Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δικαιώματα μηχανολόγων για μεταλλική κατασκευή


koulid88

Recommended Posts

Ψυχραιμία παιδιά. Στις σοβαρές μελέτες, Αρχιτέκτονες, ΠΜ και Μηχανολόγοι-Ηλεκτρολόγοι συνεργάζονται μια χαρά αλλιώς το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό.

 

Αν θεωρεις φιλε μου οτι ολοι δουλευουν για τους ΠΜ ναι πραγματι για σας "συνεργαζονται μια χαρα".

Link to comment
Share on other sites

Πως ορίζετε την υψηλή πίεση;

 

Τα πιεστικά δοχεία είναι επίσης μια άλλη κατηγορία.

 

Είναι περιττό να κρίνουμε από κοινού όλες τις μελέτες υδραυλικών. Ένα φράγμα για τεχνητή λίμνη εμπίπτει στο πεδίο του πολ/μηχ. Μια εγκατάσταση πυρόσβεσης με δίκτυο νερού υπό πίεση εμπίπτει κυρίως στο πεδίο των Η/Μ & Μ/Μ. Δεν είναι μόνο άσπρο-μαύρο η διάκριση, υπάρχουν και πολλές ενδιάμεσες κατηγορίες. Είναι αδύνατο να διαχωρίσουμε μονοσήμαντα τα όρια της κάθε ειδικότητας.

 

Από την νομική πλευρά, σύμφωνα με το ΦΕΚ για τα δικαιώματα Ηλεκτρολόγων/Μηχανολόγων/Ναυπηγών, οι μελέτες διανομής κρύου και ζεστού νερού είναι ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες και δικαίωμα υπογραφής έχουν οι προαναφερθείσες ειδικότητες. Εξαίρεση είναι οι απλές μελέτες (ο όρος απλές ορίζεται με μετέπειτα διατάγματα) τις οποίες μπορούν να τις υπογράφουν και μηχανικοί άλλων ειδικοτήτων.

Link to comment
Share on other sites

Όταν ο Έλληνας μηχανολόγος αποφασίσει να ασχοληθεί με βιομηχανική εγκατάσταση θα έχει τον πολιτικό μηχανικό βοηθό του.

Όσο επιμένει να ασχολείται με την οικοδομή, θα είναι βοηθός του ΠΜ και κυρίως του Αρχιτέκτονα: "Δεν το θέλω κάτω απ' το παράθυρο το σώμα, εκεί βάλε ένα χαμηλό τρίστηλο, όχι εδώ οι συλλέκτες, την κατεβασιά την θέλω στο κλιμακοστάσιο..."

Ο μούτσος της οικοδομής -ένα πράμα-...

 

Και φυσικά, ο ΠΜ στραβοκοιτάζει όταν δει τον μηχανολόγο να παίρνει του κόσμου τα λεφτά για μελέτη ανελκυστήρα copy-paste που δεν θα εφαρμοστεί και θα επιβλεφθεί...

Link to comment
Share on other sites

AlexisPap ακου :

 

1) Το οτι διαλυθηκε η βιομηχανικη παραγωγη στην Ελλαδα δεν ειναι ευθυνη δικη μας. Ρωτα τον Αντρεα για τα καμωματα του το 81-89.(UCAR, NISSAN, CITROEN, κλωστηρια Ναουσης, Πειραικη Πατραικη κ.α)

 

2) Η βιομηχανια ειναι δυσκολο να υπαρξει γιατι οταν παραγεις βγαζεις το προιον στην διεθνη αγορα για να το πουλησεις και εκει πρεπει να ειναι ανταγωνιστικο για να εχει μεριδιο αγορας. Ανταγωνισμος εχετε εσεις μαθει ποτε τι σημαινει?

 

3) Η βιομηχανια δυστυχως δεν εχει τις "προνοιες" που εχει η οικοδομη : κλεψια μεχρι οσο δεν παει μεσω αντικ. αξιων, περιβαλλοντικα εγκληματα που περνανε απαρατηρητα, πολεοδομικες παραβασεις που τις κανονιζει ο ΠΜ με το "βυσμα" της Πολεοδομιας και πολλα αλλα. Ειναι προφανες πως ενας κλαδος σαν την οικοδομη που θυμιζει Κολομβια εχει "πλεονεκτηματα". Κοιταχτε μονο τους ημιυπαιθριους χωρους. Προτειναν οι κατασκευαστες μια κομπινα, γεμισαν την Ελλαδα και τωρα ερχεται το κρατος και τους δινει ενα "δωρακι" για νομιμοποιηση. Θα ακολουθησουν τα αυθαιρετα και μεχρι να τελιωσουν τα αυθαιρετα θα εχει δημιουργηθει η νεα γενια ημιυπαιθριων χωρων οπου παλι θα λαβουν οι ΠΜ αμοιβη για την νομιμοποιηση τους μεχρι να υπαρξει η νεα γενια αυθαιρετων κ.λ.π

 

4) Πιστευεις πως εαν στην Ελλαδα ειχαμε παραγωγη θα ασχολιοταν κανεις με την οικοδομη?

 

5)Δεν μπορω να καταλαβω απο που και εως που η οικοδομη ειναι το γηπεδο του ΠΜ αποκλειστικα? Και ο τοπογραφος και ο Αρχιτεκτονας και ο Η/Μ εχει πεδιο δρασης. Αντι αυτου εχει γινει "one man show".

 

6) Οσον αφορα τους ανελκυστηρες μην μιλανε αυτοι που θελουν 25.000 ΕΥΡΩ για να βγαλουν αδεια για ενα διωροφο.

Link to comment
Share on other sites

Έτσι όπως τα λες είναι φίλε μου. Το περιβάλλον της οικοδομής είναι ασφυχτικό για όλους και, προφανώς, περισσότερο για τους μηχανολόγους.

 

Όσο για τις 25.000€, πες μου που τις δίνουν, θέλω κι εγώ! :)

Link to comment
Share on other sites

25.000...

καλό νούμερο...μου αρέσει...αποτελείται από 2 πρώτους αλλά δεν είναι πρώτος...

Πρώτος είναι αυτός που θα μπορέσει να πάρει από την άδεια ενός διωρόφου έστω την προκαταβολή...γιατί μετά μην το είδατε τον Παναή...

Απορώ πόσο πολλοί ρομαντικοί κυκλοφορούν ανάμεσά μας...

Link to comment
Share on other sites

Αν υδραυλικά υψηλής πίεσης εννοείς την ύδρευση, μάθε ότι ο πολιτικός μηχανικός έχει λάβει όλες τις αναγκαίες γνώσεις για τον υπολογισμό τους. Δεν του χαρίζεται κανείς όταν του δίνει τα σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα...

οι ΠΜ είπαμε υπογράφουν τα πάντα και σε όποιον αρέσει. Απο αναπτήρα μέχρι διαστημόπλοιο. Τέλος!

Link to comment
Share on other sites

Τα πράγματα είναι απλά αλλά συνεχίζουμε να τα κάνουμε δύσκολα.

Εμείς σαν Μηχ.Μηχ. ΔΕΝ μπορούμε να κάνουμε στατική μελέτη.

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ:

-οπλισμούς

-μπετό

-ανεμοπιέσεις

-αντισεισμηκότητα

-θεμελιώσεις

-γεωτεχνικά θέματα

- κάτι άλλα που μπορεί να μου διαφέυγουν.

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΠΟ:

-αντοχή υλικών

-συγκολλήσεις

-στατική φορέων (μπορώ να σου υπολογίσω σε λυγισμό κάμψη στρέψη διάτμηση, δοκούς και δικτυώματα αλλά από μόνο του ΔΕΝ φτάνει)

-δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης (οικιακά και οικισμών)

-ροή σε ανοιχτούς αγωγούς (έχουμε διδαχτεί κανάλια, ποταμούς, μέτρηση παροχής, υδραυλικό άλμα και ένα σκασμό πράγματα που δεν θυμάμαι τώρα).

 

Είναι σαφές ότι οι γνώσεις μας ΔΕΝ επαρκούν για να μελετήσουμε ένα σπίτι είτε από σκυρόδεμα είτε μεταλλική κατασκευή. ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ένα σπίτι ήταν μεταλλική κατασκευή σε μέρος που δεν θα φύσαγε ΠΟΤΕ, δεν θα έκανε σεισμό ΠΟΤΕ, και το έδαφος θα ήταν σταθερό σαν βράχος τότε και μόνο τότε οι γνώσεις μας ίσως να επαρκούσαν.

Σε μια οικοδομή όμως ο Μηχ.Μηχ μπορεί να υπολογίσει:

δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, θέρμανση, θερμομόνωση, εξαερισμό, κλιματισμό, ανελκυστήρες κ.α.

 

Το γιατί οι Μηχ.Μηχ. τρέχουν στις οικοδομές που είναι δικαίως τομέας κατεξοχήν του πολιτικού μηχανικού, εκτός από τα ΗΜ (και μέσα σε αυτά περιλαμβάνω και την ύδρευση αποχέτευση) είναι σαφές.

Πριν από 2 με 3 χρόνια (προ κρίσης δηλαδή) εκεί και μόνο εκεί είχε ψωμί!!!!!!!!

Η βιομηχανία στην Ελλάδα έχει πεθάνει προ πολλού. Η κύρια απασχόληση ενός Μηχ. στην βιομηχανία όταν έπαιρνα πτυχίο ήταν:

-ISO 9001,14001(έκανα)

-Υγιεινή και Ασφάλεια, Μελέτες εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου (έκανα και από αυτά)

Σε περιπτώσεις μικρών παραγωγών βιομηχανικών-τεχνικών προϊόντων ήταν και το CE (έκανα ΚΑΙ από αυτό)

Οι καλές θέσεις ήταν καβατζωμένες και όσες ήταν ελεύθερες ζητούσαν προϋπηρεσία. Άρα που θα πάμε για δουλειά? Στην οικοδομή όπου έχουμε πεδίο να δουλέψουμε. Τράβα όμως στον παππού σου στον θείο σου στην γκόμενά σου και πες ότι είσαι Μηχανολόγος Μηχανικός ή Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Θα καταλάβουν ότι ο ένας φτιάχνει αυτοκίνητα και ο άλλος περνάει μπρίζες και διακόπτες.

Στην Ελλάδα δυστυχώς Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΉ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των άσχετων με το επάγγελμα σαν μηχανικό αναγνωρίζουν τον πολιτικό μηχανικό (και για αυτό πολλοί στο τέλος βγάζουν τον τίτλο μηχανικός και κρατάν μόνο το πολιτικός) και τον αρχιτέκτονα.

 

Πραγματικά απογοητεύτηκα όταν ήρθε να ζητήσει δουλειά συνάδελφος Μηχ.Μηχ. σε ΙΚΤΕΟ με 600 ευρώ το μήνα. Ήμαστε 12 Μηχανολόγοι Μηχανικοί και στην αρχή ψαχνόμασταν όλοι να βρούμε μια άλλη δουλειά. Πλέον κάνουμε αμάν να την κρατήσουμε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.