Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συνεργασία ΔΕΗ με τον όμιλο Archirodon για τη διεκδίκηση υδροηλεκτρικού έργου 427 εκατ. ευρώ στο Ντουμπάι


Engineer

Recommended Posts

Η επέκταση των δραστηριοτήτων της στις χώρες της ευρύτερης περιοχής αποτελεί στρατηγική επιλογή της επιχείρησης.

Από το Ντουμπάι ελπίζει η ΔΕΗ ότι θα αρχίσει η ουσιαστική έξοδος στις αγορές της ευρύτερης περιοχής, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που επιχειρεί να χαράξει και αναζητώντας διέξοδο στο εξωτερικό για να περιορίσει τις απώλειες που θα έχει στην εσωτερική αγορά λόγω της απελευθέρωσης.  

Έτσι σε συνεργασία με την ελληνική κατασκευαστική εταιρία Archirodon Group, που διαθέτει πλούσια δράση κυρίως στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, η ΔΕΗ συμμετέχει σε διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το Ντουμπάι για την μελέτη και κατασκευή του πρώτου υδροηλεκτρικού σταθμού στην Αραβική Χερσόνησο. 

Το υδροηλεκτρικό, ισχύος 250 MW και προϋπολογισμού 427 εκατ. ευρώ,  πρόκειται να κατασκευαστεί  στην ορεινή περιοχή Hatta, περίπου 134 χλμ. ανατολικά του Ντουμπάι, κοντά στα σύνορα με το Ομάν. 

Για τη λειτουργία του θα χρησιμοποιηθούν τα νερά από υπάρχον φράγμα δυναμικότητας 1.716 εκατ. γαλονιών νερού. 
Η άντληση του νερού στον ταμιευτήρα  θα γίνεται με τη χρήση ηλιακής ενέργειας κατά τις ώρες εκτός αιχμής, ενώ τις ώρες αιχμής θα λειτουργεί το υδροηλεκτρικό.

Τη μελέτη για το έργο και το κόστος κατασκευής του έχει εκπονήσει η γαλλική EdF.

Παρότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Αραβικής Χερσονήσου έχουν συμπεριλάβει την ηλιακή, την αιολική και την πυρηνική ενέργεια στο φιλόδοξο πρόγραμμά τους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, προκειμένου να απελευθερώσουν πετρέλαιο προς εξαγωγή, τα υδροηλεκτρικά δεν έχουν αναπτυχθεί σχεδόν καθόλου, λόγω των  περιορισμένων υδατικών αποθεμάτων της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες του Κόλπου είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές αφαλατωμένου νερού, μίας ιδιαίτερα ενεργοβόρου τεχνολογίας. 

Βλέψεις στις γειτονικές βαλκανικές χώρες 

Πέραν του συγκεκριμένου διαγωνισμού η ΔΕΗ επιδιώκει να ενισχύσει τη δραστηριότητά της σε Αλβανία, Βουλγαρία, Τουρκία και π.ΓΔΜ, ενώ έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με ξένους ομίλους όπως: 

• Τη Shenhua Group Corporation of China για κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, στις περιοχές της Βαλκανικής, στην Τουρκία, στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, με βασικό αντικείμενο την ανάπτυξη σταθμών παραγωγής, συμβατικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας .
• Τη General Electric, με προοπτική την ίδρυση κοινής εταιρείας παροχής τεχνικής υποστήριξης σε θερμικούς σταθμούς παραγωγής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό 
• Τη κορεάτικη KEPCO,με αντικείμενο την εξέταση δυνατότητας δημιουργίας «έξυπνου νησιού» στη χώρα μας και πιλοτικών έργων «έξυπνων μετρητών».
• Τη CMEC, γνωστή από το Project Μελίτη, με την οποία υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για από κοινού ίδρυση και λειτουργία εργοστασίου κατασκευής «έξυπνων μετρητών» στη χώρα μας και σε άλλες αγορές.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.