Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κτίρια - φαντάσματα που μένουν αναξιοποίητα


Engineer

Recommended Posts

Με αφορμή το το ακίνητο της «Δάκων» στη Β. Σοφίας, το οποίο από σήμερα ανοίγει τις πύλες του ως Leroy Merlin.το ered.gr θυμίζει ορισμένες περιπτώσεις κτιρίων που είναι αναξιοποίητα, αν και δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτά.

Να υπενθυμίσουμε ότι το  εν λόγω κτίριο που χρειάστηκαν σχεδόν 15 χρόνια για να αποκτήσει ζωή (αφού είχε κολλήσει χρόνια στο ΣτΕ) κτίριο της «Δάκων» συνολικής επιφανείας 35.000 τ.μ., θα κατασκευάζονταν 10 κινηματογραφικές αίθουσες, χώροι εστίασης, καταστήματα, γυμναστήριο και στο υπόγειο 16 διάδρομοι μπόουλινγκ, ενώ προβλεπόταν και η κατασκευή 750 θέσεων στάθμευσης. Τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2005 μπλόκαρε την κατασκευή και από τότε το ακίνητο παρέμενε αναξιοποίητο.

Πύργος του Πειραιά

Πρόκειται για το δεύτερο ψηλότερο κτήριο στην Αθήνα και την Ελλάδα αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. Εχει ύψος 84 μέτρων και είναι γιαπί για περισσότερα από 40 χρόνια. Πήρε άδεια κατασκευής από τον αναπτυξιακό νόμο της Χούντας, ο οποίος επέτρεπε την κατασκευή κτηρίων άνω των 35 μέτρων. Η ανέγερση του πύργου που θα γινόταν το Εμποροναυτιλιακό Κέντρο του Πειραιά ξεκίνησε το 1972 και το κτήριο πήρε την τελική του μορφή τη δεκαετία του ’80. Από τους 22 ορόφους του τελικά χρησιμοποιήθηκαν περιστασιακά το ισόγειο και οι δύο πρώτοι όροφοι, κυρίως από ναυτιλιακά γραφεία, ενώ για ένα μικρό χρονικό διάστημα φιλοξένησε τη Ράλλειο Σχολή.

Κτίριο Βωβού στον Βοτανικό

Ενας… κορμοράνος έριξε έξω το κτίριο του επιχειρηματία Βωβού στον Βοτανικό. Ένα κτίριο που φιλοδοξούσε να γίνει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας, συνολικού εμβαδού 70 χιλιάδων τ.μ. Μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 ξεκίνησε, είχε χρόνο αποπεράτωσης το 2009, αλλά έκτοτε έχουν μείνει τα μπετά.

Μινιόν

Ένα εμβληματικό για το εμπόριο κτίριο που κάποτε φιλοξενούσε λαμπερά καταστήματα και χιλιάδες πελάτες, είναι αναξιοποίητο από το 1998 όταν η εταιρεία έβαλε λουκέτο. Το κτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς το 1980 όταν μετά από εμπρησμό άρπαξε φωτιά αλλά «αναστήθηκε» σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το κτήριο ανήκει πλέον στον όμιλο Folli Follie αλλά ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί.

Ξενία Πάρνηθας

Το Ξενία Πάρνηθας άνοιξε το 1914 ως σανατόριο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού. Το 1960 που ανακαλύφθηκε η θεραπεία της φυματίωσης με αντιβιοτικά, το σανατόριο έκλεισε και αποφασίστηκε η μετατροπή του κτηρίου σε ξενοδοχείο Ξενία.  Όμως η γειτνίασή του με το επίσης νεότευκτο Μον Παρνές, η έλλειψη θέας προς την Αττική και η προβληματική πρόσβαση το οδηγούν σε εμπορική αποτυχία και ο ΕΟΤ αποφασίζει να στεγάσει εκεί την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Αλλά και αυτή έκλεισε το 1980.

Ξενοδοχείο Belvedere, Σούνιο

Απέναντι, από τον ναό του Ποσειδώνα βρίσκεται το ξενοδοχείο που έζησε τη μεγάλη του ακμή του δεκαετία του ’60 και πέρασε δύσκολες εποχές τη δεκαετία ’80 για να κλείσει οριστικά το 1989. Πλέον το κτίριο έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος του χρόνου που το διαλύει. 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Τα μισά και παραπάνω από αυτά θέλουν κατεδάφιση, δεν πρόκειται να πληρώσει κανένας επενδυτής να τα επαναφέρει πάλι σε άριστη κατάσταση. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.