Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αύξηση 44% στην κατανάλωση αερίου στο α' τρίμηνο - Στα ύψη οι τιμές για τις βιομηχανίες


Engineer

Recommended Posts

Σημαντική άνοδο καταγράφει η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα κατά το τελευταίο ενάμησι έτος, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στην ενεργειακή κρίση του χειμώνα που μας πέρασε.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., το 2016 η κατανάλωση στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 30% ετησίως και ήταν η εντονότερη πανευρωπαϊκά, ενώ η τάση συνεχίστηκε και φέτος στο α’ τρίμηνο με άνοδο 44% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

 

Όπως είναι φυσικό, μεγάλο μέρος της αύξησης της κατανάλωσης οφείλεται στον δύσκολο χειμώνα που μας πέρασε, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα αυξημένα μεγέθη τόσο για το 2016, όσο και για φέτος. Πάντως, η αιτία δεν εξαντλείται στην ενεργειακή κρίση και ερμηνεύεται και ως άνοδος της ζήτησης ούτως ή άλλως.

 

Όσον αφορά τα στοιχεία για το α’ τρίμηνο του 2017, ξεχωρίζει το γεγονός ότι η Αλγερία προμήθευσε το 86% των ποσοτήτων που κατανάλωσε η χώρα μας, μέσω φορτίων LNG, τόσο προγραμματισμένων, όσο και έκτακτων που παρήγγειλε η ΔΕΠΑ για να καλύψει τις ενεργειακές ελλείψεις.

 

Αναφορικά με τις τιμές, η τιμή χονδρεμπορικής για το αέριο μέσω αγωγών ήταν 15,54 ευρώ/MWh στο α’ τρίμηνο και για το LNG ήταν 25,14 ευρώ/MWh. Η τελική τιμή για τους καταναλωτές ήταν 7,50 λεπτά/KWh, αν και η τιμή για τους βιομηχανικούς καταναλωτές ήταν 2,90 λεπτά/KWh, η οποία είναι και η δεύτερη υψηλότερη πανευρωπαϊκά.

 

Πηγή: https://energypress....tis-viomihanies

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.