Μετάβαση στο περιεχόμενο
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  Επενδύσεις 2,3 δις. σχεδιάζει η ΔΕΗ για το 15πλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος της στις ΑΠΕ

  Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχεδιασμό έχει η ΔΕΗ για να κερδίσει το χαμένο χρόνο στις ΑΠΕ, όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης στη Γενική Συνέλευση της επιχείρησης. Πρόκειται για την επένδυση ποσού περί τα 2,3 δις. ευρώ έτσι ώστε εντός μιας 10ετίας να 15πλασιάσει τη σημερινή εγκατεστημένη ισχύ της σε «πράσινη» παραγωγή ενέργειας.

  Όπως είπε, συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της επιχείρησης:

  «Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ένας τομέας, στον οποίο τα ολέθρια λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος όχι μόνον έχουν καταστήσει τη ΔΕΗ από πρωτοπόρο σε μικρή δύναμη, με 3% μερίδιο στη σχετική αγορά, αλλά – το κυριότερο – έχουν συντελέσει ώστε, αντί οι ΑΠΕ να είναι πηγή κερδών για τη ΔΕΗ, να είναι παράγοντας αφαίμαξης και απωλειών της με εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο.

  Ωστόσο το μέλλον είναι μπροστά μας. Το Στρατηγικό Σχέδιο προβλέπει ότι την επόμενη δεκαετία πρέπει να 15πλασιάσουμε την ισχύ μας στις ΑΠΕ. Αυτό θα απαιτήσει κεφάλαια πλέον των 2,3 δισ. ευρώ. Θα είναι η νέα ατμομηχανή ανάπτυξης της ΔΕΗ, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες η ατμομηχανή ήταν οι Θερμικοί και Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί Παραγωγής, τα Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής, που εξασφάλισαν φθηνή και αξιόπιστη Ηλεκτρική Ενέργεια και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας.

  Για τη βέλτιστη διαχείριση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, θα ληφθούν οι αναγκαίες στρατηγικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα με τον πιο συστηματικό τρόπο, και βέβαια θα αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι επιχειρηματικές συνεργασίες και οι ευνοϊκές για τις ΑΠΕ πολιτικές χρηματοδότησης των τραπεζών και των επενδυτικών κεφαλαίων».

  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παναγιωτάκης και στην τροφοδοσία των νησιών, επισημαίνοντας την προοπτική των «πράσινων και έξυπνων νησιών»:

  «Κρίνω στο σημείο αυτό σκόπιμο να κάνω ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της τροφοδοσίας των νησιών μας, διασυνδεδεμένων και μη. Η ΔΕΗ έως σήμερα έχει επενδύσει τεράστια ποσά σε Σταθμούς Παραγωγής και Δίκτυα, έχοντας διασφαλίσει πλήρως και αξιόπιστα τον εφοδιασμό τους με ηλεκτρική ενέργεια. Σήμερα όμως πρέπει να μεταβούμε σε νέα εποχή. Ίσως έχουμε αργήσει. Οι εξελίξεις της τεχνολογίας. Οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές. Οι ανάγκες της ανάπτυξης επιβάλλουν να μεταβούμε σε άλλο μοντέλο:

  - που θα βελτιώνει ουσιαστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα,

  - που θα αυξάνει την αξιοπιστία και την ικανότητα των δικτύων μας,

  - που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις μεγαλύτερης ανάπτυξης των ΑΠΕ, περισσότερης συμμετοχής του ηλεκτρισμού στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των νησιών.

  Αναφέρομαι στα «έξυπνα και πράσινα νησιά». Έχουν ήδη υπάρξει πρωτοβουλίες από τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με διάφορες συμφωνίες, όπως π.χ. αυτή με την κορεατική KEPCO. Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις και διεργασίες στο θέμα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και στα υβριδικά συστήματα. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Χρειάζεται να επιταχύνουμε».  Σχόλια Μελών


  Η μεγάλη γκάφα έγινε το 2015. Όταν αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κατασκευή του εργοστασίου στην Προλεμαΐδα (1,4 δισ. - λιγνιτικό)

  Edited by gp1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Καμία γκάφα, νομίζω πως ξέρουν πολύ καλα τι κάνουν.

  Πήραν δάνειο 730 εκατ απο γερμανική τράπεζα, άλλα 300 εκατ απο την Ευρ. Τράπεζα επενδύσεων για να φτιάξουν μια μονάδα και καλά σύγχρονη. Στην ουσία απλά θέλαν να κρατήσουν θεσεις εργασίας στον λιγνίτη. Για τον ίδιο λόγο δεν έκαναν επενδύσεις στις ΑΠΕ τόσες δεκαετίες. 

  Είναι σχεδόν εγκληματικό ότι ο μόνος πάροχος ηλ. ενέργειας για δεκαετίες έχει κάνει ελάχιστες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ. Και απο τις ΑΠΕ που έχει, η πλειοψηφία είναι μόνο φράγματα. Και έτσι κατέληξε η ΔΕΗ να κατέχει 3% της αγοράς στις ΑΠΕ (!!!!) ενώ θα μπορούσε να είχε το μεγαλύτερο μερίδιο απο όλους. 

  Επίσης αποφεύγουν να αναφέρουν πως οι νέες "πράσινες" μονάδες λιγνίτη δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τον ελληνικό λιγνίτη και χρειάζονται εισαγωγές απο άλλες χώρες. Για να μην παρεξηγηθώ, τέτοιες μονάδες είναι χρήσιμες, απλά θα πρέπει να συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα το λιγότερο δυνατό.

  Αυτά για να δούμε τι στρατηγικός σχεδιασμός υπάρχει στη ΔΕΗ και γιατί τόσα χρόνια οι συνδικαλιστές της μάχονται κατά των ΑΠΕ. 

  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  οι  καταναλωτες  χρωστανε  στην  δεη  περιπου  3  δις  ευρω

  ποιος  θα  δωσει  δανεια  σε  μια  επιχειρηση  με  2  φορες  περισσοτερους  εργαζομενους  από  οσους  χρειαζεται πραγματικα

  συμφωνα  με  τα  ευρωπαικα  κρατικα  προτυπα  .

  σε  μια  επιχειρηση  που  δινει  μεγαλα  εφάπαξ  και  μεγαλες  συνταξεις  την  ιδια  ωρα  που  ξεζουμιζει  τα  φτωχα  και  μεσαια στρωματα 

  μια  επιχειρηση  με  βαθια  κρατικη  νοοτροπια  και    με  αντιληψεις   ενός  αιωνα  πισω.

   

  Edited by loser

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι για όλα φταίει η "κακιά" ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δεν είναι κρά

  τος αλλά κρατική. Συνεπώς όλες της οι αποφάσεις ελέγχονται από τις κυβερνήσεις και τις ευρωπαϊκές πολιτικές. 

  Το άρθρο περιέχει ασάφειες και ανακρίβειες, παρότι πρόκειται για ομιλία προέδρου. 

  Οι ΑΠΕ ποτέ δεν θα μπορούσαν να είναι παράγοντας κέρδους για τη ΔΕΗ - τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια - διότι ο στόχος της εταιρείας ήταν πάντα η εξασφάλιση όσο το δυνατόν χαμηλότερης τιμής ρεύματος για τον καταναλωτή. Για ψάξτε να δείτε πόσο πληρώνουν την kWh οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  18 ώρες πριν, vgeorg1 said:

  Οι ΑΠΕ ποτέ δεν θα μπορούσαν να είναι παράγοντας κέρδους για τη ΔΕΗ - τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια - διότι ο στόχος της εταιρείας ήταν πάντα η εξασφάλιση όσο το δυνατόν χαμηλότερης τιμής ρεύματος για τον καταναλωτή. 

  Και παράγοντας κέρδους μπορεί να είναι οι ΑΠΕ και στόχος της εταιρίας δεν είναι η εξασφάλιση χαμηλής τιμής αλλά η εξασφάλιση κέρδους (όπως κάθε εταιρίας). 

  Συγκεκριμένες ΑΠΕ έχουν εδώ και κάποια χρόνια κόστος παραγωγής παρόμοιο με τον λιγνίτη σε καθαρές τιμές (τα αιολικά ας πούμε είναι πιο φτηνά απο τον λιγνίτη). Στην Ελλάδα υπάρχει στρεβλή εικόνα γιατί η τιμή του λιγνίτη είναι επιδοτούμενη (απο το κράτος) και επίσης δεν περιέχει έμμεσα κόστη (υγεία, απαλλοτριώσεις κ.α.) ενώ η τιμή των ΑΠΕ που πληρώνουμε στους ιδιώτες δεν είναι η πραγματική, αλλά η εγγυημένη (ή επιδοτούμενη απο τον καταναλωτή). 

  Σε ένα σενάριο που η ΔΕΗ έχει δικές τις ΑΠΕ, το κόστος παραγωγής ανά Mwh δεν θα ήταν σημαντικά διαφορετικό απο τον λιγνίτη. Άλλωστε το μέσο κόστος απο λιγνίτη είναι κάπου στα 70 ευρώ/Mwh, από αιολικά ιδιωτών 90 ευρώ/Mwh και ο καταναλωτής πληρώνει 1.61 ευρώ/Mwh.

  Η ουσία για μένα είναι πως η ΔΕΗ γνώριζε πάντοτε την υποχρέωση της Ελλάδας να μεταβεί στις ΑΠΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, και δεν έκανε ποτέ σοβαρές επενδύσεις αλλά άφησε όλες τις ΑΠΕ σε ιδιώτες. Και τόσο πολύ νοιάζονται εκεί στη ΔΕΗ για την τσέπη των πελατών της που απο το 1999 οι φορολογούμενοι πληρώνουν 600 εκ. κάθε χρόνο επιχορήγηση στο ασφαλιστικό τους ταμείο. Συγκινήθηκα. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Η παλιά ΔΕΗ είχε τρία βασικά μειονεκτήματα. Ήταν μονοπώλιο παραγωγής ενέργειας, μονοπώλιο μεταφοράς και διανομής και ταυτόχρονα κρατική. Γι’ αυτό αποφασίστηκε, με παρέμβαση της Ε.Ε, η παράδοση κάθε εκσυχγρονισμού (μονάδες φυσικού αερίου, φωτοβολταϊκών, βιοερίου, και αιολικών)σε ιδιώτες. Οι ιδιώτες αυτοί επιδοτήθηκαν από τα προγράμματα της Ε.Ε, ενώ η ΔΕΗ αποκλείστηκε από τις χρηματοδοτήσεις αυτές. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι η ΔΕΗ έχει τις υδροηλεκτρικές μονάδες (21%) της τότε εγκατεστημένης ισχύος, άρα έπρεπε να αφήσει στους ιδιώτες τα υπόλοιπα. Σημειωτέον εδώ ότι η μοναδική χώρα του κόσμου που δεν κατέτασε τότε τα υδροηλεκτρικά στις ΑΠΕ ήταν η Ελλάδα!

  Επειδή οι ΑΠΕ δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να καλύψουν το 24ωρο φορτίο, λόγω του ότι δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα της συσώρρευσης ενέργειας, η ΔΕΗ ανέλαβε τον «βρώμικο ρόλο» της αναβάθμισης των λιγνιτικών μονάδων.

  Τώρα που οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ τελειώνουν (υπερκαλύφθηκαν όλα τα πλάνα) παραμένουν δύο βασικά προβλήματα: α) Οι μη επιδοτούμενες μονάδες ΑΠΕ δεν συμφέρουν πλέον τους ιδιώτες και β) οι ΑΠΕ χρειάζονται ιδιοκτησία γης και τα περιθώρια για τους ιδιώτες στενεύουν. Αντίθετα το κράτος (Δήμοι και Περιφέρειες) έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτησίας στην Ελλάδα. 

  Ε, γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες. Και γι’ αυτό το λόγο τη γλύτώνει για την ώρα από την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Αυτές όμως οι επενδύσεις, μη επιδοτούμενες και με χαμηλότερη τιμή τέλους ΑΠΕ, δεν θα αποσβεθούν ποτέ. Καταλάβατε τώρα τι σημαίνει οι ΑΠΕ στη ΔΕΗ; Μην ονειρεύεστε φθηνό ρεύμα και βάλτε το χέρι στην τσέπη. Σε πολύ λίγο καιρό από σήμερα η kWh στην Ελλάδα θα είναι ακριβότερη και από την Γερμανία.

  Και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πανηγυρίζουμε γι αυτές τις αποφάσεις, τη στιγμή που η ενεργειακή συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα καυσίμου είναι πλέον από τις μικρότερες στην Ευρώπη. Ούτε είναι σοβαρό επιχείρημα αυτό που προτάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας, ότι η πτώση της λιγνιτικής κατανάλωσης οφείλεται στην κρίση. Αυτά να πάνε να τα πουλήσουν αλλού.

  Edited by vgeorg1
  • Upvote 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  On 13/6/2018 at 6:32 ΜΜ, Ήρωνας said:

  ..... Για τον ίδιο λόγο δεν έκαναν επενδύσεις στις ΑΠΕ τόσες δεκαετίες. 

  Είναι σχεδόν εγκληματικό ότι ο μόνος πάροχος ηλ. ενέργειας για δεκαετίες έχει κάνει ελάχιστες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ. Και απο τις ΑΠΕ που έχει, η πλειοψηφία είναι μόνο φράγματα. Και έτσι κατέληξε η ΔΕΗ να κατέχει 3% της αγοράς στις ΑΠΕ (!!!!) ενώ θα μπορούσε να είχε το μεγαλύτερο μερίδιο απο όλους. 

  Επίσης αποφεύγουν να αναφέρουν πως οι νέες "πράσινες" μονάδες λιγνίτη δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τον ελληνικό λιγνίτη και χρειάζονται εισαγωγές απο άλλες χώρες. Για να μην παρεξηγηθώ, τέτοιες μονάδες είναι χρήσιμες, απλά θα πρέπει να συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα το λιγότερο δυνατό.

  Αυτά για να δούμε τι στρατηγικός σχεδιασμός υπάρχει στη ΔΕΗ και γιατί τόσα χρόνια οι συνδικαλιστές της μάχονται κατά των ΑΠΕ. 

   

  Προφανώς τα 3000 MW εγκατεστημένης ισχύος ΥΗΣ της ΔΕΗ (η οποία και δεν αποτελεί μόνο το 3% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος φυσικά), τα θεωρείς ελάχιστη επένδυση τα τελευταία 40 χρόνια.

  Edited by nikmmech
  • Upvote 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Όχι εγώ. Έτσι τα παρουσιάζει και η ίδια η ΔΕΗ και ο Παναγιωτάκης στο παραπάνω άρθρο. Επίσης η ΔΕΗ ανανεώσιμες έχει στην σελίδα της μόνο μικρά υδροηλεκτρικά.

  Τα μεγαλα υδροηλεκτρικα από μερικούς δεν θεωρουνται ΑΠΕ καθώς δεν τηρούν την αρχή της βιωσιμώτητας. Θα μου πεις πως αντιστοιχα και άλλες ΑΠΕ μπορούν να αποκλειστούν καθώς χρειάζονται σπάνιες γαίες κλπ. Και δίκιο θα έχεις.

  Πέρα απο αυτό όμως, η πλειοψηφία των υδροηλεκτρικών κατασκευάστηκαν μετά απο κυβερνητική απόφαση και έχουν και πολλαπλό ρόλο (πχ. πολεμικές αποζημειώσεις, αρδευτικα έργα, προστασια απο πλυμμήρες κλπ).

  Έχεις δίκιο όμως ότι ένα σεβαστό ποσοστό του ηλεκτρισμού παραγεται απο τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. 

  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

  Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

  Δημιουργία λογαριασμού

  Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

  Εγγραφή νέου λογαριασμού

  Σύνδεση

  Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

  Συνδεθείτε τώρα

 • Παρόμοιο Περιεχόμενο

  • By COSTAS T
   Μόλις είχα τρέξει τα τελευταία μέτρα. Ορκίστηκα ξανά σε όλους τους Θεούς του πλανήτη ότι θα κόψω παγωτά, μπύρες, παϊδάκια και καθιστική ζωή.
   Πίεσα με τα χέρια τα σωθικά μου και όταν σήκωσα το κεφάλι ψηλά για να διευκολύνω την αναπνοή είδα την παρακάτω εικόνα:
   Σύμφωνα με όσα θυμάμαι αν
   α) Τα δυο καλώδια είναι φάσεις τότε αθροίζουμε την τάση; Δεν θα είχε δημιουργηθεί πρόβλημα σε όσους κάνουν λήψη παροχής από τις συγκεκριμένες φάσεις;  
   β) Τα δυο καλώδια είναι φάση και ουδέτερος τότε πάλι δεν θα είχε δημιουργηθεί πρόβλημα;

    
  • By Engineer
   Αίτημα των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας για επέκταση της έκπτωσης και στους εμπορικούς καταναλωτές της περιοχής
   Ένα από τα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αρχίζει να ισχύει από σήμερα 25 Ιουλίου 2018. 
   Συγκεκριμένα μετά και την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης για την υιοθέτηση του λεγόμενου «περιβαλλοντικού οικιακού τιμολογίου» που καθιερώθηκε με τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, από τις 25 Ιουλίου ενσωματώνονται στους λογαριασμούς ρεύματος των οικιακών καταναλωτών της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης εκπτώσεις από 22 - 25% με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. 
   Το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας και αίτημα την επέκταση της έκπτωσης και στους εμπορικούς καταναλωτές της Δυτικής Μακεδονίας. 
   Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες είχαν διατυπωθεί αιτήματα επέκτασης του μέτρου και σε άλλους δήμους της Αρκαδίας πέραν της Μεγαλόπολης. 
   Σύμφωνα με δηλώσει του βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Μίμη Δημητριάδη, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ο οποίος συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΝ μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη, «καταβάλλεται προσπάθεια για τη διάθεση του ειδικού τιμολογίου και στους επαγγελματίες». 
   Πάντως, ο ίδιος διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύπλοκο τόσο νομικά όσο και πολιτικά, καθώς αφορά ζητήματα ανταγωνισμού.
   Προσπάθεια επέκτασης ωρών λειτουργίας σε Αμύνταιο – Καρδιά 
   Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της επέκτασης των ωρών λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς, μονάδες που όταν πάψουν να λειτουργούν θα αφήσουν την περιοχή χωρίς τηλεθέρμανση. 
   Ο κ. Δημητριάδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, υπογράμμισε ότι καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για την επέκταση των ωρών λειτουργίας των δυο σταθμών στις 32.000 ώρες, ωστόσο και αυτό όπως είπε ο ίδιος «είναι δύσκολο καθώς υπάρχουν αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν αλλάζουν εύκολα». 
   Τέλος, σχολιάζοντας την προσφυγή στην δικαιοσύνη από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και της Αυτοδιοίκησης για ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, ο κ. Δημητριάδης δήλωσε πως αναμένει με ενδιαφέρον την έκβαση της νομικής αυτής διαδικασίας «καθώς κινείται ενάντια σε μια τελεσίδικη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου με την οποία απαιτήθηκε μια αναγκαστική προσαρμογή».

   View full είδηση
  • By Engineer
   Αίτημα των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας για επέκταση της έκπτωσης και στους εμπορικούς καταναλωτές της περιοχής
   Ένα από τα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αρχίζει να ισχύει από σήμερα 25 Ιουλίου 2018. 
   Συγκεκριμένα μετά και την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης για την υιοθέτηση του λεγόμενου «περιβαλλοντικού οικιακού τιμολογίου» που καθιερώθηκε με τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, από τις 25 Ιουλίου ενσωματώνονται στους λογαριασμούς ρεύματος των οικιακών καταναλωτών της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης εκπτώσεις από 22 - 25% με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. 
   Το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας και αίτημα την επέκταση της έκπτωσης και στους εμπορικούς καταναλωτές της Δυτικής Μακεδονίας. 
   Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες είχαν διατυπωθεί αιτήματα επέκτασης του μέτρου και σε άλλους δήμους της Αρκαδίας πέραν της Μεγαλόπολης. 
   Σύμφωνα με δηλώσει του βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Μίμη Δημητριάδη, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ο οποίος συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΝ μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη, «καταβάλλεται προσπάθεια για τη διάθεση του ειδικού τιμολογίου και στους επαγγελματίες». 
   Πάντως, ο ίδιος διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύπλοκο τόσο νομικά όσο και πολιτικά, καθώς αφορά ζητήματα ανταγωνισμού.
   Προσπάθεια επέκτασης ωρών λειτουργίας σε Αμύνταιο – Καρδιά 
   Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της επέκτασης των ωρών λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς, μονάδες που όταν πάψουν να λειτουργούν θα αφήσουν την περιοχή χωρίς τηλεθέρμανση. 
   Ο κ. Δημητριάδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, υπογράμμισε ότι καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για την επέκταση των ωρών λειτουργίας των δυο σταθμών στις 32.000 ώρες, ωστόσο και αυτό όπως είπε ο ίδιος «είναι δύσκολο καθώς υπάρχουν αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν αλλάζουν εύκολα». 
   Τέλος, σχολιάζοντας την προσφυγή στην δικαιοσύνη από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και της Αυτοδιοίκησης για ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, ο κ. Δημητριάδης δήλωσε πως αναμένει με ενδιαφέρον την έκβαση της νομικής αυτής διαδικασίας «καθώς κινείται ενάντια σε μια τελεσίδικη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου με την οποία απαιτήθηκε μια αναγκαστική προσαρμογή».
  • By Engineer
   Οι προσπάθειες σταδιακής κατάργησης του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζουν να αποδίδουν αποτελέσματα, καθώς το τρέχον έτος η χώρα έχει ήδη ξεπεράσει τις 1.000 ώρες χωρίς να παράξει ενέργεια από καύση άνθρακα.
   Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το MyGridGB, ένας ανεξάρτητος ιστότοπος που παρακολουθεί τη μετάβαση της βρετανικής ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη συμπληρώσει 1.048 αθροιστικές ώρες χωρίς παραγωγή άνθρακα το 2018, καταρρίπτοντας με ευκολία τα ρεκόρ προηγούμενων ετών. Συγκεκριμένα, το 2016 η Βρετανία συμπλήρωσε συνολικά 210 ώρες χωρίς καύση άνθρακα και το 2017 624 ώρες. Η φετινή αύξηση είναι της τάξεως του 400% και 67% αντίστοιχα από τότε, και ακόμη βρισκόμαστε μόνο στα μισά του έτους.
   Η βιομηχανία άνθρακα πίστευε ότι το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας τον περασμένο χειμώνα θα αποδείκνυε την ανάγκη για ενέργεια από άνθρακα, καθώς η πτώση θερμοκρασιών ταυτόχρονα με προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο απείλησαν την ενεργειακή ασφάλεια. Ωστόσο, το περιστατικό ήταν μόνο μια σύντομη ανωμαλία προτού η κατάσταση επανέλθει στη νέα πραγματικότητα.
   Το 2018 χαρακτηρίζεται από αρνητικά για τον άνθρακα ρεκόρ, καθώς στα τέλη Απρίλη το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έφτασε τις 55 συνεχόμενες ώρες χωρίς τη χρήση άνθρακα, ακολουθούμενο αμέσως από ένα νέο ρεκόρ 76 συνεχόμενων ωρών.
   Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, προκαταρκτικά στατιστικά της κυβέρνησης έδειξαν ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αποτελούν συνδυαστικά τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μετά το φυσικό αέριο. Αυτό επιβεβαιώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, όταν το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε στοιχεία που έδειξαν ότι η ανανεώσιμη ενέργεια αντιπροσώπευε το 30% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, ξεπερνώντας την πυρηνική ενέργεια. 

   View full είδηση
  • By Engineer
   Οι προσπάθειες σταδιακής κατάργησης του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζουν να αποδίδουν αποτελέσματα, καθώς το τρέχον έτος η χώρα έχει ήδη ξεπεράσει τις 1.000 ώρες χωρίς να παράξει ενέργεια από καύση άνθρακα.
   Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το MyGridGB, ένας ανεξάρτητος ιστότοπος που παρακολουθεί τη μετάβαση της βρετανικής ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη συμπληρώσει 1.048 αθροιστικές ώρες χωρίς παραγωγή άνθρακα το 2018, καταρρίπτοντας με ευκολία τα ρεκόρ προηγούμενων ετών. Συγκεκριμένα, το 2016 η Βρετανία συμπλήρωσε συνολικά 210 ώρες χωρίς καύση άνθρακα και το 2017 624 ώρες. Η φετινή αύξηση είναι της τάξεως του 400% και 67% αντίστοιχα από τότε, και ακόμη βρισκόμαστε μόνο στα μισά του έτους.
   Η βιομηχανία άνθρακα πίστευε ότι το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας τον περασμένο χειμώνα θα αποδείκνυε την ανάγκη για ενέργεια από άνθρακα, καθώς η πτώση θερμοκρασιών ταυτόχρονα με προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο απείλησαν την ενεργειακή ασφάλεια. Ωστόσο, το περιστατικό ήταν μόνο μια σύντομη ανωμαλία προτού η κατάσταση επανέλθει στη νέα πραγματικότητα.
   Το 2018 χαρακτηρίζεται από αρνητικά για τον άνθρακα ρεκόρ, καθώς στα τέλη Απρίλη το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έφτασε τις 55 συνεχόμενες ώρες χωρίς τη χρήση άνθρακα, ακολουθούμενο αμέσως από ένα νέο ρεκόρ 76 συνεχόμενων ωρών.
   Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, προκαταρκτικά στατιστικά της κυβέρνησης έδειξαν ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αποτελούν συνδυαστικά τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μετά το φυσικό αέριο. Αυτό επιβεβαιώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, όταν το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε στοιχεία που έδειξαν ότι η ανανεώσιμη ενέργεια αντιπροσώπευε το 30% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, ξεπερνώντας την πυρηνική ενέργεια. 
FespaC + Τοιχοποιία + FespaR

Token


×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.