Μετάβαση στο περιεχόμενο
topeng

Σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και μεταβίβαση οικοπέδου

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά και καλή χρονιά να έχουμε!!!!

 

Έχω ένα κτίριο που αποτελείται από ισόγειο και έναν όροφο, τα οποία δεν επικοινωνούν εσωτερικά. Ο πελάτης θέλει να μεταβιβάσει τον πάνω όροφο του κτιρίου στη κόρη του, όπως επίσης και το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το κτίριο.

Για το σκοπό αυτό μου ζητήθηκε να κάνω σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Χρησιμοποιήσα τον πίνακα που υπάρχει στα downloads από την Elenus Rufus.

Το ερώτημά μου είναι, στη στήλη που αναφέρεται στο ποσοστό συνιδιοκτησίας του οικοπέδου, τι τιμή θα βάλω....; Αυτή που προκύπτει με βάση την αξία του ισογείου και του ορόφου ή θα βάλω ένα μικρό ποσοστό για τον ιδιοκτήτη και ένα μεγαλύτερο για την κόρη του, ή μηδενικό για τον ιδιοκτήτη και 1000 για την κόρη του, μιας και θα γίνει μεταβίβαση και του οικοπέδου στην κόρη.

Επίσης στο ισόγειο προγραμματίζεται να γίνει προσθήκη, η οποία είναι παράνομη και βρίσκεται σε διαδικασία νομημοποίησης. Το χώρο αυτό τον λαμβάνω υπόψη στους υπολογισμούς των όγκων ή περιμένω να προχωρίσει η νομιμοποίηση.

 

Ευχαριστώ για το βήμα...

Καλές γιορτές σε όλους και καλή χρονιά!!!!

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Υπάρχει πολύ υλικό για το θέμα αυτό και, κυρίως, τα κείμενα που έχει γράψει ο zavi για τον τρόπο σύνταξης του πίνακα. Η βασική φιλοσοφία, που πρέπει να έχεις υπόψη, είναι ότι, αν κατεδαφιστεί το κτίσμα που υπάρχει σήμερα και οι υπόλοιπες (νόμιμες) ανεξάρτητες ιδιοκτησίες, που, ενδεχομένως, θα ανεγερθούν μελλοντικά, να είναι δυνατόν να κατασκευαστούν, πάλι, όλες οι ανεξάρτητες ιδιοκτησίες, με το ίδιο εμβαδόν (ή όγκο, όπως υποστηρίζει ο zavi).

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Μια στιγμούλα , διότι δεν μου φαίνεται σωστό . Είναι δυνατόν να γίνει σύσταση οριζόντιας συνιδιοκτησίας και παρ'όλα αυτά το οικοπέδο να μεταβιβασθεί ; ; ; Φρονώ πως το οικόπεδο είναι (συν)ιδιοκτήσια όλων .

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

συνάδελφοι

Οριζόντια ιδιοκτησία ή oρoφοκτησία είναι η χωριστή αποκλειστική και αυθύπαρκτη κυριότητα επί ορόφου οικοδομής ή διαμερίσματος oρόφoυ, με ορισμένο ποσοστό αναγκαστικής συνιδιοκτησίας στο έδαφος και τα κοινά και αδιαίρετα μέρη της οικοδομής.

Οριζόντιο ιδιοκτησία έχουμε όταν σε ένα οικόπεδο έχουμε ένα, κοινό, κτίσμα και ανεξάρτητες ιδιοκτησίες πάνω από μία.

Κάθετη ιδιοκτησία έχουμε όταν υπάρχει ένα οικόπεδο και πάνω από ένα αυτοτελή κτίρια σε αυτό.

Μικτή ιδιοκτησία έχουμε όταν κτίζουμε μονοκατοικίες στο κοινό οικόπεδο και κάθε μονοκατοικία έχει διαιρεθεί περαιτέρω σε ορόφους ή σε διαμερίσματα ορόφων.

πολλές φορές όλες τις παραπάνω ιδιοκτησίες ονομάζονται και «διηρημένες ιδιοκτησίες» ή «χωριστές ιδιοκτησίες» ή «κατ' οροφών ιδιοκτησίες» ή «οροφοκτησία».

Στην οριζόντιο ιδιοκτησία κάθε συνιδιοκτήτης (οροφοκτήτης) έχει δικαίωμα αποκλειστικής κυριότητος σε χωριστό αυτοτελές τμήμα του κτιρίου, και επίσης έχει δικαίωμα σε αναγκαστική συγκυριότητα επί του οικοπέδου και επί των κοινοχρήστων χώρων με τα ανάλογα ποσοστά συνιδιοκτησίας σε αυτά. Μπορεί να συνταθούν νέες οριζόντιες ιδιοκτησίες επί των ήδη υφισταμένων ιδιοκτησιών με περαιτέρω διαίρεσή τους.

Η σύσταση της Οριζόντιας ιδιοκτησίας γίνεται με συμβολαιογραφική πράξη η οποία θα πρέπει να μεταγραφεί νομίμως.

βλέπε

ΝΟΜΟΣ 3741/1929

"Περί της ιδιοκτησίας κατ' ορόφους"

(Όπως αντικαταστάθηκε με το άρ. 1 του Α.Ν. 625/1968, και με την επιφύλαξη των διατάξεων του Ν.Δ. 1003/1971 «περί ενεργού Πολεοδομίας»).

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Ακριβώς , συνεπώς πέρα από την οροφοκτησία τους , οι ιδιοκτήτες δεν έχουν απόλυτο δικαίωμα σε μέρος ή όλου του οικοπέδου , αλλά αυτό ανήκει σε όλους (από λίγο έως πολύ , σύμφωνα με τα χιλιοστά που τους αναλογούν) .

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Παιδια ευχάριστω για την πληροφόρηση!

 

Ηθελά λίγο την βοήθειά σας στα ποσοστά συνιδιοκτησίας του οικοπέδου για τον πίνακα.

 

Για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος, το οικόπεδό είναι 920 τ.μ, με Σ.Δ. 0.6 και Σ.Κ. 0.5.

 

Τα ποσοστά θα καθοριστούν κατα τέτοιο τρόπο (λαμβάνοντας υπόψη και τους συντελεστές αξίας των ακινήτων) ώστε τα υπάρχοντα κτίρια (το εμβαδόν τους), μαζί με την πιθανή προσθήκη για κάθε ξεχωριτή οριζόντα ιδιοκτησία (το εμβαδόν τους) να παρουσιάζουν εμβαδόν μικρότερο η ίσο από το εμβαδόν που επιτρέπεται από τον Σ.Δ. (δηλ. 552 τ.μ.) και το Σ.Κ. (460 τ.μ.).

 

π.χ. Ισόγειο >>> κτίριο εμβαδού 125 τ.μ. >> ελάχιστο εμβαδό με βάση Σ.Κ. Σ.Δ. 250 τ.μ.

Α όροφος >>>κτίριο εμβαδού 190 τ.μ. >>ελάχιστο εμβαδό με βάση Σ.Κ. Σ.Δ. 380 τ.μ.

 

Τελικά δηλαδή θα πρέπει να ελέγξω το εμβαδόν που επιτρέπεται από τον Σ.Δ. και Σ.Κ. αν είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από αυτό των κτισμάτων για τις ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες ξεχωριστά;;;

 

Επίσης για την οικοδομησιμότητα και αρτιότητα του οικοπέδου θεωρώ ότι τηρείται το ελάχιστο εμβαδόν για το σύνολο του οικοπέδου, δηλ. αν π.χ. για τον Α όροφο το εμβαδόν συνιδιοκτησίας είναι 400 τ.μ. και το ελάχιστο εμβαδόν δόμησης για το σύνολο του οικοπέδου είναι 500 τ.μ. τότε δεν υπάρχει ζήτημα. Αυτό είναι σωστό;;;;;;

 

Ευχαριστώ πολύ για την πληροφόριση παιδιά!!!!!!!!!

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Σε οικόπεδο εντός χαρακτηρισμένου παραδοσιακού οικισμού το οποίο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκλιση πρόκειται να συσταθούν οριζόντιες και κάθετες ιδιοκτησίες. ακόμα και αν αποδείξω (με βεβαίωση εννοείται) ότι όλα τα κτίρια και οι όροφοί τους είναι νομίμως υφιστάμενα (προ 55-γιατί άλλες άδειες δεν υπάρχουν) κάνοντας τις αθροίσεις στα τετρ. μέτρα και στην κάλυψη είμαι σαφώς πιο πάνω από ότι πρέπει να ισχύει βάσει των όρων δόμησης.υπάρχει πρόβλημα? και τί ποσοστά να μοιραστούν αφού είναι παραπάνω από τον σ.δ??? (θεωρούμε επαναλαμβάνω ότι τα κτίρια είναι όλα νόμιμα με τον όποιο όγκο και κάλυψη έχουν στο οικόπεδο)

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

ειμαι νεος μηχανικος κ προσφατα μου ζητησε καποιος να του κανω συσταση οριζοντιου ιδιοκτησιας για το σπιτι που εγραψε ο πατερας του στην διαθηκη για αυτον κ τον αδερφο του.Απο που θα ξεκινησω?να μου δωσει την αδεια,τα τοπογραφικα?Υπαρχει καποιο προτυπο να μου στειλει κανεις?ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ Κ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ!!!!!!!!!!!

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Ψάξε εδώ στο φόρουμ, και θα δεις τι υλικό υπάρχει. Διάβασε και την σχετική νομοθεσία. Οτι δεν καταλαβαίνεις το ρωτάς μετά. 'Αδεια και λοιπά στοιχεία θα τα χρειασθείς, οπότε μάζεψέτα.

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.