Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανυπολόγιστη καταστροφή εάν η μέση θερμοκρασία της Γης ξεπεράσει τους 17 °C


Engineer

Recommended Posts

Η ένταση και η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνεται, αναμφισβήτητα, σε όλον τον πλανήτη. Στην περιοχή της Μεσογείου, σύμφωνα με έρευνες ειδικών στο Κλίμα, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των πυρκαγιών, της ξηρασίας και της ερημοποίησης, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή συμπεράσματα για το τι θα συμβεί με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, γεγονός που θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στη Μεσόγειο.

«Από τη στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει θέμα κλιματικής αλλαγής, η επιστημονική κοινότητα διεξάγει μεγάλη έρευνα, συλλέγει συνεχώς στοιχεία που προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια που αφορά τη διασύνδεση της αύξησης της θερμοκρασίας με την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων», υπογράμμισε στη Greenagenda.gr, ο Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, η πρόσφατη καταστροφική νεροποντή, παρότι κράτησε μόλις 1 ώρα, στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημία. Η υδροδότηση της πόλης διεκόπη για πολλές ώρες, ενώ πλημμύρισαν και υπόγειοι σταθμοί ηλεκτροδότησης. Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα και τις υποδομές ήταν σημαντικές.

«Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους μετριασμού των αερίων του θερμοκηπίου για να περιοριστεί η οικονομική καταστροφή. Προβλέπουμε ότι εάν αυξηθεί η θερμοκρασία κατά 4 με 5 βαθμούς Κελσίου θα συμβούν πολύ μεγάλα και καταστρεπτικά φαινόμενα: στη Γροιλανδία, για παράδειγμα, το έδαφος είναι σκεπασμένο από έναν τεράστιο παγετώνα. Η αύξηση της θερμοκρασίας θα αποσταθεροποιήσει τον παγετώνα και θα αρχίσει να κατρακυλά προς τη θάλασσα και η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί περίπου 2 με 4 μέτρα και θα καλύψει τα πάντα. Η ζημία σε αυτήν την περίπτωση θα είναι ανυπολόγιστη», είπε ο κ. Ξεπαπαδέας.

Το καλό σενάριο είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η θερμοκρασία να μην περάσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη είναι 14,8 βαθμοί Κελσίου.

«Εάν καταφέρουμε και δεν αυξηθεί πάνω από τους 16,6 βαθμούς, τότε τα φαινόμενα θα είναι λιγότερα και οι ζημιές περιορισμένες. Εάν, όμως, φτάσουμε σε θερμοκρασίες πάνω από 2 και 3 βαθμούς Κελσίου από αυτό το όριο, τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά», κατέληξε.

του Νίκου Αβουκάτου


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δεν τα πιστεύουν όλοι αυτά τα περί global warming και κλιματικής αλλαγής και αυτή είναι η ανυπολόγιστη ζημιά. Πρέπει πρώτα να πείσεις τον κόσμο και έχει πολλή δουλειά ακόμα.

Edited by AMHxaNos
ωρθωγραφήα
Link to comment
Share on other sites

Ο κόσμος θα μπορούσε να πειστεί πιο εύκολα εάν δεν είχε αναφερθεί ο όρος global. Τα ακραία φαινόμενα μπορούν να ερμηνευθούν και με πιο τοπικού χαρακτήρα αιτίες που ο κόσμος θα μπορούσε ευκολότερα να καταλάβει και να συμφωνήσει ότι πρέπει να αντιστραφούν. Αντίθετα όταν του κόσμου του πεις ότι φταίει αόριστα το συνολικό καυσαέριο πάνω στη γη, το πιθανότερο είναι να ρίξει την ευθύνη στο "σύστημα" και να πιστέψει ότι η όποια δική του αντίδραση είναι αμελητέα.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Δεν μας ενδιαφέρει ο κόσμος, αλλά τα κράτη.

Κανείς από τον "κόσμο" δεν είναι διατεθειμένος να τινάξει τον οικογενειακό του προϋπολογισμό στον αέρα για να σώσει το περιβάλλον, τη στιγμή που ο διπλανός του αδιαφορεί.  

Επίσης, πιστεύω ότι σαν μηχανικούς θα έπρεπε να μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι τεχνολογίες ΑΠΕ και η συσσώρευση ενέργειας από αυτές. Δεν είναι η δουλειά μας να πείσουμε τον κόσμο, αλλά να διευκολύνουμε, να στρέψουμε και να επηρεάσουμε το κράτος στην εξοικονόμιση ενεργειακών πόρων.  Έχουμε φορείς, ΤΕΕ, Επαγγελματικούς Συλλόγους, ΕΕΤΕΜ κλπ και μπορούμε να προτείνουμε λύσεις. Μπορούμε και ο καθένας μόνος του. 

Όταν το κράτος θεσπίσει νόμους, τότε η δουλειά μας θα είναι η εφαρμογή τους. Αλλά για να μπορέσει το κράτος να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να παράγει και δική του, πρέπει να έχει στηρίγματα. Δεν μπορεί να θεσπίζει νόμους που δεν θα μπορεί να εφαρμόζει, ούτε να νομοθετεί τεχνικές οδηγίες χωρίς απαραίτητες προτάσεις και μελέτες. 

Link to comment
Share on other sites

Πάντως έχουμε βρει ωραία δικαιολογία την κλιματική αλλαγή για κάθε επιζήμιο φαινόμενο που μας πιάνει στον ύπνο. Άλλαξε τάχα το κλίμα και άρχισαν οι πλημμύρες.. και δε φταίει ας πούμε η έλλειψη οργάνωσης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολιτικά προβλήματα, όπως πχ climate change, μπορούν να λυθούν ή να μετριασθούν μόνον από πολιτικούς.
Εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, το κόστος είναι ένας, άλλος είναι ανταγωνισμός, τεχνολογίες, πατέντες κλπ.
Επίσης οι πολιτικοί (και δεν μιλάω μόνον για Ελληνες, το φαινόμενο είναι διεθνές) δεν καταλαβαίνουν από επιστήμες και αφού δεν φέρνει ψήφους δεν τους ενδιαφέρει.
Αν θυμάμαι καλά οι ανεμογεννήτριες είναι taboo στην χώρα μας. Ελληνες κατασκευαστές PV πανελ είναι 1-2?

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα στους συναδέλφους,

το τι έγινε/γίνεται στην Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να είναι ένα θέμα από μόνο του...

το αν η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικό ή πολιτικό θέμα, έχετε πει τις απόψεις πολλές φορές σε πολλά topic...

εγώ να πω μόνο ότι είναι μία ωραία μέρα σήμερα στον πλανήτη:

  • 30°C στην Αθήνα, 29°C στο Όσλο, πάνω από 25°C όλη η κεντρική Ευρώπη, ακόμα και η Ζυρίχη,
  • οι μουσώνες έφτασαν στην Ινδία στην ώρα τους, ωστόσο, στην ίδια περιοχή, ο ισχυρότερος κυκλώνας αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, ένας C2 με το όνομα Mekunu κάνει landfall στο Ομάν, δεν τα βλέπουμε κάθε μέρα αυτά,
  • Alberto από χθες το πρώτο σύστημα για φέτος στην καραϊβική, πάει για C1 σήμερα μάλλον (από εδώ και πέρα μούσκεμα στο survivor...)

και κάπως έτσι πάει να κλείσει ο - μάλλον βαρετός - Μάϊος...

 

Edited by dsworks
Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να αξιολογήσω μετεωρολογικά δεδομένα, αλλά από μια μικρή έρευνα γύρω από την εξειδίκευση των κλιματολογικών φαινομένων στον υπολογισμό αντιπλημμυρικών έργων, μπορώ να πω ότι υπάρχουν εργασίες του ΕΜΠ και του ΤΕΕ, που αξιοποιούν πολλά από τα νέα κλιματολογικά δεδομένα για τη βοήθεια των μελετητών.  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.