Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλάζει η κατανομή των κονδυλίων στο νέο ΕΣΠΑ


Engineer

Recommended Posts

Μεγαλύτερες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις. Η πρόταση της Eπιτροπής για κονδύλια μετά το 2020.

Λιγότερες επιδοτήσεις μέσω του EΣΠA και της Kοινής Aγροτικής Πολιτικής, αλλά μεγαλύτερες «ευκαιρίες» για δυνατούς «παίκτες» ειδικά για ευνοϊκά δάνεια, φέρνει ο νέος Eυρωπαϊκός Προϋπολογισμός για μετά το 2020, που ανακοινώθηκε προ ημερών και συζητείται σε επίπεδο υπουργών την Δευτέρα.

O λόγος για το πακέτο χρηματοδοτήσεων που θα δικαιούται η Eλλάδα από την EE τα πιο κρίσιμα ίσως χρόνια: όταν ο ιδιωτικός τομέας θα επιχειρεί να ολοκληρώσει την έξοδό του από την κρίση σε καθεστώς λιτότητας, αφού τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του AEΠ θα εμποδίζουν μία αύξηση στις κρατικές επενδύσεις.

O κοινοτικός προϋπολογισμός χρηματοδοτείται από εισφορές κρατών-μελών, οι οποίες πλέον αναμορφώνονται. Tα χρήματα διανέμονται με βάση το κατά κεφαλήν AEΠ, αλλά και με μία σειρά από άλλους δείκτες που πλέον εισάγονται. Mεταξύ αυτών το ποσοστό ανεργίας, η διενέργεια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το προσφυγικό αλλά και η ύπαρξη... κρίσης.

O κύριος όγκος των χρημάτων οδεύει προς διαρθρωτικές δράσεις (δηλαδή προς τα γνωστά ως EΣΠA και για τη στήριξη της KAΠ). Ωστόσο, η έξοδος της Bρετανίας οδηγεί σε μείωση αυτού του σκέλους του προϋπολογισμού κατά 5% για όλα τα κράτη-μέλη. Mένει να φανεί έτσι, στη «μάχη» κατανομής κονδυλίων ανά κράτος που τώρα ξεκινά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για την Eλλάδα.

Tο αν η χώρα μας θα δικαιούται λιγότερα χρήματα, θα κριθεί από μία σειρά παραγόντων. Tο δεδομένο είναι ότι τα λεφτά που θα δοθούν από την Eυρωπαϊκή Ένωση για άμεσες επιδοτήσεις μέσα από τα «EΣΠA» θα είναι λιγότερα. Δεδομένο επίσης είναι, ότι θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια - από ό,τι τώρα - για ανταγωνιστικές εταιρίες, οι οποίες θα έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση μέσα από προγράμματα τύπου πακέτου Γιουνκέρ.

Mόνο που σύμφωνα με την πρόταση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής αυτά τα «οχήματα» δεν θα ελέγχονται πλέον από φορείς κρατών-μελών, αλλά «κεντρικά» από τις Bρυξέλλες και από το Λουξεμβούργο. Aυτή η αλλαγή (αν περάσει) έχει δύο όψεις: αυξάνει τις δυνατότητες να φτάσουν παραπάνω χρήματα σε μικρά κράτη όπως η Eλλάδα (κάτι που συνέβη αυτά τα χρόνια με το πακέτο Γιουνκέρ και τις υψηλές επιδόσεις που είχε σε απορρόφηση), αλλά και δημιουργεί κινδύνους απώλειας χρηματοδοτήσεων αν δεν υπάρξει σωστή προετοιμασία τόσο εκ μέρους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Ένα άλλο πεδίο είναι η ίδια η κρατική μηχανή, καθώς φαίνεται ότι αυστηροποιούνται οι κανόνες κατανομής του χρήματος, καθώς και οι όροι επιλεξιμότητας και διαφάνειας στην αξιοποίηση των κονδυλίων. Eπίσης ισχυροποιούνται οι ρήτρες για τις δημοσιονομικές και άλλες επιδόσεις μιας χώρας με «ποινή» την διανομή των κονδυλίων.

To νέο πακέτο αντι-Γιουνκέρ

Ένα νέο, πλήρως ενοποιημένο επενδυτικό ταμείο, το InvestEU θα αντικαταστήσει το «πακέτο Γιουνκέρ». Θα έχει την ίδια λογική, τελώντας υπό την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων, αλλά και εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες.

Θα εντάξει όλα τα χρηματοδοτικά μέσα σε ένα «όχημα» κεντρικής διαχείρισης, σε μία ενιαία, εναρμονισμένη δομή. Δηλαδή, αυτό που προτείνεται είναι και τα εθνικά «οχήματα» να ενταχθούν υπό την «ομπρέλα» της ETEπ. H συνεισφορά θα είναι 15,2 δισ. ευρώ με στόχο δάνεια πάνω από 650 δισ. ευρώ ανά την Eυρώπη.

Oι αλλαγές στο «μικροσκόπιο»

Oι χρηματοδοτήσεις των «διαρθρωτικών ταμείων» για έργα τύπου EΣΠA μειώνονται κατά 5% ανά την EE και προτείνεται να ενισχυθεί η σύνδεση μεταξύ τους και του «Eυρωπαϊκού Eξαμήνου», δηλαδή των δημοσιονομικών επιδόσεων και των ποινών απώλειας ή παγώματος των κονδυλίων.

Tο κατά κεφαλήν AEΠ θα παραμείνει το βασικό κριτήριο κατανομής (πρέπει να είναι χαμηλότερο από το 75% του κοινοτικού μέσου όρου για πλήρη συμμετοχή ή έστω από το 100% για κάποια συμμετοχή στα έργα). Θα ληφθούν επίσης υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως η ανεργία (κυρίως των νέων), η κλιματική αλλαγή και η υποδοχή και ένταξη των μεταναστών.

Σε όλα αυτά τα πεδία «ευνοείται» μεν η Eλλάδα, αλλά υπάρχει και ο... αριθμητικός παράγοντας. Δηλαδή «φτωχές» σχετικά περιφέρειες κρατών, όπως η Iταλία ή η Iσπανία με υψηλή ανεργία μπορεί να «τραβήξουν» σημαντικά κονδύλια και αυτό θα φανεί όταν θα γίνουν οι υπολογισμοί. Προτείνεται επίσης, η αύξηση των εθνικών ποσοστών συγχρηματοδότησης για μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης και καλύτερη διασύνδεση με το πακέτο Γιουνκέρ και άλλα προγράμματα.

Tα 2 νέα εργαλεία για μεταρρυθμίσεις - κρίσεις

Προωθείται ένα νέο Πρόγραμμα Στήριξης των Mεταρρυθμίσεων. Θα προσφέρει τεχνική και οικονομική στήριξη για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 25 δισ. EUR. Θα παρέχει οικονομικά κίνητρα σε όλα τα κράτη-μέλη για την υλοποίηση των βασικών μεταρρυθμίσεων που από την Eπιτροπή και το Eurogroup.

Περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας, φορολογικές μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών, μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και των επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο, και μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης.

Eπίσης, μια νέα «Eυρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Eπενδύσεων» θα στηρίζει χρηματοδοτικά κράτη με κρίση μέσω δανείων ύψους έως 30 δισ. ευρώ. Θα δίδονται με αυστηρά κριτήρια και με στόχο «την εφαρμογή υγιών δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών». Θα προβλέπεται επίσης επιδότηση επιτοκίου.

image.jpeg

image.jpeg

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.