Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δελτίο παροχής υπηρεσιών


sofaki25

Recommended Posts

Γεια σας παιδιά , αυτό είναι το πρώτο μου post ! χαίρομαι που επιτέλους γίνομαι και εγώ μέλος αυτής της ωραίας παρέας! :D

 

Πριν λίγο καιρό κατάφερα να τελειώσω αρχιτεκτονική στην όμορφη Ιταλία και τώρα ξεκουράζομαι λιγάκι , αλλά συγχρόνως έχω αρχίσει να κάνω σκέψεις και γενικά να προετοιμάζομαι για την αγορά εργασίας ... (ξέρω θα πείτε τώρα : '' καλά ακόμα δεν έχεις δει τίποτα '' :P ) ...

 

θα ήθελα να σας κάνω μια συγκεκριμένη ερώτηση, για να με συμβουλέψετε και να με κατευθύνετε με την εμπειρία και τις γνώσεις σας :

 

επειδή όπως θα γνωρίζετε όποιος σπουδάζει έξω μετά τον περιμένει ο Δοατάπ , και επειδή η αναμονή για την αναγνώριση και την ισοτιμία μπορεί να πάρει και 1 χρόνο περίπου, σκέφτηκα να μην αφήσω αυτό τον 1 χρόνο να πάει χαμένος και ας μη έχω το δικαίωμα να υπογράψω για κάποια μελέτη (προς το παρόν).

 

Επειδή από παλιά μου άρεσε η σχεδίαση με Η/Υ,ασχολήθηκα αρκετά με το αντικείμενο και σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι μπορώ να κάνω 3d, φωτορεαλισμό και animation υψηλής ποιότητας . Έτσι σκεφτόμουν να βάλω κάποιες αγγελίες εδώ και εκεί για συνεργασία με γραφεία , αλλά θα προτιμούσα να έκανα την όλη δουλειά από το σπίτι (δηλ. ας υποθέσουμε ότι θα βρω μια πρωινή δουλειά θα ήθελα κάτι για extra εισόδημα... ελπίζω να καταλάβατε τι εννοώ).

 

Το θέμα τώρα είναι, αν για παράδειγμα κάνω ένα φωτορεαλισμό αξίας Χ ευρώ και ο πελάτης μου ζητήσει να κόψω απόδειξη , εκεί τι κάνω ??? :???:

 

Ένας γνωστός μου είπε ότι πρέπει να έχω δελτίο παροχής υπηρεσιών αλλά αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να κάνω έναρξη επαγγέλματος με έδρα το σπίτι μου... ισχύει κάτι τέτοιο ???

Και μετά τι ? πρέπει να πληρώνω και 150 ευρώ στο ΤΕΒΕ ? και με το ΤΣΜΕΔΕ τι γίνεται ???

πω-πω μπέρδεμα :(

ας με βοηθήσει κάποιος ! σόρι αλλά δεν έχω ιδέα από αυτά...

 

Σας ευχαριστώ πολύ

Σοφία

 

υγ. χτες που είχα πάει σε μια συνέντευξη για δουλειά σε ένα αρχ. γραφείο, κ' ενώ όλα κυλούσαν ωραία κ' αισιόδοξα όταν ο τύπος άκουσε ότι δεν έχω γραφτεί στο ΤΕΕ , άρχισε να μου τα 'γυρνάει' και μου πέταξε και ένα έξυπνο: ' μέχρι να γίνει μέλος δεν μπορώ να σε πληρώνω ...' (εννοούσε να δουλεύω εκεί δωρεάν ή με πολύ λιγότερα του βασικού και όταν μετά από 1 χρόνο γινόμουν επιτέλους μέλος στο ΤΕΕ να μιλάγαμε για τα χρήματα !!! καλό ε ???)

 

Εσείς τι λέτε ? είναι τόσο σημαντικό τελικά να μπορείς να υπογράφεις ? (φυσικά εννοώ στην παρούσα φάση , που ψάχνω μια απλή δουλειά σε ένα απλό αρχ. γραφείο)...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 78
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλως ήρθες!

 

H λύση είναι πρωϊνή δουλειά με δελτίο παροχής και το ίδιο να κάνεις και για τη 2η δουλειά... Αλλωστε στο επάγγελμα του μηχανικού δεν προτιμούν τις προσλήψεις...

 

Η δυνατότητα υπογραφής είναι καλή για σένα... Δηλαδή ως όπλο για οικονομικό όφελος.... Αλλιώς είναι ισόβιο βάρος ευθύνης, ιδιαίτερα αν υπογράψεις τίποτα στατικά...

 

Οσο γιαυτόν που σου είπε ότι δεν μπορεί να σε πληρώνει, έχει δίκιο...

Οταν γραφτείς στο ΤΕΕ, θα σου δώσουν ένα μαγικό φίλτρο σε ένα μικρό πράσινο μπουκαλάκι... Θα πας σπίτι σου, θα το πιείς και θα ξαπλώσεις... Και τότε, θα δείς μικρές πεταλούδες να κατεβαίνουν από το ταβάνι και να σου προσφέρουν άπειρες γνώσεις...

Σαν τη Πεντηκοστή ένα πράγμα... η επιφοίτηση... Μαγικό δεν είναι? Μόνο με μία συνδρομή στο ΤΕΕ...

Α, ρε καραγκιοζιλίκια... Το μόνο που μπορώ να καταλάβω είναι ότι επειδή δεν γνώριζε το πανεπιστήμιο που τελείωσες δεν ήξερε αν τελικά θα γραφτείς στο ΤΕΕ ή όχι... μόνο αυτό θα μπορούσα να δικαιολογήσω...

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες και από μένα.

 

Το πιθανότερο είναι να αντέδρασε έτσι ο τύπος στο αρχιτεκτονικό γραφείο είναι γιατί περιμένει όλοι που πάνε για συνέντευξη να είναι "έτοιμοι" , με το μπλοκάκι να αναλάβουν τις ευθύνες τους ;) Οπότε , με το που του είπες για ισοτιμίες κ.λ.π. , ψιλοστράβωσε ...

 

Γενικά , σε συμφέρει το μπλοκάκι αν υπάρχουν και δουλειές ώστε να μπορείς να πληρώσεις και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν απ' αυτό .

Το ότι κάποιοι θέλουν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που θα σου δώσουν κατ' αποκοπή για κάποιους φωτορεαλισμούς , αυτό δεν πρέπει να σε σπρώξει σε λύσεις με ρίσκο για την τσέπη σου μακροπρόθεσμα. Το μπλοκάκι θα σου στοιχίζει από 150 Euro το μήνα . Αν όσοι σου λένε για μπλοκάκι συζητούν για κάποιες δουλειές και δεν δεσμεύονται για το πότε , ΜΗΝ δεσμευτείς και εσύ για μπλοκάκι.

Υπάρχει και η λύση της Απόδειξης Δαπάνης που μπορούν να κόψουν εκείνοι σαν εταιρεία (αν υφίσταται) για σένα , παρακρατώντας σου 20% για την εφορία. Και δικαιολογούν τα έξοδά σου και εσύ εισπράττεις κάποια αμοιβή κοινά συμφωνημένη αλλά γλυτώνεις τα 12 χ 150 = 1800 Euro αν υποψιάζεσαι ότι δεν θα έχεις συνέχεια δουλειά ώστε να ανταπεξέρχεσαι στις υποχρεώσεις σου που πηγάζουν από το δελτίο παροχής.

Το μείον με τη λύση που σου προτείνω είναι ότι ο ένας χρόνος μέχρι να κάνεις την ισοτιμία και να γραφτείς στο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ , δεν θα μετρήσει στο συντάξιμο.

 

Κάθε καλό στο ξεκίνημά σου Σοφία.

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι τα περισότερα φωτορεαλιστικά που θα κάνεις ως ελεύθερος επαγγελματίας στο σπίτι θα είναι "μαύρα". Οι πελάτες θα θέλουν να γλυτώσουν τα ΦΠΑ. Δεν σε εμποδίζει τίπτα να ξεκινήσεις αυτό το κομμάτι τώρα.

Link to comment
Share on other sites

Εναλλακτικά, αν δεν θες να κανεις ακομα εναρξη και χρειαστεί να κόψεις καμία αποδειξη, βρες κανενα φιλο-η συναδελφο, να κοψει εκεινος την αποδειξη και να τους πληρωσεις το ΦΠΑ- φόρο. Ευελιξία ολέ ολέ

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις !!! :grin:

 

μου επιτρέπετε να σας ρωτήσω και κάτι τελευταίο ???

ας υποθέσουμε ότι δεν βγάζω 'μπλοκάκι'...

πως μπορώ να είμαι σίγουρη ότι όταν κάνω κάποιο φωτορεαλισμό (πχ) ότι μετά θα πληρωθώ ???

θα μου πείτε δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρη...

δεν υπάρχει κάποιου είδους συμφωνητικό ή κάτι παρεμφερές για να έχω και εγώ κάτι στα χέρια μου ???

 

Σας ευχαριστώ και πάλι!

Σοφία

Link to comment
Share on other sites

Βεβαίως και να ρωτήσεις. Εδώ είμαστε ;) Σε ακούμε...

 

Κοίταξε , το θέμα της πληρωμής είναι λιγάκι ευαίσθητο. Αφ' ενός μια και τώρα ξεκινάς , δύσκολο να ζητήσεις προκαταβολή, αφ' ετέρου , ΜΟΝΟ κάποια καλή προκαταβολή της τάξης του 30 - 40% μπορεί κάπως να σε διασφαλίσει ότι τελικά δεν θα δουλέψεις άδικα...

 

Την προκαταβολή μπορείς να τη συζητήσεις από την αρχή αλλά να την αξιώσεις μετά την πρώτη συνάντηση όπου θα δούν υλοποιημένη δουλειά. Σεβόμενη τον εαυτό σου και τον κόπο σου, δεν είναι κακό να κάνεις κουβέντα. Σκέψου να μην έχεις κάνει καμμία αναφορά για προκαταβολή , να δαπανήσεις ώρες για πολλές εκδοχές του ίδιου render και τελικά να πληρωθείς ΜΟΝΟ την τελευταία εκδοχή.

 

Επειδή , σε άλλο αντικείμενο , την έχω πάθει έτσι , απλά στο επισημαίνω.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους τους μηχανικούς.

 

Θα ήθελα να υποβάλω κάποια ερωτήματα και θέλω την βοήθειά σας.

 

Μέχρι τώρα δούλευα ως μισθωτός μηχανικός σε ιδιωτική εταιρεία όπου μου πλήρωνε το ΙΚΑ και το ΤΣΜΕΔΕ.

 

Υπάρχει όμως μία πιθανότητα να αλλάξω δουλειά όπου η καινούργια εταιρεία θέλει να με προσλάβει με δελτίο παροχής.

 

Επειδή θέλω να πάω προετοιμασμένος στις διαπραγματεύσεις μαζί τους θα ήθελα να μου πείτε τι να προσέξω στην διαπραγμάτευση του νέου μου μισθού.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους τους μηχανικούς.

 

Θα ήθελα να υποβάλω κάποια ερωτήματα και θέλω την βοήθειά σας.

 

Μέχρι τώρα δούλευα ως μισθωτός μηχανικός σε ιδιωτική εταιρεία όπου μου πλήρωνε το ΙΚΑ και το ΤΣΜΕΔΕ.

 

Υπάρχει όμως μία πιθανότητα να αλλάξω δουλειά όπου η καινούργια εταιρεία θέλει να με προσλάβει με δελτίο παροχής.

 

Επειδή θέλω να πάω προετοιμασμένος στις διαπραγματεύσεις μαζί τους θα ήθελα να μου πείτε τι να προσέξω στην διαπραγμάτευση του νέου μου μισθού.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Καλημέρα και καλώς ήρθες

 

1.Αν στην καινούργια εταιρεία που θα πας για συνέντευξη σε θέλουν με ΔΠΥ πιθανότατα δεν θα σου πληρώνουν το ΤΣΜΕΔΕ. Οπότε εσύ πρέπει να ξέρεις πόσα χρήματα να ζητήσεις για να καλύπτεις μόνος σου αυτό το έξοδο.

 

2. Όταν είσαι με ΔΠΥ σου κρατάνε το 20% που είναι παρακράτηση φόρου για τις υπηρεσίες σου. Στο τέλος του χρόνου ανάλογα με το τί έχεις δηλώσει στην εφορία (αν είσαι κάτω ή πάνω από το αφορολόγητο) το ποσό της παρακράτησης μπορεί να σου επιστραφεί. Οπότε για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως να έχεις ξεκαθαρίσει αν μιλάς για μεικτά ή καθαρά (με ή χωρίς παρακράτηση). Το ΦΠΑ σχεδόν πάντα εξαιρείται (δηλαδή δεν συνυπολογίζεται, όπως με τα τιμολόγια).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.