Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συνεχή τα προβλήματα για το νέο Εξοικονομώ κατ’ οίκον


Engineer

Recommended Posts

Το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» κινδυνεύει να το προσπεράσουν οι εξελίξεις όπως και το νέο ΚΕΝΑΚ με το επιτελείο του υπουργείου να τρέχει να προλάβει τις προθεσμίες και την αγορά να έχει φθάσει στα όριά της. Εδώ και ένα χρόνο ακούγεται ότι το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» ξεκινά σε λίγες ημέρες αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr ούτε η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη ούτε οι συμβάσεις με τις τράπεζες έχουν υπογραφεί.

 

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθεί ο οδηγός του προγράμματος αλλά από μόνος του δεν μπορεί να «κινήσει» το πρόγραμμα. «Πονοκέφαλο» για το υπουργείο ενέργειας προκαλεί και ο νέος ΚΕΝΑΚ καθώς η Κομισιόν έχει δώσει προθεσμία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για να αναθεωρηθεί. Έτσι, το νέο «Εξοικονομώ» θα πρέπει να προλάβει τον ΚΕΝΑΚ ή καλύτερα ο νέος ΚΕΝΑΚ θα πρέπει να προλάβει το «Εξοικονομώ» καθώς μετά τις 31/12/2018 δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί.

 

Απελπισμένη η αγορά

 

Η αγορά πλέον παρακολουθεί τις εξελίξεις με στωικότητα καθώς το νέο Εξοικονομώ αναμένεται ότι θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τις τεχνικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, όπως σημειώνουν έχει χαθεί πολύτιμος χώρος με αποτέλεσμα ήδη κάποιες, οι οποίες είχαν πρόβλημα βιωσιμότητας, να έχουν βάλει λουκέτο.

 

«Το νέο Εξοικονομώ αποτελεί βασικό μοχλό κινητοποίησης της αγοράς. Αν στο κόστος καθυστέρησης προσθέσουμε και την αναβλητικότητα του κόσμου, τότε δημιουργείται ένα πολύ αρνητικό κλίμα για τις εμπορικές επιχειρήσεις και τα τεχνικά επαγγέλματα. Η αγορά είναι απελπισμένη. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να τη στηρίξουν όπως συμβαίνει παντού στο εξωτερικό. Η Ελλάδα είχε ένα λόγο επιπλέον να επισπεύσει τις διαδικασίες δεδομένου ότι η κατασκευή και οι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένοι κλάδοι είναι από τα βασικά και πρώτα θύματα της κρίσης», αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, ο κ. Παντελής Πατενιώτης, Μηχανικός Δημοσίων Έργων και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης.

 

Σιμόπουλος: Η κυβέρνηση βλέπει το Εξοικονομώ ως «βουνό»

 

Ως «βουνό» βλέπει η κυβέρνηση την έναρξη του νέου εξοικονομώ, σύμφωνα με τοποθέτηση του πρώην Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτου Σιμόπουλου.

 

Αναλυτικά, ο κ. Σιμόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα:

 

“Από την άνοιξη η Κυβέρνηση κάθε λίγο και λιγάκι εξαγγέλλει το πρόγραμμα «Eξοικονομώ Κατ’ Oίκον» και κάθε φορά αναβάλλει την εφαρμογή του, επιβεβαιώνοντας συνεχώς ότι δεν «μπορεί». Το ίδιο έκανε και πρόσφατα προαναγγέλλοντας έναρξη το Φεβρουάριο.

 

Φυσικά, βλέπουν σαν βουνό τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποδοχής των αιτήσεων, τον καθορισμό του χρηματοδοτικού πλαισίου και την έκδοση του οδηγού με τις επιλέξιμες δαπάνες κλπ.

 

Βέβαια, οι σχετικοί πόροι από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα δεν απορροφώνται, ενώ η συγκεκριμένη αγορά των ανακαινίσεων που συνδέεται με εκατοντάδες επαγγέλματα καρκινοβατεί.”

 

Πένη Χαλάτση

 

Πηγή: http://www.insider.g...onomo-kat-oikon

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Όσοι ασχολούνται και παρακολουθούν το πρόγραμμα σοβαρά, γνώριζαν ότι όλα αυτά που απαιτούνταν (αναθεωρηση ΚΕΝΑΚ-τοτεε, ηλεκτρονικό σύστημα αιτήσεων κλπ) θέλουν πολύ χρόνο και σοβαρή δουλειά, γι αυτό και προσωπικά γελούσα όταν ανακοινώθηκε πριν από ένα χρόνο ότι το νέο εξοικονόμηση κατ οίκον θα ξεκινήσει σύντομα..  Πάντως για μένα, που έχω ασχοληθεί συστηματικά τα τελευταία πέντε χρόνια, το σημαντικότερο δεν είναι ΠΟΤΕ θα ξεκινήσει αλλά ΠΩΣ θα ξεκινήσει! Όλη αυτή η ιστορία με το ηλεκτρονικό σύστημα μου μυρίζει προβλήματα και μεγάλη ταλαιπωρία..

Link to comment
Share on other sites

εγω ως σημερα δεν ειχα ασχοληθει σοβαρα, το ΠΩΣ ΘΑ ξεκινησει μπορεις να το εξηγησεις αν θες. Μας διαβαζουν κιολας και ισως βοηθησει, παντως ελπιδες δεν τρεφω πολλες ειδα τωρα με την βοηθεια της τεχνολογιας πως απλοποιησαν την διαδικασια εκδοσης κατεδαφισης.

Να μας εχουν ολη μερα με το νομο παραμασχαλα να βλεπουμε τι αλλη ενεργεια πρεπει να κανουμε, να βγαλουμε πχ μια κατεδαφισης..

και να πετανε μετα τα "τωρα ... με ενα ...ρικο τα κανουνε " !!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

η αναθεωρηση ΚΕΝΑΚ-τοτεε θα έχει μεγάλη πλάκα καθώς ....αν την κάνουμε σωστά και με βάσει τα πρότυπα θα έχουμε πρόβλημα με το προηγούμενο πρόγραμμα. Επίσης ας μην ξεχνάμε και τον ρόλο των τραπεζών και τα capital controls.

Link to comment
Share on other sites

 

 

αν την κάνουμε σωστά και με βάσει τα πρότυπα

 

 

δηλαδή? και αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι τέλος 2018 ή κλασικά θα πάρουμε παράταση?

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι το νέο εξ' οικονομώ θα είναι μεγάλο φιάσκο. Εκεί που έχει φτάσει η φορολογία και ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών δεν θα συμφέρει να μπεις στο εξ' οικονομώ για να κάνεις τις εργασίες. Για επιδότηση 60% θα πληρώνεις έξτρα 74% στον προμηθευτή (ΦΠΑ+εφορία+ασφαλιστικές εισφορές)

Link to comment
Share on other sites

"ο νέος ΚΕΝΑΚ καθώς η Κομισιόν έχει δώσει προθεσμία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για να αναθεωρηθεί. Έτσι, το νέο «Εξοικονομώ» θα πρέπει να προλάβει τον ΚΕΝΑΚ ή καλύτερα ο νέος ΚΕΝΑΚ θα πρέπει να προλάβει το «Εξοικονομώ» καθώς μετά τις 31/12/2018 δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί."

Αυτό δεν το κατάλαβα...πάλι θα αναθεωρηθεί ο κενακ?!

Link to comment
Share on other sites

 

δηλαδή? και αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι τέλος 2018 ή κλασικά θα πάρουμε παράταση?

 

δεν έχει άλλη παράταση. Απλά η αλλαγή σημαίνει και αλλαγή στο λογισμικό (ΤΕΕ) ή ιδιωτικό και άρα μεγάλη καθυστέρηση ακόμα και μετά την ψήφιση του νέου ΚΕΝΑΚ. Αν μάλιστα μπλέξουμε και τις αλλαγές που πρέπει υποχρεωτικά να γίνουν στις ΕΛΟΤ ΤΠ, καήκαμε.

 

 

αφού πάλι πιάσαμε το αφρολέξ και τις αναθεωρήσεις ......https://e-archimedes.gr/component/k2/item/6555-

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Την ίδια απορία έχω και εγώ: αφού ο ΚΕΝΑΚ αναθεωρήθηκε τον Ιούλιο 2017 και οι νέες ΤΟΤΕΕ βγήκαν τον Νοέμβριο, τι ακριβώς είναι αυτό που πρέπει να αναθεωρηθεί;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.