Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Η Ολυμπία Οδός παρουσιάζει πρωτοποριακό σύστημα πρόβλεψης κυκλοφορίας για οδηγούς


Engineer

Recommended Posts

Ένα πρωτοποριακό σύστημα που "κλείνει το μάτι" στο οδηγό δημιούργησε και ανέβασε στην ιστοσελίδα της η Ολυμπία Οδός. Πρόκειται για την "Υπηρεσία Πρόβλεψης Κυκλοφορίας" που υπόσχεται πληροφόρηση σχεδόν σε real time στους οδηγούς που θα κινηθούν επί του αυτοκινητόδρομου.

 

Πως λειτουργεί αυτό; μέσα από την ειδική υποσελίδα στο website olympiaodos.gr "Πρόβλεψη Κυκλοφορίας" ο οδηγός μπορεί να βλέπει την ανά τέταρτο κίνηση των οχημάτων σε 2 βασικούς σταθμούς διοδίων του αυτοκινητόδρομου σε Ελευσίνα και Ισθμό. Η κίνηση αυτή φτάνει σε πρόβλεψη (με μία γκρίζα μπάρα κάτω από το διάγραμμα) μέχρι και για τις 3 επόμενες μέρες χάρη σε ένα Α.Ι. σύστημα που διατηρώντας ιστορικά στοιχεία της κίνησης του δρόμου και με βάση ένα αλγόριθμο μπορεί να προβλέψει την κίνηση του.

 

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να δώσει την ευκαιρία στον οδηγό να επιλέξει να ταξιδέψει στην Ολυμπία για παράδειγμα σε μία ώρα με χαμηλή κίνηση και να αποφύγει τις κλασικές ουρές στα διόδια σε παραδοσιακές μέρες και ώρες κίνησης. Η αξία του μπορεί να πολλαπλασιαστεί αν το χρησιμοποιήσουν οι οδηγοί καθώς η μεγαλύτερη διάχυση οχημάτων σε ώρες μη αιχμής, ταυτόχρονα θα μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του αυτοκινητόδρομου σε ώρες αιχμής "μοιράζοντας" την κίνηση πάνω σε αυτόν.

 

Μάλιστα ο οδηγός μπορέι να δει πέρα από το διάγραμμα ανά τέταρτο και σε real time τις συγκεντρώσεις οχημάτων στους σταθμούς διοδίων σε Ελευσίνα και Ισθμό. Όσο η κίνηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα το χρώμα είναι πράσινο και όσο πάμε προοδευτικά σε μεγαλύτερη κίνηση ή φαινόμενα κορεσμού το χρώμα γίνεται πορτοκαλί και ακολούθως κόκκινο.

 

Η εφαρμογή τίθεται πιλοτικά σε λειτουργία για δύο σημεία του τμήματος Ελευσίνα-Κόρινθος που συγκεντρώνουν μεγάλη κυκλοφορία στις μεγάλες μαζικές εξόδους, όπως τα Χριστούγεννα, οι Απόκριες, το Πάσχα και ο Δεκαπενταύγουστος.

 

Που είναι διαθέσιμη

 

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας www.olympiaodos.gr στην επιλογή του μενού ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (https://www.olympiao...athmoi-Diodion- Provlepsi-Kykloforias/).

 

Πως λειτουργεί η εφαρμογή- τι στοιχεία περιλαμβάνει

 

Η εφαρμογή στηρίζεται σε ένα μοντέλο που παρέχει προβλέψεις της κυκλοφορίας, στο οποίο εισάγονται:

 

-δεδομένα διελεύσεων από τους συγκεκριμένους σταθμούς διοδίων

- στατιστικά στοιχεία κυκλοφορίας

- στοιχεία ημερολογίου (γιορτές και αργίες) και

- μετεωρολογικές προβλέψεις.

 

Ποια είναι η χρήση της

 

Στόχος της υπηρεσίας είναι να χρησιμοποιηθεί από τους οδηγούς ως εργαλείο για τον προγραμματισμό των ταξιδιών τους ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλων εξόδων. Πρόκειται για μια «έξυπνη» εφαρμογή η οποία θα βελτιώνεται διαρκώς με τη χρήση, όσο θα ενσωματώνονται στο μοντέλο επεξεργασίας νέα δεδομένα κυκλοφορίας.

 

Ο Παναγιώτης Παπανικόλας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ μιλώντας για τη φιλοσοφία του συστήματος είπε: «Το ερώτημα για εμάς είναι: «Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους οδηγούς να προγραμματίσουν καλύτερα το ταξίδι τους?» Με μια περισσότερο στοχευμένη προσέγγιση συνειδητοποιήσαμε πως αξιοποιώντας τη δυνατότητα που μας δίνει η ανάλυση των big data που παράγονται από το σύστημα κυκλοφορίας και τα έξυπνα συστήματα του αυτοκινητόδρομου, και συνδυάζοντάς τα με ένα λογισμικό, μπορούσαμε να δώσουμε μια πολύ αξιόπιστη απάντηση στο ερώτημα.

 

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων πληροφοριών, η ιδέα είναι το πώς μπορούμε κάθε φορά να παρέχουμε με εύληπτο τρόπο πληροφορίες προς τον τελικό χρήστη με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας του, τον καλύτερο προγραμματισμό και την άμεση εμπλοκή του σε στοιχεία που τον αφορούν. Με άλλα λόγια, η απόφαση να δημιουργήσουμε τη συγκεκριμένη Υπηρεσία στηρίζεται στην

φιλοσοφία μας για τη μέγιστη και καλύτερη δυνατή διαχείριση πόρων προς όφελος του πελάτη μας. Ουσιαστικά, μοιραζόμαστε μαζί του την πληροφορία που παράγεται από τα έξυπνα συστήματα των σύγχρονων αυτοκινητόδρομων.»

 

Από την πλευρά του ο Jerome Mol, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας HAL24K, που δημιούργησε την εφαρμογή σημειώνει: «Υποστηρίζουμε την Ολυμπία Οδός με το έργο Engage: Ένα τέλειο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο συνδυασμός πραγματικών δεδομένων και της τεχνολογικής πλατφόρμας Dimension βοηθά στην καλύτερη κατανόηση της ροής και της έντασης της κυκλοφορίας, και επηρεάζει θετικά τα ταξίδια των οδηγών.»

 

Πηγή: http://www.ypodomes....ias-gia-odigoys

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Σταθμοί Διοδίων  Τρέχουσα Κυκλοφορία  και  Πρόβλεψη Κυκλοφορίας
αντίστοιχες εφαρμογές πόσο ακριβείς είναι σε κανονικές συνθήκες κυκλοφορίας?

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Η ακρίβεια θα είναι μέτρια εάν στηρίζεται μόνο στην εμπειρία του παρελθόντος χωρίς να υπεισέρχεται κάπως και τρέχουσα κατάσταση. Μάλιστα εάν δεχτούμε ότι οι οδηγοί θα αποφύγουν να κινηθούν στις (κατά την πρόγνωση) ώρες αιχμής θα δημιουργηθούν νέες τέτοιες ώρες και η ακρίβεια θα είναι ακόμα πιο μέτρια έως και κακή. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.