Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λέβητας θέρμανσης και καυστήρας πετρελαίου - αερίου


Recommended Posts

ειχα την εντυπωση οτι πλεον ειναι υποχρεοτικοι η χρηση λεβητων συμπηκνωσεις αλλα διαβαζοντας την ΤΟΤΕΕ δεν το ειδα πουθενα ;

τελικα κανω λαθος ; 

μπορουμε να βαλουμε στο σεναριο κ στην πραγματικοτητα οτι λεβητα θελουμε ;; 

 

 

ErP σημαίνει "Energy Related Products", δηλαδή προϊόντα που σχετίζονται με την ενέργεια. Η Οδηγία επίσης ονομάζεται "Οδηγία Ecodesign" (Οδηγία Οικολογικού Σχεδιασμού). Σύμφωνα με τις Οδηγίες 2009/125/ΕΚ για τον "Οικολογικό Σχεδιασμό", την Οδηγία 2010/30/ΕΕ για την "Ενεργειακή Σήμανση" και τους Κανονισμούς ΕΕ 811,812,813,814/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθορίζεται ο Οικολογικός Σχεδιασμός και η Ενεργειακή Σήμανση των προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια. Αυτό πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε όλη την Ε.Ε. Εφαρμόζεται από την 1η Αυγούστου 2015 με την αντικατάσταση των ενσωματωμένων κυκλοφορητών των συσκευών από κυκλοφορητές υψηλής ενεργειακής απόδοσης και από τις 26 Σεπτεμβρίου 2015 τίθεται σε εφαρμογή για τα προϊόντα θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού. 

 

κατι ακομα που ισως εχει απανταθει ...

στους λεβητες συμπηκνωσεις υπαρχει ενας βαθμος αποδοσης και που διαφημίζουν ολοι που ειναι πανω απο 1 ..προσωπικα πιστευω λαθος 

στις ξενες εταιριες γραφουν εναν βαθμο αποδοσης ποιο ορθα ως : 

Ενεργειακή απόδοση της εποχιακής θέρμανσης χώρου : που συνηθως ειναι 91 με 92 % 

αναφερουν και αλλες αποδοσης φυσικα καμια δεν ειναι πανω απο 1 αρα οι ελληνες μπακαλιζουν ...

 

μηπως οι ντοπιοι κατασκευαστες εχουν οπως λενε μονο πιστοποιηση CE αλλα δεν εχουν πιστοποιηση βαση της οδηγιας 813/2013 που στην ουσια αν αυτο καταλαβα ζηταει το εξοικονο μια και αναφερει για energy labelling ...αρα ζηταει μονο λεβητες συμπηκνωσεις ;;; 

 

Απαιτήσεις βαθμού απόδοσης λεβήτων

Οι ελάχιστες απαιτήσεις για τον βαθμό απόδοσης του λέβητα  θερμάνσεως δεν καθορίζονται από την υπουργική απόφαση για τον ΚΕΝΑΚ αλλά από την αντίστοιχη Τεχνική Οδηγία του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΟΤΕΕ-1). Βάσει όμως της νέας ΤΟΤΕΕ-1, αυτή τη φορά όμως οι απαιτήσεις αυτές εκφράζονται με τον εποχιακό βαθμό απόδοσης του λέβητα έναντι του στιγμιαίου βαθμού απόδοσης υπό πλήρες φορτίο του ΚΕΝΑΚ 2010. Συγκριτικά όμως οι απαιτήσεις αυτές παραμένουν πρακτικά οι ίδιες. Π.χ. ενώ για λέβητα 100 έως 200 kW η παλαιά απαίτηση βαθμού αποδόσεως λέβητα-καυστήρα ήταν 93,4%, η νέα απαίτηση εποχιακού βαθμού αποδόσεως είναι 85%.

 

Σημειώνεται ότι αυτές οι νέες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ 2017 είναι κατώτερες από τις απαιτήσεις του νέου Κανονισμού  813/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EE) δια τον οικολογικό σχεδιασμό λεβήτων,  με τις οποίες προβλέπεται ως ελάχιστος εποχιακός βαθμός απόδοσης  για νέους λέβητες ισχύος > 70 kW : για μεν λέβητες πετρελαίου : 99,3%, για δε λέβητες αερίου : 103,9%. Τέτοιου είδους αποδόσεις επιτυγχάνονται μόνο από την νέα τεχνολογία λεβήτων συμπυκνώσεως, δηλαδή λέβητες χαμηλής θερμοκρασίας καυσαερίων, είτε αερίου είτε πετρελαίου.

 

Σημειώνεται ότι αυτή η νέα απαίτηση του Κανονισμού (ΕΕ)  813/2013 αφορά όλους τους νέους λέβητες που τίθενται σε κυκλοφορία στην αγορά μετά τον Σεπτέμβριο του 2015. Αυτό όμως σημαίνει ότι ακόμα κυκλοφορούν εις την αγορά λέβητες παλαιότερης τεχνολογίας οι οποίοι έχουν μείνει ως απόθεμα και οι οποίοι επιτρέπεται να τοποθετούνται ακόμα κατά ΚΕΝΑΚ 2017.

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση λέβητα αερίου επιτοίχιου που χρησιμοποιείται και για ζεστό νερό χρήσης, εμπίπτουμε στην περίπτωση της σ.25 του οδηγού του εξοικονομώ που αναφέρει ?

 

Σε περίπτωση που στο σύστημα θέρμανσης περιλαμβάνεται και η παροχή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) και ο ταμιευτήρας αποθήκευσης του ΖΝΧ είναι ενσωματωμένος στο σύστημα θέρμανσης, τα ανώτατα όρια δαπάνης των υποκατηγοριών 3.Α έως 3.Δ προσαυξάνονται κατά 1.500€

 

Ο επιτοίχιος λέβητας αποθηκεύει νερό (ύπαρξη ταμιευτήρα-καζάνι) ή δουλεύει ως ταχυθερμαντήρας ?

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Συνήθως δουλεύει ως ταχυθερμαντήρας.

 

Μια νέα απορία τώρα απο εμένα:

Σε επίτοιχα κάτω των 20kw δεν γίνετε έλεγχος υπερδιαστασιολόγησης.

Αν λοιπόν εχει προκύψει πρόταση παρέμβασης στο εξοικονομώ ΙΙ εγκατάσταση επίτοιχου λέβητα <20 kw πιστεύετε οτι θα έχουμε πρόβλημα αν προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα κλασσικό 24άρι επίτοιχο?

Γνωρίζω οτι μπορείς να ρυθμίσεις ισχύ στους περισσότερους επίτοιχους αλλά και ότι είναι αναλογικής λειτουργίας, δλδ προσαρμόζουν την απόδοση βάση ζήτησης.

Απλά το θέμα είναι μηπως έχουμε πρόβλημα κατά την φάση της αξιολογησης της χαρτούρας από τα ξεφτέρια του υπουργείου.

Και το ρωτάω γιατί υπάρχουν λίγες εταιρείες που βγάζουν μοντέλο μκρότερο των 24 kw.

 

 

Ενα δευτερεον θεμα που προκύπτει, λιγο off topic αλλά αξίζει τον κόπο.

Πας για ΠΕΑ σε μια ιδιοκτησία με εγκατεστημένο 24.

Υποτίθεται οτι πρέπει να γίνει ελεγχος υπερδιαστασιολογησης. Τι γίνεται ομως αν είναι ρυθμισμένος σε ισχύ <20 kw?

θα πρέπει να κάνεις και τον καυστηρατζή?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα σε όλου θέλω να κάνω μία ερώτηση σε έναν λέβητα πετρελαίου για μονοκατοικία χρειάζεται μία καμινάδα 6m που θα περνάει απο τρύπα σε τοίχο στα υλικά του λέβητα που πρέπει να παραγγείλουμε πρέπει να περιλαμβάνετε και η καμινάδα συμπύκνωσης που υπάρχει στο σετ του λέβητα ώστε να συνδεθεί με την την καμινάδα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.