Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τουριστικά καταλύματα


Vasili

Recommended Posts

Γεια σας,

 

εξεταζω τα δεδομένα για μια προμελέτη. εκεί ο πελάτης έχει καλλιέργειες και θέλει να διαμορφώσει χώρους να υποστηρίξουν την επίσκεψη και την φιλοξενία. Εξετάζω λοιπόν αν μπορώ αυτή τη χρήση να την εντάξω στα τουριστικα (εκτός σχεδίου δόμηση) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (Αρθ-8 ΠΔ-6/17-10-78, Αρθ-1 ΠΔ-20/28-1-88, διόρθωση σφάλματος (ΦΕΚ-173/Δ/88)
 

συγκεκριμένα ως κτιριολογικό έχουμε τα εξής ζητούμενα:

 

- εστιατόριο εμβαδού 300 μ2 - το οποίο θα έχει και περίπου 300 - 400 μ2 εξωτερικών σκιάστρων περγκολες κλπ

10 δωμάτια/σπιτάκια διαμονής εμβαδού 30 μ2 περίπου (συνολικό εμβαδό 300 μ2)

- πισίνα εμβαδού 400 μ2

- cafe

2-3 καταστήματα εντός του αγροκτήματος (θα πωλούν προιόντα που θα προέρχονται από αυτό)

- αίθουσα πολλαπλών χρήσεων εμβαδού 250 μ2

 

σκέφτομαι λοιπόν πως οι ευνοικότεροι όροι δόμησης για αυτές τις κτιριολογικές απαιτήσεις είναι τα τουριστικά καταλύματα (δίνουν συντελεστή 0.2). το αγροτεμάχιο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

 

πρώτον: μπορεί το παραπάνω να υπαχθεί στα τουριστικά καταλύματα ή βλέπτετε κάποιο κώλυμα ? το ρωτώ γιατί η διαμονή είναι μικρή και τα υπόλοιπα καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο.

δευτερον: υπάρχει περιορισμός να γίνει διασπορά των κτιρίων ? Δεν θέλουμε να είναι όλα μάζί σε ένα μεγάλο κτίριο αλλά να χρησιμοποίησουμε διεσπαρμένη χωροθέτηση. αλλού οι κατοικίες, αλλού το εστιατόριο κλπ.

 

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πάρα πολυ.

Οι επιπλωμένες κατοικίες πανε με όρους δόμησης κατοικίας. Τα τουριστικά με ειδικούς όρους δόμησης. Όταν εχω συνδυασμό τι ισχύει? Στη περίπτωση μου σκοπευω η υποδοχή, εστιατόριο, καφέ να ειναι σε ενα μέρος και τα καταλύματα σε άλλο.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

διαβασες το αρθρο 28?

 

Άρθρο 28

Αγροτουρισμός - ορισμοί

Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1. «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)». Είναι το μητρώο καταγραφής όλων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και διέπεται από τις διατάξεις του ν. 3874/2010, όπως ισχύει.

2. «Αγροτουρισμός». Είναι η ειδική μορφή τουρισμού υπαίθρου η οποία αφορά την παροχή υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας ή και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες προσφέρονται συνδυαστικά με δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, όπως και με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου. Η δραστηριότητα του αγροτουρισμού συνδυάζεται υποχρεωτικά με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων κατά την έννοια του άρθρου 2 περίπτωση ζ΄ του ν. 3874/2010, όπως ισχύει κάθε φορά.

Δίνεται η δυνατότητα οι χώροι φιλοξενίας και διαμονής να χωροθετούνται από τους εγγεγραμμένους στο ΜΑΑΕ και εντός Δημοτικών Διαμερισμάτων με πληθυσμό όχι μεγαλύτερο των πέντε χιλιάδων (5.000) κατοίκων.

3. «Επιχείρηση Αγροτουρισμού». Είναι η επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού.

4. «Αγρόκτημα». Ως αγρόκτημα νοείται ο λειτουργικά ενοποιημένος χώρος του εγγεγραμμένου στο ΜΑΑΕ του ν. 3874/2010, όπως ισχύει κάθε φορά, ο οποίος έχει αυτοτέλεια γηπέδου/οικοπέδου. Τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα του άρθρου 52 του ν. 4235/2014 (Α΄ 32) θεωρούνται για τις ανάγκες του παρόντος νόμου «Αγροκτήματα».

5. «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων». Είναι το σύνολο των επιλεγμένων διατροφικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιεργειών, των οποίων η παραγωγή ή και η επεξεργασία ή και η τυποποίηση πραγματοποιείται εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας. Η αρμοδιότητα για τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας καθορισμού του περιεχομένου του καλαθιού αγροτικών προϊόντων μίας Περιφέρειας ανήκει στο οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ως καλάθι αγροτικών προϊόντων νοείται και το καλάθι της Περιφέρειας κατά την έννοια του ν. 4015/2011 (Α΄ 210).

6. «Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού». Το Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού είναι σήμα με ειδικό λογότυπο χορηγούμενο από το Υπουργείο Τουρισμού, με το οποίο πιστοποιείται ότι μία επιχείρηση πληροί τις ειδικές προϋποθέσεις του παρόντος νόμου και προσφέρει ένα ελάχιστο προδιαγεγραμμένο επίπεδο υπηρεσιών, που εξειδικεύεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ειδικότερα ορίζεται στο άρθρο 33 του παρόντος νόμου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

γεια σου Δημήτρη,

 

ναι το διάβασα και σε ευχαριστώ πολύ. είχα διαβάσει πριν μέρες το νόμο σχετικά με τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα. εκεί επίσης προβλέπεται εστίαση και καταλύματα. Ωστόσο δεν αναφέρει ποιοι είναι οι όροι δόμησης που τα διέπουν. Αν θα πάει κανείς με όρους δόμησης τουριστικών, κατοικίας, καταστήματος ή αγροτικών εγκαταστάσεων (χλωμό). το λέω γιατί ενώ αναφέρει πως μπορείς να κάνεις πχ εστίαση, δε λέει με ποιο άρθρο θα την κάνεις. το ίδιο και για τα καταλύματα. Στο προηγούμενο άρθρο για τα επισκέψιμα οινοποιεία, αναφέρει πως "κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης" δυναται να εγκατασταθούν καταλύματα εντός του γηπέδου όπου υπάρχει το βιομηχανικό κτίριο. Στα αγροτουριστικά δεν άναφέρει αυτό το "κατά παρέκκλιση".

 

Επειδή το ΠΔ της εκτός σχεδίου δόμησης έχει διαφορετικούς όρους για διαφορετικές κατηγορίες χρήσεων πχ η έστίαση μόνη της υπάγεται στα καταστήματα (max 600 m2), η κατοικία έχει το δυσμενέστερο σδ (στα 20 στρ μπορώ max 400 μ2), τα τουριστικά καταλύματα 0,2 σδ, 0,2 σκ για γήπεδα έως 50 στρεμματα. Η διαφορά δυνατότητας δόμησης είναι γιγαντιαία μεταξύ της τρίτης κατηγορίας και των δύο πρώτων.

 

Σκέφτομαι λοιπόν πως επειδή το απαιτούμενο κτιριολόγικο μου δείχνει πως χρειαζόμαστε περίπου 1000 μ2 δόμηση θα πρέπει να πάω για κύρια τουριστικά καταλύματα (σύμφωνα με το νόμο που μου έστειλες νωρίτερα) και να εντάξω εκεί όλους τους χώρους που χρειάζομαι (εστιατόριο, καφέ, καταστήματα, υποδοχή, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, καταλύματα). Τα μη κύρια τουριστικά (κατοικίες, επαύλεις) ακολουθούν όρους δόμησης κατοικίας άρα αναγκαστικά δεν κάνουν.

Link to comment
Share on other sites

Vasili, διάβασε παρακάτω ο άρθρο 29 που εξηγεί τι είναι αγροτοτουριστική επιχείρηση.

 

 

"ΑΡΘΡΟΝ-29 

Μορφές επιχειρήσεων αγροτουρισμού

1. Επιχειρήσεις Αγροτουρισμού κατά την έννοια του παρόντος νόμου είναι ιδίως:

α) Τα Αγροκτήματα. Η αγροτουριστική δραστηριότητα εντός του Αγροκτήματος αφορά αποκλειστικά την παροχή υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας ή εστίασης.

Στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις αυτές παρέχουν υπηρεσίες εστίασης, χρησιμοποιούν και προσφέρουν υποχρεωτικά προς κατανάλωση προϊόντα από το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων, ή/και προϊόντα Οικοτεχνίας, όπως αυτά καθορίζονται στην παρ.2 του Αρθ-56 του Ν3874/10, όπως ισχύει κάθε φορά, οι οποίες συνοδεύονται υποχρεωτικά με τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες επιχειρηματικά οργανωμένες υπηρεσίες:

αα) Υπηρεσίες εστίασης με υποχρεωτική χρησιμοποίηση και προσφορά προϊόντων από το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων ή/και προϊόντων Οικοτεχνίας, όπως αυτά ορίζονται κάθε φορά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ββ) Υπηρεσίες υποδοχής και φιλοξενίας σε τουριστικά καταλύματα των υποπεριπτ.αα, υποπεριπτ.ββ και υποπεριπτ.γγ της περιπτ.α, όπως και σε τουριστικά καταλύματα της περιπτ.β της παρ.2 του Αρθ-1 του παρόντος νόμου, μέγιστης δυναμικότητας μέχρι σαράντα (40) κλινών.

2. Οι επιχειρήσεις αγροτουρισμού της παρ.1 μπορεί να παρέχουν υπηρεσίες επίδειξης, ενημέρωσης, παρακολούθησης ή συμμετοχής σε δράσεις και δραστηριότητες που προωθούν την επαφή του επισκέπτη τουρίστα με την αγροτική ζωή, τη βιώσιμη αγροτική παραγωγή, τη γαστρονομία, τη γευσιγνωσία και την οινογνωσία και την προστασία της βιοποικιλότητας."

​Από τα παραπάνω καταλαβαίνω οτι μπορείς να συνδυάσεις ξενοδοχείο με το αγρόκτημα ή εστίαση με το αγρόκτημα ή και τα δύο. Άν έχει ξενοδοχείο, έχεις και τους όρους δόμησης του ξενοδοχείου.

Link to comment
Share on other sites

Melissa γεια σου, και σε ευχαριστώ πολύ.

 

 


ββ) Υπηρεσίες υποδοχής και φιλοξενίας σε τουριστικά καταλύματα των υποπεριπτ.αα, υποπεριπτ.ββ και υποπεριπτ.γγ της περιπτ.α, όπως και σε τουριστικά καταλύματα της περιπτ.β της παρ.2 του Αρθ-1 του παρόντος νόμου, μέγιστης δυναμικότητας μέχρι σαράντα (40) κλινών.

Μέχρι 40 το πολύ στοχεύω.

​Από τα παραπάνω καταλαβαίνω οτι μπορείς να συνδυάσεις ξενοδοχείο με το αγρόκτημα ή εστίαση με το αγρόκτημα ή και τα δύο. Άν έχει ξενοδοχείο, έχεις και τους όρους δόμησης του ξενοδοχείου.

Εξελίσω τη μελέτη ως τουριστική μονάδα (με 40 κλινες, εστιατόριο, πισίνα, καφέ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κατάστημα (shop in shop οικοτεχνείας).

Υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς τη δυναμικότητα του εστιατορίου ? Δηλαδή θέλω να έχω 20 - 30 κλινες και εστατόριο με δυναμικότητα 400-600 ατόμων. Υπάρχει κάποιο εμπόδιο στο να χαρακτηριστιεί όλη η εγκατάσταση κύρια τουριστική μονάδα ? (και επομένως οι όροι δόμησης του γηπέδου να είναι αυτοί των τουριστικών καταλυμάτων και ό,τι κατασκευαστεί να πάει με αυτούς τους όρους δόμησης και όχι πχ με αυτούς των καταστημάτων). Εϊναι σημαντικό γιατί οι όροι δόμησης τουριστικών είναι ιδιαίτερα ευνοικοί σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο.

Δεν ψάχνω για "παράθυρο". Η ουσία της μελέτης είναι τουριστική, στοχεύει στον τουρισμό (εσωτερικό και εξωτερικό), αλλά δεν βασίζεται εξολοκλήρου στη διαμονή, αλλά και στην επίσκεψη.

 

Link to comment
Share on other sites

δες το αρθρο 52 του ν. 4235/14

 

και αυτο

 

ΥΑ 543//2017 (ΥΑ 543/34450 ΦΕΚ Β 1145 2017): Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα. (694196)

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Δημήτρη, ευχαριστώ πολύ για τη πληροφορία. Το έχω υπόψιν το πολυλειτουργικό αγρόκτημα. βρήκα το φεκ πριν μερικές εβδομάδες. Είναι καλό που θεσπίζει ένα πιο σαφές πλαίσιο σήμανσης της επιχείρησης.

 

Επίσης έχει ενδιαφέρον πως δίνει δυνατότητα να έχεις πιο απλές και οικείες υποδομές κουζίνας όπως "Επιτρέπονται επίσης, τα υπαίθρια μαγειρεία και οι παραδοσιακές τεχνικές μαγειρικής που αναδεικνύουν τις τοπικές/παραδοσιακές συνήθειες μαγειρέματος (π.χ. ξυλόφουρνοι, γάστρες κ.λπ.), καθώς και οι υπαίθριοι χώροι εστίασης (π.χ. κιόσκια)."

Link to comment
Share on other sites

επομενως....

 

παμε διαυγεια

 

ή υπερδιαυγεια..

 

ολο και καποια αδεια θα εχουν

 

πχ.

 

Πρόκειται για τα Αγροκτήματα «Παύλος Γεωργιάδης» (Αλεξανδρούπολη), «Ευμέλεια» (Λακωνία), «Αμφίκαια» (Φθιώτιδα), «Φάρμα Ντούμα» (Λάρισα), «Κτήμα Κοροντίνη» (Αργολίδα), «Ειρήνη Πλωμαρίου» (Λέσβος) και τις μονάδες Οικοτεχνίας «Πέτρος Ναουμίδης» (Φλώρινα), «Άξιον Εστί» (Άργος), «Κτήμα Μίνα» (Μαραθώνας), «Της Ελιάς» (Αρκαδίας).

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.