Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νεο Ε3 - Ερωτήσεις και απορίες


Recommended Posts

Ευχαριστώ πολύ!

Καταλαβαίνω είναι καθαρά στην κρίση του καθενός πώς θα ερμηνεύσει ότι κατανέμονται οι δαπάνες της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.. Είτε μπουν στον 401 είτε στον 423, είναι σωστό έτσι και αλλιώς. Το σίγουρο, και όπως αντιλαμβάνομαι και από το post σας, είναι ότι πρέπει να κουμπώνουν τα αθροίσματα, δηλ. [401]+[423]+[425]=[480].

 

Ναι φέτος, αναγκαστικά θα κάνω ανάλωση κεφαλαίου. Η οποία χοντρικά υπολογίζεται ίση προς σύνολο ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλα + 3000ευρώ ελάχιστη διαβίωση?? Η' πρέπει να βάλω και όλες τις υπόλοιπες δαπάνες στο ποσό αυτό (κιν.τηλεφωνία, χαρτικά/αναλώσιμα, πληρωμή συνδομής ΤΕΕ);

Edited by Sofi01
Link to comment
Share on other sites

Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι και αυτές δαπάνη. Αυτές απλά (μαζί με τις άλλες δαπάνες) δημιουργούν τη ζημία λόγω μη ύπαρξης εισοδημάτων..
Ανάλωση κεφαλαίου γίνεται για κάλυψη των τεκμηρίων. Το κεφάλαιο που θα σχηματιστεί, με συγκεκριμένο τρόπο υπολογισμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος για να καλύψει την πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που προσδιορίζουν τα τεκμήρια.
Ένας ακόμη λόγος που γίνεται η ανάλωση κεφαλαίου είναι ότι αν σε κάποια χρήση ο προσδιορισμός του εισοδήματος πραγματοποιηθεί με βάση τα τεκμήρια,  η τυχόν προκύπτουσα ζημιά στη χρήση αυτή δε συμψηφίζεται με τα υπόλοιπα εισοδήματα ούτε μεταφέρεται σε επόμενες χρήσεις. Επομένως κατά την ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, η ζημιά της χρήσης αυτής δε θα ληφθεί υπόψη.

Θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε σε κάποιον λογιστή, αλλιώς αναλαμβάνουμε το κόστος των πράξεών μας...συχνά κοστίζει ακριβά αυτή η ανάθεση-ανάληψη στον εαυτό μας !!! :smile:.

Edited by georgegaleos
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραία, σας ευχαριστώ και πάλι!

Όσο μεγαλώνουμε, και όσο τροποποιούνται τα έντυπα και οι συνθήκες απασχόλησης, αποκτούμε όσοι ψάχνουμε, όλο και μεγαλύτερη εικόνα του αντικειμένου των λογιστών, που ίσως κάποια στιγμή μακροπρόθεσμα να πρέπει να σκεφτούμε να ασχοληθούμε μη ερασιτεχνικά με νέο Κ.Α.Δ. !

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα στο Θρεντ. Θέλω και εγώ να πάω για αλλαγή ΚΑΔ και ψάχνομαι.

Θέλω να βγάλω τον 85591902 "ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ (ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ) ΣΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ" (που χτυπάει) και να βάλω τον 85591907 "ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ". Το πρόβλημά μου είναι αν όντως χρειάζεται να γραφτώ αναδρομικά στον ΟΑΕΕ, όπως περιγράφει ο @Christos D. (Γειά και από εδώ! Αλέξανδρος). Φοβάμαι πως το αλαλούμ με τις εισφορές στον ΕΦΚΑ από δύο ταμεία (ΤΣΜΕΔΕ+ΟΑΕΕ) θα δημιουργήσει άλλες ταλαίπωρες "ουρές"... Οπότε, μπορεί να το διασταυρώσει αυτό κανένας άλλος (υποχρέωση εγγραφής μηχανικού και στον ΟΑΕΕ, για προσθήκη ΚΑΔ καθηγητή);

Και λίγο ράδιο αρβύλα: Παραπλήσια με εμένα, πήγε και η σύζυγος μου για διαγραφή ΚΑΔ στην εφορία μας (Ζ' Θεσ/νίκης) και την έβαλα να ρωτήσει για την περίπτωσή μου. Της είπαν  λοιπόν να δω πρώτα αν το ΤΣΜΕΔΕ "μπορεί να καλύψει" τον νέο ΚΑΔ, δηλαδή να τους προσκομίσω κάποιο σχετικό έγγραφο από εκεί, πριν μπλεχτώ με ΟΑΕΕ. Δυστυχώς, από αυτά που έχω ακούσει, αυτό είναι μάλλον αδύνατο, όπως και γενικά το να πάρεις "εύκολα" το οποιοδήποτε έγγραφο από το ΤΣΜΕΔΕ! Η δελεαστική λεπτομέρεια στην ιστορία αυτή είναι πως το αντίστοιχο έγγραφο για την περίπτωσή της συζύγου μου (δηλαδή: τη βεβαίωση για διαγραφή ΚΑΔ που είχε πάρει από ΟΑΕΕ) δεν της το ζήτησαν στο Μητρώο, αλλά το έδωσε αυτή αφού είχε τελειώσει την δικιά της ιστορία και ρωτούσε για εμένα (σε φάση: "Α, εγώ το έχω αυτό το χαρτί, το θέλετε;", υπάλληλος: "Ναι μωρέ, αν το έχεις, φέρε να το βάλω και αυτό"). Οπότε, μάλλον θα δοκιμάσω πρώτα έτσι κουτουρού στο Μητρώο και, αν δεν το κάνουν γαργάρα, τότε θα μπλεχτώ με ΟΑΕΕ.

Edited by Aleonymous
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα ... σχετικά με τον κωδ. 453 στο Ε3 :sad:

Γράφει το έντυπο οτι ο 453 = 461- ασφασλ(ι)στρικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων του Ζ2 του κωδικού 485 (περίπτωση 7) ...

δηλ. ακαθάριστα (461) - πληρωμένες εισφορές (ΕΦΚΑ) στο '17 ?

Αληθεύει ή άλλα καταλαβαίνω ? :-(

Αν αληθεύει .... @#$%^&^&*&^%%##^% τα Μ@ΥΝ@ΠΑΝΑ :evil:

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον εμπίπτεις στην περ.στ', παραγρ.2 άρθρου 12 ν.4172/2013 τότε ο κωδικός:

453=461 μείον τις [εμπρόθεσμα μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης] καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν το 2017. Οι εισφορές αυτές μπαίνουν στον Ζ2(485.7) και δεν πρέπει αν ξεπερνούν το όριο των καταβλητέων.

Εφόσον δηλ. εμπίπτεις στο άρθρο 12, τότε σύμφωνα με τον νόμο οι μοναδικές δαπάνες που εκπίπτουν σύμφωνα με τον νόμο είναι οι ανωτέρω όπως τις περιγράφω. Κατά τ' άλλα το Ε3 θα συμπληρωθεί κανονικά ως ελ. επαγγελματίας. Απλά επιλέγοντας τον κωδ.007=ΝΑΙ τότε οι κωδικοί του ΣΤ' πίνακα είναι αδιάφοροι στον υπολογισμό του φορολογητέου του κωδ.453, που υπολογίζεται όπως παραπάνω. Πρέπει όμως να είναι ορθά συμπληρωμένο το Ε3  ως ελ. επαγγελματίας ...εκπιπτόμενες δαπάνες, αποσβέσεις, αναμόρφωση, κλπ κλπ 

Απο περιέργεια ... που δεν θα ήθελα να ήμουν στην θέση της γάτας... --παρεμπιπτόντως ούτε και εξαιτίας επωνύμου :cool:--... προς τι τα ιερογλυφικά τσαντίλας ?

 

Edited by georgegaleos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Thenks δάσκαλε !!! (+1)

Τα ιερογλυιφκά εκφράζουν την μ@κ@κια που τους δέρνει εκεί στου ... μαλακοτσακαλώτου :evil:

Που σημαίνει οτι εισφορές δεν έχουν πληρωθεί στο '17 ... πάνε σαν φορολγητέο εισόδημα στο Ε1 :-(

 

edit

Επειδή μπερδεύτικα ... ο κωδ. 007 (αυτός του James Bond :razz:) είναι για μπλοκάκιδες (μισθωτούς ? ) ή ελ. επαγγελματίες ?

Edited by dib
Link to comment
Share on other sites

Να στο θέσω κάπως διαφορετικά και ευελπιστώ να γίνει κατανοητό, αναφορικά στον κωδ.007 και στο τελευταίο σου ερώτημα στο edit που έχεις κάνει.
Ελεύθερος επαγγελματίας είσαι σε κάθε περίπτωση, δηλαδή σε κάθε περίπτωση ασκείς επιχειρηματική δραστηριότητα. Η επιλογή του κωδικού καθορίζει τον τρόπο φορολόγησης και έκπτωσης δαπανών, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ασκείς επιχειρηματική δραστηριότητα.

α) αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν σύμφωνα με το φορολογικό νόμο (δηλ. ανήκεις στην περιοχή με την διαγράμμιση ////) το εισόδημά από επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογηθεί ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και θα εκπέσουν μόνο οι καταβληθείσες εισφορές --που επιβαρύνεσαι στο σύνολό τους εσύ-- μέχρι του ορίου των καταβλητέων. (δηλ. αυτό που λέμε μπλοκάκι φορολογικά και μάλλον αυτό εσύ εννοείς γράφοντας "μπλοκάκιδες (μισθωτούς)"). Επιλογή κωδ.007=ΝΑΙ


β) αν έχεις ενταχθεί στο άρθρο 39, παράγρ.9 του ασφαλιστικού νόμου και πληρούνται οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν σύμφωνα με το φορολογικό νόμο (δηλ. ανήκεις στην περιοχή με την διπλή διαγράμμιση //// & \\\\) το εισόδημά από επιχειρηματική δραστηριότητα πάλι θα φορολογηθεί ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και θα εκπέσουν μόνο οι καταβληθείσες εισφορές --τις οποίες έχει καταβάλει ο εργοδότης σου για εσένα-- μέχρι του ορίου των καταβλητέων. (δηλ. αυτό λέμε μπλοκάκι φορολογικά και μπλοκάκι ασφαλιστικά). Επιλογή κωδ.007=ΝΑΙ


γ) αν έχεις ενταχθεί στο άρθρο 39, παράγρ.9 του ασφαλιστικού νόμου αλλά δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν σύμφωνα με το φορολογικό νόμο (δηλ. ανήκεις στην περιοχή με διαγράμμιση \\\\), το εισόδημά από επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογηθεί ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα εκπέσουν τόσο οι καταβληθείσες εισφορές --τις οποίες έχει καταβάλει ο εργοδότης σου για εσένα-- μέχρι του ορίου των καταβλητέων όσο και οι άλλες δαπάνες, που που εκπίπτουν φορολογικά, και έχεις κάνει. (δηλ. αυτό λέμε ελ. επαγγελματίας (όχι μπλοκάκι) φορολογικά αλλά μπλοκάκι ασφαλιστικά). Επιλογή κωδ.007=ΟΧΙ

δ) Όσο είσαι έξω από τους δύο κύκλους το εισόδημά από επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογηθεί ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.  Επιλογή κωδ.007=ΟΧΙ

1.jpg

Edited by georgegaleos
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Αναφορικά με τον  κωδ.007 του Ε3 να ενημερώσω τους φίλους που έχουν πρόβλημα με τους ΚΑΔ και την εμπορική ιδιότητα ότι πλέον κατά τον έλεγχο δεν εμφανίζεται μήνυμα λάθους και προχωράει κανονικά η υποβολή...

 

Το παρατήρησα σήμερα το πρωι και είπα να σας ενημερώσω...

 

Τώρα τι ακριβώς σημαίνει αυτό και τι ελέγχους θα έχουμε στην συνέχεια ... μένει να το δούμε...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.