Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 116 - Ν. 4495/17] Παρ. 9 και 10 - Αυθαίρετα σε αρχαιολογικό, ιστορικό χώρο και άμεσο περιβάλλον μνημείων


Recommended Posts

On 18/5/2018 at 2:26 ΜΜ, steve100 said:

Η παράγραφος 9 αναφέρει πέρα από ιστορικό τόπο και για το "άμεσο περιβάλλον του μνημείου".

Αυτό αυξάνει κατά πολύ τις περιπτώσεις.

Άσε που η φράση "άμεσο περιβάλλον του μνημείου" μπορεί να έχει διάφορες προσεγγίσεις

Το ερώτημα που έθεσα προηγούμενος είναι μήπως οι περιπτώσεις της παραγράφου 9, δεν είναι αυτόνομες.

Δηλαδή το άρθρο 116 αναφέρεται σε παραδοσιακούς οικισμούς και στην περίπτωση που έχουμε και ιστορικό τόπο η περιβάλλον μνημείου

χρειάζεται και σύμφωνη γνώμη υπουργείου πολιτισμού.

Αν είναι απλώς σε ιστορικό τόπο η μόνο περιβάλλον μνημείου, μήπως δεν χρειάζεται καμιά έγκριση;

Τελικά αν μία αυθαιρεσία (κλείσιμο Η/Χ) σε πολυκατοικία που είναι απέναντι από μία εκκλησία που είναι χαρακτηρισμένη μνημείο, θέλει εγκρίσεις πρώτα από την τοπική ΕΦΑ ;

Link to comment
Share on other sites

νομίζω ότι αυτό που ρωτάς συνάδελφε μπροστά στο βουνό των άλλων προβλημάτων που φέρνει το άρθρο 116, είναι λεπτομέρεια. Εγώ πιθανότατα θα το ρύθμιζα  αν μιλούσαμε μόνο για κλείσιμο ΗΧ.

EDIT ουπς τώρα είδα την παλαιότητα της ανάρτησης, καθυστερημένη η απάντησή μου λοιπόν.

Edited by sarcs
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 18/5/2018 at 2:39 ΜΜ, avgoust said:

Συνδυάστε αυτό , με αυτό που σας γράφω πιο πάνω.

Γι αυτό είπα αρχικά ότι η παρ.9 έχει εφαρμογή μόνο μέσα σε παραδοσιακούς οικισμούς , όπως λέει ο τίτλος του άρθρου 116.

Διαφορετικά , αν είναι γενικής εφαρμογής ούτε τον άλλο αιώνα δεν θα τελειώσουμε... ( ΚΑΣ   ?!?!?  οεεο  ) :shock::mrgreen:

Επιπρόσθετα , ποια θα είναι η τύχη αυθαιρέτου ισογείου με υπόγειο όπου η ΕΦΑ , το ΚΑΣ κλπ αποφανθούν ότι εγκρίνουν το ισόγειο αλλά όχι το υπόγειο ?

aVGOUST μακάρι να ήταν έτσι αλλά από τη διατύπωση δεν προκύπτει αυτό.

Ωστόσο και τα δύο 9 και 10 παρ. του 116 έρχονται σε ..μερική αντίθεση με τις απαγορεύσεις του άρθρου 89, όπου ενώ για τους παραδοσιακούς λέει "με την επιφύλαξη του 116",  στους ιστορικούς και αρχαιολογικούς το παρέλειψαν, και όπως βλέπω και στο νέο νομοσχέδιο πάλι  παρέλειψαν να το διορθώσουν (άθελα??). Πανηγύρι θα γίνει δηλαδή, έχοντας το άρθρο 83 να λέει "εκτός αν δεν απαγορεύονταν..." και το 116 (που κανονικά αφορούσε παραδοσιακούς) να λέει για τις επιτροπές που δε συστάθηκαν! Και σιγά μην περάσει από εκεί υπόθεση χωρίς βαριές απώλειες!

 

kan 62 φοβερή προσέγγιση το σκίτσο σου!! και γω που το παρακολουθώ το θέμα έκανα 5 λεπτά να το καταλάβω με τα φεκ ανοιχτά! φαντάσου οι αρχαιολόγοι!!

Νομίζω μιλάμε για πλήρες αδιέξοδο!

 

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

sarcs, μάλλον πρέπει να τροποποιήσω λίγο το διάγραμμα στην αρχή του, οι αρχαιολόγοι (ή μάλλον κάποιοι συνάδελφοι) πάνε πιό γρήγορα ...

Σημερινό θέμα στο ΚΣΝΜ :

ΘΕΜΑ 16ο:
Έγκριση ή μη των υλοποιημένων εργασιών, σύμφωνα με τα άρθρα 117 παρ.10 και 125 παρ.5 του ν. 4495/2017, στο χαρακτηρισμένο από το ΥΠ.ΠΟ.Α. ως κτήριο χρήζον ειδικής προστασίας, στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Πεσμαζόγλου, φερόμενης ιδιοκτησίας Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Link to comment
Share on other sites

Eντάξει  εδώ θα μιλάμε προφανώς για κάποιο ..γνωστό κτίριο, που έκανε τα πράγματα να ...τρέξουν από μόνα τους!!

Πάντως  στο λογισμικό δεν υπάρχει πεδίο να κλικάρεις για "υπαγωγή σε αρχαιολογικούς - ιστορικούς χώρους" (παρά μόνο για παραδοσιακούς και διατηρητέα).

Από την άλλη στα αρχεία προς ανέβασμα υπάρχει βέβαια η γενική διατύπωση "θετική κρίση επιτροπής άρθρου 116 και 117, που ...θα μπορούσε να καλύψει την προχειρότητά τους και να επικαλεστούν ότι αφορά και τις παρ 9,10.

Η μόνη σωτηρία μας θα ήταν να ήθελαν με τις 9,10 να πουν ότι επιτρέπεται κατ εξαίρεση (ακόμη και αν απαγορευόταν η οικοδόμηση κατά το χρόνο κατασκευής) η ρύθμιση, υπό τις προυποθέσεις των παραγράφων αυτών. Αλλά από τη "γραμματική" δεν προκύπτει κάτι τέτοιο δυστυχώς.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Καλησπέρα, για να επιβεβαιώσω, έχω αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από κτίριο αποθήκης σε κατοικία  εντός αρχαιολογικής ζώνης Α1.

Για το κτίσμα βγήκε άδεια αποθήκης και στη συνέχεια κατασκευάστηκε κατοικία, πολύ πριν την κήρυξη της ζώνης Α1. Για να γίνει η υπαγωγή απαιτείται η διαδικασία του άρθρου 116 ;

Παρά το γεγονός οτι σύμφωνα με το Α89 - δεν ανήκει στις απαγορεύσεις υπαγωγής;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Εγνατία και δίπλα σε κτίσμα που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, θέλω να κάνω ρύθμιση στον 5ο οροφο οικοδομής. Αφορά κλείσιμο χώρου στο δώμα. Η αρμόδια εφορεία νεοτέρων μνημείων, με παραπέμπει στο άρθρο 116, παρ 9 του Ν.4495/17. Θεωρώντας την θέση του οικοπέδου μου εντός ιστορικού κέντρου και σε άμεση επαφή με το περιβάλλον, διατηρητέου κτιρίου. Και τα δυο κτίρια έχουν άδεια (και αυτό με το αυθαίρετο και το διατηρητέο δίπλα).

Έχει κάποιος παρόμοια εμπειρία με την συγκεκριμένη  εφορεία  στην Θεσσαλονίκη? Ενδιαφέρομαι πέρα από ρύθμιση να βγάλω και άδεια αλλαγής χρήσης σε όλο το κτίριο οπότε αναγκαστικά ρώτησα και για την ρύθμιση αν και θεωρούσα ότι το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν είναι ιστορικό τόπος. Ξέρει κάποιος ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω για την υπαγωγή του αυθαιρέτου?

Δεν μου έδωσαν κάποια διευκρίνηση παρά μου είπαν αν διαβάσω το νόμο..

ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Ναι είμαι σε άμεση επαφή με το περιβάλλον διατηρητέου κτιρίου. Ξέρεις ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.