Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ιδρύθηκε η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης


georgegaleos

Recommended Posts

"Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

Γεγονός αποτελεί η σύσταση της "Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης - ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.", σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

Η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με τη νομική μορφή Αστικής Εταιρείας μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και με Α.Μ. 489179, με σχετική καταχώρηση στα βιβλία του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Μέλη της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. αποτελούν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α.) που λειτουργούν στο πλαίσιο του Ν.3029/2002 και πρωταρχικός της σκοπός είναι η προώθηση του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης.

Πιο αναλυτικά, βασικοί σκοποί της  ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. είναι η προβολή και η ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης ως δεύτερου πυλώνα ασφάλισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, η ανάδειξη της σημασίας του θεσμού μέσα από το πρίσμα των πλεονεκτημάτων που παρέχονται στα μέλη των Τ.Ε.Α. βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, η ανάπτυξη - βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού, κανονιστικού, επενδυτικού και διοικητικού πλαισίου λειτουργίας του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης και η εκπροσώπηση των μελών της σε θεσμικά όργανα, ευρωπαϊκούς θεσμούς και  fora. 

Επιπλέον, η δημιουργία, διατήρηση και ανάπτυξη δεσμών ενότητας, συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της καθώς και η συμβολή στη διαμόρφωση κοινής και ενιαίας στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και η εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων στα θέματα που αφορούν τα μέλη της. 

Κατά την έναρξη λειτουργίας της, η Ένωση διοικείται, βάσει Καταστατικού, από εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου είναι η εξής:

Πρόεδρος είναι της ΕΛΕΤΕΑ είναι ο  κος. Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ. Α΄ Αντιπρόεδρος είναι ο κος.   Ευάγγελος Θωμόπουλος, ( Πρόεδρος ΤΕA-INTERAMERICAN). B΄ Αντιπρόεδρος είναι ο κος.   Χαράλαμπος Φύτρος, Εκπρόσωπος ΤΕΑ-JOHNSON & JOHNSON. Γενικός Γραμματέας, ο κος.   Ιωάννης Τζανάκος ( Διευθυντής ΤΕΑ-ΠΑΣΙΑΛ & ΕΑ)  και Ταμίας, ο κος. Κοσμάς Τσακιρίδης ( Ταμίας ΤΕΑ-ΙΣΘ)."

Πηγή: www.capital.gr

Σχόλιο δικό μου: Το παραπάνω αφορά στα Τ.Α.Π.-Ο.Τ.Ε., Τ.Σ.Π.-Η.ΣΑΠ., Τ.Σ.Π.-Ε.Τ.Ε., Τ.Σ.Π.-Α.Τ.Ε., ΤΑΠ.-Ι.Λ.Τ., Τ.Α.Π.-Ε.Τ.Β.Α., Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο. και Τ.Α.Π.Α.Ε. ..... μάλλον ανοίγει σιγά-σιγά ο δρόμος και για εμάς ...

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

τι σημαίνει αυτό  αν δημιουργηθεί και TEA και για τους Μηχανικούς;

Μήπως θα πληρώνουμε προαιρετικά κάποιο μηνιαίο ασφάλιστρο για να έχουμε μία επιπλέον σύνταξη;;

αυτό δεν είναι;

 

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται όταν και όποτε γίνει κάτι αντίστοιχο σε εμάς Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, αν θα έχει υποχρεωτικό ή προαιρετικό χαρακτήρα.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

το ΤΜΕΔΕ δεν είναι ΤΕΑ; Νομίζω ότι είναι.

 

Η ερώτηση μου είναι τι δραστηριότητες θα έχει ένα ΤΕΑ και τι θα προσφέρει στα μέλη του, προαιρετικά ή υποχρεωτικά;

 

πριν μερικούς μήνες είχα διαβάσει ότι τα αποθεματικά των ΤΕΑ θα ελέγχονται και θα επενδύονται σε επενδύσεις χαμηλού κινδύνου, άρα τα ΤΕΑ θα έχουν και σχέση με το χρήμα των μελών  τους.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης για εμάς υποχρεωτικού χαρακτήρα ΗΤΑΝ το τ.ΤΣΜΕΔΕ.
Από την στιγμή που δημιουργήθηκε ο ΕΦΚΑ έπαψε να υπάρχει ως ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης.
Το τ.ΤΣΜΕΔΕ ακολούθησε από την μία την υποχρεωτική πορεία που επέβαλε η δημιουργία του ΕΦΚΑ ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές των κλάδων σύνταξης, υγείας, παροχής σε χρήμα και του ΕΤΕΑΠ ως προς τις εισφορές των κλάδων επικουρικού και εφάπαξ και από την άλλη του ΤΜΕΔΕ ως καθολικού διαδόχου του ΤΣΜΕΔΕ αποκλειστικά και μόνο στον τομέα της Πιστοδοσίας και Εγγυοδοσίας. Επίσης το τ.ΤΣΜΕΔΕ ανέλαβε την είσπραξη των οδειλών που είχαν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016.
 

Link to comment
Share on other sites

σωστά από τότε που δημιουργήθηκε ο ΕΦΚΑ το ΤΣΜΕΔΕ έπαψε να υπάρχει σαν ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης αλλά τώρα ξανα-δημιουργούνται τα ΤΕΑ όποτε το νέο ΤΕΑ των μηχανικών τι είδους ασφάλιση θα μας προσφέρει;

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει συσταθεί ακόμη τέτοιο ταμείο για εμάς, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτό που ρωτάς.

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ μου συνάδελφε,

είναι γνωστό ότι δεν έχει συσταθεί αλλά ένα ΤΕΑ γενικά τι είδους ασφάλιση προσφέρει στα μέλη του;;

 

υπάρχει κάποια πληροφόρηση σχετικά τι είδους ασφάλιση προσφέρουν τα ΤΕΑ που έχουν ήδη συσταθεί;

Link to comment
Share on other sites

Και βέβαια υπήρχε δυνατότητα να γίνει το ΤΣΜΕΔΕ επαγγελματικό ταμείο. Ακόμη και ο Κατρούγκαλος τόνιζε ότι θα μπορούσαν τα ταμεία των επιστημόνων να γίνουν επαγγελματικά.

Μάλιστα μέσα στην αναμπουμπούλα το νέο ταμείο θα μπορούσε να είχε ζητήσει και να είχε πάρει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του ΤΣΜΕΔΕ αν όχι  όλη.

Ο κύριος Στασινός όμως περί άλλων ετύρβαζε.

Σαφώς και θα υπήρχε θέμα αξιοπιστίας στην αρχή καθώς και πόσοι μηχανικοί θα πλήρωναν εθελοντικά επιπλέον εισφορές πέραν των ελαχίστων αναλογούντων στην εθνική σύνταξη. Διότι στα περισσότερα από τα υπάρχοντα επαγγελματικά ταμεία συνεισφέρει και ο εργοδότης.

Με μία καλή διοίκηση από επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, με μία συντηρητική πολιτική τοποθετήσεων, με μία σημαντική περιουσία, με κάποια φορολογικά κίνητρα για τις εισφορές νομίζω ότι σιγά - σιγά θα αποκτούσε την εμπιστοσύνη των μηχανικών και θα ήταν ένα υγιές ταμείο που θα λειτουργούσε με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Τώρα οι εισφορές μας και η περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ χάθηκαν μέσα στον άπατο (όπως θα αποδειχθεί) κουβά του ΕΦΚΑ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.