Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

καλησπέρα, δεν ξέρω αν μπορείτε να με παραπέμψετε σε κάποιο λινκ, θα ήθελα να αναλύσουμε την καλύτερη διαδικασία σε περιπτώσεις που ο φερόμενος κληρονόμος θέλει να χρησιμοποιήσει τα τοπογραφικά που θα κάνω για αποδοχή κληρονομιάς. Καταρχήν η δήλωση και το Δασαρχείο είναι απαραίτητα για να γίνει η αποδοχή? ως ημερομηνία δημιουργίας του γηπέδου ή οικοπέδου ποια θεωρείται?

σύμφωνα με τον 7/92 χρόνος δημιουργίας θεωρείται η ημερομηνία θανάτου του κληρονομούμενου. Ισχύει αυτό? επομένως εάν ο δεν υπάρχει διαθήκη και ο θάνατος επήλθε το 2004 δεν μπορώ να πάω με καμμία παρέκλιση προ του 2003?

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

έχω νεότερα..μίλησα με δικηγόρο και ανέφερα περίπτωση αποδοχής χωρίς τίτλο όπου θα αναφερθούν ότι τα γήπεδα τα νέμοταν ο κληρονομομενος πριν απο 50 χρόνια. Ο δικηγόρος λέει ότι ουσιαστικά από την ημερ/νια μεταγραφής της αποδοχής των κληρονόμων και μετά μετράει η χρησικτησία και όχι αναδρομικά.

εσείς τι λέτε? μπέρδεμα..

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites
Καταρχήν η δήλωση

 

ΝΑΙ

 

και το Δασαρχείο είναι απαραίτητα για να γίνει η αποδοχή?

 

ΟΧΙ

 

ως ημερομηνία δημιουργίας του γηπέδου ή οικοπέδου ποια θεωρείται?

 

η ημ/νία της τελευταίας νόμιμης κατάτμησης, για κάθε γεωτεμάχιο

 

σύμφωνα με τον 7/92 χρόνος δημιουργίας θεωρείται η ημερομηνία θανάτου του κληρονομούμενου. Ισχύει αυτό?

 

''πάσα δικαιοπραξία εν ζωή ή αιτία θανάτου..''

 

Πότε ανέφερες χρησικτησία κ δεν το κατάλαβα?

 

Δεν κατάλαβα επίσης γιατί μπλέκεις σε αυτή την περίπτωση τί θα κάνει ο δικηγόρος....Εσύ το τοπογραφικό δεν κάνεις?Αν το κάνεις σωστά,ποιό είναι το πρόβλημά σου?

 

Λαμογιά μου μυρίζει ΠΑΛΙ.....(όχι απ' τη μεριά σου)

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

σημασία έχει η κυρίοτητα της ιδιοκτησίας και όχι η νομή σωστά?

από την στιγμή που δεν υπάρχει τίτλος και πάνε οι κληρονόμοι για αποδοχή κληρομίας ουσιαστικά αναφέρουν ότι ο κληρονομούμενος είχε τα προσόντα της έκτακτης χρησικτησίας γιατί πάνω από 50 χρόνια νεμόταν κτλ..

Το θέμα είναι ότι για γήπεδο της παραπάνω περίπτωσης με Ε=2050 τμ και προσωπο 35μ σε κύρια δημοτική οδό είναι άρτιο και οικοδομήσιμό με βάσει την μεταγεγραμένη αποδοχή?

Γιατί αν θεωρήσω ημ/νια δημιουργιας π.χ. 2009-50=το 1959 πάω κατά παρέκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο

αν όμως θεωρήσω ημ.νια δημιουργίας την ημ/νια θανάτου π.χ.2009 είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο..αυτά.. τι λέτε?

έχετε χρησιμοποιήσει την παράγραφο 6 της ΕΓΚ.7/92

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Δε χρειαζεται να κανεις δηλωση αρτιοτητας και οικοδομησιμοτητας αν δεν γινεται πωληση γηπεδου.

Κανε το τοπογραφικο χωρις δηλωση και οταν ξεκαθαρισουν την κατασταση τοτε τους κανεις ενα καινουργιο με δηλωση πανω.

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

υπάρχει κάποια εγκύκλιος που αναφέρει οτι για πράξεις αποδοχής κληρονομιάς δεν απαιτούνται όλα τα έγγραφα για να γίνει η μεταγραφή όπως για την κανονική μεταβίβαση? Αυτό που αναφέρει πχ ο zavi(s) οτι δεν χρειάζεται πράξη δασαρχείου κλπ κλπ που ξέρουμε αναφέρεται κάπου?

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

συνάδελφε napoleon

ένα τοπογραφικό διάγραμμα συντάσσεται βέβαια για κάποιο λόγο στο άμεσο μέλλον όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και γιά άλλο σκοπό

κατά την γνώμη μου

πρέπει να είναι πλήρες με όλες τις βεβαιώσεις και εγκρίσεις και ακριβή χρόνο σύνταξής του

λογικές του 'σου φτιάχνω τώρα ένα για αποδοχή και όταν χρειασθείς για άδεια ξαναπέρνα γιά να πληρώσεις με το πινάκιο κ.ο.κ' δεν μπορεί να υπάρχουν σε επαγγελματίες.

τα ξαναλέμε

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

δεν διαφωνώ συνάδελφε αλλά εγώ ρώτησα κάτι άλλο ποιο ειδικό. Αφορά συμβολαιογραφικό θέμα μεν αλλά το ρώτησα μήπως παρ'ελπίδα κάποιος κατέχει το αντικείμενο .

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Από τη σελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου αντέγραψα τα παρακάτω.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.

1) Ληξιαρχικές πράξεις(3)

2) Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών (3)

3) ΑΦΜ Κληρονομούμενου-κληρονόμων

4) Αντίγραφα ταυτοτήτων

5) Τίτλους κυριότητας ακινήτων

6) Άν ο τίτλος κτήσης είναι από κληρονομιά, προίκα, δωρεά η γονική παροχή, πιστοποιητικό Δ.Ο.Υ. ότι δεν οφείλονται φόροι

7) Οικοδομική άδεια και τοπογραφικά, (ανάλογα αγροί-οικόπεδα-οικοδομές), με ευθύνη δήλωση του Ν.6517/77 ΚΑΙ 1337/83 από πολιτικό μηχανικό

8 ) Φωτοτυπία εκκαθαριστικού κληρονόμων

9) Δήλωση του άρθρου 80-81 ν. 2233/94 ότι το ακίνητο δεν απέφερε εισόδημα, ή ότι δηλώθηκαν τα εισοδήματα. Την δήλωση συντάσσουμε εμείς, την προσκομίζουμε στην εφορία, θεωρείται και μας επιστρέφεται αντίγραφο (ερώτημα στην εφορία).

 

Από την σελίδα του δικηγόρου Γιάννη Αδαμόπουλου αντιγράφω

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

1. Τίτλοι των κληρονομιαίων ακινήτων (συμβόλαια, πιστοποιητικά μεταγραφής, άδειες ανοικοδόμησης και ό,τι άλλο σχετικό υπάρχει αναφορικά με τα ακίνητα της κληρονομιάς).

2. Φωτοτυπίες των ταυτοτήτων των κληρονόμων, Α.Φ.Μ. και .Ο.Υ. εισοδήματος.

3. Ληξιαρχική πράξη θανάτου του κληρονομουμένου, από το αρμόδιο Ληξιαρχείο (εις διπλούν).

4. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών του αποβιώσαντος από το ήμο ή την Κοινότητα, όπου ο αποβιώσας είχε οικογενειακή μερίδα. Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται με βάση δύο υπεύθυνες δηλώσεις του άρθρου 8 του Ν.1599/1986 μαρτύρων, που δηλώνουν τους εγγύτερους συγγενείς του αποβιώσαντος.

5. Πιστοποιητικό κληρονομητηρίου από το Γραμματέα του Πρωτοδικείου, σε περίπτωση που έχει εκδοθεί κληρονομητήριο (δεν είναι απαραίτητο).

6. Επικυρωμένο αντίγραφο πρακτικού δημοσίευσης διαθήκης του αρμόδιου Πρωτοδικείου, εφόσον υπάρχει διαθήκη.

7. Πιστοποιητικό από το αρμόδιο Πρωτοδικείο, περί μη δημοσίευσης διαθήκης (εάν δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη) ή περί μη δημοσιεύσεως νεώτερης διαθήκης (εάν έχει δημοσιευθεί διαθήκη). Αυτό το πιστοποιητικό απαιτείται για την υποβολή στην αρμόδια .Ο.Υ. της δήλωσης φόρου κληρονομίας.

8. Θεωρημένο αντίγραφο από την αρμόδια .Ο.Υ. της δήλωσης φόρου

9. Υπεύθυνη δήλωση εις διπλούν του άρθρου 81 του Ν.2238/1994, όπως τροποποιήθηκε από το Ν.3220/2004, που υπογράφεται από τους ίδιους τους κληρονόμους του αποβιώσαντος και υποβάλλεται στο Συμβολαιογράφο, με την οποία δηλώνουν ότι ο αποβιώσας εδήλωσε εμπρόθεσμα το εισόδημα της τελευταίας διετίας από τα προς αποδοχή ακίνητα (συμπεριλαμβανομένων και όσων ιδιοκατοικούντο ή ιδιοχρησιμοποιούντο) ή (δηλώνουν) ότι δεν είχαν αποφέρει εισόδημα στον αποβιώσαντα τα πέντε (5) τελευταία έτη προ του θανάτου του. Ειδικά για την περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης, απαιτείται πιστοποιητικό του Προϊσταμένου της αρμόδιας .Ο.Υ., από το οποίο να προκύπτει ότι δηλώθηκαν τα εισοδήματα των ακινήτων της κληρονομίας την τελευταία διετία.

Το παραπάνω, πιστοποιητικό ή υπεύθυνη δήλωση, απαιτούνται για θανάτους από 1-1-1979 και εφεξής.

10. Σε περίπτωση που στα κληρονομιαία ακίνητα περιλαμβάνονται και κτίσματα, επί πλέον, απαιτούνται:

α. Υπεύθυνες δηλώσεις των κληρονόμων – αποδεχομένων, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 12 του Ν.1337/1983 ότι τα κτίσματα των κληρονομιαίων ακινήτων ανηγέρθησαν προ της 14-3-1983, στην περίπτωση που πράγματι αυτό ισχύει ή

β. Επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας οικοδομής, σε περίπτωση ανέγερσης των κληρονομιαίων κτισμάτων μετά την 14-3-1983 και μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν.1577/1985 ή

γ. Επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας οικοδομής και υπεύθυνες δηλώσεις των κληρονόμων – αποδεχομένων, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 3 του Ν.1577/1985, σε περίπτωση έκδοσης της άδειας οικοδομής μετά την έναρξη ισχύος του Ν.1577/1985.

11. Σε περίπτωση που τα κληρονομιαία ακίνητα βρίσκονται σε περιοχή που έχει ενταχθεί στο Κτηματολόγιο, απαιτείται κτηματογραφικό απόσπασμα από το αρμόδιο γραφείο Κτηματολογίου του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος του Ν. 2308/1995 «Κτηματογράφηση για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου κλπ» για τα κληρονομιαία ακίνητα.

Αν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή όπου έχει τελειώσει η διαδικασία της κτηματογράφησης και λειτουργεί Μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο τότε: Σε κάθε περίπτωση: α) Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος (χάρτης ακινήτου), β) Κτηματολογικό φύλλο (περιέχει ΚΑΕΚ, όνομα ιδιοκτήτη, βάρη κλπ), και γ) σε ειδικές περιπτώσεις (όπως συνένωση, κατάτμηση κλπ) απαιτείται και κτηματογραφικό διάγραμμα.

12. Σε περίπτωση που το κληρονομιαίο ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης με το Ν.1337/1983 και η πράξη εφαρμογής κυρώθηκε μετά την 25-11-1994 ή δεν έχει ακόμη κυρωθεί, απαιτείται πιστοποιητικό από τον αρμόδιο ήμο ή Κοινότητα, ότι έχει υποβληθεί δήλωση ιδιοκτησίας.

 

υ.γ. Το τονισμένο το έβαλα για να το δουν οι τοπογράφοι του Βόλου και να πράξουν κατά το συμφέρον τους.

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

φίλε erling σε ευχαριστώ πολύ.

έχει προκύψει ένα θέμα με άρνηση μεταγραφής συμβολαιου αποδοχής κληρονομιάς γεωτεμαχίου με δάσος και αγρό (ή με οτι άλλο είναι μέσα) το οποίο ο πρώτος τίτλος κτήσης είναι πριν το 1900. γνωρίζω τις διαδικασίες αναγνώρισης ιδιωτικού δάσους κλπ κλπ αλλά θεωρώ παράλογη την απαίτηση του μεταγραφοφύλακα ο οποίος ζητά βεβαίωση οτι δεν πρόκειται για δημόσιο δάσος....(δεν μιλάω για απλή βεβαίωση δασαρχείου-δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες εδώ)

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.