Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτρονική υποβολή τοπογραφικών διαγραμμάτων του ν.4409/16 – Οδηγίες σχετικά με την υποχρέωση εφαρμογής της διαδικασίας


Engineer

Recommended Posts

Η δική σου (και δική μας) άποψη δεν μετράει, εφόσον δεν έχει νομική βάση

Οι συμβ/φοι αποφασίζουν (και μάλλον έχουν δίκιο επί του προκειμένου)

Το μπαλάκι πέφτει στο αρμόδιο υπουργείο, που θα πρέπει να εκδόσει ΑΜΕΣΩΣ σχετική απόφαση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 116
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Οι συμβολαιογράφοι ΔΕΝ αποφασίζουν. Τους γλουτούς τους να βαράνε κάτω αν δεν βάλουμε το τοπογραφικό στο σύστημα, δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα, ούτε η ερμηνεία τους είναι erga omnes (σικ).

Δεν αποκλείω την περίπτωση να έχουν δίκιο, αλλά γιατί να βάλω πάνω από τον ΕΚΧΑ την συντονιστική των συμβολαιογράφων?  Άλλωστε εμείς έχουμε τη λογική με το μέρος μας (και ως γνωστόν επικρατεί πάντα η λογική....)

Αναμονή λοιπόν για απόφαση από το υπουργείο.

Καλό 15Αύγουστο σε όλους...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το υπουργείο δεν πρόκειται, κατ εμέ, να βγάλει τίποτα σύντομα. Πρώτα θα φάει κάνα χοντρό σκάλωμα 

αυτό το γιγάντιο gis... Απο κει και πέρα, την άποψη μου για συμβολαιογράφους και λοιπά γραφειοκρατικά ζητήματα

την έχω εκφράσει σχετικά και αλλού και δεν θα επεκταθώ.

Απλα θα αναφέρω ότι  ακόμη σέρνονται για να γίνουν συμβόλαια υποθέσεις με τοπογραφικά σύγχρονα-εξαρτημένα του 2015,2013,2012. Ουσιαστικά η πιθανή απαίτηση

ανεβάσματος των συγκεκριμένων είναι  ακύρωση τους. Διότι πρέπει να ξαναγίνουν από την αρχή βάσει των προδιαγραφών

που εισάγει η νέα πλατφόρμα. Δεν είναι τυχαία η ανακοίνωση του κτηματολογίου...Ξέρουν ότι η ακύρωση όλων των εξαρτημένων τοπογραφικών

έως σήμερα είναι πέρα από  παράλογη και ηλίθια απόφαση...Είναι αναδρομική απόφαση που δε συντρέχει με την γενικότερη λογική λειτουργίας του κράτους. 

 

Τώρα, πριν πεταχτεί κάνας "ειδικός" και μου την πει ότι είναι 5 λεπτά υπόθεση τον προσκαλώ να μου κάνει μετατροπή τοπογραφικού με καμιά 100 σημεία με κτίσματα

ΟΓ-αυθαίρετα κλπ σε 5 λεπτά....Γιατί δεν είναι όλα τα τοπογραφικά ίδια...Άλλο να έχεις ένα ΤΔ εκτός σχεδίου με 4 σημεία-κορυφές και άλλο εντός σχεδίου με καμιά 10ρια αυθαιρεσίες κατ επέκταση σε ακάλυπτους κλπ κλπ..

 

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, vasilandri said:

Το πρόβλημα δε λύθηκε ούτε προς το παρόν, ο συμβολαιογραφικός σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση ώστε να απαιτούνται τοπογραφικά με τη διαδικασία του νόμου και όχι να γίνονται δεκτά προγενέστερης ημερομηνίας της 16/7/2018.

"

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Λόγω των πολλών ερωτήσεων προς το Σύλλογό μας σε σχέση με την υποχρέωσή μας, από την 14/07/2018 και εφ εξής προσάρτησης στα συντασσόμενα από εμάς συμβόλαια τοπογραφικών διαγραμμάτων τα οποία «υποβάλλονται, υποχρεωτικά, με ηλεκτρονικό τρόπο από τoν συντάκτη μηχανικό στη βάση δεδομένων» που τηρεί το ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (πρώην ΕΚΧΑ Α.Ε.), σας εφιστούμε την προσοχή ότι ο Ν. 4409/2016 στο άρθρο 40, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου προβλέπει τις ως άνω υποχρεώσεις.

 

Περαιτέρω στην υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/27623/1752 (ΦΕΚ 2216/Β/14-06-2018) Υπουργική Απόφαση δεν γίνεται ουδεμία διάκριση σε τοπογραφικά διαγράμματα που έχουν συνταχθεί σε προγενέστερο από την έναρξη ισχύος της διατάξεως του νόμου ή σε μεταγενέστερο, ούτε τροποποιεί το κείμενο του νόμου ως προς τις υποχρεώσεις των συμβολαιογράφων ή τις συνέπειες μη τήρησης αυτών.

 

Ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες από το ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (πρώην ΕΚΧΑ Α.Ε.) με αντίθετο περιεχόμενο είτε δεν στηρίζονται σε διάταξη νόμου είτε προβαίνουν σε ερμηνεία αυτού κατά τρόπο που εάν ακολουθηθούν πιθανόν να οδηγήσουν στην σύνταξη άκυρων συμβολαίων.

 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Ρούσκας                                                          Θεόδωρος Χαλκίδης"

 

 

Η παραπάνω ανακοίνωση βγήκε στις 13/7/2018.

Αναφέρονται στην παρακάτω απόφαση της ΕΚΧΑ ??? που βγήκε την ίδια μέρα στις 19:01 σύμφωνα με την ψηφιακή υπογραφή που έχει

(τέτοια ετοιμότητα!!!)

1120_signed.pdf

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έβγαλα ψηφιακή υπογραφή σε 1 μέρα μέσα (άντε 2 μέχρι να λάβω και το usb token) αλλά πλήρωσα. Δυστυχώς όπως είπαν και άλλοι συνάδελφοι η διαδικασία είναι τόσο μπερδεμένη που πρέπει ή να είσαι guru στους η/υ ή πληροφορικάριος(και αυτό παίζεται..). Από κει και πέρα δεν καταλαβαίνω γιατί γκρινιάζουμε για την υποχρέωση υποβολής των ΤΔ στο σύστημα του Κτηματολογίου, είναι κάτι που το ζητούσαμε (τουλάχιστον ως σύλλογος) χρόνια τώρα.

Αν τελικά ισχύει αυτό που λέει η ΕΚΧΑ για την μη απαίτηση υποβολής ΤΔ που συντάχθηκαν πριν την 16/7/2018 να υπενθυμίσω στους συναδέλφους ότι αν εμφανίζουν τοπογραφικά με ημ/νια πχ Ιανουάριος 2018 θα πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο παραστατικό (ΑΠΥ ή ΤΠΥ) οπότε σε περίπτωση ελέγχου από εφορία θα υπάρξουν άλλα προβλήματα.

Εγώ αυτό που δεν έχω καταλάβει και θα ήθελα τη γνώμη σας, είναι το αν θα πρέπει τα τοπογραφικά για συμβόλαια που ανεβαίνουν στο σύστημα να είναι βάσει προδιαγραφών που εξέδωσε η Κτηματολόγιο (συγκεκριμένα layers κλπ) ή όχι; Είχα την εντύπωση πως οι προδιαγραφές αφορούν μόνο τις γεωμετρικές μεταβολές που καταχωρούνται στο σύστημα και ότι για τοπογραφικά συμβολαίων απλά ανεβάζουμε το τοπογραφικό σε pdf υπογεγραμμένο ψηφιακά.

Τι πληροφόρηση έχετε γι' αυτό;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

αυτη ηταν η πρωτη ανακοινωση απο το Κτηματολογιο

"Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, μηχανικούς και συμβολαιογράφους,  για την υποχρεωτική εφαρμογή της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των τοπογραφικών διαγραμμάτων, παραθέτουμε τα ακόλουθα:

Η υποχρέωση των μηχανικών για την ηλεκτρονική υποβολή των τοπογραφικών διαγραμμάτων στη βάση δεδομένων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ξεκινά στις 16.7.2018 και αφορά κάθε τοπογραφικό που συντάσσεται από την ημερομηνία αυτή και εφεξής για ακίνητα σε όλη τη χώρα, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για περιοχή που έχει υπαχθεί στο σύστημα του Κτηματολογίου ή περιοχή όπου εξακολουθεί να λειτουργεί το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών.

Όταν σε εγγραπτέα πράξη (στα κτηματολογικά βιβλία ή στα βιβλία μεταγραφών και υποθηκών) γίνεται χρήση τοπογραφικού διαγράμματος που έχει ημερομηνία σύνταξης 16.7.2018 και μεταγενέστερη αυτής, τότε ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ζητήσει το αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής του τοπογραφικού, διαγράμματος,  για να το προσαρτήσει, με ποινή ακυρότητας, στο συμβόλαιο  και ακολούθως θα τηρήσει κάθε άλλη προβλεπόμενη στη διάταξη του άρθρου 40 του ν. 4409/2016 διατύπωση για τη μεταγραφή στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί τοπογραφικό διάγραμμα με ημερομηνία σύνταξης προγενέστερη της 16.7.2018, δεν συντρέχει υποχρέωση του μηχανικού για ηλεκτρονική υποβολή."

Σήμερα την επαναλαμβανουν, προσθετοντας "οδηγια"   προς τα  υποθηκοφυλακεια /κτηματολογικά γραφεία  να  δεχονται την ανω ερμηνεια.

[λεγοντας εμμέσως στους συμβολαιογραφους οτι τα κτηματολογικα γραφεια δεχονται/θα πρεπει να δεχονται   την δικη του αποψη...

αρα δεν υπαρχει θεμα "μη μεταγραφης"......όπερ  δεν ειναι απολύτως "ορθο"...μια που οι κτηματοφυλακες, με ρητη διαταξη νομου, υποχρεούνται να κανουν "ελεγχο νομιμοτητας" των συμβολαιων.]

Εξ ετερου, οι συμβολαιογραφοι, ερμηνευοντες τον Νομο, βρισκουν οτι το μεν αρθρο 40 ειναι σαφες, αλλά οτι:

"Περαιτέρω στην υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/27623/1752 (ΦΕΚ 2216/Β/14-06-2018) Υπουργική Απόφαση δεν γίνεται ουδεμία διάκριση σε τοπογραφικά διαγράμματα που έχουν συνταχθεί σε προγενέστερο από την έναρξη ισχύος της διατάξεως του νόμου ή σε μεταγενέστερο, ούτε τροποποιεί το κείμενο του νόμου ως προς τις υποχρεώσεις των συμβολαιογράφων ή τις συνέπειες μη τήρησης αυτών."

 

Το βρισκω καπως δυσκολο -εως αδύνατο- να ανακαλεσουν την ανω άποψή τους οι συμβολαιογράφοι, χωρις να εκτεθουν ανεπανόρθωτα ως προς την "ερμηνεια" του νομου που  ήδη  εκαναν...

Αρα,

εμεις περιμενουμε

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

22 ώρες πριν, giorgosv said:

Έβγαλα ψηφιακή υπογραφή σε 1 μέρα μέσα (άντε 2 μέχρι να λάβω και το usb token) αλλά πλήρωσα. Δυστυχώς όπως είπαν και άλλοι συνάδελφοι η διαδικασία είναι τόσο μπερδεμένη που πρέπει ή να είσαι guru στους η/υ ή πληροφορικάριος(και αυτό παίζεται..). Από κει και πέρα δεν καταλαβαίνω γιατί γκρινιάζουμε για την υποχρέωση υποβολής των ΤΔ στο σύστημα του Κτηματολογίου, είναι κάτι που το ζητούσαμε (τουλάχιστον ως σύλλογος) χρόνια τώρα.

 

γενικα που    παμε στο ΕΚΧΑ  ενα αναρτησουμε ενα  ΤΔ 

και που για να βγαλουμε ψηφιακη υπογραφη?

Link to comment
Share on other sites

32 λεπτά πριν, KOKARADI said:

γενικα που    παμε στο ΕΚΧΑ  ενα αναρτησουμε ενα  ΤΔ 

και που για να βγαλουμε ψηφιακη υπογραφη?

http://aped.gov.gr/more/obtainsignature.html

https://www.ktimanet.gr/DiagramsApp/Account/LoginEngineer

Στο πρώτο λινκ ακολουθείς τα βήματα. Αν δεν θέλεις να κάνεις μονος σου τη διαδικασία μπορείς να απευθυνθείς σε κάποια εταιρία. Συνήθως αυτοί που προμηθεύουν τα usb token πάρεχουν και αυτή την υπηρεσία.

Στο δευτερο είναι η σελίδα της κτηματολογιο για την υποβολη διαγραμματων.

Edited by giorgosv
προσθηκη
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.