Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δεσμευμένα οικόπεδα


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Aντιμετωπίζω ένα σοβαρό πρόβλημα με κάποια δεσμευμένα οικόπεδα στον αλμυρό βόλου και θα ήθελα παρακαλώ και τη δική σας συμβουλή. Υπάρχουν 2 στρ.

Εντός ρυμοτομικού σχεδίου τα οποία είχαν δεσμευθεί με το ΒΔ του 1948 σαν χώροι πρασίνου χωρίς ωστόσο να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες και χωρίς τελικώς να δημιουργηθεί ποτέ χώρος πρασίνου. Για να μην σας πολυλογώ κινήθηκα δικαστικά και το δικαστήριο έβγαλε την απόφαση ότι πρέπει να αποδεσμευθούν άμεσα και να προχωρήσει η διοίκηση σε τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου. Αυτή τη περίοδο όμως ο δήμος ετοιμάζει νέο πολεοδομικό το οποίο συντάσσει μια εταιρεία από Αθήνα η οποία λέει ότι δεν μπορεί να τα αποδεσμεύσει διότι το οικόπεδο απ' τη μια πλευρά συνορεύει με ρέμα το οποίο πλέον δεν υφίσταται και έχει μπαζωθεί και συνεπώς λένε δεν μπορεί να ρυμοτομηθεί. Σας παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε σε τι ενέργειες πρέπει να προβω..

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 61
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Στους κοινόχρηστους χώρους που περιλαμβάνονται σε ρυμοτομικά σχέδια τα /οποία είχαν εγκριθεί πριν από το ν.1337/1983 έχει επιβληθεί απαλλοτρίωση η οποία με βάση το νόμο αυτό και τη σχετική νομολογία του ΣτΕ περιορίστηκε πλέον στον εύλογο χρόνο που εκτιμάται πλέον σε 8 χρόνια.

 

Επομένως, ο ιδιοκτήτης της έκτασης που έχει χαρακτηριστεί ως ΚΧ μπορεί να απευθυνθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ και να ζητήσει την άρση της επιβληθείσας απαλλοτρίωσης. Το ΥΠΕΧΩΔΕ είτε δεν απαντά στο διάστημα των 2 μηνών που οφείλει να απαντήσει είτε απαντά αρνητικά επειδή δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη κατάργησης του ΚΧ. Παράλληλα, κοινοποιεί στον αρμόδιο ΟΤΑ την αίτηση του ιδιώτη.

 

Στη συνέχεια ο ιδιώτης καταθέτει αίτηση ακύρωσης της (σιωπηρής ή έγγραφης) άρνησης του ΥΠΕΧΩΔΕ για την άρση της απαλλοτρίωσης ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου της περιοχής του ρυμοτομικού σχεδίου και το δικαστήριο, σχεδόν πάντα, δικαιώνει τον ιδιώτη.

 

Με την απόφαση αυτή η διοίκηση (εν προκειμένω το ΥΠΕΧΩΔΕ) είναι υποχρεωμένη να εκδώσει διοικητική πράξη άρσης της απαλλοτρίωσης που στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει ότι πλέον η έκταση που είχε χαρακτηριστεί ως ΚΧ θα θεωρείται ως εκτός σχεδίου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ΜΑΚΑΡ γιατί η έκταση για την οποία έγινε η άρση απαλλοτρίωσης ,μετά την άρση, χαρακτηρίζεται ως εκτός σχεδίου ? Δεν αναιρείται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας ώστε να ένταχθεί σε κάποιο Ο.Τ. μετά και την τροποποίηση ρυμ/κου? Επίσης, αν σου ήταν εύκολο, θα μπορούσες να παραθέσεις την νομολογία του ΣτΕ περί έυλογου χρόνου? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

@dimitris80

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ότι η αλλαγή του πολεοδομικού καθεστώτος στο εξεταζόμενο ακίνητο ήταν η ένταξή του στο οικείο ρυμοτομικό σχέδιο και ο χαρακτηρισμός του ως ΚΧ. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, επιβλήθηκε αναγκαστική αποαλλοτρίωση στο ακίνητο. Η σκέψη σου για ταυτόχρονη ένταξη στο σχέδιο (με κάποια μορφή) προϋποθέτει διαδικασία με βάση την πολεοδομική νομοθεσία ενώ η διαδικασία που περιέγραψα είναι καθαρά διοικητική. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μετά την άρση δεν μπορεί να ξανασυζητηθεί το θέμα της επανένταξης του ακινήτου στο σχέδιο πόλης αλλά θεωρώ ότι και πάλι θα προταθεί από τον ΟΤΑ ως ΚΧ.

 

Για το δεύτερο ερώτημα παραθέτω μερικές αποφάσεις του ΣτΕ:

463/2009, 2070/2007, 3140/2007, 2084/2006, 768/2005 κ.α. αλλά έχουν εκδοθεί αντίστοιχες και από άλλα δικαστήρια.

Link to comment
Share on other sites

Μακαρ αφού πρώτα σε ευχαριστήσω για την τοποθέτησή σου θέλω να σου πω ότι τα συγκεκριμένα οικόπεδα πριν τη δεσμευσή τους ήτανε εντός σχεδίου πόλεως.Οπότε μετά τη δικαστική απόφαση δεν θα πρέπει να ενταχθούν κανονικά στο πολεοδομικό σχέδιο και να είναι οικοδομήσιμα σύμφωνα με τους ορους δόμησης της γύρω περιοχής;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αυτή την πτυχή της υπόθεσης δεν την είπες από την αρχή και γιαυτό νόμιζα ότι το 1948 έγινε ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης.

 

Ανεξάρτητα από τη διευκρίνηση αυτή, με την άρση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, που επιβλήθηκε στο ακίνητο με το χαρακτηρισμό του ως ΚΧ, επανέρχεται σε ισχύ το προηγούμενο πολεοδομικό καθεστώς στο ακίνητο.

Link to comment
Share on other sites

Περιέγραψα τη διαδικασία παραπάνω. Με δεδομένο ότι αφενός αναφέρεσαι σε εποχή (1948) που το ρυμοτομικό σχέδιο εγκρίθηκε με βδ αφετέρου δεν αποζημιώθηκε ο ιδιοκτήτης για το ακίνητο που απαλλοτριώθηκε με το χαρακτηρισμό του ως ΚΧ, πρέπει να υποβληθεί αίτηση από τον ενδιαφερόμενο στη Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ (Αμαλιάδος 17) με αναφορά στο ιστορικό του θέματος και περιγραφή του αιτήματος δηλαδή την άρση της επιβληθείσας απαλλοτρίωσης.

 

Σε 2 μήνες το πολύ, το ΥΠΕΧΩΔΕ είτε δεν θα απαντήσει στην αίτηση (σιωπηρή άρνηση) είτε θα απαντήσει αρνητικά και θα κοινοποιήσει την απάντηση στον οικείο ΟΤΑ.

 

Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης θα καταθέσει προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο της περιοχής του ακινήτου κατά της άρνησης του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η διαδικασία δεν είναι χρονοβόρα αλλά μπορεί να καθυστερήσει αν ο δικηγόρος δεν έχει ασχοληθεί με πολεοδομικά θέματα και δεν το κυνηγήσει.

 

Μετά την άρση της απαλλοτρίωσης και την υπαγωγή του ακινήτου στην προτέρα κατάσταση (από πλευράς πολεοδομικού καθεστώτος) θα μπορεί θεωρητικά να ζητήσει την έκδοση άδειας εάν βέβαια το ακίνητο περιλαμβανόταν σε ΟΤ πριν τον χαρακτηρισμό του ως ΚΧ. Φοβάμαι, όμως, ότι ο ΟΤΑ θα αντιδράσει και θα ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ (τώρα πλέον η πλειονότητα των τροποποιήσεων εγκρίνεται από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου) τον επανακαθορισμό του ως ΚΧ.

Link to comment
Share on other sites

Υπεύθυνο για να γνωμοδοτήσει προς τον Νομάρχη είναι το ΣΧΟΠ της Νομαρχίας. Τελικά η άρση γίνεται με απόφαση Νομάρχη.

Οπως έχω την εντύπωση πως μετά την άρση το ακίνητο είναι πολεοδομικώς ατακτοποίητο, δηλαδή δεν σημαίνει πως η άρση ισοδυναμεί με οικοδόμιση.

Οπως και για να γίνει η άρση, έστω και αν υπάρχει δικαστική απόφαση που όπως έχει εντέλλει ο Υπ.Εσ. πρέπει η διοίκηση να κάνει δεκτή, αν η διοίκηση δεν διατηρήσει το ισογύζιο Κ/Χ με χαρακτηρισμό άλλου ακινήτου ως Κ/Χ μπορεί (ή πρέπει?) να μην άρει την απαλλοτρίωση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.