Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αποστασεις ελαιοτριβείου από οικισμό


kwstas_xatzi

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους,

μου έτυχε μια περίπτωση ελαιοτριβείου, το οποίο θέλει να μετακομίσει σε νέα τοποθεσία η οποία χωροθετείται (απόσταση κάτω των 500m) πλησίον μικρών οικισμών (κάτω των 2000 κατοίκων).

Το ελαιοτριβείο υπάγεται σε χαμηλής όχλησης δραστηριότητες. Γνωρίζω ότι χρειάζεται βεβαιωση χρήσης γης (ν. 3982/2011) και έχω διαβάσει για κάποιες αποφάσεις του ΣΤΕ, αλλά είναι για εγκαταστάσεις μέσης και υψηλής όχλησης. 

Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος τι απόσταση πρέπει να τηρήσουμε για χαμηλής όχλησης?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

 

ΣτΕ  3175/2009

 

 

[Εγκατάσταση ελαιοτριβείου μονάδας χαμηλής όχλησης σε περιοχή εκτός σχεδίου]

 

Πρόεδρος:     Π. Ν. Φλώρος

Εισηγητής:    Αγγ. Θεοφιλοπούλου

Δικηγόροι:   Καλλιόπη Φινοκαλιώτου, Ελένη Θαλασσινού, Π. Λαζαράτος

 

Μέχρις ότου εκπονηθούν και εγκριθούν χωροταξικά σχέδια, και εφόσον το ζήτημα του τόπου άσκησης της βιομηχανική ή βιοτεχνικής δραστηριότητας δεν γίνεται με εγκεκριμένο ρυθμιστικό ή χωροταξικό ή πολεοδομικό σχέδιο ή με Ζ.Ο.Ε. ή με την πρόβλεψη βιομηχανικής ή βιοτεχνικής ζώνης, η εγκατάσταση βιομηχανιών επιτρέπεται σε περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, (Π.Ο.Α.Π.Δ.). Δεν είναι πάντως νόμιμη η εγκατάσταση βιομηχανίας ή βιοτεχνίας σε περιοχή που δεν έχει αναγνωρισθεί με διοικητική πράξη ως κατάλληλη για την ανάπτυξη βιομηχανικής ή βιοτεχνικής δραστηριότητας. Από τον ως άνω κανόνα μπορούν να εξαιρεθούν στοιχειώδεις μόνο ως προς την  κλίμακα  και  τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, εφόσον η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι σχετική με τις παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής ή την αναπτυσσόμενη σ’ αυτήν κτηνοτροφία ή δασοπονία.

(Παραπομπή στην Επταμελή)

 

περισσοτερα εδω

https://nomosphysis.org.gr/11914/nomologia-2009v/

 

υγ να δουμε αν υπαρχουν αλλαγες  με νεωτερες διαταξεις

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι σημαντικό να ξέρεις αν η εγκατάσταση θα διαθέτει εδαφοδεξαμενή για τα απόβλητα. Αν ναι, 300μ. από οριο οικισμών - τουριστικές ζωνες και πολλά άλλα, 100μ από παραλία και επαρχιακές οδους,  από σημεία υδροληψίας πόσιμου νερού 200μ, αδρευσης 100μ. απόφ Φ.15/4187/266 ΦΕΚ1275/Β/11-4-2012

Μια βόλτα στην περιφέρεια που αδειοδοτεί είναι απαραίτητη. 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

kwstas_xatzi:

Η αρχή πρέπει να γίνει με το αν το προς εγκατάσταση ελαιοτριβείο θεωρείται ως χαμηλής όχλησης. Αν ανήκει στην δραστηριότητα με κωδικό 10.41 ή 10.41.2 του παραρτήματος της απόφασης 3137/191/φ/15  ΦΕΚ 1048/Δ/4-4-2012 για να είναι χαμηλής όχλησης πρέπει η παραγωγή να είναι μικρότερη των 50 ΜΤ/ημέρα. Ο γενικός κανόνας βάσει του  άρθρου &, ΦΕΚ 181/Δ/85  όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει είναι ότι

 

"3. Απαγορεύεται η ανέγερση βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων μέσης και υψηλής όχλησης εντός των εγκεκριμένων ορίων των οικισμών και εντός ζώνης που εκτείνεται περιμετρικά του οικισμού και σε απόσταση 500 μέτρων από τα όρια του οικισμού, όπως αυτά ισχύουν. 
(...)

α. Για οικισμούς παραλιακούς ή τουριστικούς ή αξιόλογους συνεκτικούς ή περιαστικούς να καθορίζεται πλάτος ζώνης μεγαλύτερο των 500 μέτρων και έως 1.000 μέτρα. 
β. Για τους στάσιμους οικισμούς το πλάτος της ζώνης να μειώνεται μέχρι τα 200 μέτρα σε όλη την περίμετρο του οικισμού ή σε τμήμα αυτής. 
γ. Για όλους τους οικισμούς να καθορίζεται γραφικά ζώνη ποικίλου πλάτους όταν η εφαρμογή των παραπάνω αποστάσεων δεν είναι δυνατή (μικρή απόσταση μεταξύ οικισμών - απαγορευτικό ανάγλυφο κ.α.) και να επιβάλλεται για τις ανάγκες χωροθέτησης της βιομηχανίας. Με τον καθορισμό της παραπάνω ζώνης, μπορεί να τεθούν περιορισμοί ως προς τους βιομηχανικούς κλάδους και τη δυναμικότητα των μονάδων, λαμβανομένης πάντα υπόψη της προστασίας του περιβάλλοντος". 

 

Οι ΠΠΔ φαίνονται στο παράρτημα της απόφασης που παραθέτει η συνάδελφος παραπάνω. Γενικώς θέλει ψάξιμο η καταλληλότητα θέσης. 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.