Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Πολιτικού Μηχανικού ΤΕ


Recommended Posts

Καλησπέρα,

Θα ήθελα να μου δώσετε τα φώτα σας αν γνωρίζετε ποιο ΦΕΚ ή νομοθεσία ανάφερει πως οι Πολιτικοί Μηχανικοί ΤΕ δεν βγάζουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και αυτή "αντικαθίσταται" από το πτυχίο τους.

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν υπάρχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για τους Πολ. Μηχανικούς Τ.Ε. γιατί πολύ απλά ΔΕΝ έχουν εκδοθεί ακόμη μέχρι σήμερα τα επ. δικαιώματα των τμημάτων αυτών. Η ΕΕΤΕΜ δεν είναι επιμελητήριο και δεν έχει νόμιμη ισχύ επιμελητηρίου. Είναι απλά ένας σύλλογος. Από την στιγμή που δεν ανήκεις στο επιμελητήριο δεν μπορείς να ασκήσεις και το επάγγελμα.
Συνεπώς δεν υπάρχει ΦΕΚ που να αναφέρει κάτι για τα επ. δικαιώματα των Πολ. Μηχανικών Τ.Ε. μέχρι σήμερα.

Edited by Steelman
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Κατεύθυνση Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ

Σε εφαρμογή της παραγράφου 2γ του άρθρου 25 του Ν. 1404/83 (ΦΕΚ 173/τ.Α'/24-11-1983) που αφορά τη Δομή και Λειτουργία των Τ.Ε.Ι. εκδόθηκε το Π.Δ. 318/94 (ΦΕΚ 167/τ.Α'/7-10-1994). Με την έκδοση όμως της αριθμ. 678/2005 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας καταργήθηκαν οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παραπάνω Π.Δ. Έτσι αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύει οι διατάξεις των παραγράφων 1,3 και 4 του άρθρου 1 και το άρθρο 2.

Επιπλέον με το άρθρο 5 του Π.Δ. 472/85 (ΦΕΚ 168/τ.Α'/2-10-1985) προβλέφθηκε η εγγραφή των  "Τεχνολόγων Πολιτικών Δομικών Έργων" στο ΜΕΚ (Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών) ώστε να αποκτούν αυτοδύναμα εργοληπτικό πτυχίο για κατασκευή οικοδομικών έργων του Δημοσίου.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε με την κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 1 από το Π.Δ. 318/94 καταργήθηκαν τα επ. δικαιώματα των παραπάνω Μηχανικών Τ.Ε.

Συγκεκριμένα με την απόφαση του 678/2005 του ΣτΕ μετά από προσφυγή του ΤΕΕ το Π.Δ. 318/94 κρίθηκε αντισυνταγματικό και ακυρώθηκε.

Συνεπώς ΔΕΝ έχουν επ. δικαιώματα.

Για την ιστορία η κατάργηση της παραγράφου 2:

2. Οι παραπάνω πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα απασχόλησης στα εξής ειδικότερα αντικείμενα και δραστηριότητες.

      α) Στην κατασκευή ιδιωτικών έργων της ειδικότητάς τους.

      β) Στην κατασκευή δημοσίων έργων της ειδικότητάς τους σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της σχετικής με την εκτέλεση δημοσίων έργων νομοθεσίας.

      γ) Στην επίβλεψη τεχνικών έργων και εργασιών της ειδικότητάς τους για λογαριασμό (ή με εντολή) υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ή ιδιωτικής κατασκευαστικής εταιρείας ή ιδιώτη, είτε ως μεμονωμένοι επιβλέποντες τεχνικοί, είτε ως μέλη κλιμακίων επίβλεψης.

       δ) Στη μελέτη, ή επίβλεψη μελέτης έργων και εργασιών της ειδικότητάς τους και ειδικότερα:

          i) Ως μέλη οργανωμένων υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου

τομέα, ή μελετητικού γραφείου, συμμετέχουν και υπογράφουν, τη σύνταξη, τον έλεγχο και ασκούν την επίβλεψη μελέτης ιδιωτικών και δημοσίων έργων και εργασιών της ειδικότητάς τους, που γίνονται με την ευθύνη της Υπηρεσίας ή του Γραφείου Μελετών.

          ii) Ως μέλη μελετητικού γραφείου, συμμετέχουν στη συμπλήρωση του δυναμικού του μελετητικού γραφείου με δυναμικό μονάδων ως ακολούθως:

             (α) Μία μονάδα μετά πενταετία από τη λήψη του πτυχίου.

             (β) Δύο μονάδες μετά δεκαετή αποδεδειγμένη ανάλογη ικανοποιητική εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.

             (γ) Τρεις μονάδες μετά δεκαπενταετή αποδεδειγμένη ικανοποιητική εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.

       ε) Στην εκπόνηση ή επίβλεψη μελέτης ιδιωτικών έργων και εργασιών της ειδικότητάς τους ως μεμονωμένοι τεχνικοί και ειδικότερα:

         i) Συντάσσουν ή επιβλέπουν μελέτες έργων και εργασιών της ειδικότητάς τους, των οποίων η αμοιβή μελέτης αντιστοιχεί σε πτυχίο Α' τάξης μελετητή (όπως ορίζεται στο ΠΔ-798/78 (ΦΕΚ-185/Α) από τη λήψη του πτυχίου.

         ii) Συντάσσουν ή επιβλέπουν μελέτες έργων και εργασιών της ειδικότητάς τους, των οποίων η αμοιβή μελέτης αντιστοιχεί σε πτυχίο Β' τάξης μελετητή (όπως ορίζεται στο ΠΔ-798/78 (ΦΕΚ-185/Α) μετά πενταετή αποδεδειγμένη ανάλογη ικανοποιητική εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.

         iii) Συντάσσουν ή επιβλέπουν μελέτες έργων και εργασιών της ειδικότητάς τους, των οποίων η αμοιβή μελέτης αντιστοιχεί σε πτυχίο Γ' τάξης μελετητή (όπως ορίζεται στο ΠΔ-798/78 (ΦΕΚ-185/Α) μετά δεκαετή αποδεδειγμένη ανάλογη ικανοποιητική εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.

        iv) Συντάσσουν ή επιβλέπουν μελέτες έργων και εργασιών της ειδικότητάς τους, πέραν των προσδιοριζομένων στις περιπτώσεις

      i), ii) και iii) της παρούσας παραγράφου ορίων, μετά δεκαπενταετή αποδεδειγμένη ανάλογη ικανοποιητική εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.

          στ) Στην εκπόνηση ή επίβλεψη μελέτης δημοσίων έργων και εργασιών της ειδικότητάς τους ως μεμονωμένοι τεχνικοί και ειδικότερα:

            i) Συντάσσουν ή επιβλέπουν μελέτες έργων και εργασιών της ειδικότητάς τους, των οποίων η αμοιβή μελέτης αντιστοιχεί σε πτυχίο Α' τάξης μελετητή (όπως ορίζεται στο ΠΔ-798/78 (ΦΕΚ-185/Α) μετά πενταετία από τη λήψη του πτυχίου.

           ii) Συντάσσουν ή επιβλέπουν μελέτες έργων και εργασιών της ειδικότητάς τους, των οποίων η αμοιβή μελέτης αντιστοιχεί σε πτυχίο Β' τάξης μελετητή (όπως ορίζεται στο ΠΔ-798/78 (ΦΕΚ-185/Α μετά δεκαετή αποδεδειγμένη ανάλογη ικανοποιητική εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.

          iii) Συντάσσουν ή επιβλέπουν μελέτες έργων και εργασιών της ειδικότητάς τους, των οποίων η αμοιβή μελέτης αντιστοιχεί σε πτυχίο Γ' τάξης μελετητή (όπως ορίζεται στο ΠΔ-798/78 (ΦΕΚ-185/Α) μετά δεκαπενταετή αποδεδειγμένη ανάλογη ικανοποιητική εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.

  ζ) Εκτελούν εργασίες ή συμμετέχουν στην εκτέλεση εργασιών πραγματογνωμοσύνης, αξιολόγησης προσφορών αγοράς, ποιοτικού ελέγχου υλικών, έργων και εργασιών της ειδικότητάς τους.

Edited by Steelman
Link to comment
Share on other sites

On 16/10/2018 at 8:03 ΠΜ, IEROFANTIS said:

"Τεχνολόγων Πολιτικών Δομικών Έργων"

Eπίσης να αναφέρω ότι ΔΕΝ υπάρχει τμήμα ή τίτλος "Τεχνολόγων Πολιτικών Δομικών Έργων".

Edited by Steelman
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Καταρχήν, τα παραπάνω περί επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πολ.Μηχ.ΤΕ, τα βρήκα σε site και δεν τα έγραψα εγώ. Άρα για τον αδόκιμο όρο "Τεχνολόγων Πολιτικών Δομικών Έργων" δεν ευθύνομαι εγώ. Ξέρω ότι δεν υπάρχει. Εξάλλου στην αρχή του post λέει Κατεύθυνση Πολ.Μηχανικών ΤΕ. Σωστά?

Όσον αφορά steel την ακύρωση του  Π.Δ. 318/94, αυτό δεν το γνωρίζω. Πάντως με την απόφαση 678/2005 του ΣτΕ δεν ακυρώθηκε το Π.Δ. 318/94, αλλά ΜΟΝΟ την παρ.2 του άρθρου 1. Στο τέλος της απόφαση 678/2005 του ΣτΕ λέει: 

"∆ιά ταύτα ∆έχεται την αίτηση.

Ακυρώνει την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του π.δ. 318/1994, κατά το σκεπτικό.

Απορρίπτει τις παρεµβάσεις.

∆ιατάσσει την απόδοση του παραβόλου και Επιβάλλει στο ∆ηµόσιο και τους παρεµβαίνοντες, συµµέτρως, τη δικαστική δαπάνη του αιτούντος, που ανέρχεται σε 1.140 ευρώ.

Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 28 Μαΐου και 22 Ιουνίου 2004"

Μπορείς να το βρεις και εσύ στο internet.

Αν βρεις το έγγραφο για την ακύρωση ολόκληρου του Π.Δ. 318/94, σε παρακαλώ να το επισυνάψεις.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε τα επ. δικαιώματα αναφέρονται ΜΟΝΟ στην παράγραφο 2.

Επίσης ήδη το είπα τι ακυρώθηκε:

Παράθεση

 

Συνάδελφε με την κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 1 από το Π.Δ. 318/94 καταργήθηκαν τα επ. δικαιώματα των παραπάνω Μηχανικών Τ.Ε.

Συγκεκριμένα με την απόφαση του 678/2005 του ΣτΕ μετά από προσφυγή του ΤΕΕ το Π.Δ. 318/94 κρίθηκε αντισυνταγματικό και ακυρώθηκε.

 

Kαι για να ολοκληρώσουμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο, ΔΕΝ υπάρχουν επ. δικαιώματα μέχρι σήμερα για τους Μηχανικούς Τ.Ε.

Edited by Steelman
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Επισυνάπτω το παρακάτω από Νομικό Σύμβουλο μιας και τα βλέπεις νομοτελειακά τα γεγονότα και όχι πρακτικά:

Gnomodotisi-EETEM-1.pdf

Μπορείς να το ερμηνεύσεις όπως θες εσύ...και μιλάμε για το 2005 και όχι για το 1934 ή το 1970...

Επί αυτού ( Π.Δ. 318/94, χωρίς την παρ.2 του άρθρου 1) δουλεύουν στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα οι αναφερόμενοι Πτυχ. Μηχανικοί...

Τα υπόλοιπα που λέμε είναι θεωρίες...

...γιατί ως γνωστό "τα γραπτά μένουν"!!!

Link to comment
Share on other sites

μια γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της εετεμ από το 2005 έχει την αξία του χαρτιού που τυπώθηκε, όταν υπάρχει φετινή απόφαση του ΣτΕ που λέει τα αντίθετα
 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.