Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πλημμύρες: Η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο καλλιεργήσιμη έκταση ίση με την Πάτμο!


Engineer

Recommended Posts

Κρίσιμα ζητήματα, όπως η πρόκληση των αιτιών για τα έντονα πλημμυρικά φαινομένα, οι τρόποι αντιμετώπισής τους και τα ζητήματα διαχείρισης υδάτων, αναπτύχθηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Ο πλημμυρικός κίνδυνος στην Ελλάδα», που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία (ΕΓΕ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ, Παράρτημα Κεντρικής. Μακεδονίας), η Ελληνική Υδροτεχνική Ένωση (ΕΥΕ), ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων (ΣΕΓ).

 

Στην εκδήλωση, από την εκπρόσωπο του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων/ΑΠΘ (ΚΕΟΔΥ), Ελπίδα Κολοκυθά, τονίστηκε η ανάγκη εκπόνησης γεωλογικών μελετών στις λεκάνες απορροής και η αξιολόγηση της επικινδυνότητας των υδάτων. Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη της προσαρμογής στα νέα δεδομένα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την χάραξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.

 

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, επίτιμο μέλος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Μανώλης Γλέζος, μίλησε για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και τον εμπλουτισμό των υδροφόρων. Όπως τόνισε, η Ελλάδα υποφέρει από λειψυδρία, μαστίζεται από πλημμύρες και χάνει κάθε χρόνο καλλιεργήσιμη έκταση ισοδύναμη με την Πάτμο. Δηλαδή, πάνω από 34.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

 

 

«Τα ίδια προβλήματα παρουσιάζονται παντού, σε όλον τον πλανήτη, και υπαίτιος για τα φαινόμενα της λειψυδρίας και των πλημμύρων είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Η κλιματική αλλαγή οφείλεται στον άνθρωπο και αυτός είναι ο δημιουργός της. Με την ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα δημιουργεί αυτή την κατάσταση», υποστήριξε ο κ. Γλεζός και σημείωσε ότι αυτό αποδεικνύεται επιστημονικά και όποιος έχει αντίρρηση «να μας φέρει τα επιχειρήματά του».

 

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε τους φυσικούς νομούς αλλά μόνο να τους αξιοποιήσουμε».

 

Παράλληλα, ο κ. Γλέζος αναφέρθηκε σε δέκα κανόνες για τον επαναπροσδιορισμό της θέση μας στη Φύση και την αντιμετώπιση πλημμυρών με εμπλουτισμό υδροφόρων:

  • Αντιπλημμυρικά έργα με φράγματα ανάσχεσης στα ανάντη
  • Τα φράγματα να ακυρώνονται σε μητρικό πέτρωμα
  • Φράγματα στο ύψος των πλευρικών όχθεων
  • Τοξωτά
  • Με υπερχειλιστήρες
  • Θεμελίωση στο πιο στενό της κοίτης
  • Διεύρυνση λεκάνης απορροής με υλικό από έναντι
  • Οικολογική λειτουργία
  • Ετήσια εκκαθάριση λεκάνης
  • Ειδικό ανάχωμα για αποφεύγεται η «χύτρα του διαβόλου» στα ψηλά φράγματα
  • Μελέτες μετεωρολογικές, γεωλογικές και υδρογεωλογικές

Πηγή: http://greenagenda.g...-κάθε-χρόνο-κα/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.