Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ταξίδι στο εξωτερικό χωρίς διαβατήριο


Τριαντάφυλλος Μ.

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

 

τον τελευταίο καιρό με απασχολεί μια απορία την οποία ελπίζω να λύσω με την βοήθειά σας.

 

Θα ήθελα να ταξιδέψω στην Τουρκία αεροπορικώς, αλλά δεν είμαι κάτοχος διαβατηρίου επειδή τα τελευταία χρόνια όλες μου οι ανάγκες όσον αφορά τα ταξίδια καλύπτονται από την αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου.

 

Γνωρίζει κανείς αν είναι δυνατόν να κάνω αυτό το ταξίδι μόνο με την ταυτότητά μου και όχι με διαβατήριο; Τηλεφωνήματα που έκανα σε πρεσβείες και προξενεία δεν με βοήθησαν καθόλου. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη μου είπε ότι δεν είναι δυνατόν να πάω στην Τουρκία μόνο με ταυτότητα ενώ το ελληνικό προξενείο στο Μιλάνο μου είπε ότι γίνεται...

 

Οποιαδήποτε πληροφορία καλοδεχούμενη. Σας ευχαριστώ πολύ!

 

Υ.Γ. αναφέρω επίσης ότι κατοικώ μόνιμα στην Ιταλία, απ΄όπου και θέλω να αναχωρήσω, σε περίπτωση που αυτό παίζει κάποιο ρόλο.

Link to comment
Share on other sites

καλα γιατι τηλεφωνεις στην ιταλια και δεν παιρνεις τηλεφωνο στο προξενειο της ελλαδας στην τουρκια - εχει στη σμυρνη σιγουρα, φανταζομαι θα εχει στην Πολη και θα εχει και πρεσβεια στην αγκυρα. εκει παρε και ρωτα.

 

παντως δεν νομιζω να μπορεις να πας χωρις διαβατηριο. Μπηκε στη συνθηκη Σενγκεν η Τουρκια και δεν μας το πανε?

Link to comment
Share on other sites

Πήρα τηλέφωνο στην Ιταλία γιατί θα αναχωρήσω απο εκεί και πίστευα ότι μπορεί να έπαιζε κάποιο ρόλο.

 

Και από την τουρκική πρεσβεία στην Ιταλία δεν πήρα ικανοποιητική απάντηση. Για να σου πω την αλήθεια στην πρεσβεία μας ή στο προξενείο μας στην Τουρκία δεν δοκίμασα να πάρω, καλή ιδέα.

 

Το θέμα είναι όμως ότι αν βρισκόταν κάποιος που το έχει κάνει, θα αισθανόμουν κάπως πιο σίγουρος.... Όσο για το αν ανήκει στη Συνθήκη Σέγκεν η Τουρκία, η απάντηση είναι όχι. Όμως έχω ακούσει ότι λόγω της επιθυμίας της να ενταχθεί στην ΕΕ, επιτρέπει την είσοδο ευρωπαίων πολιτών με την ταυτότητά τους....... Ελπίζω να είναι αλήθεια....

Link to comment
Share on other sites

μια εναλλακτική λύση, θα ήταν να πάρεις τηλέφωνο την εταιρία με την οποια πρόκειται να ταξιδέpsεις, είτε ένα οργανωμένο τουριστικό πρακτορείο και θα σε ενημερώσουν αυτοί.

Link to comment
Share on other sites

Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη Σένγκεν, υπάρχει όμως διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα. Ταξιδεύεις αεροπορικώς, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα με ταυτότητα, υπό την προϋπόθεση να είναι νέου τύπου με αναγραφή των στοιχείων και με λατινικούς χαρακτήρες. Ταξίδεψα τον Ιούνιο του 2009 Αθήνα-Κωνσταντινούπολη. Σου σφραγίζουν ένα χαρτί με ημερομηνία εισόδου το οποίο τυπικά πρέπει να έχεις κατά την έξοδό σου από την Τουρκία (δεν μας το ζήτησαν καν βέβαια στην περίπτωσή μου).

Link to comment
Share on other sites

διάβασε αν θες στο παρακάτω λινκ http://www.travelstories.gr/%E5%F5%F1%FE%F0%E7/8403-%F4%EF%F5%F1%EA%E9%E1-%F4%E1%F5%F4%EF%F4%E7%F4%E1-sos.html τις απαντήσεις και ειδικα την #10, αλλα και την συζήτηση στο παρακάτω http://www.travelstories.gr/%E3%E5%ED%E9%EA%DC-%F0%E5%F1%DF-%F4%E1%EE%E9%E4%E9%FE%ED/8243-%F4%EF%F5%F1%EA%DF%E1-%E4%E9%E1%E2%E1%F4%DE%F1%E9%EF.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Για να κλείσω το θέμα δίνοντας παράλληλα πληροφορίες σε άτομα που πιθανώς έχουν ή θα έχουν την ίδια απορία με εμένα, τελικά πραγματοποίησα το εν λόγω ταξίδι.

 

Μιλάνο-Κωνσταντινούπολη-Άγκυρα πηγαινέλα με Turkish Airlines. Στο Μιλάνο, προφανώς κανένα πρόβλημα με την αστυνομική μου ταυτότητα νέου τύπου. Στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια του trasnfer επίσης καμιά δυσκολία. Το μόνο που αλλάζει σε σχέση με κάποιο αεροδρόμιο εντός Ε.Ε. είναι ότι στον έλεγχο διαβατηρίων κατά την μετάβαση από το διεθνές στο εγχώριο αεροδρόμιο, οι επιβάτες χωρίζονται σε Τούρκους πολίτες και μη. Εκεί ο αστυνομικός που έκανε τον έλεγχο της ταυτότητάς μου, μου έδωσε ένα έγγραφο το οποίο σφράγισε και το οποίο έπρεπε να κρατήσω μέχρι και την επιστροφή μου στον αρχικό τόπο αναχώρησης. Κατά την άφιξη στην Άγκυρα κανένα απολύτως πρόβλημα.

 

Στην επιστροφή, στο αεροδρόμιο της Άγκυρας επίσης όλα κύλησαν ομαλότατα. Το μόνο "παράξενο" είναι ότι στην Κωνσταντινούπολη κατά τον έλεγχο διαβατηρίων η αστυνομικός μου έκανε ένα σωρό ερωτήσεις βλέποντας ότι δεν έχω διαβατήριο αλλά μόνο ταυτότητα και το έγγραφο που μου είχαν δώσει στην αρχή (π.χ. γιατί πάω στην Ιταλία, γιατί ήρθα στην Τουρκία, πού κατοικώ, που δουλέυω κτλ). Στο τέλος όμως, όλα καλά και μου ευχήθηκε και καλό ταξίδι στα ελληνικά.

 

Εν ολίγοις, ταξίδι στην Τουρκία χωρίς διαβατήριο μπορεί να γίνει.

 

Καλή σας μέρα.

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο "παράξενο" είναι ότι στην Κωνσταντινούπολη κατά τον έλεγχο διαβατηρίων η αστυνομικός μου έκανε ένα σωρό ερωτήσεις βλέποντας ότι δεν έχω διαβατήριο αλλά μόνο ταυτότητα και το έγγραφο που μου είχαν δώσει στην αρχή (π.χ. γιατί πάω στην Ιταλία, γιατί ήρθα στην Τουρκία, πού κατοικώ, που δουλέυω κτλ)

δεν νομίζω πως ήταν θέμα διαβατηριου απλά ανησύχησε για το πήγαινε-έλα

μήπως μεταφέρεις κανένα περίεργο "πακέτο"

πιο πολύ για να σε ψαρώσει

Link to comment
Share on other sites

Μιας και λεμε γιαυτα, αν εχεις παλια ταυτοτητα και πας να βγαλεις διαβατηριο,στην αλλαζουν και αυτή?

 

Κάπως καθυστερημένη απάντηση αλλά νομίζω ότι, πρέπει να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία.

 

Έχω παλιά ταυτότητα και όταν πήγα πριν από 2 χρόνια να βγάλω διαβατήριο νέου τύπου, φοβούμενος ότι θα με αναγκάσουν να αλλάξω ταυτότητα (ο λόγος που δεν θέλω να την ανανεώσω είναι ότι πρέπει να ενημερώσω ένα σωρό τράπεζες, υπηρεσίες κλπ), δεν έκαναν καμία κουβέντα και έβγαλαν το διαβατήριο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.