Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αποστάσεις από όρια σε εκτός σχεδίου


eliza.pap

Recommended Posts

Στο τ/δ πως θα τον γράψω? Ενας συμβολαιογράφος παλιότερα μου είχε επιστρεψει τοπογραφικο επειδή δεν έγραφα αν ήταν αγροτικός ή δημοτικός!

 

Αγροτική οδός είναι. Και αν έχει ασφαλτοστρωθεί θα γράψεις αγροτική οδός ασφαλτοστρωμένη.

Μόλις διάβασα την Αποφ-77041/14321/145/5-11-86 που στο ερώτημα:

6) Την 294/51/15.10.86 γνωμοδότηση του Κ. Συμβουλίου ΧΟΠ και επειδή, ναι μεν το πρόσωπο του γηπέδου είναι μεγαλύτερο των 20,00 μ. αλλά στην θέση που τοποθετείται το κτίριο (λόγω της αποστάσεως αυτού από τον άξονα της επαρχιακής οδού) το πλάτος του γηπέδου είναι 13,0 μ., οπότε αφήνοντας 5,0 μ. εκατέρωθεν, προκύπτει πλάτος κτιρίου 3,0 μ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Οτι για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ.5 του άρθ-1 του ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ) σαν πρόσωπο του γηπέδου θα μπορούσε να ληφθεί η διάστασή του στην θέση που υποχρεωτικά από άλλες διατάξεις τοποθετείται το κτίριο για την εφαρμογή των μειωμένων αποστάσεων του κτιρίου από τα όρια, εφ' όσον βέβαια συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις του χρόνου δημιουργίας του γηπέδου για την κατά παρέκκλιση αρτιότητά του.

Αυτό αφορά πχ ένα τριγωνικό οικόπεδο το οποίο έχει την μεγάλη του πλευρά επί του δρόμου αλλά λόγω σχήματος όταν πας στα 15μ έχει στενέψει. Δεν είναι η περίπτωσή σου.

 

Δες και τους ορισμούς

άρθρο 1 παρ. 2 ΦΕΚ 270/Δ/85:

Ως Δημοτικοί ή Κοινοτικοί οδοί για την εφαρμογή του παρόντος θεωρούνται οι οδοί που ενώνουν οικισμούς του αυτού δήμου ή κοινότητας μεταξύ των ή οικισμούς ομόρων δήμων ή Κοινοτήτων ή με Διεθνείς Εθνικές ή Επαρχιακές οδούς.

και συνεχίζει με το πολύ σημαντικό ότι "σε περίπτωση που μεταξύ των προαναφερομένων οικισμών υπάρχουν περισσότερες της μιας Δημοτικοί η κοινοτικοί οδοί που συνδέουν αυτούς , οι διατάξεις της παρούσης περίπτωσης έχουν εφαρμογή μόνο σε γήπεδα που έχουν πρόσωπο στην κυριότερη από τις οδούς αυτές."

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Μόλις διάβασα την Αποφ-77041/14321/145/5-11-86 ........

 

Τολμώ να πω ότι μπερδεύτηκα χειρότερα!!! Δλδ στην δική μου περίπτωση που έχω πέντε μέτρα θα πρέπει να τα εφαρμόσω αθροσιτικά με την απόσταση από το ΠΔ 98 ή εφαρμόζω μόνο την απαίτηση από το πδ του 98?

 

Επίσης και στην Εγκ-83808/33/00....

 

Και εδώ έχω την ίδια απορία, πέρα της απόστασης του π.δ. 98 θα πρέπει να 'τραβηχτώ' και 15 ή 5 μ (ανάλογα με την παρεκκλιση)??

Τα έχεις μπλέξει λίγο. Κατ'αρχήν , καμία απόσταση δεν προστίθεται σε κάποια άλλη.

Αν ισχύουν ταυτόχρονα από διαφορετικές διατάξεις διαφορετικές αποστάσεις τότε παίρνεις τη δυσμενέστερη.

Παράδειγμα : Aπό ΦΕΚ 270 απόσταση από δρόμο 15μ ενώ  από ΠΔ 98 45μ. Ισχύει το 45 και όχι 45+15.

Γενικά δουλέυουμε ως εξής :

 

Βημα 1. : Από το ΠΔ 209/98 παίρνεις απόσταση κτιρίου από τον δρόμο. Εδώ δεν υπάρχει καμμία παρέκλιση. Οτι λέει το ΠΔ  και τέρμα.

Bημα 2 : Aπό ΦΕΚ 270 παίρνουμε αποστάσεις από τα υπόλοιπα όρια.

Βημα 3 : Aν στη θέση που σε βάζει το Βημα 1 , έχεις λόγω σχήματος μικρό  πλάτος γηπέδου , τότε για τις αποστάσεις από τα πίσω και πλάγια όριο έχουν ευεργετική  εφαρμογή οι εγκύκλιοι που ανέφερες και οι παρεκκλίσεις,

Edited by avgoust
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Έχω περίπτωση τεμνόμενου γηπέδου από όρια οικισμού. Στο εκτός σχεδίου τμήμα (που έχει τη θέα και αυθαίρετο - τακτοποιημένο κτίσμα), σύμφωνα με το άρθρο 10, παρ. 12 του Ν.4315/14, οφείλουν να ικανοποιούνται οι αποστάσεις από όρια της εκτός σχεδίου δόμησης. Καθώς το εκτός σχεδίου τμήμα δεν υπάγεται σε καμία παρέκκλιση του ΠΔ 25.5.85 και επειδή το γήπεδο είναι μακρόστενο, τα 15 μ. από το όριο του αφήνουν οικοδομήσιμη μία στενή λωρίδα 5,10 μ. (η οποία απέχει από το υπάρχον κτίσμα 1,30 μ. και δυστυχώς ενδιαφέρονται για προσθήκη κατ' επέκταση).

Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη, αντίστοιχη της ελάχιστης διάστασης κτιρίου στα εντός σχεδίου, που να επιτρέπει να ληφθεί μικρότερη απόσταση από τα όρια.

Ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Επειδή σας βλέπω ενημερωμένους με το θέμα θα ήθελα κι εγω τη βοήθειά σας. Εκτός σχεδίου με ημερομηνία δημιουργίας πριν το 1962. πρόσωπο σε νεα επαρχιακή 18μ. και ακριβώς απέναντι, πρόσωπο σε χαρακτηρισμένη παλαιά επαρχιακή 31,80μ. Τι πλάγιες αποστάσεις κρατάω? Ισχύουν και οι δύο περιπτώσεις 2,5μ-5,0μ. Η άποψη της υπηρεσίας είναι οτι θα πρέπει να τηρήσω το δυσμενέστερο. Υπάρχει κάπου που να αναγράφεται αυτό (οτι ισχύει το δυσμενέστερο)? Πάντα είχα την εντύπωση πως η νομοθεσία είναι υπέρ του πολίτη. Θα ήθελα τη γνώμη σας

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Γραμμή δόμησης 20 μ από τον άξονα της οδού. Πλάγιες αποστάσεις 5 μ,  διότι το πρόσωπο είναι μεγαλύτερο των 20 μ.και μικρότερο των 45 μ Οπίσθιες αποστάσεις ανάλογα το βάθος. Αν αυτό είναι μικρότερο των 35 μ, η οπίσθια απόσταση θα είναι 2.5 μ.

Για να έχεις αρτιότητα κατά παρέκκλιση ως προ 62  χρειάζεσαι και ελάχιστο εμβαδόν 750 τ.μ. Προσοχή, μήπως στην περιοχή έχει εφαρμογή ΣΧΟΟΑΠ, ΓΠΣ, νατούρα, όπου σε αυτά τα όρια αρτιότητας είναι μεγαλύτερα και καταργούνται οι παρεκκλίσεις.

Link to comment
Share on other sites

pavlos 33 σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Αυτό που ίσως δεν κατάλαβες σωστά είναι οτι το γήπεδο έχει 2 πρόσωπα και δεν τίθεται θέμα οπίσθιας απόστασης. Γιατί λοιπόν θεωρούμε πρόσωπο γηπέδου την πλευρά 31,80 και όχι την πλευρά 18,00μ. ώστε να ισχύσουν τα 2,5μ? (κατα τα άλλα νατούρα, σχοαπ κλπ είμαι οκ) και κάτι άλλο αν τελικά μετράει στις μέρες μας: ο οδηγός ορθής συμπεριφοράς δημοσίων υπαλλήλων σελ. 16

 

"Η διακριτική ευχέρεια6 αποτελεί μέρος της νόμιμης δράσης του δημοσίου υπαλλήλου. Όταν ο νόμος ή οι σχετικές διατάξεις επιτρέπουν ή παρέχουν τη δυνατότητα στο δημόσιο υπάλληλο να επιλέξει μεταξύ περισσοτέρων νομίμων λύσεων, που δεν βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον, αυτός οφείλει να επιλέξει την επιεικέστερη, για τον πολίτη, λύση."

Καλημέρα και σας ευχαριστώ και πάλι

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η παρέκκλιση δεν ισχύει όταν το γήπεδο έχει πρόσωπο σε αγροτική οδό. Ισχύει μόνο όταν έχει πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή και δημοτική (για τη δημοτική θα πρέπει αυτή να έχει χαρακτηριστεί με απόφαση, ως η κυριότερη ή η μοναδική).

Άρα, όπου πρόσωπο θα ληφθεί αυτό που έχει επί της επαρχιακής προκειμένου να ισχύσει η κατά παρέκκλιση αρτιότητα του γηπέδου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Pavlos 33 σε ευχαριστώ πολύ αλλά μετά από ψάξιμο βρήκα ότι και η δημοτική οδός είναι χαρακτηρισμένη οπότε επανέρχομαι στο σενάριο των δυο προσώπων και της επιμονής της υπηρεσίας για τη δυσμενέστερη περίπτωση. Που το βασίζουν? Ξέρει κανείς? Παρεπιπτόντως μιλάω για υπόσκαφα κτίρια τα οποία κατά τη γνώμη μου και άσχετα από τη συγκεκριμένο θέμα με το γήπεδο θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται διαφορετικά ως προς τις αποστάσεις από το δρόμο είτε από τα όρια γιατί στην ουσία πρόκειται για διαμόρφωση. 

Σας ευχαριστώ πολύ,

κάθε γνώμη καλοδεχούμενη

Link to comment
Share on other sites

Η οδός που λες είναι η κυριότερη ή η μοναδική? Έτσι έχει χαρακτηριστεί?

Αν δεν έχει λάβει τέτοιο χαρακτηρισμό (θα δεις το ΦΕΚ) δεν ισχύει η παρέκκλιση με πρόσωπο σε αυτή την οδό, αλλά μόνο λόγω προσώπου στην επαρχιακή.

Link to comment
Share on other sites

Πέργκολα εντός πλαγίων αποστάσεων μπορώ να ανεγείρω, για εκτός σχεδίου περίπτωση μιλάμε... θνξ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.