Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ε1 - Κωδικός 019


pa_pa

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Παρέχω υπηρεσίες σε εταιρεία με ΔΠΥ, και πληρώνω τις ασφαλιστικές εισφορές μου σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Καθώς η εταιρεία ήταν ο μόνος πελάτης μου για το 2017, υπάρχει θέμα (για την εταιρεία) αν ενεργοποιήσω τον κωδικό 019 (περ. στ της παρ. 2 του Αρ. 12 του ν. 4172/13)?

Το σύστημα ζητάει να δηλώσω τον ΑΦΜ της εταιρείας.

 

Link to comment
Share on other sites

Για να επιλέξετε στο Ε1 τον κωδ.019 θα πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι προϋποθέσεις του νόμου ήτοι:
και να παρέχετε υπηρεσίες βάσει έγγραφων συμβάσεων [1] παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων [1] έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα να προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και να μην έχετε εμπορική ιδιότητα και να μην διατηρείτε επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία σας.
Επίσης θα πρέπει πρώτα να έχουν συμπληρωθεί οι κωδικοί 006=ΟΧΙ και 007=ΝΑΙ του Ε3.
[1] Η σύμβαση θα πρέπει να έχει υποβληθεί μέσω της αντίστοιχης τριμηνιαίας Κατάστασης Συμφωνητικών.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση,

οι προϋποθέσεις ισχύουν.

Δεν ήμουν σαφής. Το δίλημμά μου σχετίζεται με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Θεωρητικά, με βάση τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, η εταιρεία θα έπρεπε να καταβάλει για λογαρισμό μου ένα ποσοστό των εισφορών (κάτι που δεν γίνεται - και ούτε το επιθυμώ). Αν εγώ λοιπόν δηλώσω "μισθωτός" μήπως "καίγεται" η εταιρεία που δεν εφαρμόζει τον νόμο;

 

 

Link to comment
Share on other sites

Μπερδεύετε την φορολογική νομοθεσία με την ασφαλιστική.

Αυτό που λέτε: "...η εταιρεία θα έπρεπε να καταβάλει για λογαριασμό μου ένα ποσοστό των εισφορών (κάτι που δεν γίνεται - και ούτε το επιθυμώ). Αν εγώ λοιπόν δηλώσω "μισθωτός" μήπως "καίγεται" η εταιρεία που δεν εφαρμόζει τον νόμο", θα ίσχυε αν είχατε επιλέξει να ενταχθείτε ασφαλιστικά στην παρ.9 αρθρ. 39 του ν.4387/2016 και η εταιρεία δεν τηρούσε την προβλεπόμενη ασφαλιστική νομοθεσία που προβλέπετε από την ανωτέρω ένταξη. Το πρόβλημα αφορά στο ασφαλιστικό μέρος και όχι στο φορολογικό.

Φορολογικά εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, που πρέπει να συντρέχουν, δεν αλλάζει κάτι, είτε είχατε επιλέξει να ενταχθείτε στην παρ.9 αρθρ. 39 του ν.4387/2016 είτε όχι.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.