελέτη. Π.χ. αντί για 6,80μ έχει γίνει 7,20μ ένα τμήμα της οικοδομής και φυσικά υπάρχουν αυτά τα 40 επιπλέον τετραγωνικά ( περίπου 7,20χ5,50).

Απαιτείται ΜΣΕ ή όχι?

Ευχαριστώ για τυχόν διευκρινίσεις, απαντήσεις, απόψεις κτλ.

Συνοψίζοντας τα ερωτήματά μου:

1. Μεταβολή μεγαλύτερη του 5% (δηλαδή όχι κατηγορία 3) στις διαστάσεις του κτηρίου απαγορεύει οποιαδήποτε εξαίρεση απο ΜΣΕ; Ή απλά εξετάζουμε τις εξαιρέσεις ακόμα και αν έχουμε διαφορετικό στατικό φορέα;

2. Στην περίπτωση για απαλλαγή με το 20% των κατακόρυφων φορτίων τι συγκρίνω; μόνιμα; κινητά; μόνιμα και κινητά; και με τι τα συγκρίνω; Με τα κατακόρυφα της στατικής μελέτης συμπεριλαμβανομένης τυχόν πρόβλεψης; με τα κατακόρυφα  της δεδομένης κατάστασης πριν την αυθαιρεσία;

Δεν θέλω να πω ελαφρά τη καρδία ότι απαιτείται ΜΣΕ διότι αφενός μεν έχει κόστος, αφετέρου σε περίπτωση απαίτησης ενισχύσεων και όταν φυσικά προκύψουν κόστη και μεγάλα ερωτήματα για το ποιος θα τα πληρωσει, αν θα μας επιτραπεί είσοδος σε διαμέρισμα κτλ δεν θέλω να μπορεί κάποιος να με βγάλει "λάθος" με ότι συνέπεια μπορεί να έχει αυτό. Γενικά θεωρώ ότι είναι προς την πλευρά της ασφαλείας και της σύνεσης να ελεγχθεί το κτήριο στατικά όμως αυτό απαιτεί κόστος και γενικά μεγάλη αναστάτωση για τυχόν εργαστηριακούς ελέγχους κτλ.

Να σημειώσω ότι πιθανότατα δεν θα αναλάβω τη ΜΣΕ  απαιτηθεί.

Edited by Charlie
Σύνοψη ερωτημάτων
Link to comment
Share on other sites

1. Καταρχάς η νομιμοποίηση των τμημάτων αυτών από 330 σε 370 δεν έγινε με κάποια οικοδομική άδεια και στατική μελέτη ? Άρα η νόμιμη στατική μελέτη του κτιρίου θα τα περιλαμβάνει. Επομένως εξετάζεις για τα 140 του πρόσθετου ορόφου, σωστά ? Γιατί βάζεις και τα 3*40μ2 στο παιχνίδι αφού έχουν νομιμοποιηθεί ? Άρα η απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι ότι θα συγκρίνεις κατάσταση μετά τον όροφο με την κατάσταση της νομιμοποίησης. Όχι την τωρινή με την προ νομιμοποίηση. Σε κάθε περίπτωση η απάντηση είναι όχι. Το 5% και πάνω δεν απαγορεύει την εξαίρεση από ΜΣΕ.

2. Κατ΄ εμέ ο έλεγχος του 20% μάλλον αφορά σε G + Q χωρίς συντελεστές 1,35 και 1,50.  

Όσον αφορά την πρόβλεψη, απλά την αγνοείς. Αυτό που την προσθέτεις στα μ2 για τον έλεγχο επιφανειών κατ΄ εμέ δεν στέκει. 

Τέλος πουθενά δεν λέει ο νόμος ότι πρέπει να έχει εφαρμοστεί η στατική μελέτη για το νόμιμο τμήμα για να εφαρμόσεις τις εξαιρέσεις. 

 

Link to comment
Share on other sites

1. Όχι δεν έγινε με οικοδομική άδεια ούτε υπάρχει στατική μελέτη στο φάκελο της εξαίρεσης, πήρε απλά εξαίρεση από κατεδάφιση.

2. Ευχαριστώ για την άποψή σου, προσωπικά τείνω μάλλον στο ότι μπορούν να συνυπολογιστούν τα φορτία της πρόβλεψης δεδομένου ότι υπάρχουν στον φάκελο της αδείας στην εγκεκριμένη στατική μελέτη.

Έχεις δίκιο στο ότι δεν λέει πουθενά ότι πρέπει να έχει εφαρμοσθεί η στατική μελέτη για το νόμιμο τμήμα για να εφαρμόσουμε τις εξαιρέσεις. Απλά πολλοί συνάδελφοι το θεωρούν αυτονόητο.

Link to comment
Share on other sites

Συνοψίζοντας, στην Τ.Ε. απλά θα περιγράψουμε τον Φ.Ο. του κτιρίου (χωρίς να αναφερόμαστε π.χ. σε ρηγματώσεις, σημεία παραμορφώσεων ή βλαβών κλπ. που προκύπτουν από τον οπτικό έλεγχο) και τον λόγο απαλλαγής από την υποχρέωση εκπόνησης ΜΣΕ, σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.