Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ηλεκτρονική υποβολή τοπογραφικών διαγραμμάτων του ν.4409/16 – Οδηγίες σχετικά με την υποχρέωση εφαρμογής της διαδικασίας


Engineer

Recommended Posts

Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, μηχανικούς και συμβολαιογράφους,  για την υποχρεωτική εφαρμογή της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των τοπογραφικών διαγραμμάτων, παραθέτουμε τα ακόλουθα:

Η υποχρέωση των μηχανικών για την ηλεκτρονική υποβολή των τοπογραφικών διαγραμμάτων στη βάση δεδομένων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ξεκινά στις 16.7.2018 και αφορά κάθε τοπογραφικό που συντάσσεται από την ημερομηνία αυτή και εφεξής για ακίνητα σε όλη τη χώρα, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για περιοχή που έχει υπαχθεί στο σύστημα του Κτηματολογίου ή περιοχή όπου εξακολουθεί να λειτουργεί το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών.

Όταν σε εγγραπτέα πράξη (στα κτηματολογικά βιβλία ή στα βιβλία μεταγραφών και υποθηκών) γίνεται χρήση τοπογραφικού διαγράμματος που έχει ημερομηνία σύνταξης 16.7.2018 και μεταγενέστερη αυτής, τότε ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ζητήσει το αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής του τοπογραφικού, διαγράμματος,  για να το προσαρτήσει, με ποινή ακυρότητας, στο συμβόλαιο  και ακολούθως θα τηρήσει κάθε άλλη προβλεπόμενη στη διάταξη του άρθρου 40 του ν. 4409/2016 διατύπωση για τη μεταγραφή στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί τοπογραφικό διάγραμμα με ημερομηνία σύνταξης προγενέστερη της 16.7.2018, δεν συντρέχει υποχρέωση του μηχανικού για ηλεκτρονική υποβολή.

Οδηγίες για την ψηφιακή υπογραφή των διαγραμμάτων του ν.4409/16 που υποβάλλονται στον ψηφιακό Υποδοχέα του Ελληνικού Κτηματολογίου
 
Τα Τοπογραφικά Διαγράμματα και τα Διαγράμματα Γεωμετρικών Μεταβολών που συντάσσονται και ξεκινούν να υποβάλλονται από τις 16/7/2018 στον Υποδοχέα του Ελληνικού Κτηματολογίου μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, απαιτείται να είναι ψηφιακά υπογεγραμμένα από το συντάκτη τους.

Για την υποστήριξη των χρηστών μηχανικών σχετικά με την ψηφιακή υπογραφή των αρχείων που υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό σύστημα, αναρτώνται οι Οδηγίες για την ψηφιακή υπογραφή διαγραμμάτων.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 116
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Αρα οπως καταλαβαίνω αν εχω δοσει τοπογραφικο απο 4/2018 και απλα καθυστερησε ο συμβολαιογράφος δεν υποχρεουμαι να το υποβάλλω. Ωραία απο δω και περα και για κανα 2μηνο ο χρονος μελετης στα τοπογραφικά θα ειναι 15/07/2018....

Link to comment
Share on other sites

 . . . θα είναι αξιοπερίεργο που μέχρι τέλος του χρόνου θα μεταγράφονται συμβόλαια με προσαρτώμενα Τ.Δ. πριν από την 16/7/2018

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή για παράδειγμα, σε τοπογραφικό αδείας του 1998 που χρησιμοποιείται για Ν.651/77 για αγοραπωλησία ακινήτου πρέπει να γίνει νέο και σε ηλεκτρονική μορφή;

Edited by IRAK
Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα δε λύθηκε ούτε προς το παρόν, ο συμβολαιογραφικός σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση ώστε να απαιτούνται τοπογραφικά με τη διαδικασία του νόμου και όχι να γίνονται δεκτά προγενέστερης ημερομηνίας της 16/7/2018.

"

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Λόγω των πολλών ερωτήσεων προς το Σύλλογό μας σε σχέση με την υποχρέωσή μας, από την 14/07/2018 και εφ εξής προσάρτησης στα συντασσόμενα από εμάς συμβόλαια τοπογραφικών διαγραμμάτων τα οποία «υποβάλλονται, υποχρεωτικά, με ηλεκτρονικό τρόπο από τoν συντάκτη μηχανικό στη βάση δεδομένων» που τηρεί το ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (πρώην ΕΚΧΑ Α.Ε.), σας εφιστούμε την προσοχή ότι ο Ν. 4409/2016 στο άρθρο 40, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου προβλέπει τις ως άνω υποχρεώσεις.

 

Περαιτέρω στην υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/27623/1752 (ΦΕΚ 2216/Β/14-06-2018) Υπουργική Απόφαση δεν γίνεται ουδεμία διάκριση σε τοπογραφικά διαγράμματα που έχουν συνταχθεί σε προγενέστερο από την έναρξη ισχύος της διατάξεως του νόμου ή σε μεταγενέστερο, ούτε τροποποιεί το κείμενο του νόμου ως προς τις υποχρεώσεις των συμβολαιογράφων ή τις συνέπειες μη τήρησης αυτών.

 

Ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες από το ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (πρώην ΕΚΧΑ Α.Ε.) με αντίθετο περιεχόμενο είτε δεν στηρίζονται σε διάταξη νόμου είτε προβαίνουν σε ερμηνεία αυτού κατά τρόπο που εάν ακολουθηθούν πιθανόν να οδηγήσουν στην σύνταξη άκυρων συμβολαίων.

 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Ρούσκας                                                          Θεόδωρος Χαλκίδης"

 

 

Link to comment
Share on other sites

Απο τη στιγμή που αποφάσισαν ότι θέλουν να μας εκσυγχρονίσουν, ενώ οι ίδιοι χρησιμοποιούν απαρχαιωμένη τεχνολογία (βλέπε ΤΣΜΕΔΕ με telnet...) κάποια στιγμή θα πρέπει να βγάλουμε υπογραφές.

Βεβαια η όλη περιγραφόμενη διαδικασία είναι απαράδεκτα πολύπλοκη, όπως και το ηλίθιο κόλλημα με τον ΙΕ8 που ούτε καν συμπεριλαμβάνεται στα νεότερα λειτουργικά.

To dwg to PDF του Autocad δεν υποστηρίζει ψηφιακή υπογραφή. Θα πειραματιστώ λίγο με τον pdfcreator μήπως και γλυτώσουμε τη χρήση του ξεχωριστού λογισμικού.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

5 λεπτά πριν, Gousgounis said:

Βεβαια η όλη περιγραφόμενη διαδικασία είναι απαράδεκτα πολύπλοκη

+1. Μιλάμε για ανούσια γνώση-διαδικασία. Όσες φορές άνοιξα τις ¨οδηγίες¨ τς ξαναέκλεισα. Cyber γραφειοκρατία. Είπαμε ναι σε νέες τεχνολογίες

ναι σε εκσυγχρονισμό, ναι σε ηλεκτρονική διακυβέρνηση αλλά δε δουλεύουμε και σε ΚΕΠ η γραμματεία ΥΔΟΜ...

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επίσης η αίτηση μέσω ΕΡΜΗΣ μπορεί να είναι θεωρητικά δωρεάν, όμως το USB token έχει ένα 60άρι. (Μετά τα POS, νέο "τεχνολογικό" έξοδο)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στνάδελφοι πώς πιστοποιούμαστε? Μπορεί να δώσει κάποιος link το site. Υποτίθεται ότι βρίσκεται σε λειτουργία. Να κατεβάσουμε το εγχειρίδιο τουλάχιστον.

Επίσης: Σε συζήτηση με διαφόρους συμβολαιογράφους σχετικά με το θέμα της ημερομηνίας του τοπογραφικού ενημερώνω ότι δεν μου καίγεται καρφί για την εγκύκλιο της συντονιστικής τους και προτιμώ να εμπιστευτώ την ερμηνεία της ΕΚΧΑ, που μιλάει καθαρά για ημερομηνόα σύνταξης τοπογραφικού. Και μάλιστα αναφέρω και το κλασσικό παράδειγμα, να έχει φύγει στην Αμερική ο μηχανικός, στον άλλο κόσμο (γλίτωσε ο άνθρωπος) ή να βγήκε στη σύνταξη...

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.