Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τσιμεντένιες μετώπες σε εξώστες


P.A.

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Πρόσφατα κλήθηκα να επιθεωρήσω κάποιες μετώπες σε εξώστες μιας πολυκατοικίας κατασκευασμένης στα τέλη της δεκαετίας 1970-1980. Οι μετώπες αυτές παρουσιάζουν αποκολλήσεις, σε ένα σημείο έγινε και πτώση. Στις θέσεις που είναι τα τζινέτια σχεδόν παντού έχω φουσκώματα.

Σας παραθέτω κάποιες φωτογραφίες του σημείου που έχει γίνει η πτώση. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι φαίνεται ξεκάθαρα η πλάκα του εξώστη αλλά από εκεί και προς τα επάνω στο σημείο δηλαδή που έχει κοπεί η μετώπη φαίνεται ότι το πάχος της αυξάνεται.

Το πάχος της μετώπης στο κάτω μέρος είναι μετρημένο 3 εκατοστά. Στο επάνω μέρος του εξώστη η μετώπη ανεβαίνει και πάζει το ρόλο του σοβατεπιού και έχει πάχος 6 εκ. Τα 6 εκατοστά φαίνεται να είναι ένα ενιαίο υλικό.

Δεν έχω εμπειρία από αυτά τα οικοδομικά στοιχεία αλλά από τις φωτογραφίες της αστοχίας σκέφτομαι ότι μπορεί οι μετώπες να μην είναι ορθογώνια παραλληλεπίπεδα αλλά να κάνουν δόντι για να κάθονται επί της πλάκας.

 

Σύμφωνα με το παραπάνω έκανα ένα σκαρίφημα πώς φαντάζομαι ότι είναι η μετώπη.

Εάν κάποιος έχει εμπειρία ή φωτογραφίες από τέτοια στοιχεία παρακαλώ να συνδράμει.

 

Ευχαριστώ

 

DSC_0347.JPG

pIC2.jpg

PIC1.jpg

 

τομη.jpg

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Οι μετώπες θα αφαιρεθούν από το κτίριο επομένως θα φύγουν και οι οπλισμοί και τα τζινέτια.

Με ενδιαφέρει να καταλάβω τι θα μείνει στον εξώστη μετά την καθαίρεση γιατί θα πρέπει να σχεδιάσω την αποκατάσταση.

Αν γνωρίζετε κάποιον παλαιό οικοδόμο μπορεί και να γνωρίζει πώς ακριβώς είναι αυτά τα στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Δεν ξέρω αν είναι το σωστό thread, θα ήθελα τις απόψεις σας:

σε περιπτώσεις σαν και αυτή ο γκρι όγκος (σαν έρκερ) δεν θα έχει πρόβλημα από τα νερά της βροχής που θα κατεβαίνουν από την πέτρα;

Σκέψεις επίλυσης : τοποθέτηση μαρμαροποδιάς στην επάνω επιφάνεια του γκρι όγκου που να προεξέχει ελάχιστα ώστε τα νερά να πέφτουν και να μη "γλύφουν" τον γκρι όγκο, -στοκάρισμα της ίδιας αντί μαρμαροποδιάς και ελαφριά κλίση προς μια κατεύθυνση (δεξιά ή αριστερά) ώστε τα νερά να καταλήγουν εκεί - η κλίση θα πρέπει να είναι πολύ ελαφριά αλλιώς θα φαίνεται καθώς θα αρθεί η οριζοντιότητα... ποιά η άποψή σας;

 

stone-1.jpg 

Edited by Forma
Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα της υγρασίας δεν είναι στο έρκερ, αλλά στη συναρμογή των δύο τοίχων. Αν επιτύχεις στεγανοποίηση των αρμών(*) και καλό επίχρισμα-χρωματισμό του έρκερ , δεν υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, δώσε μια μικρή κλίση στην οροφή και το δάπεδο του έρκερ προς τα έξω.

(*) με χρήση ελαστομερών, για να αντιμετωπίσεις μελλοντική διεύρυνση του αρμού

Link to comment
Share on other sites

θεωρώ ότι πρόβλημα όπως το σκέφτεσαι δεν υπάρχει. πάνω από το έρκερ υπάρχει ελάχιστο κούτελο για να πεις ότι θα κατέβει νερό από εκεί. Κατα εμένα πρόβλημα υπάρχει στο ίδιο κούτελο όπου υπάρχει παράθυρο που αν η πλευρα ειδικά είναι βορινή, η έντονη βροχώπτωση θα κατρακυλά στο κούτελο και θα βρίσκει το παράθυρο, από εκεί αν δεν έχει γίνει καλή στεγάνωση το νερό θα σου περνάει μέσα.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.