Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Παροχή μονοκατοικίας 5Χ10 ή 5Χ6 ?


geoal

Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι, είμαι ιδιότης και οι γνώσεις μου στα ηλεκτρολογικά είναι σχεδόν μηδέν! Θα με βοηθουσε πολυ η συμβουλή σας στο παρακατω θέμα. Χτίζω μονοκατοικία, κάπου στην μέση του πουθενά. Πρίν από 2 μήνες η ΔΕΗ εφερε κολόνες για να με συνδέσουν στον τοπικο υποσταθμό. Εχω κάνει ολα τα χαρτιά για εργοταξιακό ρεύμα και οταν ήρθαν γιά να κάνουν την σύνδεση στο μεταλικο κουτί του εργολάβου άφησαν ένα δελτίο παρατήρησης που ανέφερε οτι "Το συνεργείο ΔΕΗ που σας επισκεύτηκε δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει την παροχετευση ηλεκτρικού ρεύματος για την παρακάτω αιτία" και εχουν γράψει οτι "Παροχή πελάτου 5Χ10 ΟΧΙ 5Χ6". Μίλησα με τον ηλεκτολογο που εχει αναλάβει όλα την εγκατάσταση του σπιτιού και λίγο ή πολυ μου είπε πως η ΔΕΗ λέει οτι..θέλει. Αυτό ειλικρινά δεν θέλω να το πιστέψω.

Το σημείο που είναι η χελώνα μου, απέχει 17 μέτρα απο το σπίτι (είναι αγροτεμάχιο) και το καλόδιο εχει τώρα θαυτεί μέσα στο χώμα - χωρίς καμοία προστασία. Ελεγξα το καλόδιο και είναι πράγματι 5Χ6. Ποιά είναι η διαφορά του 5Χ6 & 5Χ10 από πλευράς ασφάλειας?

Πρέπει να είναι 5Χ10? Επρεπε να είχε βάλει 5Χ10? :confused:

Σημείωση: Η παροχή είναι 3φασική

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε

 

Η γραμμή παροχής με καλώδιο 5x6 mm2 είναι η λεγόμενη παροχή Νο1 (σε τριφασικές εγκαταστάσεις) και ασφαλίζεται με γενικές ασφάλειες 25Α. Συνήθως ΔΕΝ χρησιμοποιείται στις κατοικίες όπου η συνήθης παροχή είναι 5x10 mm2, δηλαδή η Νο2 ή ακόμα μεγαλύτερη. Εγώ προσωπικά δεν έχω δει ποτέ παροχή σε σπίτι με 5x6 mm2. Από την άλλη, δεν είμαι σίγουρος ότι η ΔΕΗ μπορεί να την αρνηθεί καθότι είναι τυποιημένη παροχή της (η μικρότερη που έχει) άρα μπορείς να την ζητήσεις. Αυτό το υποθέτω γιατί όπως σου είπα συνήθως δεν χρησιμοποιείται. Αν όμως ο ηλεκτρολόγος στο πιστοποιητικό που σου έδωσε (εκείνο που λέει, "Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη" ) γράφει 5x10 και όχι 5x6 τότε το πρόβλημα είναι δικό του και πρέπει να επανορθώσει. Εσύ τι παροχή ζήτησες ? Νο1 ή Νο2 ?

 

Η διαφορά των καλωδίων έχει να κάνει με τη ζήτηση του φορτίου του σπιτιού. Πιο απλά, όσο πιο πολλά φώτα, συσκευές, κλιματιστικά έχεις, τόσο αυξάνει το φορτίο και κατά συνέπεια το ρεύμα που τραβάς από το δίκτυο της ΔΕΗ. Απο πλευράς ασφάλειας δεν τίθεται θέμα αν το καλώδιο ασφαλίζεται με τις σωστές ασφάλειες. Δηλαδή, εσύ στο γενικό πίνακα πρέπει να δεις γενικές ασφάλειες ή μικροαυτόματο 25Α.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ GeorgeS,

Ευχαριστώ για την τόσο ταχεία απάντηση. Ο ηλεκτρολόγος δεν μου έχει δώσει μέχρι τώρα κάποιο πιστοποιητικό "Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη", οπότε δεν γνωρίζω τί γράφει. Εγώ οταν έκανα τα χαρτιά στην ΔΕΗ, απλά ζήτησα 3φασικό ρεύμα. Δεν γνώριζα αν έπρεπε να συγκεκριμενοποιήσω το Νο1 ή Νο2. Μάλλον η ΔΕΗ απο μόνη της έδωσε Νο2.

Το Νο1 ή Νο2 μήπως είναι κωδικοποιημένο με κάποιο τρόπο στον Αριθ. Παροχής που μου δώσανε ?

Ο αριθ. παροχής είναι στην μορφή: 2 2192ΧΧΧΧ 01 0. Μήπως το πρώτο "2" που ακολοθείται απο κενό και απο το 2192, σηματοδοτεί οτι η παροχή είναι Νο2 οπότε "σημαίνει" οτι "ζήτησα" Νο2 ?

 

Επίσης, ο ηλεκτρολόγος μου είναι υποχρεωμένος να μου δώσει το πιστοποιητικό "Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη", και αν ναι τότε σε ποιό στάδιο των εργασιών?

Ευχαριστώ,

Γιώργος

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λες για το "2" δεν το θυμάμαι, θα το δω στο γραφείο αύριο και θα σου πω. Όμως για να έρθει η ΔΕΗ να συνδέσει το ρεύμα, προφανώς το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου (η Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη, ή αλλιώς ΥΔΕ) έχει κατατεθεί. Αλλιώς πως ήρθε να συνδέσει το ρεύμα ? Εσύ τι χαρτιά κατέθεσες στη ΔΕΗ θυμάσαι ? Χωρίς ΥΔΕ δεν γίνεται ηλεκτροδότηση πάντως οπότε έχει κατατεθεί σίγουρα! (αλλά εδώ Ελλάδα είμαστε, οπότε, ποτέ δεν ξέρεις...)

Link to comment
Share on other sites

Σε οικιες ΔΕΝ δίνουν νούμερο 1παροχη!

Νούμερο2 και πάνω.

Αν ο ηλεκτρολόγος σου είπε Οκ, μηπως μπέερδευτικε και νόμισε πως; αντι για πσίτι έκανε κατάστημα?

αν κα ιπλέον και το 5χ6 ( νούμερο 1) σπάνια πλεον μπαιονει σε καταστημια μιας και τα φορτια έχουν πληθυνει + ότι η διαφορα είναι ελάχιστη στο κοστος του καλωδιου και δεν αξιζει!

Ετσι, ή ο ηλεκτρολόγος μπερδευτικε, ή αγνοει καποια βασικα πράγματα!

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ ολους για τις απαντήσεις σας. Με καλυψατε πλήρως. Αρχικά είχα την εντύπωση πως το 5Χ6 ή 5Χ10 αναφερώταν στον αριθμό των κλονων (6 ή 10) σε κάθε ένα απο τα 5. Τώρα κατάλαβα οτι αναφέρεται στην επιφάνεια σε sqmm.

Ευχαριστώ και συγχαρητήρια για το αριστο σας forum. Με διαφώτησε και σε αρκετά άλλα θέματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.