Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Στους ουραγούς της ΕΕ η Αθήνα στην καθαριότητα


Engineer

Recommended Posts

Σχεδόν έξι στους δέκα Αθηναίους είναι δυσαρεστημένοι με το επίπεδο καθαριότητας στην πόλη, με την ελληνική πρωτεύουσα να καταλαμβάνει μια από τις χειρότερες θέσεις ανάμεσα στις πρωτεύουσες των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που βασίζονται σε μετρήσεις του 2015, το 59% των κατοίκων της ευρύτερης Αθήνας απάντησε πως δεν είναι ικανοποιημένο με το πόσο καθαρή είναι η πόλη.

Το 41% δήλωσε ικανοποιημένο, όμως μόλις εννέα στους εκατό Αθηναίους εξέφρασαν μεγάλη ικανοποίηση με το επίπεδο καθαριότητας που παρατηρούν στην πρωτεύουσα.

Η Αθήνα ήταν έβδομη από το τέλος ανάμεσα στις 28 πρωτεύουσες της ΕΕ.

Μακράν πιο βρώμικη πόλη θεωρείται η Ρώμη, όπου περισσότεροι από εννέα στους δέκα κατοίκους δήλωσαν πως δεν είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο καθαριότητας στην Αιώνια Πόλη.

Satisfaction-with-cleanliness-in-EU-capi

Χειρότερες από την Αθήνα θεωρούνται επίσης η Μπρατισλάβα, η Σόφια, το Βουκουρέστι, η Μαδρίτη και η Βουδαπέστη, ενώ σε οριακά καλύτερη θέση είναι το Βερολίνο, με μόλις το 45% των Βερολινέζων να δηλώνουν έστω ελαφρά ικανοποιημένοι με την καθαριότητα στην πόλη τους.

Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται το Λουξεμβούργο, όπου το 95% δήλωσε μάλλον ή πολύ ικανοποιημένο με το πόσο καθαρή είναι η πόλη τους. Ακολουθούν η Βιέννη (90%) και η Λουμπλιάνα (88%).

«Πρωταθλήτρια» Ευρώπης αναδείχτηκε πόλη Βέντσπιλς, στην Λετονία, όπου το 99% δήλωσε λίγο έως πολύ ικανοποιημένο με την καθαριότητα, ενώ την δεύτερη θέση κατέλαβε μια ακόμα λετονική πόλη, η Βαλμιέρα, με 97%.


View full είδηση

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Αν όλοι αυτοί που ψήφισαν για την Αθήνα, έκαναν μια βόλτα σε άλλες πρωτεύουσες και μη, τα αποτελέσματα για την Αθήνα θα ήταν πολύ χειρότερα.....  

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο. Ακόμα και στην Καμπούλ να πάμε δεν γλυτώνουμε την αυτοκτονία. 

Όσο για την καθαριότητα, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, την παραγωγή βιοαερίου, κτλ κτλ στην Αθήνα η απάντηση είναι η εξής: " Ουγκάγκα μπουμ μπουμ χιί γκάπα γκουπ μπίρλι γκαγκά, αούν γκιγκί αούν γκιγκί, μπάκα λάκα ουν γκαγκά".

 Διότι τώρα έχουμε άλλες προτεραιότητες.

 

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αυτοί οι 6 στους 10 δεν μας είπαν αν στο παρελθόν έχουν πετάξει κάτι εκτός κάδου στον δρόμο ή το πεζοδρόμιο.

Όσο για την ανακύκλωση, κατά την γνώμη μου είναι χαμένη υπόθεση στην Ελλάδα απ' την στιγμή που σημαντικός αριθμός πολιτών δεν γνωρίζουν τα βασικά πριν πετάξεις κάτι σε κάδο ανακύκλωσης ή πετάνε οτι να ναι μέσα στους μπλε κάδους με αποτέλεσμα αλλοίωση ή και καταστροφή όσων υλικών έχουν συλλεχθεί εκεί για ανακύκλωση. Το κράτος ανακοινώνει κάθε έτος οτι αυξάνονται οι ποσότητες της ύλης που πετάγεται στους μπλε κάδους για ανακύκλωση, αλλά κανείς δεν λέει πόση είναι η πραγματική ποσότητα που καταφέρνει να ανακυκλωθεί τελικά καθώς ένα μεγάλο μέρος έχει αχρηστευθεί. 

Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, Giorgos1987 said:

Αυτοί οι 6 στους 10 δεν μας είπαν αν στο παρελθόν έχουν πετάξει κάτι εκτός κάδου στον δρόμο ή το πεζοδρόμιο.

Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά ας πούμε ότι είχαν...Λοιπόν;

Link to comment
Share on other sites

On 28/5/2018 at 10:03 ΜΜ, Konstantinos IB said:

Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά ας πούμε ότι είχαν...Λοιπόν;

Ο καθένας τους είναι έμμεσα συνυπεύθυνος για το χάλι για το οποίο διαμαρτύρεται. 

Link to comment
Share on other sites

Οι γενικεύσεις και οι απολυτοποιήσεις δεν βοηθούν την κατανόηση μιας κατάστασης. Ας τα πάρουμε ένα - ένα.

1) Όταν απεργεί το προσωπικό καθαριότητας των Δήμων οι περισσότεροι δημότες πετάνε τα σκουπίδια τους έξω από τους κάδους, όταν αυτοί γεμίσουν. Αυτή είναι μια πράξη πανικού. Στην πραγματικότητα όλοι ξέρουν ότι ούτε το πεζοδρόμιο τους ανήκει, ούτε ο άλλος που έτυχε να "κατοικεί πίσω από τον κάδο". Τότε μπορούμε να πούμε ότι είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για μια επικίνδυνη κατάσταση για τη δημόσια υγεία. Τι συχνότητα όμως έχει αυτό το φαινόμενο; 1 εβδομάδα, 2 εβδομάδες το χρόνο;

2) Οι συνήθεις κάδοι καθαριότητας έχουν ένα πεντάλ. Αυτό, σε πάρα πολλούς κάδους, για να το πατήσεις πρέπει να πηγαίνεις τουλάχιστον 3 φορές τη βδομάδα γυμναστήριο! Ας πούμε ότι ο αθλητής του παραδείγματος κατάφερε και πάτησε το πεντάλ. Αυτό δεν σημαίνει ότι άνοιξε και το καπάκι του κάδου. Σε πολύ λίγους κάδους ανοίγει στη σωστή γωνία. Στους περισσότερους ανοίγει με πολύ μικρότερη και σε αρκετούς ίσα που "χάσκει" από τη μία πλευρά. Το αποτέλεσμα είναι ένας 80χρονος παππούς, ή μία γιαγιά με αρθριτικά, να μην μπορούν να σηκώσουν το καπάκι ούτε με το χέρι. Συνήθως αυτοί οι κάδοι παραμένουν μονίμως ανοιχτοί για ευνόητους λόγους...  

Γι' αυτή την κατάσταση λοιπόν είμαστε...συνυπεύθυνοι; Τι συχνότητα έχει αυτό το φαινόμενο; 

3) Οι κάδοι πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να πλένονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δημοτικών εγκαταστάσεων και το προσωπικό να λαμβάνει όλα τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα (μάσκες, στολές εργασίας κλπ). Στη θέση δε των κάδων που λείπουν πρέπει υπάρχουν κάδοι αντικατάστασης. Επίσης πρέπει να συντηρούνται.

Ποιος είναι υπεύθυνος γι' αυτό; Όλοι μας; Έχεις δει κάδο πλυμένο στην Αθήνα; Αν "ναι" να τον φωτογραφήσεις.

4) Το σύστημα της άμεσης συλλογής αστικών απορριμάτων έχει εγκαταλειφθεί σχεδόν απ' όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις. Για το γεγονός ότι σε μια χώρα που ποντάρει στον ευρωπαϊκό τουρισμό, έχει ακόμη ένα αρχαίο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία (κατά περίπτωση) σύστημα συλλογής απορριμάτων, είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ή μόνο αυτοί που πριν εκλεγούν δημαγωγούν πάνω στα προβλήματα της καθαριότητας και τάζουν "λαγούς με πετραχήλια"; 

Δεν μιλάω για τα υπόλοιπα. Έχω μπόλικα ράμματα για τη γούνα τους...

 

 

Edited by Konstantinos IB
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγκρίνω.... και επαυξάνω .....

Ισχύουν όλα τα παραπάνω !!!

Τώρα που το σκέφτομαι ... και πολύ καλή θέση έχουμε στην κατάταξη ....

Για άλλες χώρες είναι ντροπή και μόνο το γεγονός ότι είμαστε στον ίδιο συγκριτικό πίνακα.... 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.