Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νέα τροπολογία για τα αυθαίρετα του Ν.4495/17


Engineer

Recommended Posts

Τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα αυθαιρέτων κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης.

Με την τροπολογία, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης επειδή ήρθε στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα που συζητείται και ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, ρυθμίζονται θέματα που άπτονται των αυθαιρέτων όπως πχ πρόστιμα και παραβάσεις, ενώ εισάγεται ο θεσμός της “Ηλεκτρονικής Πολεοδομίας”.

Τι περιλαμβάνουν οι νέες διατάξεις

– Η διαδικασία υποβολής, ελέγχου και έκδοσης των πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών του άρθρου 28, καθώς και η διαδικασία υποβολής και γνωμοδότησης των συμβουλίων των άρθρων 7,12, 13,20, 22,24 διενεργείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η υλοποίηση της οποίας μπορεί να ανατεθεί εν όλω ή εν μέρει σε φορέα που θα καθοριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

-Αν ο ιδιοκτήτης, με υπεύθυνη δήλωση στο Τοπικό Παρατηρητήριο, ενημερώσει ότι θα προβεί αυτοβούλως στην κατεδάφιση – αποκατάσταση της αυθαιρεσίας εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη λήψη γνώσης της έκθεσης αυτοψίας, το Τοπικό Παρατηρητήριο ενημερώνει το Περιφερειακό Παρατηρητήριο προκειμένου να ορίσει ελεγκτή δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισης – αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ. Εξαιρούνται πρόχειρες ή προσωρινές κατασκευές, καθώς και λυόμενες κατασκευές, ως αυτές ορίζονται στις παραγράφους 75,74 και 45 αντίστοιχα του άρθρου 2 του ν. 4067/2012, για τις οποίες η διαδικασία οικειοθελούς κατεδάφισης/απομάκρυνσης εφαρμόζεται μόνο μία φορά στο ίδιο ακίνητο. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλονται κανονικά τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης”

-Αν το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους συνιδιοκτήτες και έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μέχρι τις 28.07.2011, για τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών και την έκδοση οικοδομικής άδειας που αναλογούν στα ιδανικά μερίδια κάθε συνιδιοκτήτη, δεν λαμβάνονται υπόψη οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

 για τις αλλες αλλαγες θα δουμε.....

αλλα αυτη εδω ηταν απαραιτητη

"Αν το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους συνιδιοκτήτες και έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μέχρι τις 28.07.2011, για τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών και την έκδοση οικοδομικής άδειας που αναλογούν στα ιδανικά μερίδια κάθε συνιδιοκτήτη, δεν λαμβάνονται υπόψη οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία. "

 

γιατι πρωτα εγραφε "αλλανταλλα..."

 -Αν το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους συνιδιοκτήτες και έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία,  για τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών και την έκδοση οικοδομικής άδειας που αναλογούν στα ιδανικά μερίδια κάθε συνιδιοκτήτη, δεν λαμβάνονται υπόψη οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία μέχρι τις 28.07.2011,

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη καλημέρα

Με δεδομένο ότι μετά την 21-09-2011 (ημερομηνία ισχύος του Ν 4014/11 -βλέπε βεβαίωση μεταβίβασης!)

δεν μπορούσαν να είχαν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες και να συμπεριλαμβάνουν αυθαίρετα  

μπορείς να μου πεις τι γίνεται με τις συστάσεις που έγιναν το διάστημα από 28-07-2011 έως 21-09-2011

και για ποιο λόγο αυτές να έχουν πρόβλημα λόγω αυθαιρεσιών των άλλων συνιδιοκτητών τους?

Link to comment
Share on other sites

Τι λε ρε λεβεντόπαιδα, αυτό καταφέρατε να πετύχετε εδώ και 10 μήνες;;;;

 

  • Like 3
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μπούκωσα, "....όχι άλλο κάρβουνο"!!!

Να πανηγυρίσω γιατί οι "the kopanoi" θυμήθηκαν μετά από ένα εξάμηνο κάτι που έπρεπε να είχαν κάνει πριν ένα εξάμηνο ή για τα επόμενα σαράντα πέντε θέματα, που περιμένουμε  να κάνουν;;;;

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

γιατί δεν βρίσκω πουθενά στο ψηφισμένο κείμενο την παράταση του 1ου εξαμήνου, την αναδρομική ισχύ του τον εκπτωτικό συντελεστή για τα 50τμ αποθήκες και την τμηματική νομιμοποίηση; Τα έχει βρει κα΄ποιος;

Link to comment
Share on other sites

να δεις εδω απο τον καν 62

http://www.michanikos.gr/forums/topic/52883-στην-βουλή-οι-τροποποιήσεις-του-πολεοδομικού-νόμου-αλλαγές-για-αυθαίρετα-πρόστιμα-και-οικοδομικές-άδειες/?do=findComment&comment=975641

και να περιμενεις την ενημερωση για τις αλλαγες της τελευταιας στιγμης.

 

 

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Στο ψηφισθέν νομοσχέδιο που μας ενδιαφέρει για τις τροποποιήσεις του Ν. 4495 και εν αναμονή δημοσίευσης του ΦΕΚ έχουμε αποσαφήνιση στα παρακάτω:

αυθαίρετα κατηγορίας 1. Παραμένει το κριτήριο "επικρατούσα χρήση κατοικία΄"¨αλλά προστέθηκε η φράση "αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης κατοικιών ή μη", που σημαίνει ότι αρκεί να ισχύουν τα δυο κριτήρια, δηλαδή κτίριο με επικρατούσα χρήση κατοικία και αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης προ 9/6/75. Μπορεί δηλαδή να τακτοποιηθεί σε κτίριο επικρατούσας χρήσης κατοικίας, αυθαίρετο κατάστημα προ 9/6/75 ως κατηγορία 1.

Κατηγορία 2: Δεν μας απασχολεί πλέον αν στο ακίνητο συνυπάρχουν αυθαιρεσίες προ 83 και μετά το 83. Οι πρώτες υπάγονται κανονικά στην κατηγορία 2, ενώ οι μετά του 83 θα υπαχθούν σε άλλη κατηγορία (4 ή 5).

Κατηγορία 3: Στις αποθήκες άλλαξε το κριτήριο του ύψους και η διατύπωση περιλαμβάνει το "μέσο ύψος" έως 2,50 μ.

Κατηγορία 4: Πλέον σημαίνει οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση

Στάσιμοι οικισμοί (Άρθρο 112): Ξεκαθάρισε ότι δεν απαιτείται η Μ.Σ.Ε. Τα κριτήρια και το πρόστιμο παραμένουν ίδια. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα  α,β,γ,δ,ε,ζ Αρθρου 99

Ισόγειοι χώροι βοηθητικής χρήσης έως50 τμ. Πλέον θα λαμβάνουν μειωτικό συντελεστή 0,50 στο πρόστιμο

Συγκύριοι σε οριζόντια, κάθετη ή αυτοτελή ιδιοκτησία: Πλέον μπορεί να υποβάλει αίτηση υπαγωγή ακόμη και ένας εξ αυτών χωρίς σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων. Πχ δυο συνιδιοκτήτες σε αυτοτελή ιδιοκτησία (σπίτι οικόπεδο). Ο ένας θέλει. Ο άλλος δεν θέλει. Αυτός που θέλει να υποβάλει αίτηση υπαγωγής προχωράει μόνος του χωρίς τη σύμφωνη γνώμη αυτού που αρνείται.

Μονομερής τροποποίηση Π.Σ.Ο.Ι σε περίπτωση κατάληψης κοινόχρηστου χώρου: Πλέον θα Πρέπει να ισχύουν και οι δυο προϋποθέσεις ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ της παρ. 5 Άρθρου 98.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Αυτά που ρωτάς υπάρχουν! Αυτό που ΔΕΝ βρίσκω είναι το σημείο που έλεγε ότι, ο υπουργάρας μπορεί να παρατείνει ακόμα περισσότερο τη διάρκεια του α' εξαμήνου..... όποιος το βρει ας το επιβεβαιώσει....

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.