Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Με συνοπτικές διαδικασίες περνάνε στο Δημόσιο τα ακίνητα «άγνωστου ιδιοκτήτη»


Engineer

Recommended Posts

Έλληνες του εξωτερικού με ξεχασμένα ακίνητα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, ιδιοκτήτες ή κληρονόμοι ακινήτων που δεν προσήλθαν στις κτηματογραφήσεις και άλλοι που δεν «πρόλαβαν» να δηλώσουν εγκαίρως ιδιοκτησίες πριν την οριστικοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου, χάνουν τα ακίνητα τους, καθώς αυτά θα περάσουν στο Δημόσιο.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως«αγνώστου ιδιοκτήτη» μετά την οριστικοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου θεωρούνται δημόσια κτήματα ή δημόσιες περιουσίες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ακίνητα που δεν έχουν εγγραφεί ως ανήκοντα σε ορισμένο πρόσωπο και φέρονται στα κτηματολογικά βιβλία και στα λοιπά στοιχεία του Κτηματολογίου ως ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», θεωρείται ότι ανήκουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μόλις καταστεί οριστική η πρώτη εγγραφή στο Κτηματολόγιο.

Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή δημιουργείται «αμάχητο τεκμήριο» υπέρ του Δημοσίου.

Στη βάση αυτή ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Θανάσης Δημάκης ζήτησε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να έρθουν σε συνεννόηση με τα κατά τόπους αρμόδια κτηματολογικά γραφεία στις περιοχές που έχει επέλθει οριστικοποίηση αρχικών εγγραφών του Εθνικού Κτηματολογίου για να λάβουν τα στοιχεία των προς καταγραφή ακινήτων και να τα περάσουν στα «οικεία» βιβλία του Δημοσίου, ως δημόσια κτήματα, ενημερώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά.

Από την καταγραφή αυτή θα εξαιρούνται τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» για τα οποία είχαν ασκηθεί αγωγές «νόμιμα και εμπρόθεσμα» κατόπιν αιτήσεων τρίτων, εντός της αποκλειστικής προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών. Εάν οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν τους ενάγοντες τότε τα ακίνητα θα περνούν σε αυτούς, αν όχι θα θεωρούνται δημόσια κτήματα. Στη βάση αυτή ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας ζήτησε από τις εφορίες να υπάρξει συνεργασία με τα Δικαστικά Γραφεία και τους ορισθέντες δικηγόρους του Δημοσίου των περιοχών τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες εντολές, πριν την καταγραφή των εν λόγω ακινήτων οι εφορίες θα πρέπει να διενεργούν ελέγχους και αυτοψίες, προκειμένου να διαπιστώνουν το εάν τα ακίνητα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα τους, αλλά και την πραγματική κατάστασή τους, ώστε σε περίπτωση που αυτά έχουν καταπατηθεί, να λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας των συμφερόντων του Δημοσίου που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Η ίδια εγκύκλιος αναφέρει πως μετά το πέρασμα των ακινήτων στο Δημόσιο και ειδικά μετά την καταγραφή τους στα βιβλία του Δημοσίου, όσοι αξιώνουν εμπράγματο δικαίωμα μόνο «ενοχική αξίωση» θα έχουν πλέον επί των εν λόγω ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση, οι προϋποθέσεις αυτές θα ελέγχονται αρμοδίως από τα δικαστήρια, κατόπιν υποβολής αγωγής.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Μεγάλη μπίζνα. Πολλοι επιτήδειοι που είχαν πρόσβαση στης λίστες με τα ακίνητα 'αγνώστου ιδιοκτητη' εχουν κανει ήδη αγωγές οτι είναι δικά τους ξέροντας οτι κανενας δεν θα τα διεκδικήσει. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τελικά είναι 12 ή 14 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του κάθε κτηματολογικού γραφείου η προθεσμία για την δικαστική προσφυγή;

Link to comment
Share on other sites

6 λεπτά πριν, dimitris GM said:

εγω ξερω αυτην  εδω την παράταση.

 

Σε αυτή αναφέρομαι και  γώ. Πάντως είναι είναι άδικο να λες του άλλου ότι θα χάσει την περιουσία του από την στιγμή που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να κάνει καμία δικαιοπραξία αν δεν το έχει δηλωμένο το ακίνητο.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θυμάμαι πήγα το 2008 να δηλώσω το δικό μου. Αν ο άλλος 10 ολόκληρα χρόνια δεν έχει πάει να το δηλώσει δεν νομίζω οτι φταίει το κράτος και ούτε άδικο είναι να χάσει το ακίνητό του. Μέσα σε 10 χρόνια όλοι μπορούν να ενημερωθούν είτε μένουν εξωτερικό είτε οχι για να τακτοποιήσουν αυτή την εκκρεμότητα. 

Link to comment
Share on other sites

Μπορούμε να δούμε κάπου συγκεντρωτικά τις περιοχές που έχουν ήδη κτηματολόγιο και τις αντίστοιχες προθεσμίας υποβολής δήλωσης?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.