Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ειδική Διαταγή υπηρεσίας σε ανάδοχο για εργασίες υπεργολάβου


civil2000

Recommended Posts

 

Γεια σας,

σε δημόσιο έργο που βρίσκεται σε φάση προσωρινής παραλαβής η Διευθύνουσα Υπηρεσία έστειλε στον Ανάδοχο Ειδική Διαταγή για ελαττώματα μη ουσιώδη (όπως τα χακτηρίζει η ίδια) και τάσσει προθεσμία 10 ημερών για την αποκατάστασή τους. Ο Ανάδοχος αποδέχεχθηκε εκ των προτέρων την Ειδική Διαταγή και την κοινοποίησε στον Υπεργολάβο. Ο Υπεργολάβος όμως θέλει να κάνει ένσταση και δεν έχει καμμία επικοινωνία με τον Ανάδοχο και την Υπηρεσία παρά μόνο μέσω εξωδίκων που κοινοποιούνται και στην Υπηρεσία. Θα στείλει εξώδικο που θα ζητάει από τον Ανάδοχο να καταθέσει ένσταση (όμως ο Ανάδοχος έχει ήδη αποδεχθεί την Ειδική Διαταγή). Πως μπορεί να αμυνθεί και να διεκδικήσει τα δικαιώματα του; Ο Υπεργολάβος είναι εγκεκριμένος και από την Υπηρεσία.

Link to comment
Share on other sites

Αν ειμαστε  στο Ν3669/08 υπαρχουν δυο αρθρα (68-69 ) που αναφερονται στην υπεργολαβια. Εκει δεν αναγραφεται πουθενα υπαρξη ευθυνης του υπεργολαβου προς την υπηρεσια (σε αντιθεση με την κατασκευαστικη Κ/Ξ οπου στο αρθρο 67 αυτο γραφεται ρητα )

Η αποψη μου ειναι οτι ο υπεργολαβος δεν ευθυνεται εναντι της υπηρεσιας και ως εκ τουτου καλως η υπηρεσια δεν ασχολειται με αυτον παρα μονο με τον αναδοχο. Ο αναδοχος οφειλει να αποκαταστησει το προβλημα και μετα να καταφερθει κατα του υπεργολαβου συμφωνα με τη συμβαση μισθωσης που εχουν υπογραψει οι δυο τους .

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ έτσι πιστέυω.

Διότι ο υπεργολάβος δεν έχει "ευθεία" (ίσως είναι άστοχη λέξη αλλά νομίζω ότι γίνεται κατανοητή) σύνδεση με τον αρχικό εργοδότη (που είναι το Δημόσιο) με το οποίο δεν υπάρχει κάποια νομική σύνδεση.

Οι όποιες διαφορές θα πρέπει να λυθούν μεταξύ αναδόχου και υπεργολάβου (του πρώτου ως εργοδότη του δεύτερου, όπου και υπάρχει η νομική σύνδεση) και με βάση την μεταξύ τους συμφωνία-συμφωνητικό.

Με μία τέτοια "υποκατάσταση" με απευθείας "συνομιλίες" του υπεργολάβου με τον ΚτΕ (Δημόσιο) θα δημιουργούσε θεωρώ μία νέα έννομη σχέση, η οποία δεν υφίσταται.

Link to comment
Share on other sites

Αν στο συμφωνητικό αναδόχου-υπεργολάβου αναφέρεται ο όρος  "....back to back..." (δεν θυμάμαι ακριβώς το λεκτικό), ο υπεργολάβος ...την έβαψε !

Edited by antloukidis
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Τι είπες τώρα ρε Αντώνη !!!! Έγραψες με την παρατήρησή σου. Άριστος +1

 

Αυτό που λες είναι αρκετά συνηθισμένο, δηλαδή οι όροι της συµβάσεως υπεργολαβίας να αντιστοιχούν στους όρους της κύριας συµβάσεως, για ότι αφορά την εκτέλεση των εργασιών που ανατέθηκαν στον υπεργολάβο. 
Αυτό συµβαίνει γιατί ο εργολάβος (Ανάδοχος) θέλει να δεσμεύσει τον υπεργολάβο με όμοιο τρόπο µε τον οποίο δεσμεύτηκε ο ίδιος έναντι του ΚτΕ (με πιθανή εξαίρεση το τίμημα της υπεργολαβίας)
Είναι --ονομάζεται αν θυμάμαι καλά--  "διαφανής υπεργολαβία" όπου οι όροι της κύριας σύμβασης που αφορούν στις εργασίες του υπεργολάβου μεταφέρονται ως έχουν στη σύμβαση με τον υπεργολάβο.
Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Και σε αυτή την περίπτωση όμως ισχύει η ροή ΚΥΡΙΟΣ ΕΡΓΟΥ -> ΑΝΑΔΟΧΟΣ -> ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟΣ.

Link to comment
Share on other sites

Ολοσωστα οι υποχρεώσεις & απαιτήσεις μεταξύ ΚτΕ - Αναδόχου

και Αναδόχου - Υπεργολαβου ισχύουν ξεχωριστα και χωρις να μπλέκονται τα ζευγάρια μεταξυ τους.

Στο δεύτερο ζευγάρι ειναι ΣΑΝ να εχεις απέναντι τον ΚτΕ (στην μορφή του Αναδοχου).

 

Σταλθηκε απο το tapatalk

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.