Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Φορολογική δήλωση μηχανικού υπαγόμενου στη ρύθμιση της παρ.9/άρθρ. 9, Ν 4387/2016


Recommended Posts

Χαίρετε ! Θέλω τη βοήθεια σχετικά με τη φορολογική δήλωση για το έτος 2017.

Είμαι μηχανικός και μέχρι τέλη Ιουλίου του 2017 ουδέποτε είχα κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία.

Για το έτος 2017:

Εργαστηκα  ως μισθωτή από τον Απρίλιο του 2017 με τελευταία εργάσιμη ημέρα την 14η Ιουλίου 2017 (παραιτήθηκα δηλαδή στις 14/7/17).

Στις 27/7 πραγματοποίησα έναρξη στην εφορία και ξεκίνησα να εργάζομαι με ΔΠΥ σε έναν μόνο εργοδότη έχοντας σύμβαση μαζί του υπαγώμενη στη ρύθμιση της παραγράφου 9 του άρθρου 9 του νόμου 4387/2016. (όπου μου γίνεται παρακράτηση φόρου 20% από τον εργοδότη, και επιπλεόν ο εργοδότης αποδίδει στον εφκα τις εργοδοτικές εισφορές που του αναλογούν και μου παρακαρατεί από το μισθό μου τις ειφορές που μου αναλογούν).

Επισκέφτηκα σήμερα τον λογιστή μου για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για το έτος 2017 και μου είπε ότι πρέπει να φορολογηθώ για όλο το έτος 2017 ως ελεύθερη επαγγελματίας που είχε και μισθωτή εργασία! Αυτό σημαίνει απο εκεί που θα είχα επιστροφή σημαντικού ποσού, θα πληρώσω και απο πάνω!

Δε πρέπει να φορολογηθώ μόνο ως μισθωτή  ? 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

αν δεν κάνω λάθος είχε βγει μία εγκύκλιος για αυτή την περίπτωση, που έλεγε ότι τα εισοδήματα από τη μισθωτή εργασία θα φορολογούνται με τις διατάξεις περί μισθωτών και τα εισοδήματα από το μπλοκάκι με τις διατάξεις περί ελευθέρων επαγγελματιών (ακόμα και αν πληρούν τις προϋποθέσεις για φορολόγηση ως μισθωτοί). Άρα νομίζω ότι σωστά στα λέει ο λογιστής σου (λογικά θα έχεις μία μικρή έκπτωση φόρου, όσο αναλογεί στο εισόδημά σου από τη μισθωτή εργασία)

 

Άσχετα από το παραπάνω, να σου επιστήσω την προσοχή σε κάτι που φαίνεται από τα γραφόμενά σου να μην έχεις καταλάβει σωστά, σχετικά με τα "μπλοκάκια":

Είναι άλλο πράγμα η φορολόγηση ως μισθωτός (περ. στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013) και άλλο η ασφάλιση ως μισθωτός (παραγράφος 9 του άρθρου 9 του ν.4387/2016). Για την υπαγωγή σε αυτές τις διατάξεις υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια και μπορεί κάποιος να πληρεί τα μεν και όχι τα δε.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας.

Καταλαβαίνω ότι κάποιος που στις 1/1 έχει μπλοκάκι εως 3 εργοδότες και κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά έχει μισθωτή εργασία χάνει το δικαίωμα να φορολογηθεί για τα εισοδήματα του από το μπλοκάκι ως μισθωτός .

Η απορία μου είναι η εξής. Το γεγονός ότι έκανα έναρξη στην εφορία (και ξεκίνησα να εργάζομαι με μπλοκάκι σε έναν μόνο εργοδότη με σύμβαση) αφού τελειώσε η πρώτη μου εγασία ως μισθωτή δεν παίζει ρόλο στο πως θα φορολογηθώ;

Δηλαδή χάνω το δικαίωμα να φορολογηθώ για το εισόδημα από το μπλοκάκι ως μισθωτή , επειδή μέσα στη χρονιά δούλεψα και ως μισθωτή κάπου παρόλο που τότε δεν είχα καν κάνει έναρξη στην εφορία ;

Edited by mihanikos-elen
Η μισθωτή εργασία αφορούσε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ , δε ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο
Link to comment
Share on other sites

Για να καταλάβω σε παρόμοια περίπτωση.

Έστω ότι για το 2017 μηχανικός ήταν αυτοαπασχολούμενος για πχ έναν μήνα (Ιανουάριο) και κατά συνέπεια εκδόθηκε ειδοποιητήριο ΕΦΚΑ και το πλήρωσε.

Έστω ότι από Φεβρουάριο έως Δεκέμβριο απασχολήθηκε σε έναν εργοδότη με υπαγωγή στην παρ. 9 του άρθρου 39/Ν4387.

Πως θα φορολογηθεί για το 2017; Για έναν μήνα αναλογικά ώς ελεύθερος επαγγελματίας και για τους υπόλοιπους 11 ως μισθωτός;

Link to comment
Share on other sites

@michanikos-elen: Λοιπόν, η εγκύκλιος που σας έλεγα είναι η ΠΟΛ.1047/12.2.2015 .

Στο τέλος της αναφέρεται: "7. Τέλος, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α' έως ε' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 και παράλληλα αποκτά εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για την οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην περίπτωση στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ίδιου νόμου, φορολογείται για το μεν εισόδημα από μισθωτή εργασία των περ.α' έως ε' της παρ.2 του άρθρου 12 με την κλίμακα της παρ.1 του άρθρου 15 του ν.4172/2013, ενώ για το εισόδημα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας της περ.στ' της παρ.2 του άρθρου 12 με την κλίμακα της παρ.1 του άρθρου 29 του νόμου αυτού."
Έχει βέβαια μέσα τη λέξη "παράλληλα" η οποία δεν ξέρω πώς ερμηνεύεται...

Ως προς το θέμα της έναρξης στην εφορία που επισημαίνετε, το μόνο έγγραφο που έχω δει να αναφέρει κάτι σχετικό είναι η πρόσφατη ΠΟΛ.1087/2018 Εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης στ' της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013, στην περίπτωση απόκτησης εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς έναρξη  την οποία όμως δεν μπορώ να ερμηνεύσω καθώς δεν γνωρίζω τι ορίζεται ως "ευκαιριακό εισόδημα"  αλλά ίσως μπορείτε να την συζητήσετε με τον λογιστή σας.

 

@civeng: Δείτε αυτό που έγραψα παραπάνω. Η ασφαλιστική αντιμετώπιση είναι ανεξάρτητη από τη φορολογική αντιμετώπιση. Άρα αν στο παράδειγμά σας πληρούνται οι προϋποθέσεις της περ. στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 (συμβάσεις με 1-3 εργοδότες ή 75% σε έναν / έδρα στην κατοικία / μη ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας)  τότε ο μηχανικός θα φορολογηθεί ως μισθωτός, ανεξάρτητα από το τι έχει κάνει με τις ασφαλιστικές του εισφορές.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.