Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 082 - Ν. 4495/17] Κτίρια προϋφιστάμενα του έτους 1955


Recommended Posts

Συνάδελφοι έχω τακτοποιήσει  κατοικία προ ΄75 η οποια στην αυλη, ακάλυπτος πίσω, έχει μια αποθήκη 2 τ.μ. κολλημένη στην μεσοτοιχία και μου ζητάει τώρα η εφορία του ιδιοκτητη βεβαίωση οτι δεν περιλαμβανεται στη δομηση η αποθήκη , η οποια ειναι προ ΄55 , την ειδα στην αεροφ/α ,  να την δωσω ?

Edited by psycho
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

λοιπόν,

έχω και γω μια περίπτωση παλαιας ισογειας πέτρινης κατοικιας σε οικοπεδο εντος οικισμου <2000 κατοικων με υπολοιπο δομησης η οποία εφαπτεται στα ορια του οικοπεδου τα οποια συνορευουν με δρομο πλατους 3 μ και μονοπατι τσιμεντοστρωμενο πλατους 1 μ αντίστοιχα. Ο πελάτης θέλει τοπογραφικό και βεβαιωση προ του 55 για να κάνει τα συμβολαια μεταβιβασης στην κόρη του και στη συνέχεια η κόρη του θέλει να βγαλει άδεια προσθηκη καθ υψος.

Εχω κάνει αίτηση στο δήμο να μου δώσουν βεβαιωση οτί το μονοπάτι ειναι κοινοτικό για να γίνει παραχώρηση από το τμημα του οικοπέδου εκείνο στο οποιο δεν εφαπτεται η οικοδομη και συνορεύει με το μονοπατι.

1.  Για το ν.4495 για τη βεβαιωση το μονο σποδεικτικό που εχω ειναι το ε9 που δηλώνεται η κατοικία του 1930. ρευματοδότηση σε αυτά τα μέρη εγινε πολυ αργότερα αρα δε μπορώ να βρώ κατι και απο την αυτοψία φαίνεται οτι είναι παλαια πετρινη κατοικία  στην οποία εχει ριχτει πλακα σκυροδεματος μετεπειτα, εχουν αλλαξει τα κουφωματα με αλουμινιου κτ.λ Αρα απ ότι καταλαβαινω το δηλώνω στο νόμο  με λοιπη πραβαση τις μετεπειτα αυθαιρεσιες για τις οποίες όμως δε ξέρω χρονολογία που εγιναν. 

Εχω 2 επιλογες απο οτι καταλαβαίνω: α) η μια ειναι να δηλώσω οτι ειναι προ του 55 στην τεχνικη εκθεση και να κανω δήλωση στο νέο νόμο μόνο για τις αυθαιρεσίες σα λοιπή παραβαση οι οποίεςδε γνωρίζω πότε ακριβώς έγιναν οπότε τις εντασσω υποχρεωτικα με παλαιοτητα μετα το 2004 (οταν δηλώνω μόνο παραβασεις επιλέγω και κατηγορια?) ή β) να δηλώσω το κτιριο με μια λοιπη παραβαση για τις αυθαιρεσιες σαν κατηγορια 1?Σωστα?

2.. Στη μετεπειτα αδεια προσθηκης καθ υψους εχει σημασία με ποιον απο τους παραπανω δύο τρόπους εχω δηλώσει την παλαια πετρινη κατοικία? Ρωτάω γιατί συναδελφος απο την πολεοδομία μου έχει πει οτι αν δε δηλωθεί το ισογειο σαν προ του 55 δε θα εξασφαλισω νόμιμο περίγραμμα και στη μετεπειτα προσθήκη λόγω του δρόμου και του μονοπατιου θα πρεπει να μπω μέσα για να εξασφαλισω τα 2μ από τον άξονα. Ισχύει αυτό ή στην αδεια προσθηκης δεν υποχρεούμαι να κρατήσω τα 2μ λόγω του οτι έχω υφισταμενη οικοδομή που εφαπτεται στα ορια του οικοπέδου με το δρόμο και το μονοπατι ανεξαρτήτως αν εχει δηλωθει ως προ του 55 ή στην κατηγορια 1?

Πως με συμβουλεύετε να κινηθω ώστε να μαι καλυμμενη και γω αλλα και να εξασφαλήσω τον πελάτη για τα μελλοντικα του σχεδια?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως, όταν βλέπεις πλάκα Ο.Σ σε προ 55 έχει γίνει σχεδόν ανακατασκευή. Το πιθανότερο να κράτησαν τις παλιές λιθοδομές και να τις ενίσχυσαν η απλώς να τις αρμολόγησαν. Η σημερινή εικόνα του κτιρίου υποθέτω ότι δεν σε οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα για την παλαιότητα του κτιρίου. Το Ε9 σίγουρα θα αποτελέσει αποδεικτικό και μετά την αποτύπωση του ακινήτου θα δώσεις τις επιφάνειες στο λογιστή να αλλάξει το Ε9 και να πληρωθεί από τον ιδιοκτήτη και το πρόστιμο αν τα τετραγωνικά προκύπτουν περισσότερα. Επειδή, οι παλιές αεροφωτογραφίες είναι πολύ μικρής κλίμακας και σπανίζουν δες αν μπορείς να βρεις κάποια προ 75 ώστε να εντάξεις το κτίριο ως κατηγορία 1. Εξυπακούεται ότι κάποεις αυθαιρεσίες που λογικά έχουν γίνει μεταγενέστερα θα πάνε σε άλλη κατηγορία (μάλλον 5 αν το κυρίως κτίριο πάει 1).

Η πολεοδομία για να εκδόσει άδεια θέλει κτίριο νομίμως υφιστάμενο. Αν υποθέσουμε ότι μέσω της ΤΕ θεωρείται το κυρίως κτίριο (κέλυφος) ως προ 55 και υπαχθούν οι λοιπές παραβάσεις αναλυτικού με 1 ΛΠ (κατηγορία 4 αφού το προ 55 θεωρείται ως Ο.Α)  η Πολεοδομία θα δώσει άδεια;

Η παραχώρηση για να αποκτηθεί οικοδομησιμότητα δεν συντελείται όταν υπάρχει κτίσμα επί προσώπου οικοπέδου.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω πολυ pavlos33 επαλήθευσες δυστυχως ολα αυτα αυτά που σκεφτόμουν και γω

για να παρει άδεια απο πολεοδομια δε μπορουμε λογω της κατηγοριας που εντασονται οι λοιπες παραβασεις λοιπον  ανεξαρτήτως αν το ιδιο το κτίριο εντασεται στην κατηγορια 1 ή ειναι προ του 55.

 

Edited by anpap
Link to comment
Share on other sites

Αν αποδείξεις όμως το (κτίριο) κέλυφος  είναι προ 55 , αυτό θεωρείται ως να έχει Ο.Α για τον υπολογισμό προστίμου, οπότε οι λοιπές παραβάσεις μπορούν να θεωρηθούν κατηγορίας 4, όπου η κατηγορία 4 με βάση το ν. 4546 λαμβάνει πλέον οριστική εξαίρεση. Άρα για την πολεοδομία θα υπάρχει ένα νομίμως υφιστάμενο και τα λοιπά δομικά μέρη με οριστική εξαίρεση. Στο Α 23 του ΝΟΚ κτίριο τακτοποιημένο με οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση θεωρείται νομίμως υφιστάμενο. Βεβαίως πρέπει να προσθέσουν στο λεκτικό του νόμου πέρα από το ν.4178 και τον 4495 & 4546.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, Pavlos33 said:

... Στο Α 23 του ΝΟΚ κτίριο τακτοποιημένο με οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση θεωρείται νομίμως υφιστάμενο. Βεβαίως πρέπει να προσθέσουν στο λεκτικό του νόμου πέρα από το ν.4178 και τον 4495 & 4546.

Έγινε αυτό με τον ν.4546 :

δ)      Αν προϋφίσταται του β.δ. της 9.8.1955 ή εξαιρέθηκε με τις διατάξεις του ν.1337/1983 ή εξαιρέθηκε οριστικά, σύμφωνα με διατάξεις ρύθμισης, τακτοποίησης ή αναστολής επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα,σε οικόπεδο εντος οικισμου <2000 κατοίκων ,υπάρχει ισόγεια γεωργική αποθήκη εμβαδού 240 τ.μ. ιδιοκτησίας του Τοπικού Γεωργικού Συναιτερισμού με βεβαίωση Δημάρχου κτισμένη προ του 1955.Στο εν λόγω οικόπεδο κατασκευάστηκε το 2003 αυθαίρετα και ισόγειο κτίσμα εμβαδού 14 τ.μ. ύψους 2,50 μ.Στην δ'ηλωση ποια θα είναι η επικρατούσα χρήση?Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

(από μεταφορά. Pavlos33)

Kατοικία και αποθήκη στο ίδιο οικόπεδο κατασκευάστηκαν το 1953 (φυσικά χωρίς άδεια, η ημερομηνία αναφέρεται σε συμβόλαιο και στο Ε9)

Η αποθήκη κάπου το 2000 μετατράπηκε σε κατοικία. Έχω αλλαγή χρήσης (με αναλυτικό) αφού τα προ του 55 θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα?

Πρέπει να έχω βεβαίωση περίγραμματος για τα προ του 55?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Εφόσον αποδεδειγμένα μπορείς να στοιχειοθετήσεις είτε με παλιά συμβόλαια, αεροφωτογραφίες, μορφολογικά χαρακτηριστικά ότι το κέλυφος του κτιρίου προυφίσταται του 1955 το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να υπάγεις κάθε μεταγενέστερη του 1955 εργασία-κατασκευή στις διατάξεις του νόμου. Αν οι μεταγενέστερες εργασίες δεν άλλαξαν την προ 55 επιφάνεια τότε μιλάμε μόνο για εργασίες με αναλυτικό, δηλαδή λοιπές παραβάσεις.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.