Μετάβαση στο περιεχόμενο
 • Novatron
 • Engineer

  Τι αλλάζει σε αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ

  Υπογράφηκε και στάλθηκε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων.

   Έως αύριο θα κατατεθεί προς ψήφιση και η τροπολογία για την προσαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ώστε το συνολικό ποσό βεβαίωσης να παραμείνει σταθερό.

  Με τα παραπάνω ολοκληρώνεται η δράση εναρμόνισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στην ελληνική αγορά ακινήτων, δράση που είχε συμφωνηθεί από το 2ο μνημόνιο το 2012.

  Η συνολική εικόνα για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών, είναι η εξής:

  Σε 2.122 μειώθηκαν
  Σε 4.302 έμειναν σταθερές
  Σε 3.792  αυξήθηκαν
  Επίσης, με την τροπολογία για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται το άνω όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου από τα 1000 στα 1050 ευρώ. Επιπλέον αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για το συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

  Με βάση τις νέες τιμές και τις παραπάνω αλλαγές έγινε προσομοίωση της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018.

  Σύμφωνα με αυτήν:

  Μειωμένα θα είναι τα εκκαθαριστικά για 1.470.962 ή το 23% των φυσικών προσώπων.
  Αμετάβλητα για 3.995.181 ή το 62%.
  Ελάχιστη αύξηση από ένα έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή το 12%.
  Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ,  θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή το 2,3%.
  Mόνο για το 0,7% ή 48.961 φορολογούμενους θα προκύψει αύξηση πάνω από 200 ευρώ.
  Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι  το 97% των φυσικών προσώπων θα έχουν εκκαθαριστικά μειωμένα, αμετάβλητα ή με οριακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

   Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τα νομικά πρόσωπα, καθώς το 91% θα δει εκκαθαριστικά μειωμένα (61%), σταθερά (25%) ή αυξημένα έως 50 ευρώ (5%).

  Τέλος, επισημαίνεται ότι με την ίδια τροπολογία ορίζεται ως ημερομηνία της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ το τέλος Ιανουαρίου, αντί του Δεκεμβρίου που ίσχυε από την έκδοση του νόμου και ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί το Σεπτέμβριο.

  Πηγή: reporter.gr  Σχόλια Μελών


  Αν καποιος συναδελφος μπορει, ας ανεβασει το αποσπασμα του Ν4495/17, σχετικα με την ΤΖ που "χρησιμοποιουμε" για τον υπολογισμο του προστιμου.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Άρθρο 100

  "Ο υπολογισμός του ενιαίου ειδικού προστίμου γίνεται με βάση το εμβαδόν της επί την τιμή ζώνης στην περιοχή του ακινήτου, ανεξαρτήτως της χρήσης αυτού, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών της 20.1.2016,..."

  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

  Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

  Δημιουργία λογαριασμού

  Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

  Εγγραφή νέου λογαριασμού

  Σύνδεση

  Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

  Συνδεθείτε τώρα

 • Παρόμοιο Περιεχόμενο

  • By Engineer
   Οι ορκωτοί λογιστές σημειώνουν πως η εργασία τους δεν επεκτάθηκε στη διαπίστωση τυχόν υπάρχουσας υπεραξίας ή υποτίμησης περιουσιακών στοιχείων, επισφάλειες, απαξιώσεις και αφανή αποθεματικά.
   Από 700 εκατ. ευρώ έως και 1 δις ευρώ είχε εκτιμήσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης τα πιθανά έσοδα της επιχείρησης από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και όπως φαίνεται η αποτίμηση της λογιστικής αξίας των δυο εταιριών που θα αποσχιστούν από τη ΔΕΗ και θα πωληθούν (Μεγαλόπολη και Μελίτη) δεν απέχει πολύ από το κάτω όριο που είχε θέσει στην αποστροφή του λόγου του ο επικεφαλής της επιχείρησης. 
   Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΟΛ, για τη διαπίστωση της λογιστικής αξίας των υπό πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ η λογιστική αξία της Μεγαλόπολης ανέρχεται σε περίπου 371 εκατ. ευρώ και της Μελίτης σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.  
   Τα δυο αυτά ποσά δίνουν ένα στίγμα του τι θα επιδιώξει να κερδίσει η ΔΕΗ από την πώληση των τριών λιγιτικών μονάδων της, αν και οι προσφορές των υποψήφιων επενδυτών θα συνυπολογίσουν και μια σειρά από άλλους παράγοντες όπως τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την πολιτική της ΕΕ που έχει θέσει στο στόχαστρο της τον άνθρακα, το αυξανόμενο κόστος των ρύπων, το εργασιακό κόστος αλλά και τη διάρκεια ζωής των υπό πώληση περιουσιακών στοιχείων. 
   Πάντως σύμφωνα έκθεση του ΣΟΛ που υπογράφεται από τους Ορκωτούς Ελεγκτές - Λογιστές Κωνσταντίνο Ευαγγελινό και Παναγιώτη Περβέντη, το ύψος της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων ενεργητικού μειωμένο κατά τη λογιστική αξία των προβλέψεων, υποχρεώσεων και μεταβατικών λογαριασμών παθητικού της Μελίτης, στο τέλος Μαρτίου 2018, ανέρχεται  σε 300.717.719,01 ευρώ, ενώ το εισφερόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε 52,8 εκατ. ευρώ. 
   Αντιστοίχως η λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων της Μεγαλόπολης ανέρχεται στο ποσό των 371.334.154,93 ευρώ, ενώ το εισφερόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε ευρώ 99,1 εκατ. ευρώ. 
   Σε ότι αφορά τη Μελίτη η αναπόσβεστη αξία των περιουσιακών της στοιχείων ανέρχεται σε  402.753.968 ευρώ. 
   Οι εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις της νέας εταιρίας ανέρχονται σε 3.449.178 ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 7.921.606 ευρώ. 
   Οι προβλέψεις για κινδύνους που αφορούν κυρίως τις εκπτώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας των συνταξιούχων της ΔΕΗ ανέρχονται σε 1.940.204 ευρώ ενώ επίσης έχει υπολογιστεί αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση 97.793.348 ευρώ.  
   Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί πως σε ότι αφορά τη Μεγαλόπολη η αναπόσβεστη αξία των περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται σε 433.640.138 εκατ ευρώ. 
   Οι εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις της νέας εταιρίας ανέρχονται σε 7.784.132 ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 5.264736 ευρώ. 
   Οι προβλέψεις για κινδύνους που αφορούν κυρίως τις εκπτώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας των συνταξιούχων της ΔΕΗ ανέρχονται σε 9.779.974 ευρώ, ενώ επίσης έχει υπολογιστεί αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση   76.110.426 ευρώ. 
   Τα εισφερθέντα περιουσιακά στοιχεία της Μελίτης…

   Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιουσιακά στοιχεία που εισφέρονται από τη ΔΕΗ νέα εταιρία ΑΗΣ Μελίτης περιλαμβάνονται: 
   •    η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 330 MW, 
   •    η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της 2ης μονάδας ισχύος 450 MW, 
   •    τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης επί των κοιτασμάτων λιγνίτη στη Μελίτη Φλώρινας και στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή επί των λιγνιτικών κοιτασμάτων Κλειδιού, Λόφων Μελίτης και Βεύης, 
   •    το γήπεδο του ΑΗΣ Μελίτης και το γήπεδο απόθεσης στερεών παραπροϊόντων 
   •    το σύνολο των κτιριακών, μηχανολογικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων 
   •    το σύνολο των βοηθητικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και οχημάτων 
   •    το σύνολο των αποθεμάτων που αφορούν τον ΑΗΣ Μελίτης, 
   •    το σύνολο των διοικητικών αδειών και εγκρίσεων που αφορούν και σχετίζονται με τη δραστηριότητα εξόρυξης λιγνίτη και λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής του ΑΗΣ Μελίτης. 
   •    Το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων και σχέσεων εργασίας του προσωπικού της ΔΕΗ που απαιτείται για την επιχειρησιακή συνέχεια και την εύρυθμη λειτουργία της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγικής δραστηριότητας. 
   …και της Μεγαλόπολης
   Τα περιουσιακά στοιχεία που εισφέρονται από τη ΔΕΗ στη νέα εταιρία ΑΗΣ Μεγαλόπολης είναι τα εξής: 
   •    Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Μεγαλόπολη 3 και Μεγαλόπολη 4, ισχύος από 300 MW η κάθε μια, 
   •    το γήπεδο του ΑΗΣ Α΄ Μεγαλόπολης, 
   •    το σύνολο των κτιριακών, μηχανολογικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Α΄ Μεγαλόπολης, 
   •    το σύνολο των βοηθητικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και οχημάτων του ΑΗΣ Α΄ Μεγαλόπολης, 
   •    το σύνολο των αποθεμάτων που αφορούν τον ΑΗΣ Α΄ Μεγαλόπολης, 
   •    το τμήμα ή τα τμήματα των κτιριακών, μηχανολογικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Β΄ Μεγαλόπολης που εξυπηρετούν από κοινού τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Μεγαλόπολη 4 και Μεγαλόπολη 5 και αφορούν στη μονάδα Μεγαλόπολη 4, τα οποία δύναται να διαχωριστούν και κρίνονται απαραίτητα για την αυτόνομη λειτουργία της νέας εταιρείας. Για το τμήμα ή τα τμήματα των κοινών κτιριακών, μηχανολογικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων που δεν δύναται να διαχωριστούν, θα συναφθούν αντίστοιχες συμβάσεις μίσθωσης και παροχής υπηρεσιών μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της νέας εταιρείας
   •    το τμήμα ή τα τμήματα του γηπέδου του ΑΗΣ Β΄ Μεγαλόπολης που αντιστοιχούν στη μονάδα Μεγαλόπολη 4, καθώς και αυτά που αφορούν στο τμήμα ή τα τμήματα των κτιριακών, μηχανολογικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία, κατά τα οριζόμενα ανωτέρω στην περίπτωση 
   •    το σύνολο των διοικητικών αδειών και εγκρίσεων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής των μονάδων Μεγαλόπολη 3 και Μεγαλόπολη 4,
   •    το σύνολο των αποθεμάτων που αφορούν τη μονάδα 4 του ΑΗΣ Β΄ Μεγαλόπολης, 
   •    τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης που έχουν χορηγηθεί στη ΔΕΗ επί των κοιτασμάτων λιγνίτη στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, καθώς και το δικαίωμα χρήσης των εδαφών κυριότητας της ΔΕΗ Α.Ε. ή του Δημοσίου, που απαιτούνται για την άσκηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης, 
   •    το δικαίωμα χρήσης του χώρου απόθεσης στερεών παραπροϊόντων που βρίσκεται στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης, 
   •    το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης συμπεριλαμβανομένων των υποκείμενων εκτάσεων γης, 
   •    το σύνολο του κύριου και βοηθητικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των έργων πολιτικού μηχανικού και ειδικών κατασκευών που υποστηρίζουν τη λειτουργία των μηχανημάτων έργου και οχημάτων και εξοπλισμού γραφείου και πληροφορικής του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, 
   •    το σύνολο των αποθεμάτων του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης
   •    το σύνολο των διοικητικών αδειών και εγκρίσεων που σχετίζονται με την εξορυκτική δραστηριότητα του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης.
   Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι ορκωτοί λογιστές σημειώνουν πως η εργασία τους δεν επεκτάθηκε στη διαπίστωση τυχόν υπάρχουσας υπεραξίας ή υποτίμησης περιουσιακών στοιχείων, επισφάλειες, απαξιώσεις αφανή αποθεματικά και άλλα στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομική θέση των προς απόσχιση κλάδων. 

   View full είδηση
  • By Engineer
   Οι ορκωτοί λογιστές σημειώνουν πως η εργασία τους δεν επεκτάθηκε στη διαπίστωση τυχόν υπάρχουσας υπεραξίας ή υποτίμησης περιουσιακών στοιχείων, επισφάλειες, απαξιώσεις και αφανή αποθεματικά.
   Από 700 εκατ. ευρώ έως και 1 δις ευρώ είχε εκτιμήσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης τα πιθανά έσοδα της επιχείρησης από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και όπως φαίνεται η αποτίμηση της λογιστικής αξίας των δυο εταιριών που θα αποσχιστούν από τη ΔΕΗ και θα πωληθούν (Μεγαλόπολη και Μελίτη) δεν απέχει πολύ από το κάτω όριο που είχε θέσει στην αποστροφή του λόγου του ο επικεφαλής της επιχείρησης. 
   Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΟΛ, για τη διαπίστωση της λογιστικής αξίας των υπό πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ η λογιστική αξία της Μεγαλόπολης ανέρχεται σε περίπου 371 εκατ. ευρώ και της Μελίτης σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.  
   Τα δυο αυτά ποσά δίνουν ένα στίγμα του τι θα επιδιώξει να κερδίσει η ΔΕΗ από την πώληση των τριών λιγιτικών μονάδων της, αν και οι προσφορές των υποψήφιων επενδυτών θα συνυπολογίσουν και μια σειρά από άλλους παράγοντες όπως τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την πολιτική της ΕΕ που έχει θέσει στο στόχαστρο της τον άνθρακα, το αυξανόμενο κόστος των ρύπων, το εργασιακό κόστος αλλά και τη διάρκεια ζωής των υπό πώληση περιουσιακών στοιχείων. 
   Πάντως σύμφωνα έκθεση του ΣΟΛ που υπογράφεται από τους Ορκωτούς Ελεγκτές - Λογιστές Κωνσταντίνο Ευαγγελινό και Παναγιώτη Περβέντη, το ύψος της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων ενεργητικού μειωμένο κατά τη λογιστική αξία των προβλέψεων, υποχρεώσεων και μεταβατικών λογαριασμών παθητικού της Μελίτης, στο τέλος Μαρτίου 2018, ανέρχεται  σε 300.717.719,01 ευρώ, ενώ το εισφερόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε 52,8 εκατ. ευρώ. 
   Αντιστοίχως η λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων της Μεγαλόπολης ανέρχεται στο ποσό των 371.334.154,93 ευρώ, ενώ το εισφερόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε ευρώ 99,1 εκατ. ευρώ. 
   Σε ότι αφορά τη Μελίτη η αναπόσβεστη αξία των περιουσιακών της στοιχείων ανέρχεται σε  402.753.968 ευρώ. 
   Οι εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις της νέας εταιρίας ανέρχονται σε 3.449.178 ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 7.921.606 ευρώ. 
   Οι προβλέψεις για κινδύνους που αφορούν κυρίως τις εκπτώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας των συνταξιούχων της ΔΕΗ ανέρχονται σε 1.940.204 ευρώ ενώ επίσης έχει υπολογιστεί αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση 97.793.348 ευρώ.  
   Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί πως σε ότι αφορά τη Μεγαλόπολη η αναπόσβεστη αξία των περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται σε 433.640.138 εκατ ευρώ. 
   Οι εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις της νέας εταιρίας ανέρχονται σε 7.784.132 ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 5.264736 ευρώ. 
   Οι προβλέψεις για κινδύνους που αφορούν κυρίως τις εκπτώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας των συνταξιούχων της ΔΕΗ ανέρχονται σε 9.779.974 ευρώ, ενώ επίσης έχει υπολογιστεί αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση   76.110.426 ευρώ. 
   Τα εισφερθέντα περιουσιακά στοιχεία της Μελίτης…

   Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιουσιακά στοιχεία που εισφέρονται από τη ΔΕΗ νέα εταιρία ΑΗΣ Μελίτης περιλαμβάνονται: 
   •    η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 330 MW, 
   •    η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της 2ης μονάδας ισχύος 450 MW, 
   •    τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης επί των κοιτασμάτων λιγνίτη στη Μελίτη Φλώρινας και στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή επί των λιγνιτικών κοιτασμάτων Κλειδιού, Λόφων Μελίτης και Βεύης, 
   •    το γήπεδο του ΑΗΣ Μελίτης και το γήπεδο απόθεσης στερεών παραπροϊόντων 
   •    το σύνολο των κτιριακών, μηχανολογικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων 
   •    το σύνολο των βοηθητικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και οχημάτων 
   •    το σύνολο των αποθεμάτων που αφορούν τον ΑΗΣ Μελίτης, 
   •    το σύνολο των διοικητικών αδειών και εγκρίσεων που αφορούν και σχετίζονται με τη δραστηριότητα εξόρυξης λιγνίτη και λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής του ΑΗΣ Μελίτης. 
   •    Το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων και σχέσεων εργασίας του προσωπικού της ΔΕΗ που απαιτείται για την επιχειρησιακή συνέχεια και την εύρυθμη λειτουργία της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγικής δραστηριότητας. 
   …και της Μεγαλόπολης
   Τα περιουσιακά στοιχεία που εισφέρονται από τη ΔΕΗ στη νέα εταιρία ΑΗΣ Μεγαλόπολης είναι τα εξής: 
   •    Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Μεγαλόπολη 3 και Μεγαλόπολη 4, ισχύος από 300 MW η κάθε μια, 
   •    το γήπεδο του ΑΗΣ Α΄ Μεγαλόπολης, 
   •    το σύνολο των κτιριακών, μηχανολογικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Α΄ Μεγαλόπολης, 
   •    το σύνολο των βοηθητικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και οχημάτων του ΑΗΣ Α΄ Μεγαλόπολης, 
   •    το σύνολο των αποθεμάτων που αφορούν τον ΑΗΣ Α΄ Μεγαλόπολης, 
   •    το τμήμα ή τα τμήματα των κτιριακών, μηχανολογικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Β΄ Μεγαλόπολης που εξυπηρετούν από κοινού τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Μεγαλόπολη 4 και Μεγαλόπολη 5 και αφορούν στη μονάδα Μεγαλόπολη 4, τα οποία δύναται να διαχωριστούν και κρίνονται απαραίτητα για την αυτόνομη λειτουργία της νέας εταιρείας. Για το τμήμα ή τα τμήματα των κοινών κτιριακών, μηχανολογικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων που δεν δύναται να διαχωριστούν, θα συναφθούν αντίστοιχες συμβάσεις μίσθωσης και παροχής υπηρεσιών μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της νέας εταιρείας
   •    το τμήμα ή τα τμήματα του γηπέδου του ΑΗΣ Β΄ Μεγαλόπολης που αντιστοιχούν στη μονάδα Μεγαλόπολη 4, καθώς και αυτά που αφορούν στο τμήμα ή τα τμήματα των κτιριακών, μηχανολογικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία, κατά τα οριζόμενα ανωτέρω στην περίπτωση 
   •    το σύνολο των διοικητικών αδειών και εγκρίσεων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής των μονάδων Μεγαλόπολη 3 και Μεγαλόπολη 4,
   •    το σύνολο των αποθεμάτων που αφορούν τη μονάδα 4 του ΑΗΣ Β΄ Μεγαλόπολης, 
   •    τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης που έχουν χορηγηθεί στη ΔΕΗ επί των κοιτασμάτων λιγνίτη στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, καθώς και το δικαίωμα χρήσης των εδαφών κυριότητας της ΔΕΗ Α.Ε. ή του Δημοσίου, που απαιτούνται για την άσκηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης, 
   •    το δικαίωμα χρήσης του χώρου απόθεσης στερεών παραπροϊόντων που βρίσκεται στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης, 
   •    το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης συμπεριλαμβανομένων των υποκείμενων εκτάσεων γης, 
   •    το σύνολο του κύριου και βοηθητικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των έργων πολιτικού μηχανικού και ειδικών κατασκευών που υποστηρίζουν τη λειτουργία των μηχανημάτων έργου και οχημάτων και εξοπλισμού γραφείου και πληροφορικής του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, 
   •    το σύνολο των αποθεμάτων του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης
   •    το σύνολο των διοικητικών αδειών και εγκρίσεων που σχετίζονται με την εξορυκτική δραστηριότητα του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης.
   Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι ορκωτοί λογιστές σημειώνουν πως η εργασία τους δεν επεκτάθηκε στη διαπίστωση τυχόν υπάρχουσας υπεραξίας ή υποτίμησης περιουσιακών στοιχείων, επισφάλειες, απαξιώσεις αφανή αποθεματικά και άλλα στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομική θέση των προς απόσχιση κλάδων. 
  • By erling
   Έκθεση εκτίμησης αξίας ακινήτου
   Από το αρχείο των παλαιότερων downloads του michanikos.gr
  • By Engineer
   Το 30% της Ελλάδας είναι χωρίς αντικειμενικές αξίες. Και αυτό, καθώς οι εισηγήσεις των ειδικών εκτιμητών, τις οποίες επεξεργάζεται η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις. Στο ακανθώδες ζήτημα των «σημαντικών αποκλίσεων» εμπλέκονται και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
   Η ομάδα εργασίας και τα τεχνικά κλιμάκια ανταλλάσσουν ηλεκτρονικά μηνύματα προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουν ποιες τιμές θα εξαιρεθούν –όπου υπάρχουν ακραίες εισηγήσεις, άνω του 50% μεταξύ των τιμών που δίνονται για την ίδια περιοχή– προκειμένου να δημιουργηθεί εν συνεχεία ο αλγόριθμος που θα βγάλει τις τιμές ζώνης σε όλη την Ελλάδα.
   Μια πολύπλοκη δηλαδή διαδικασία που δεν επιτρέπει προς το παρόν την ολοκλήρωση και την οριστική διαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε 3.000 τιμές ζώνης (σε σύνολο 10.000 τιμών για όλη την επικράτεια) παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαφορές ξεπερνούν το 50%.
   Πρόκειται για μια εξαιρετικά γραφειοκρατική διαδικασία καθώς μετά τις αποφάσεις της ομάδας εργασίας σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια, οι τιμές ζώνης θα παραδοθούν στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή η οποία θα εγκρίνει ή θα τροποποιήσει τις αρχικές προτάσεις.
   Και αφού ολοκληρώσει η επιτροπή το έργο της, η πολιτική ηγεσία καλείται να υπογράψει τις νέες τιμές. Η ημερομηνία ανακοίνωσης των νέων τιμών ζώνης, την 1η Ιουνίου, έχει αρχίσει να αμφισβητείται και από τα μέλη των επιτροπών, ωστόσο η έλευση του κουαρτέτου των θεσμών στα μέσα Μαΐου ενδεχομένως να δώσει τις λύσεις για τη διαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών ή ακόμα και να αποφασισθεί η παράταση ολοκλήρωσης του έργου. Πάντως στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η εμπλοκή των θεσμών θα οδηγήσει στην ταχύτερη δημοσιοποίηση των αντικειμενικών αξιών.

   Και μετά ο ΕΝΦΙΑ
   Σε κάθε περίπτωση, οι νέες αντικειμενικές αξίες αλλάζουν τον χάρτη της κτηματαγοράς, αλλά και το φορολογικό τοπίο. Συγκεκριμένα, οι αναπροσαρμογές θα προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Στις προθέσεις, λοιπόν, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ, σε άλλες μικρότερο, ενώ σε πολλές περιοχές ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει σταθερός. Πριν δημοσιοποιηθούν οι νέες τιμές της εφορίας, θα γίνουν προσομοιώσεις με στόχο να διαπιστωθεί εάν το αποτέλεσμα βγάζει 3,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι που βεβαιώνεται κάθε χρόνο στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά εντέλει εισπράττονται περί τα 2,65 δισ. ευρώ.
   Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, χαμένοι εκτιμάται ότι θα είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, 1.000 ευρώ και 1.500 ευρώ. Στις περιοχές αυτές ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί από 3,5% έως 21,6%. Σε αρκετές περιοχές του κέντρου των Αθηνών οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα στις περιοχές: Μετς, Κουκάκι, Πετράλωνα, Παγκράτι (πλησίον του Καλλιμάρμαρου), Μεταξουργείο και Κεραμεικός οι τιμές ζώνης αυξάνονται σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Οπως επίσης αυξάνονται και στις λαϊκές περιοχές, εξέλιξη που θα προκαλέσει αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 3,5%. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που η τιμή ζώνης στη Δραπετσώνα ανέλθει στα 780 ευρώ από 700 ευρώ που είναι σήμερα, θα οδηγήσει σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 3,5%. Και αυτό θα συμβεί καθώς αλλάζει ο συντελεστής υπολογισμού του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ από τα 2,80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο αυξάνεται στα 2,90 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
   Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και σε περιοχές του δεύτερου και τρίτου διαμερίσματος Αθηνών (όπως είναι το Μεταξουργείο), όπου από τα 900 ευρώ που είναι η κατώτατη τιμή ζώνης θα ανέλθει στα 1.100-1.200, προκαλώντας αυξήσεις κατά 21,6%.
   Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστούν να μη χρειαστεί καμία διόρθωση στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και τα φετινά εκκαθαριστικά να είναι «κοντά» με τα περσινά. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «δεν θέλουμε να υπάρξουν επιβαρύνσεις στις λαϊκές γειτονιές», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι τα μεσαία στρώματα έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά τόσο από τον ΕΝΦΙΑ όσο και από τον φόρο εισοδήματος.
   Διαψεύδονται τα σενάρια ΦΜΑΠ
   Από την Καραγεώργη Σερβίας  διαψεύδουν τα σενάρια που διακινούνται περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασής του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Μπορεί, όπως υποστηρίζουν, η επαναφορά του ΦΜΑΠ να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, ωστόσο στην παρούσα φάση στόχος είναι η έξοδος από το μνημόνιο και η διασφάλιση των εσόδων του Δημοσίου.
   Σημειώνεται ότι με βάση το μνημόνιο το 2020, με την εφαρμογή των αντιμέτρων, θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 0,1% του ΑΕΠ (περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ) ή, διαφορετικά, θα μειωθούν κατά 30% οι επιβαρύνσεις σε όσους το άθροισμα βασικού και συμπληρωματικού φόρου δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ. Η μείωση όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά ιδιοκτήτη τα 70 ευρώ, με βάση την περσινή συμφωνία με τους δανειστές.

   View full είδηση
FespaC + Τοιχοποιία + FespaR

Token


×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.