Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Βεβαίωση αρτιότητας - οικοδομησιμότητας - άρθρο 25/1337-83


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

ήθελα να ρωτήσω το εξής:

στην πολεοδομία του δήμου που ανήκω αρνούνται να μου δώσουν βεβαίωση αρτιότητας - οικοδομησιμότητας για ένα οικόπεδο διότι λένε ότι πλέον (με νόμο) όλη η ευθύνη μεταφέρεται στον μηχανικό και δεν είναι αρμοδιότητα τους να δίνουν τέτοιες βεβαιώσεις. Καποιοι άλλοι συνάδελφοι μου λένε να κάνω αίτηση και ότι είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν.Ξέρετε κάτι σχετικά με αυτό?

 

Το οικόπεδο που με ενδιαφέρει να δω αν οικοδομείται είναι μη άρτιο αλλά πιθανόν οικοδομήσιμο με το άρθρο 25 του 1337/83.Απλά υπάρχουν κάποια "προβλήματα" όπως η εγγραφή ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ κτίσματος με πλευρά 5μ και εμβαδό 50τμ τουλάχιστον.Το οικόπεδο έχει τέτοια μορφή που δεν εγγράφεται τέτοιο σχήμα κτιρίου (έχει κάτι σαν απότμηση). Επίσης ο τίτλος του, που είναι δικαστική αναγνώριση, λέει ότι το κατέχει απο το '80 πράγμα που δεν με καλύπτει διότι θέλω προ του '77.Το θέμα είναι ότι επειδή μπορεί να γίνει νεα δικαστική αναγνώριση που να φαίνεται ότι προϋφίσταται του '77 θέλω να είμαι σίγουρος για τις υπόλοιπες πρϋποθέσεις πρίν βάλω τον πελάτη στα έξοδα της δικαστικής αναγνώρισης (περίπου 1500€).Αν έχετε καμία άποψη πάνω στο θέμα πως να κινηθώ ευπρόσδεκτη.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδερφε,

το πρόβλημα αυτό το 'χω και εγώ αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

Γεγονός είναι ότι στην πολεοδομία γενικά οι καθόλα συμπαθείς συνάδερφοι μάλλον θέλουν να αποφύγουν τη δουλειά , αν και πιστεύω ότι μάλλον έχουν δίκιο , ότι δεν είναι υποχρέωση τους...ειλικρινά δεν γνωρίζω να σου πω αν είναι ή όχι υποχρέωση τους..

Αυτό που σε συμβουλεύω να κάνεις είναι να κάνεις μία γραπτή αίτηση για τους όρους δόμησης και αν όντως δεν είναι υποχρεωμένη η υπηρεσία να σου δώσει θα πρέπει να σου δώσει έγγραφη απάντηση ότι δεν είναι υποχρεωμένη να το κάνει αυτό.

Τότε μπορείς να ζητήσεις προέλεγχο τοπογραφικών διαγραμμάτων ..και αυτό γίνεται..

Κανονικά ετοιμάζεις φάκελο με τοπογραφικά , συμβόλαια , αίτηση ιδιοκτήτη , δηλώσεις ανάθεσης - ανάληψης κ.τ.λ. και ζητάς προέλεγχο.

Θα πάρεις σίγουρα απάντηση έτσι.

Link to comment
Share on other sites

Eγκ-1251/2/26-1-05 Εγκ-2/05

Εγκ-1251/2/05 Ε-2/05

Βεβαιώσεις αρτιότητας και οικοδομησιμότητος οικοπέδων και γηπέδων

(δεν απαγορεύεται, εφόσον ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες

ή Μηχανικούς, να χορηγείται βεβαίωση αρτιότητας και οικοδομησιμότητας

οικοπέδων και γηπέδων από τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες)

 

 

ΣΧΕΤ: (α) Εγκ-1022244/27/Β0013/πολ.1024/27-2-04 του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών

 

(β) Οι Εγκ-22/93 , Εγκ-78/00 , και Εγκ-29/01 του ΥΠΕΧΩΔΕ

 

(γ) Εγγρ-18/4-1-05 Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ

 

 

 

Όσον αφορά το εν λόγω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

 

1. Έχει εκδοθεί η Εγκ-1022244/27/Β0013/πολ1024/27-2-04 , κατ' εφαρμογή του Αρθ-13 παρ.2 του Ν-3212/03 (ΦΕΚ-308/Α/31-12-03) στην οποία δίνονται οδηγίες προς τις ΔΟΥ ότι αρκεί δήλωση ιδιώτη μηχανικού, κατά τις διατάξεις του Ν-651/77 και Ν-1337/83, πιο πάνω στο τοπογραφικό διάγραμμα, αντί της βεβαίωσης από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία.

 

2. Ανεξάρτητα της ανωτέρω ρύθμισης δεν απαγορεύεται, εφόσον ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες ή Μηχανικούς, να χορηγείται βεβαίωση αρτιότητας και οικοδομησιμότητας οικοπέδων και γηπέδων από τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις οδηγίες των σχετικών Εγκ-22/93 , Εγκ-78/00 , και Εγκ-29/01 .

Link to comment
Share on other sites

Επίσης ο τίτλος του, που είναι δικαστική αναγνώριση, λέει ότι το κατέχει απο το '80 πράγμα που δεν με καλύπτει διότι θέλω προ του '77.

 

Εδώ έχεις παραβλέψει κάτι.....γίνε λίγο πιο προσεκτικός με τις προυπoθέσεις του άρθρου 25.....για δημιουργία μιλάει όχι για ύπαρξη....κατά τα άλλα έχεις δίκιο,αν δεν εγγράφεται ορθογώνιο κτίσμα,τότε δεν οικοδομείται κ συνεπώς τακτοποιείται-προσκυρώνεται.....

Link to comment
Share on other sites

Εδώ έχεις παραβλέψει κάτι.....γίνε λίγο πιο προσεκτικός με τις προυπεθέσεις του άρθρου 25.....για δημιουργία μιλάει όχι για ύπαρξη....κατά τα άλλα έχεις δίκιο,αν δεν εγγράφεται ορθογώνιο κτίσμα,τότε δεν οικοδομείται κ συνεπώς τακτοποιείται-προσκυρώνεται.....

 

Δίκιο έχεις, δεν το έθεσα ξεκάθαρα, βασικά στην δικαστική αναγνώριση δεν γράφει για δημιουργία ή ύπαρξη του οικοπέδου. Λέει, αν θυμάμαι καλά - δεν την έχω μπροστά μου - ότι το κατείχε από το '80 αλλά δεν αναφέρει τίποτα για το αν προήλθε απο κατάτμηση (οπότε και δημιουργείται) και γενικά δεν αναφέρει για το ιστορικό του οικοπέδου.

 

Ευχαριστω για τις απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

σύμφωνα με τον 3212/2003 και από το άρθρο 13 οι πολεοδομίες δεν δ΄ίνουνε

βεβαίωση οικοδομησιμότητας αλλά βάση μιας εγκυλίου (Eγκ-1251/2/26-1-05 Εγκ-2/05)

αν τους ζητηθεί πρέπει να την δώσουνε.

Αυτή την εγκύλιο ψάνχω να βρώ.

την βρίκα στο forum

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=6309

αλλά θέλω να βεβαιωθώ.

 

μπορεί όμως η βεβαίωση να δίνεται σε 'αλλες πολεοδομίες και σε άλλες όχι? Για παράδειγμα στην Πολεοδομία Αν Αττικής την δίνουνε. πως μπορεί να γίνεται αυτό?

Link to comment
Share on other sites

Αν πας με την εγκύκλιο ανά χείρας... κανείς δεν θα αρνηθεί να σου τη δώσει. Αν δεν στη δώσουν τότε να το ζητήσεις και εγγράφως κάνοντας συνημμένη την εγκύκλιο τότε να δεις που κανείς δεν πρόκειται να αρνηθεί!!!

Link to comment
Share on other sites

Eγκ-1251/2/26-1-05 Εγκ-2/05

Εγκ-1251/2/05 Ε-2/05

 

 

2. Ανεξάρτητα της ανωτέρω ρύθμισης δεν απαγορεύεται, εφόσον ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες ή Μηχανικούς, να χορηγείται βεβαίωση αρτιότητας και οικοδομησιμότητας οικοπέδων και γηπέδων από τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις οδηγίες των σχετικών Εγκ-22/93 , Εγκ-78/00 , και Εγκ-29/01 .

 

Έχω την εντύπωση οτι το "δεν απαγορεύεται" επιτρέπει στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες κατά την κρίση τους (δλδ χωρίς να τις υποχρεώνει), εφόσον ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες ή Μηχανικούς, να χορηγείται βεβαίωση αρτιότητας και οικοδομησιμότητας οικοπέδων και γηπέδων.

Γι αυτό και η εγκύκλιος εφαρμόζεται κατά περίπτωση από τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες.

Link to comment
Share on other sites

Η καθε εγκυκλιος ειναι ερμηνευτικη παντα, κι οχι υποχρεωτικη. Αρα, κατα την κριση της εκαστοτε πολεοδομιας να τη θεωρησει δεσμευτικη ή οχι

Link to comment
Share on other sites

Πριν τον Νόμο 3212/03, ποιος νόμος υποχρέωνε τις πολεοδομίες να χορηγούν βεβαιώσεις αρτιότητας και οικοδομησιμότητας?

Αυτός ο Νόμος, αν υπάρχει, καταργήθηκε?

Αν δεν καταργήθηκε συνεχίζει να ισχύει και οι πολεοδομίες είναι ακόμα υποχρεωμένες να χορηγούν βεβαιώσεις.

 

Δεν μπόρεσα να βρω νόμο παρά μόνο 2 εγκυκλίους την ΥΠ.ΠΕΧΩΔΕ 86143/ΕΓΚ.78/00 και την ΥΠΕΧΩΔΕ ΔΤΕ/Β/ΟΙΚ.64100/1570/εγκ.22/17-5-93 που αναφέρουν την υπ' αριθμ. 1007981/30/Α0013/19-1-93 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που δεν μπόρεσα να βρω.

 

Η 22/93 λέει "Με αφορμή την υπ' αριθμ. 1007981/30/Α0013/19-1-93 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία καθορίζεται η διαδικασία να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι για τι παρεχόμενες από τις αρμόδιες πολεοδομικές Υπηρεσίες βεβαιώσεις, στο συντομότερο δυνατό χρόνο, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τα παρακάτω :"

 

Άρα αυτές οι βεβαιώσεις παρέχονταν από τις πολεοδομίες.

 

υ.γ. Αυτή η πολυνομία μας έχει φάει.....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.