Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μηχανικός Περιβάλλοντος και Μηχανικός Επιστήμης Υλικών-Επαγγελματικές Προοπτικές


Recommended Posts

Καλησπερα 

συγγνωμη για το ανοιγμα ενος καινουργιου θεματος αλλα  αν μπορειτε μια βοηθεια , μια γνωμη  .

Πατερας ειμαι και η κορη μου ειναι μεταξυ των δυο αυτων σχολων  του Μ.Π. της κρητης στα χανια και  επιστημης υλικων στα γιαννενα που απο περσυ αν δεν κανω λαθος ειναι και αυτη στο ΤΕΕ  βεβαια ειναι και αρκετα θυμωμενη με το εαυτο της για την χαμηλη βαθμολογια  που επιασε  στις φετινες πανελληνιες .

Το ουσιαστικο ερωτημα ειναι ποια απο τις δυο νομιζετε οτι εχει λιγο καλλιτερες  προοπτικες για επαγγελματικη αποκατασταση   τοσο εδω οσο και εξω  και λιγοτερο συναγωνισμο απο αλλες σχολες .δηλαδη   πρακτικα στην αγορα εργασιας ο των υλικων εχει να συναγωνιστει  πχ τους χημικους μηχανικους  ή ο του περιβαλλοντος τους  πολιτικους μηχανικους ?

ευχαριστω πολυ 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι τι της αρέσει περισσότερο και όχι οι προοπτικές που έτσι και αλλιώς είναι πολύ χαμηλές και για τις δύο . Αν της αρέσουν τα μηχανολογικά να δει και τους παραγωγής και διοίκησης .

Το ερώτημα όμως παραμένει στο τι θα ήθελε η ίδια να σπουδάσει και όχι το χρηματιστήριο των φροντιστών . 

Σου απαντώ σαν πατέρας και εγώ που έχω περάσει την ιστορία της επιλογής σχολής λίγα χρόνια πριν .

Ρώτα την λοιπόν τι της αρέσει να κάνει στην ζωή της και προσπαθήστε να κάνετε δύο δύσκολα πράγματα και για σένα και για εκείνη . 

Για σένα να την αφήσεις εντελώς ανεπηρέαστη και για εκείνη να σου απαντήσει σε 1-2 μέρες , αφού ο χρόνος για το μηχανογραφικό λιγοστεύει .

Ακόμα διαβάστε οπωσδήποτε τις ιστοσελίδες των σχολών και την νομοθεσία των επαγγελματικών δικαιωμάτων που έχουν .

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση  

προσπαθώ  να μην επηρεάσω εγώ  μια βοήθεια ζήτησα  από πιο ειδικούς . 

Απορία διάβασα πχ την αποφαση της ένταξης στο ΤΕΕ της σχολής  των Ιωαννίνων  αλλά είχε δυο  σημειώσεις   τι σημαίνουν  αυτές ?  

 ΤΙ της αρέσει ? να δημιουργεί και να προσφέρει ..... Παραγωγής και διοίκησης δεν της αρέσει.

Απλα μια γνώμη θα ήθελα που θα την διαβάσει η ίδια από ανθρώπους του χώρου .  

Στις ιστοσελίδες των σχολών όλα τέλεια  φαντάζουν.

 

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, nikosele said:

... του Μ.Π. της κρητης στα χανια και  επιστημης υλικων στα γιαννενα που απο περσυ αν δεν κανω λαθος ειναι και αυτη στο ΤΕΕ ...

Δεν γνωρίζω μεν συγκεκριμένες λεπτομέρειες από αυτές τις δυο σχολές (άλλο το δικό μου αντικείμενο) αλλα έχε σαν δεδομένο ότι ούτε η μία ούτε η άλλη έχουν κάποια σχέση με την αισθητική και την καλλιτεχνία ή αναπτύσσουν δεξιότητες για αυτό.

Άλλη είναι η στόχευση τους.

Οπότε αν δεν της αρέσει καθόλου ας ξαναδοκιμάσει του χρόνου με στόχευση σχολή της επιθυμίας της.

Τα υπόλοιπα δώσε προσοχή στις σωστές συμβουλές από τον BAS

Υ.Γ.

1.-Φυσικά τα πάντα έχουν σχέση με την τέχνη σε μια ευρύτερη θεώρηση αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν είναι αυτό που αναζητάς.

2.- Αν θα είχα να επιλέξω απο δύο σχολές (που δεν μου αρέσουν) και η μία είναι εδω και χρόνια ΤΕΙ ή ΑΕΙ ή κάτι... ενώ η άλλη τώρα είναι να γίνει ή πρόσφατα έγινε, θα προτιμούσα αυτή που έχει την προϊστορία της. (και εδώ με κάθε επιφύλαξη φυσικά αφού δεν γνωρίζω τις δυο σχόλες εκ των  έσω / επιπεδο σπουδών, καθηγητών, φοιτητών)

 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Θα επιμείνω στο εξής σημείο .

Ως τι φαντάζεται η ίδια τον εαυτό της στο μέλλον . Υπ΄ όψη ότι είναι δύσκολο στα σημερινά παιδιά να πάρουν τέτοιες αποφάσεις , αφού συνήθως εμείς τα έχουμε υπερπροστατευμένα . Αλλά αυτό που είναι το μεγαλύτερο λάθος , είναι να αποφασίσει με βάση το χρηματιστήριο των σχολών που δημιουργούν οι φροντιστές .

Κοιτώντας τις περσινές βάσεις των τμημάτων που ανέφερες είναι μεταξύ 12-12500 μόρια . Ποιο τμήμα ήταν αυτό που θα ήθελε να περάσει αν έγραφε καλά ?

Για μένα θα έπρεπε να δει κάτι που θα είναι συγγενικό με αυτό που ήθελε να περάσει και όχι κάποιο άσχετο επειδή κουμπώνει με τις μονάδες που έχει πιάσει και είναι πανεπιστήμιο και στο ΤΕΕ . Θα πρέπει να δεις ότι από του χρόνου θα έχουμε άλλο πεδίο στις σχολές , αφού τα τμήματα των ΤΕΙ καταργούνται όλα και ενσωματώνονται στα πανεπιστήμια .

Πες μας λοιπόν τι θα ήθελε εκείνη να κάνει στην ζωή της , μήπως έχουμε κάποια άποψη για άλλα τμήματα .

Link to comment
Share on other sites

Σύντομη εκδοχή: ό,τι είπαν οι συνάδελφοι, ας πάει εκεί που της αρέσει περισσότερο. Και αν δεν της αρέσει κάτι απο τα 2, ας ξαναδώσει ή ας κοιτάξει εναλλακτικές.

Εκτενής εκδοχή: Και τα δύο επαγγέλματα θα έχουν παρόμοιο μισθό και σχετικα μικρή ζήτηση στην Ελλάδα. Το κακό είναι πως αν μείνεις στην Ελλάδα θα εφαρμόζεις ένα 20% αυτών που έμαθες στη σχολή. Και οι δύο σχολές έχουν να κάνουν με τομείς της μηχανικής που έχουν πολύ μέλλον. Και γι' αυτό τον λόγο στο εξωτερικό, υπάρχει εξαιρετική απορρόφηση και μεγάλη ζήτηση.

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα για τους Μηχ. Περ. που ξέρω, υπάρχει ένα θέμα, καθώς δεν έχουν αυτά που θα περίμενε κάποιος να απορρέουν μέσα απο τα μαθήματα που διδάσκονται. Και οι δύο σχολές "ανταγωνίζονται" τους Χημικούς Μηχανικούς, σε κάποια θέματα οι Υλικών ανταγωνίζονται τους Μηχανολόγους και οι Περιβάλλοντος τους Πολιτικούς. Η χαμηλή βάση δεν πρέπει να σας λέει τίποτα. Πριν 10 χρόνια οι βάσεις ήταν 6000 μόρια πιο πάνω.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι τι της αρέσεις. Είπατε να δημιουργεί και να προσφέρει. Αυτό καλύπτει απο καλλιτεχνικά μέχρι Ιατρική. Αν έχει λοιπόν κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό της να το κυνηγήσει. Άλλωστε καμία σχολή δεν είναι το μαγικό χαρτάκι για τέλεια επαγγελματική αποκατάσταση και εξαιρετικούς μισθούς, για να πει κάποιος "μα καλά περνούσες εκεί και δεν πήγες;".

Ελπίχω να βοήθησα λιγάκι.

ΥΓ. Οι Μηχ. παραγωγής και διοίκησης είναι καλή σχολή, είναι μια μίξη Μηχανολόγων με οικονομικά και γραμμές παραγωγής και έχουν τα δικαιώματα των μηχανολόγων.

Link to comment
Share on other sites

13600 είναι  τα μόρια που εχει πιασει .   

Όπως ακριβώς λες είναι τρομερά δύσκολο να πάρεις σε αυτή την ηλικία μια τέτοια απόφαση  .Το πολυτεχνείο της κρητης το είχε στα υπόψιν της πριν καν δώσει  ,προέκυψε  των Ιωαννίνων λόγω των εξελίξεων που έγιναν στην σχολή (αν και δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς σημαίνει αυτό  που λέει η απόφαση   συγκεκριμένα  "ένταξη στην  βασική ειδικότητα των Χημικών Μηχανικών" )

 

http://www.materials.uoi.gr/TEE-apofasi-2017a.pdf

 

Αυτο που ξέρω είναι οτι  αν πέρναγε γεωπονικό   θα ήταν ευχαριστημενη απο τις πρωτες επιλογες   της (μαζι με χημικων μηχανικων)  , τμηματα  με οσο δυνατόν λιγότερη βιολογία  αλλά οχι ιχθυοκαλλιεργεια που είναι πολύ κοντά στα μόρια αυτή στο βολο  , αν δηλαδή η των υλικών είχε και δυνατότητα για τρόφιμα  μάλλον εκεί θα διάλεγε  χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Ξέρω είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο   αλλα και τα δυο λεει οτι της αρεσουν σαν μαθηματα ενω πχ Μηχ.Παραγωγης πολυ οικονομικά και δεν θελει .

Αυτό που ήθελα να μάθω είναι το απλό στην Ελλάδα στην αγορά εργασίας  ποιους ανταγωνιζονται   ασχέτως μισθών και θέσεων εργασίας  .

Δηλαδή αγαπητε Ηρωνα εσύ σαν Μηχ.  Περ.    εχεις να  ανταγωνιστεις και τους πολιτικους μηχανικους που εχουν ένα μεταπτυχιακό   περι περιβαλλοντος ?

και τις δυο σχολές δεν τις διαλέγει απο ανάγκη,  απλά και οι δυο ηταν πιο κατω στις επιλογες της χωρις φυσικα κανεις να γνωριζει ουτε καν η ιδια αν οι πρωτες επιλογες της ειναι πιο "σωστες" απο τις  τριτες....    τελευταίες τώρα θα δηλώσει γεωλόγος , γεωγράφος αθηνα δεν θέλει πχ στατιστική   που την πιάνει . 

για ολα αυτα  εκανα τον κοπο να μπω εδω μεσα και να ρωτήσω  μεταξύ των δυο ποια εχει εστω ενα μικρο προβαδισμα   ως προς την αλλη  απο αποψη   ως προς τα δικαιωματα που εχουν και με τον ανταγωνισμο απο αλλες σχολες .

Σας ευχαριστώ πολύ που κάνετε τον κόπο να δώσετε  ένα χερι βοηθειας.

 

Link to comment
Share on other sites

Εγώ σαν Μηχ Περ ανταγωνίζομαι κυρίως Πολιτικούς και Χημικούς και χωρίς μεταπτυχιακό. 

Βέβαια θα σου πω πως απο άποψη γνώσεων μόνο οι δεύτεροι είναι πραγματικοί ανταγωνιστές. Απλα στην Ελλάδα φτιάχνουν εξιδεικευμένα τμήματα, δίνοντας τους ΄λίγα δικαιώματα και χωρίς να καταργούν τα "παραδοσιακά" δικαιώματα των "μεγάλων ειδικοτητων" απο τότε που είχαμε βασιλιάδες. Αλλα ας μην ξεφύγουμε απο το θέμα.

Η σχολή μου έχει αρκετή (μικρο)βιολογία, οπότε ας το λάβει υπ' όψιν της η κόρη σου.
Οι Υλικών έχουν ξεκάθαρα χημεία. Είναι πολύ ωραίο αντικείμενο αλλά και αρκετά βιομηχανικό και δεν ξέρω πόση ζήτηση έχει στην Ελλάδα.
Αν σου λέει κάτι, επειδή εγώ ήθελα να εφαρμόσω τις γνώσεις που έμαθα στα 5 χρόνια σπουδών μου και δεν ήθελα να κάνω μελέτες καρμπόν, έφυγα στο εξωτερικό.

Έτσι όπως τα λες κάτι σε Τεχνολογία Τροφίμων, Χημικούς και Γεωπόνους την ενδιαφέρει.

Link to comment
Share on other sites

Γεωπόνοι έχουν πολύ χημεία , πολύ βιολογία και αρκετά σε άλλα . 

Αν δεν την πειράζει η επαρχία , υπάρχει στο Δημοκρίτειο το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας , που έχει επίσης όλα τα δικαιώματα του Γεωπόνου και επειδή είναι μακρυά έχει χαμηλή βάση . Γενικά όλα τα τμήματα του ΓΠΑ , της Γεωπονίας ΑΠΘ , της Αγροτικής Οικονομίας ΔΠΘ και το Φυτικής Παραγωγής του Βόλου , έχουν όλα τα δικαιώματα κάθε ειδικότητας του Γεωπόνου . Το άλλο τμήμα του Βόλου , δεν είναι Γεωπονικό αλλά Ιχθυολογίας .

Ακόμα να δει το τμήμα τεχνολογίας τροφίμων και οινολογίας στο ΠΔΑ . Εναλλακτικά τα υπόλοιπα ΤΕΙ τροφίμων και γεωπονίας , που από του χρόνου θα γίνουν πανεπιστημιακά και μάλλον θα βρεθεί κάποια φόρμουλα για τους φετεινούς εισακτέους .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.