Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επιλογή επίτοιχου λέβητα αερίου (ατομική μονάδα).


Χ Επισκέπτης 1

Recommended Posts

Θα ήθελα τις προτάσεις σας για αγορά επίτοιχου λέβητα αερίου (ατομική μονάδα) προκειμένου για θέρμανση μιας κατοικίας ~60τμ.

Δεν γνωρίζω περισσότερα στοιχεία απλώς θα ήθελα να γνωρίζω:

_ τι πρέπει να προσέξει ένας ιδιώτης στην επιλογή του;

_ ποιες μάρκες θεωρείτε πιο αξιόπιστες;

_ οι αναφερόμενες επιδόσεις είναι πραγματικές ή φουσκωμένες όπως συμβαίνει σε πολλά διαφημιστικά φυλλάδια διαφόρων προϊόντων;

_ ειδικότερα για τους "Atmos" (Intercombi HE 32) και "Biasi" έχετε εμπειρίες θετικές ή αρνητικές να μοιραστείτε;

 

Ερωτήσεις που δέχομαι από φίλους και γνωστούς και δεν ξέρω τι να απαντήσω. Συνήθως οι περισσότεροι επαναπαύονται σε ό,τι τους λέει ο πωλητής ή ο θερμοϋδραυλικός τους και το μόνο πραγματικά "επιστημονικό" και αδιαμφισβήτητο κριτήριο είναι... η τιμή. Και οι τιμές έχουν μεγάλο εύρος, από 1.000 έως 1.900€ στις μάρκες που ανέφερα.

Link to comment
Share on other sites

για τοσο μικρα σπιτια,ακομα και τα 24 κw που βαζουν ειναι υπερβολη..υπερκαλυπτει τις θερμικες αναγκες ακομα και αν το σπιτι σου ολο ηταν απο μπετα και αμονωτο,που λεει ο λογος..οποτε δεν σε ενδιαφερει αν θα καλυψει τις αναγκες σου,αλλα αν εχει καλη αποδοση..(προσφορα ενεργειας/καταναλωση καυσιμου..)..αυτο που εχω να σου προτεινω,ειναι να βαζεις λεβητα συμπυκνωματων οπως και δηποτε(αν το επιτρεπει η τσεπη σου φυσικα)και εγω θα προτεινα τις εξης δυο μαρκες..:Vaillant και Viessmann..ειδικα ο τελευταιος με καυστηρα Matrix,οχι συμβατικους οπως ειναι οι αλλοι..αυτα χωρις να κανω διαφημιση..

Link to comment
Share on other sites

Όντως το σπίτι είναι παλιό, σε πολυκατοικία χωρίς κεντρική θέρμανση και χωρίς μόνωση, στο οποίο όμως έχει γίνει ανακαίνιση και έχουν αντικατασταθεί τα παλιά κουφώματα με καινούργια με διπλά τζάμια οπότε οι απώλειες μειώνονται σημαντικά.

 

Άρα ένα στοιχείο είναι: "λέβητας συμπυκνωμάτων". Τι σημαίνει αυτό με λίγα λόγια. Αξιοπιστία, μεγαλύτερη απόδοση, πόσο μεγαλύτερη που να δικαιολογεί ας πούμε 1.000€ παραπάνω;

Οι λέβητες που ανέφερες γνωρίζεις πόσα χρόνια εγγύηση έχουν; Για τους "Atmos" που ανέφερα παραπάνω η εγγύηση που δίνει η εταιρεία είναι 10 χρόνια και για τους "Biasi" μόνο 1 χρόνος. Πολύ μεγάλη διαφορά δεν είναι! Όπως και στην τιμή βέβαια αλλά αν η διαφορά απόδοσης είναι αυτή που λέει σε 10 χρόνια αποσβένεις τα παραπάνω χρήματα. Είναι όμως έτσι ή υπάρχει κάποια φάκα;

Link to comment
Share on other sites

με απλα λογια οταν καις ενα κιλο καυσιμου,παραγεις ενα κιλο νερο με την μορφη ατμου το οποιο φευγει με τα καυσαερια..ο συμπυκνωματων,υγροποιει αυτον τον ατμο και αντι να δινει πχ εξοδο καυσαεριων 140 βαθμους κελσιου,βγαζει μονο 40 βαθμους κελσιου..για να καταλαβεις οτι οταν πχ βραζεις μακαρονια,αγαπημενο μου παραδειγμα,:D οταν το νερο σου θαπαει 100 βαθμους και βραζει,αν εξατμιστει ενα κιλο νερο,τοτε θα εχεις προσδωσει περιπου 2,5kw θερμικης ισχυς..αν καταφερεις και μαζεψεις αυτον τον ατμο,και τον συμπιεσεις,δηλαδη απο 100 βαθμους ατμος,το κανεις 100 βαθμους νερο,τοτε θα σου 'δωσει' πισω αυτος ο ατμος τα 2,5 kw που του εδωσες αρχικα..αυτο με νουμερα πρακτικα μεταφραζεται σε βαθμο αποδοσης 107% περιπου..

 

αρα οικονομια,αποσβεση,ιδανικη λειτουργια..

 

εγγυησεις δεν θυμαμαι αλλα ειδικα ο δευτερος που ανεφερα ειναι απο τους καλυτερους στον κοσμο..δες προσπεκτους στο ιντερνετ..

Link to comment
Share on other sites

Χάρη, τις μάρκες/μοντέλα που λες δεν τις ξέρω. Οσο για την ισχύ, τα 24 kW είναι υπεραρκετά.

Δεν θα αγόραζα για οικιακή εφαρμογή (είτε είναι 60 είτε 160 m2) λέβητα συμπύκνωσης, γιατί δεν πρόκειται (με τιμή αερίου μικρότερη από 2 ευρώ/m3) να κάνω απόσβεση.

Αποψή μου είναι ότι η καλύτερη αγορά είναι αυτή που βρίσκεται ακριβώς πιο πάνω (στην τιμή) από τις φθηνότερες μάρκες που κυκλοφορούν . Θα έδινα ιδιαίτερη σημασία στην γνώμη των εγκαταστατών/μαστόρων (περισσοτέρων από 3) για την τεχνική υποστήριξη και ύπαρξη ανταλλακτικών.

Link to comment
Share on other sites

@traxanas

Ευχαριστώ και πάλι ήσουν πολύ επεξηγηματικός.:D

 

@CostasV

Δηλαδή έμφαση στην αξιοπιστία και στην εγγύηση και όχι σε χαρακτηριστικά (συμπύκνωσης), ή υποσχόμενες υψηλές αποδόσεις καθότι η απόσβεση του επιπλέον κόστους θα πάρει πολύ-πολύ χρόνο.

Από εταιρείες ποιες προτείνεις; Ποια είναι αρκετά αξιόπιστη αλλά χωρίς να είναι ακριβή;

 

Η Viessmann είναι απ' ό,τι κατάλαβα κορυφή αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι ακριβή ακόμα και στα πιο οικονομικά μοντέλα που παράγει.

Link to comment
Share on other sites

Κωστα το ιδιο θεωρεις ειναι αποδοση συμβατικου επιτοιχου 90% και το ιδιο ειναι αποδοση 107%? με αυτο το σκεπτικο ας μην βαζουμε ουτε Inverter στα κλιματιστικα...τελοσπαντων ο καθενας οπως ζυγιζει τα πραγματα,αναλογα με το τι θεωρει πρωτη προτεραιοτητα..

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά ο CostaV λέει ότι το όφελος απ' την καλύτερη απόδοση δεν θα το αποσβέσεις σε λογικό χρονικό διάστημα σε μια μικρή κατοικία όπου η ετήσια κατανάλωση είναι μικρή.

 

_ Αλήθεια, πόσα m³ αερίου καταναλώνει μια μικρή οικία 60τμ το χρόνο;

_ Η διαφορά στην απόδοση 90 ή 107% αντιστοιχεί σε ευθεία διαφορά στην κατανάλωση;

Αν έχουμε αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερους υπολογισμούς για τον χρόνο απόσβεσης με διάφορες μέσες τιμές αερίου.

Link to comment
Share on other sites

H πραγματική ετήσια μέση απόδοση του απλού λέβητα δεν είναι 90% και του συμπύκνωσης δεν είναι 107%.

 

Η διαφορά στην απόδοση μεταξύ απλού και συμπύκνωσης (αν όλες οι άλλες παράμετροι μείνουν σταθερές) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10%, όσο δηλαδή είναι η διαφορά μεταξύ Ανώτερης και Κατώτερης Θερμογόνου δυνάμεως, (που για το αέριο είναι 10%).

 

Τώρα, ας εκμεταλλευτούμε πρώτα την ΔΩΡΕΑΝ ενέργεια που χάνουμε, αφού τοποθετούμε του λεβητες έξω από τα διαμερίσματα, και μετά (όταν σε κάμποσα χρόνια θα φθάσει η τιμή των ορυκτών καυσίμων σε ... δυσθεώρητα ύψη), βλέπουμε και για τους "συμπυκνώσεως".

 

Για τιην επιλογή μάρκας πραγματικά δεν έχω να πω κάτι άλλο, παρά μόνο ότι σημαντικότερη είναι η επιλογή του εγκαταστάτη/πωλητή/συντηρητή, παρά της μάρκας αυτής καθαυτής.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον CostasV. Λέβητα συμπύκνωσης και ειδικά για τόσο μικρή κατοικία το θεωρώ υπερβολή. Οι λέβητες αυτοί χρησιμοποιούνται κυρίως για βιομηχανικές εφαρμογές, εκεί που προφανώς το 10% που αναφέρθηκε έχει μεγαλύτερη σημασία (λόγω μεγαλύτερης παροχής καυσίμου - δεν μιλάμε για έναν απλό λεβητάκι αλλά για λεβητες μεγάλης ισχύος). Συνεπώς, θεωρώ ότι σ' ένα σπίτι 60 m^2 πολύ δύσκολα θα αποσβέσουν το (αυξημένο) κόστο τους...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.