Μετάβαση στο περιεχόμενο
 • Scada Pro
 • 456 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Για πρώτη φορά, ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει ξεπεράσει τα δέκα εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).
   Συγκεκριμένα, το 2017, 10,3 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονταν στην ανανεώσιμη ενέργεια, με το 60% των θέσεων εργασίας να βρίσκονται στην Ασία. Η ηλιακή ενέργεια ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης με σχεδόν 3,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
   Το 2017, η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δημιούργησε πάνω από 500.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον IRENA, που έχει έδρα το Αμπού Ντάμπι. Πρόκειται για μία αύξηση ύψους 5,3% σε σχέση με το 2016.
   Οι χώρες με τις περισσότερες θέσεις εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Βραζιλία, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 70% των θέσεων εργασίας στον τομέα.
   Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε σχεδόν κατά 9% σε σχέση με το 2016, μετά από νέες εγκαταστάσεις 94 γιγαβάτ πέρυσι. Περίπου τα δύο τρίτα, ή 2,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ηλιακή ενέργεια βρίσκονται στην Κίνα. Τα υγρά βιοκαύσιμα είναι ένας άλλος μεγάλος εργοδότης με 1,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, καθώς και η υδροηλεκτρική ενέργεια με 1,5 εκατομμύριο θέσεις. Οι θέσεις εργασίας στην αιολική βιομηχανία σημείωσαν μικρή μείωση, αριθμώντας 1,15 εκατομμύρια παγκοσμίως.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται από το προσεχές φθινόπωρο οι οικοδομικές άδειες καθώς εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη.
   Παράλληλα σχεδόν σε ένα εκατομμύριο ανέρχονται τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί προς τακτοποίηση με το σύνολο των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.
   Ήδη το ΤΕΕ βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε σε διάστημα δύο μηνών από την υπογραφή της σχετικής απόφασης για τις ηλεκτρονικές αδειοδοτήσεις να μπορέσει μέσω της ειδικής πλατφόρμας να συνδράμει στη διεκπεραίωσή τους κάτι το οποίο θα μειώσει και τα λειτουργικά έξοδα έως και κατά 90%.
   «Με την ηλεκτρονική έκδοση αδειών όχι μόνο καταπολεμάται η διαφθορά και η γραφειοκρατία αλλά δίνεται η δυνατότητα και για απευθείας έλεγχο της πορείας της άδειας.
   Οι φάκελοι δεν θα χάνονται, θα υπάρχουν ηλεκτρονικά δεδομένα. Μόνο όταν υπάρχουν όλα τα στοιχεία μπορείς να χαράξεις πραγματική πολιτική στους τομείς ης δόμησης και της ενέργειας» σημείωσε ο κ. Στασινός εκτιμώντας ότι η περίοδος θα είναι ευνοϊκή αφού δεν υπάρχουν πολλές άδειες και η μεταρρύθμιση μπορεί να προωθηθεί πιο εύκολα.
   Υπενθυμίζεται ότι ο νέος νόμος για τη δόμηση ορίζει ότι η οικοδομική άδεια μπορεί να εκδίδεται αυτόματα με την υποβολή των απαραίτητων μελετών και δικαιολογητικών ενώ τις διαχωρίζει σε τρεις κατηγορίες: την «κοινή» οικοδομική άδεια, την άδεια εργασιών μικρής κλίμακας και την προέγκριση οικοδομικής άδειας (υποχρεωτική για κτίρια άνω των 3.000 τ.μ.).
   Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Στασινό απρόθυμα συνεχίζονται και οι δηλώσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων, βάσει του νέου νόμου…
   Πηγή Πληροφοριών: Έθνος

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Την επιστροφή των παραβόλων των ενεργειακών επιθεωρητών που μειώθηκαν ζητά το ΤΕΕ από το ΥΠΕΝ
   Την επιστροφή των παραβόλων που έχουν καταθέσει από την αρχή της χρονιάς οι ενεργειακοί επιθεωρητές, λόγω μέιωσης του ύψους τους, που αποφάσισε το ΥΠΕΝ, ζητά με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου.
   Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΝ αποφάσισε στις αρχές Απριλίου να αντικαταστήσει το μέχρι πρότινος παράβολο 100 ευρώ για την ετήσια ανανέωση της άδεις Ενεργειακού Επιθεωρητή με εφάπαξ παράβολο 50 ευρώ για την εγγραφή του Ενεργειακού Επιθεωρητή, φυσικού προσώπου, στο αντίστοιχο Μητρώο. Όμως, όπως είναι γνωστό ευρέως, από την αρχή του χρόνου, λόγω της έναρξης του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» («νέο εξοικονομώ») που προϋποθέτει τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης για κάθε αίτηση του προγράμματος, πολλοί μηχανικοί ανανέωσαν την άδεια τους πληρώνοντας το παράβολο των 100 ευρώ, προ της δημοσίευσης της νέας ρύθμισης. Για αυτόν τον λόγο, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το ΥΠΕΝ να προχωρήσει σε επιστροφή, ολική ή μερική, του παραβόλου αυτού, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
   Αναλυτικά, η επιστολή του Προέδρου του ΤΕΕ προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ αναφέρει τα εξής:
   «Με την απόφαση ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/15418/1294 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1242/Β στις 4/4/2018 προκύπτει ότι η έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου, αξίας 100 ευρώ, για την ετήσια ανανέωση της άδειας των Ενεργειακών Επιθεωρητών καταργείται και αντικαθίσταται από ηλεκτρονικό παράβολο αξίας 50 ευρώ εφάπαξ για εγγραφή του Ενεργειακού Επιθεωρητή στο σχετικό Μητρώο.
   Επειδή όμως πολλοί μηχανικοί από την αρχή της χρονιάς έχουν πρόσφατα πληρώσει το ετήσιο παράβολο ανανέωσης των 100 ευρώ, ιδιαίτερα ενόψει του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον ΙΙ» και των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων, η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. με ομόφωνη απόφασή της, παρακαλεί για τις ενέργειές σας, ώστε να γίνει εφικτή η επιστροφή αυτού του παραβόλου, ολική ή μερική (μέχρι την ισχύ του νόμου στις 4-4-2018), όπως άλλωστε ρητά προβλέπεται στο άρθρο 9 της προαναφερθείσας απόφασης και πιο αναλυτικά στην ΠΟΛ 1163 (ΦΕΚ 1675 Β’/8-7-2013).»

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Μόνο ένα ΤΕΙ παραμένει “ελεύθερο” καθώς δεν δέχθηκε από κανένα Πανεπιστήμιο πρόταση για συγχώνευση, αλλά ούτε και το ίδιο επιδίωξε (σ.σ.επίσημα) να κάνει τέτοιες συζητήσεις.
   ρόκειται για το ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο θεωρείται στον ακαδημαϊκό χώρο, ένα από τα δυναμικότερα Ιδρύματα της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
   Η ΑΣΠΑΙΤΕ συζητά να συγχωνευθεί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
   Το ΤΕΙ Ηπείρου απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ηδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου.
   Το TEI Θεσσαλονίκης κάνει συζητήσεις σε καλό κλίμα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης!
   Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων συγχωνεύεται με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
   Τα TEI Αν. Μακεδονίας-Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας συζητούν τη συγχώνευση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Ηδη ο υπουργός Παιδείας συγκρότησε την Επιτροπή για να εκδώσει την σχετική εισήγηση.
   Το TEI Πελοποννήσου ήδη έχει προχωρήσει τη συζήτηση με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και αναμένεται ο ορισμός τις Επιτροπής από τον υπουργό Παιδείας
   Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η Επιτροπή που όρισε ο υπουργός Παιδείας θα συνεδριάσει στην Κοζάνη.
   Τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας συζητούν για τη συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής.
   Το ΕΚΠΑ έχει προτείνει την απορρόφηση των σχολών του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας.
   Το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας συζητά με το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Ηδη ο υπουργός συγκρότησε την Επιτροπή που θα κάνει τη σχετική εισήγηση . Η Επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το δεύτερο δεκαήμερο του Μάη.
   Τέλος όπως ήδη είναι γνωστό ΤΕΙ Αθήνας με το ΤΕΙ Πειραιά δημιούργησαν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
   Πανεπιστήμια που δεν συζητούν συγχωνεύσεις με ΤΕΙ
   Τα Πανεπιστήμια που μέχρι σήμερα δεν έχουν συζητήσεις για την απορρόφηση ΤΕΙ είναι το ΕΜΠ, το Παν. Αιγαίου, το ΟΠΑ,το Πάντειο, το Χαροκόπειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
   Το ΔΠΘ έκανε συζητήσεις για τη συγχώνευση με το ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας Θράκης, αλλά στην πορεία «πάγωσαν».

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Το υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει σε νέα τροχιά τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, με νέους όρους για την συγκρότηση,  τις αρμοδιότητες  και το  κανονιστικό πλαίσιο λειτουργία τους, σε μία προσπάθεια να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο στην προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομίας, ώστε να συμβάλλουν στην ένταξη των κατασκευών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και το πολιτιστικό περιβάλλον.
   Με το νέο πλαίσιο επιδιώκεται το δύσκολο εγχείρημα  αφενός μεν  να αποσαφηνιστεί και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Αρχιτεκτονικών Συμβουλίων  αφετέρου δε, να πάψουν να είναι ο «εφιάλτης» των μηχανικών και των επενδυτών και τροχοπέδη στην υλοποίηση πολλών και σημαντικών ιδιωτικών έργων.
   Οι νέες ρυθμίσεις
   Το ecopress φέρνει στο φως τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος  και Ενέργειας,  με νέα τροπολογία στη Βουλή και παράλληλα με νέα υπό τελική διαμόρφωση και έκδοση υπουργική απόφαση βάση του πολεοδομικού νόμου 4495/17 για τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής,  οι οποίες αναλυτικά προβλέπουν τα εξής:
   Επιστρέφει από το υπουργείο Περιβάλλοντος στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις η αρμοδιότητα  συγκρότηση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με νέα νομοθετική ρύθμιση, που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ και προγραμματίζεται να κατατεθεί προσεχώς για ψήφιση στη Βουλή. Ορίζεται νέο χρονοδιάγραμμα για την σύσταση των Αρχιτεκτονικών Συμβουλίων. Προβλέπεται ότι  τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής συγκροτούνται με νέες συνθέσεις «με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης που εκδίδεται μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος της νέας νομοθετικής ρύθμισης». Δηλαδή οι συνθέσεις των Αρχιτεκτονικών Συμβουλίων σε όλη τη χώρα με βάση το νομοθετικό προγραμματισμό θα αλλάξουν το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους. Στο μεταξύ σημειώνεται ότι, όπως έχει παρουσιάσει  το ecopress δείτε εδώ το ρεπορτάζ,  τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής εξακολουθούν να λειτουργούν με νομοθετική παράταση των παλαιών τους συνθέσεων, η οποία λήγει τον προσεχή Ιούλιο. Με την ίδια νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ,  που φέρνει στο φως το ecopress διατυπώνονται εκ νέου, ώστε να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι ήδη προβλεπόμενες στο άρθρο 7 του πολεοδομικού νόμου 4495/17 περιπτώσεις,  για τις οποίες τα Αρχιτεκτονικά Συμβούλια είναι αρμόδια για την παροχή σύμφωνης γνώμης, επί των αρχιτεκτονικών μελετών. Ταυτοχρόνως στη νέα ρύθμιση  καταγράφονται με νέο τρόπο, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι αποτελούν  ξεχωριστές και διακριτές μεταξύ τους και δεν λειτουργούν συνδυαστικά είτε σωρευτικά, δύο περιπτώσεις,  που ήδη ισχύουν  με τον  νόμο 4495/17,  για τις οποίες τα Αρχιτεκτονικά Συμβούλια είναι αρμόδια για την παροχή σύμφωνης γνώμης επί των αρχιτεκτονικών μελετών.  Οι δύο αυτές περιπτώσεις,  (που καταγράφονται στη νέα ρύθμιση κατά τρόπο  ώστε  ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων να  αυξάνεται από 11 σε 13) είναι : Για κάθε οικοδομική εργασία σε απόσταση μικρότερη των εκατό (100) μέτρων από τη γραμμή παραλίας, ή με πρόσωπο σε βασικούς κυκλοφοριακούς άξονες (Βασικό-Δευτερεύον-Τριτεύον Εθνικό Οδικό Δίκτυο και Πρωτευόν Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο). Για όλα τα κτίρια για τα οποία απαιτείται η έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Σε άλλο σημείο της νέας ρύθμισης αλλάζει η διατύπωση,  που προσδιορίζει  τις περιπτώσεις έγκρισης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής  στις προβλεπόμενες από τις διατάξεις του νόμου 4067/12 και αναφέρεται ότι απαιτείται  γνωμοδότηση του Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου «για κάθε περίπτωση που προβλέπεται  από άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις». Οι 13 περιπτώσεις αρμοδιότητας των Αρχιτεκτονικών Συμβουλίων
   Αναλυτικά σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής σε κάθε περιφερειακή ενότητα είναι αρμόδια για την παροχή σύμφωνης γνώμης επί των αρχιτεκτονικών μελετών στις εξής περιπτώσεις:
   Για κάθε οικοδομική εργασία (ανέγερση, επισκευή, προσθήκη, κατεδάφιση) σε κτίρια, οικόπεδα ή γήπεδα, που βρίσκονται σε παραδοσιακά τμήματα πόλεων, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε ιστορικούς τόπους, αρχαιολογικούς χώρους, σε περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Η ανωτέρω γνώμη δεν απαιτείται για οικοδομικές εργασίες ή τεχνικά ή άλλα έργα στο εσωτερικό υφισταμένου κτιρίου, οι οποίες δεν επιφέρουν τροποποιήσεις των όψεων αυτού, όπως επίσης δεν απαιτείται και στις περιπτώσεις κτιρίων ή έργων που είναι αποτέλεσμα πανελλήνιου ή διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Για κάθε οικοδομική εργασία σε κτίρια ή χώρους των οποίων έχει ήδη κινηθεί ή ολοκληρωθεί η διαδικασία κήρυξής τους ως διατηρητέων με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, καθώς και σε όμορα με αυτά ή έναντι αυτών κτίρια ή γήπεδα. Για κάθε άλλη εργασία εφόσον η υπόθεση παραπεμφθεί σε αυτά από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Για κάθε μελέτη διαμόρφωσης κοινόχρηστων ή αδόμητων χώρων, εκτός από τις περιπτώσεις για τις οποίες διενεργήθηκε πανελλήνιος ή διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Για αρχιτεκτονικές μελέτες που διαφοροποιούνται από τα μορφολογικά στοιχεία και την τυπολογία που επιβάλλεται με ειδικές διατάξεις που έχουν θεσπιστεί ανά περιοχή, προστατευόμενη ή μη. Για τις άδειες κατεδάφισης κτιρίων που ανεγέρθηκαν πριν το έτος 1955. Για την έγκριση της διάσπασης του ενιαίου κτιρίου της περίπτωσης α της παρ, 1 του άρθρου 6 του π.δ. 24/31.5.1985 (Δ 270), καθώς και αν επιβάλλεται από τις κείμενες διατάξεις η διάσπαση του όγκου του κτιρίου. Για την έγκριση της οικοδόμησης σε μη άρτια οικόπεδα του άρθρου 25 του ν. 1337/1983 (Α 33). Για την έγκριση της οικοδόμησης, σύμφωνα με τις διατάξεις για την οικογενειακή στέγη του άρθρου 41 του ν. 1337/1983. Για κάθε περίπτωση που προβλέπεται από άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις η γνωμοδότηση του Σ.Α.. Για την έκδοση αδείας νομιμοποίησης αυθαιρέτων οικοδομικών εργασιών ή κατασκευών, των άρθρων 28 και 29 του παρόντος, που εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις. Για κάθε οικοδομική εργασία σε απόσταση μικρότερη των εκατό (100) μέτρων από τη γραμμή παραλίας, ή με πρόσωπο σε βασικούς κυκλοφοριακούς άξονες (Βασικό-Δευτερεύον-Τριτεύον Εθνικό Οδικό Δίκτυο και Πρωτεόν Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο). Για όλα τα κτίρια για τα οποία απαιτείται η έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Νέοι κανόνες λειτουργίας των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής
   Με υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ, που είναι στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσης της, καθορίζονται οι κανόνες λειτουργίας και οι αρμοδιότητες των Αρχιτεκτονικών Συμβουλίων. Η απόφαση εκδίδεται κατ΄ εφαρμογή του νόμου 4495/17. Οι βασικές κατευθύνσεις της νέας απόφασης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι:
   Να προσδιοριστεί η γνωμοδοτική αρμοδιότητα των Αρχιτεκτονικών Συμβουλίων επί των αρχιτεκτονικών μελετών, ώστε να εξετάζεται η ουσία και η πληρότητα της μελέτης και όχι η «λύση», που επιλέγει ο μελετητής. Να ξεκαθαριστεί το πεδίο ελέγχου των Αρχιτεκτονικών Συμβουλίων, ώστε να μην υπεισέρχονται  σε ελέγχους πολεοδομικής νομοθεσίας, (που είναι αρμοδιότητα των ΥΔΟΜ), να μην αρνούνται την γνωμοδότηση τους σε περιπτώσεις διαφωνίας τους  αλλά να καταγράφουν τη διαφωνία τους σε πρακτικό και γενικώς να μην προβαίνουν  σε άρνηση, υπέρβαση είτε  κατάχρηση του γνωμοδοτικού ρόλου τους. Να καθοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια εξέτασης της μελέτης ώστε αφενός να διασφαλίζονται  οι προϋποθέσεις των καλύτερων δυνατών όρων διαβίωσης των χρηστών,  της προστασίας του περιβάλλοντος,  της ενσωμάτωσης της πρότασης στα υπερκείμενα επίπεδα σχεδιασμού και να αποκλείονται απομιμήσεις και υπερβολές, που υποβαθμίζουν το τοπίο και δυσφημούν την αρχιτεκτονική. Οι συνθέσεις
   Οι συνθέσεις των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής παραμένουν όπως έχουν προβλεφθεί στο νόμο 4495/17, δεν αλλάζουν όπως έχει υπάρξει αίτημα για την συμμετοχή  και άλλων ειδικοτήτων μηχανικών (Πολιτικών Μηχανικών κλπ)  και έχουν ως εξής:
   Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής είναι τετραμελή και αποτελούνται από:
   α) Έναν (1) αρχιτέκτονα μηχανικό, υπάλληλο του τμήματος Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος, ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του. Αν δεν υπάρχει υπάλληλος με τέτοια ειδικότητα, ως Πρόεδρος του Σ.Α. μπορεί να οριστεί υπάλληλος της περιφερειακής ενότητας ή άλλου φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που έχει ειδικότητα αρχιτέκτονα.
   β) Έναν (1) αρχιτέκτονα – μηχανικό της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ), με τον αναπληρωτή του.
   γ) Δύο (2) αρχιτέκτονες – μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες, εκπροσώπους του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (Σ.Α.Δ.Α.Σ.-Π.Ε.Α.) μέλη του Τ.Ε.Ε., οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 9, με τους αναπληρωτές τους.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Η διαδικασία είναι η εξής:
   1. Είσοδος στο Εθνικό Ποινικό Μητρώο: http://www.ncris.gov.gr/portal/page/portal/epm
   Δείτε και τις συχνές ερωτήσεις: http://www.ncris.gov.gr/portal/page/portal/epm/SERVICES/useful_questions
   2. Εγγραφή στο σύστημα
   3. Ολοκλήρωση της εγγραφής με παρουσία μόνο την 1η φορά για ταυτοποίηση, μαζί με την ταυτότητά και με αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Κατόπιν ερωτημάτων μηχανικών διευκρινίζουμε ότι οι διατάξεις της παρ.2α, αρθ.2 της ΚΥΑ 27454/2631 (14/11/17) έχουν ισχύ και για την επιστροφή οριστικών δηλώσεων του ν. 4178/13 σε «Υπαγωγή».
   Σε περίπτωση που από τις τροποποιήσεις της δήλωσης επέρχεται μεταβολή προστίμου > 20% (αύξηση ή μείωση) σε σχέση με το υπολογισμένο πρόστιμο κατά την προηγούμενη οριστικοποίηση της δήλωσης, απαιτείται έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή.
   Ο έλεγχος του ύψους της μεταβολής προστίμου γίνεται από τον μηχανικό-διαχειριστή της δήλωσης, ο οποίος φέρει την ευθύνη της συνολικής διαδικασίας. Η υποβολή της αίτησης προς την Επιτροπή γίνεται από τον μηχανικό μέσω της Υ.Δομ..
   ΣΗΜ: Πριν την υποβολή του αιτήματος επαναφοράς της δήλωσης σε προηγούμενη κατάσταση, θα πρέπει ο μηχανικός να εκτυπώσει και να αποθηκεύσει στον υπολογιστή του την Αναφορά της δήλωσης (pdf), αφενός για να έχει διαθέσιμη την πρότερη κατάσταση της δήλωσης πριν τις όποιες τροποποιήσεις και αφετέρου για να την υποβάλει στην αρμόδια επιτροπή εφόσον αυτό απαιτηθεί.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Από την Τρίτη 10 Απριλίου 2018, ενεργοποιούνται οι νέες εκδόσεις των διαδικτυακών εφαρμογών του www.buildingcert.gr, που υλοποιούν τα προβλεπόμενα στην Αριθμ.οικ.ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/15418/1294/15.03.2018 Απόφαση του Υπουργού και Αν. Υπουργού ΠΕΝ, του Υπουργού και Αν. Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή ΑΑΔΕ, (ΦΕΚ Β΄ 1242/04.04.2018) και τον Ν. 4409 / 2016. Ειδικότερα:

   - Καταργούνται τα παράβολα με κωδικό τύπου 2246 ("Ανανέωση Εγγραφής Ενεργειακού Επιθεωρητή") και αξία 100 ευρώ που υπέβαλλαν ετησίως οι ενεργ. επιθεωρητές για να διατηρούν την ιδιότητα του Ενεργ. Επιθεωρητή και να συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στο Αρχείο Επιθεωρήσεων.
   - Για την υποβολή μιας επιθεώρησης Α' Τάξης απαιτείται η πληρωμή και υποβολή στο buildingcert.gr παραβόλου με κωδ. τύπου 8012 ("Υποβολή Ενεργειακής Επιθεώρησης Α' Τάξης") και αξία 5 ευρώ. Για υποβολή επιθεωρήσεων Β' ή Γ' Τάξης απαιτείται παράβολο τύπου 8013 ("Υποβολή Ενεργειακής Επιθεώρησης Β' Τάξης") με αξία 10 ευρώ ή 8014 ("Υποβολή Ενεργειακής Επιθεώρησης Γ' Τάξης") με αξία 30 ευρώ. Τα παράβολα αυτά βαρύνουν τον υπόχρεο (ιδιοκτήτη) και ωφελούμενο απο το ΠΕΑ και πρέπει να εκδίδονται στο ΑΦΜ του. Η υποβολή των παραβόλων γίνεται μέσα απο το buildingcert.gr και ο έλεγχoς και η δέσμευση τους γίνεται αυτόματα με επικοινωνία του buildingcert.gr με τα συστήματα της ΓΓΠΣ, χωρίς να απαιτείται καμία άλλη ενέργεια.
   - Τα παράβολα με κωδ. τύπου 2245 ("Εγγραφή Ενεργ. Επιθεωρητή") και 2247 ("Εγγραφή Νομικού Προσώπου") παραμένουν αλλά ο έλεγχος και η δέσμευσή τους γίνεται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται καμία άλλη ενέργεια.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Δημοσιεύθηκε η με αριθμ.οικ. ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/15418/1294 απόφαση του ΥΠΕΝ - ΥΠΟΙΚ - ΑΑΔΕ με θέμα «Διαδικασία ηλεκτρονικής καταχώρησης παραβόλου κατά την εγγραφή φυσικών και νομικών προσώπων στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και κατά την υποβολή των ενεργειακών επιθεωρήσεων στο Αρχείο Επιθεωρήσεως Κτιρίων. Καθορισμός του ύψους και της διαδικασίας ελέγχου τους, των όρων απευθείας έκδοσης των πράξεων υπολογισμού».
    
   Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός:
    
   α) Της διαδικασίας είσπραξης και απόδοσης των ποσών του παράβολου που καταβάλλεται από:
    
   1) Τα φυσικά πρόσωπα - Ενεργειακούς Επιθεωρητές κατά την εγγραφή τους στο Μητρώο των Ενεργειακών Επιθεωρητών.
    
   2) Τα νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε νομικής μορφής που εγγράφονται σε ξεχωριστή μερίδα του Μητρώου των Ενεργειακών Επιθεωρητών.
    
   3) Τους υπόχρεους και ωφελούμενους για κάθε ενεργειακή επιθεώρηση Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης.
    
   β) Της διαδικασίας υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών.
    
   γ) Της απευθείας έκδοσης των πράξεων υπολογισμού.
    
   Κόστος Ηλεκτρονικών Παραβόλων
    
   Το κόστος του εκδοθέντος ηλεκτρονικού παραβόλου ανέρχεται/προσδιορίζεται:
    
   1. Στην περίπτωση εγγραφής του φυσικού προσώπου - Ενεργειακού Επιθεωρητή, στα 50 ευρώ εφάπαξ, σύμφωνα με την παρ.6 του άρθρου 54 του ν. 4409/2016.
    
   2. Στην περίπτωση εγγραφής του νομικού προσώπου, στα 150 ευρώ εφάπαξ, σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 55 του ν.4409/2016, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 2 του άρθρου 22 του ν.4447/2016.
    
   3. Στην περίπτωση των υπόχρεων και ωφελούμενων ενεργειακής επιθεώρησης, πέντε (5) Ευρώ για κάθε ενεργειακή επιθεώρηση Α΄ τάξης, δέκα (10) Ευρώ για κάθε ενεργειακή επιθεώρηση Β΄ τάξης, τριάντα (30) Ευρώ για κάθε ενεργειακή επιθεώρηση Γ΄ τάξης, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 54 του ν. 4409/2016.
    
   Πληρωμή και Επιστροφή ποσού Ηλεκτρονικών Παραβόλων
    
   Οι διαδικασίες που αφορούν στους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής καθώς και τη διαδικασία επιστροφής (μερική ή ολική) ποσού ηλεκτρονικού παραβόλου περιγράφεται στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1163/03.07.2013 (ΦΕΚ 1675 Β΄) «Όροι και διαδικασία είσπραξης – επιστροφής για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
    
   Δείτε αναλυτικά την απόφαση εδώ: https://www.e-forologia.gr/cms/uploads/0_802.pdf
    
   Πηγή: https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=209735

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας:
    
   Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 2/4/2018 ξεκινάει η πρώτη φάση της ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής υπηρεσίας "Αναγγελία Τεχνικών Ασφάλειας". Σας επισημαίνουμε ότι μέχρι τις 31/5/2018 ισχύει μεταβατική περίοδος με τη δυνατότητα αναγγελίας Τ.Α. τόσο ηλεκτρονικά όσο και με την χειρόγραφη διαδικασία.
    
   Πηγή: https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=209641

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Tον τελικό κατάλογο για 118 προσλήψεις τακτικού προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ Βαθμού, κατηγοριών ΠΕ – ΤΕ διαφόρων κλάδων και ΔΕ Τηλεφωνητών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν κατά κύριο λόγο σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, οι οποίοι κρίθηκε ότι αντιμετωπίζουν και τις περισσότερες, συγκριτικά, δυσκολίες από ελλείψεις προσωπικού, λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας τους, καθώς και της γεωγραφικής θέσης τους, ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών. Ο κατάλογος απεστάλη στο ΑΣΕΠ, προκειμένου να δρομολογηθεί η προκήρυξη των θέσεων.
    
   Οι 118 θέσεις προέκυψαν από αιτήσεις των ίδιων των δήμων στο πλαίσιος της υποστήριξης της νησιωτικότητας και της ορεινότητας, εντός του δεδομένου περιοριστικού περιβάλλοντος που απορρέει από τον κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων.
    
   Υπενθυμίζεται ότι το 2017 ενισχύθηκαν εκτάκτως με συνολικά 20 εκατ. ευρώ 85 μικροί νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι, οι οποίοι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Η ενίσχυση πρόκειται να επαναληφθεί, ενώ στο πλαίσιο της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξετάζονται περαιτέρω μέτρα, όπως ο επαναπροσδιορισμός των κατηγοριοποιήσεων και η αλλαγή της κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης στη βάση των αυξημένων αναγκών δήμων με παρόμοια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
    
   ΠΙΝΑΚΑΣ
    
   Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/proslipseis/asep-erchonte-118-proslipsis-se-ota-pinakas/

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Ο Γενικός Διευθυντής Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε εγκύκλιο με διευκρινήσεις σχετικα με τις απαιτούμενες εγκρίσεις αρμοδίων Υπηρεσιών και Συλλογικών Οργάνων των άρθρων 40 και 41 του Ν.4495/2017 «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».
    
   Στην εγκύκλιο η οποία αποστέλλεται προς τις Δ/νσεις Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Επικράτειας (για ενημέρωση των Υ.ΔΟΜ. χωρικής τους αρμοδιότητας), αναφέρονται τα ακόλουθα:
    
   "Με αφορμή ερωτήματα ή και διαμαρτυρίες φορέων και ιδιωτών μηχανικών σχετικά με τις εγκρίσεις «άλλων υπηρεσιών και διοικητικών οργάνων» / «αρμόδιων υπηρεσιών και συλλογικών οργάνων» που προβλέπονται στα εδάφια 1.β, 2.ι και 1.β των άρθρων αντιστοίχως 40 και 41 του Ν.4495/2017, όταν κατά το στάδιο υποβολής αιτημάτων χορήγησης οικοδομικών αδειών ή έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας η προσκόμισή τους ορίζεται ως υποχρεωτική από τους κατά περίπτωση ισχύοντες όρους δόμησης ή από άλλες κείμενες διατάξεις, επισημαίνονται για την ορθή εφαρμογή αυτών τα εξής:
    
   Α. Αναφορικά με τα δικαιολογητικά άλλων Υπηρεσιών που τυχόν απαιτούνται από του όρους δόμησης της εκάστοτε περιοχής, οι Υ.ΔΟΜ., κατά τη διαδικασία χορήγησης ή θεώρησης όρων δόμησης και κατά τον έλεγχο της πληρότητας των υποβαλλομένων δικαιολογητικών για έκδοση οικοδομικής άδειας ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, οφείλουν να ζητούν αποκλειστικά και περιοριστικά, μόνον όσα δικαιολογητικά ή εγκρίσεις προβλέπονται για την εκάστοτε περιοχή από κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης – όπως π.χ. Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις ή και Αποφάσεις Νομάρχη που εξακολουθούν να ισχύουν – οι οποίες έχουν θεσμοθετηθεί για ειδικούς λόγους προστασίας του οικιστικού περιβάλλοντος ή της φυσιογνωμίας της περιοχής (π.χ. χαρακτηρισμού της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου, ιστορικού τόπου, παραδοσιακού οικισμού, παραδοσιακού τμήματος πόλης, μνημείου, διατηρητέου κτιρίου, ζώνης προστασίας, περιοχής φυσικού κάλλους κ.λ.π). Εξυπακούεται ότι η απαίτηση προσκόμισης εγκρίσεων η οποία προκύπτει από άλλες ειδικές διατάξεις σχετικές με τη χρήση, τη λειτουργία ή τη χωροθέτηση της προτεινόμενης εγκατάστασης (π.χ. ειδικό κτίριο, γειτνίαση με ρέμα, γραμμές υψηλής τάσης ή γειτνίαση με αεροδρόμιο κ.λ.π), ισχύει επιπροσθέτως αυτών που τυχόν επιβάλλονται από τις προαναφερθείσες κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης.
    
   Β. Πέραν των ανωτέρω δικαιολογητικών / εγκρίσεων δεν απαιτείται, ούτε ζητείται η προσκόμιση πρόσθετων δικαιολογητικών τα οποία δεν έχουν έρεισμα σε κανονιστικές διατάξεις που συνδέονται με την προς έκδοση διοικητική πράξη, τυχόν δε σχετική αλληλογραφία μεταξύ των Υ.ΔΟΜ. και άλλων Υπηρεσιών δεν λαμβάνεται υπ’ όψη, διότι δεν συνιστά από μόνη της κανονιστικό πλαίσιο εφαρμογής.
    
   Παρακαλούμε για την από πλευράς των Υ.ΔΟΜ. τήρηση των ανωτέρω, με γνώμονα τις αρχές της χρηστής διοίκησης και την ανάγκη αποφυγής συγχύσεων και ταλαιπωρίας των πολιτών.
    
   Πηγή: https://www.b2green.gr/el/post/55739/egkyklios-gia-ta-dikaiologitika-pou-apaitountai-gia-oikodomikes-adeies-&-egkrisi-ergasion-mikris-klimakas
    
   H εγκύκλιος: https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%A7824653%CE%A08-1%CE%95%CE%A7?inline=true

   By Didonis, in Εργασιακά, ,

   Εκλογές ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ, Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 Τελικές διευκρινίσεις για τους ψηφοφόρους
   1. Στις εκλογές του συλλόγου μπορεί κανείς να ψηφίσει μόνο σε εκλογικό τμήμα της περιφέρειας στην οποία ανήκει η έδρα του, την οποία έχει δηλώσει στον Σύλλογο, (σε αντίθεση με τις εκλογές του ΤΕΕ, όπου υπάρχει δυνατότητα ψηφοφορίας και σε διαφορετική περιφέρεια).
   Διευκρινίζεται ότι ως έδρα θεωρείται αυτή που ο ίδιος έχει δηλώσει στον Σύλλογο και όχι απαραιτήτως η έδρα όπου είναι καταγεγραμμένος στο ΤΕΕ ή αλλού.
   2. Οι συνταξιούχοι συμμετέχουν πλήρως στις εκλογές. Τα μέλη του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ δεν χωρίζονται σε “τακτικά” και “ομότιμα”, όπως γίνεται στο ΤΕΕ. Η ιδιότητα του μέλους του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ ισχύει δια βίου.
   3. Όλα τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για την Αντιπροσωπεία είναι πανελλαδικά και μπορεί κανείς να επιλέξει οποιοδήποτε από αυτά, άσχετα αν ο συνδυασμός που επιλέγει έχει ή όχι υποψήφιο στην περιφέρεια στην οποία ανήκει η έδρα του.
   Σταυρός/οί προτίμησης όμως μπαίνουν μόνον σε υποψήφιο/α του συνδυασμού στην συγκεκριμένη περιφέρεια. Αν ο συνδυασμός δεν έχει υποψήφιο στην περιφέρεια αυτή, το ψηφοδέλτιο προσμετράται στην πανελλαδική δύναμη του συνδυασμού.
   4. Πληρωμή συνδρομών για τη συμμετοχή στις εκλογές
   4.1. 10 ευρώ είναι το μάξιμουμ απαιτητό για να ψηφίσουν:
   – οι κάτω της πενταετίας διπλωματούχοι είτε
   – οι κατά δήλωσή τους άνεργοι,
   Για να έχουν ταμειακή ενημερότητα, κατά τον αστικό κώδικα, αυτά τα μέλη απαιτείται να έχουν εξοφλήσει τις συνδρομές από το έτος της εγγραφή τους στον Σύλλογο αλλά ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2014, 2015, 2016 και 2017 – με ύψος συνδρομής 2,5 ευρώ/έτος.
   Παραδείγματα:
   ένας που πήρε δίπλωμα και γράφτηκε το 2016 στον ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, για να ψηφίσει, έχει μάξιμουμ απαιτητό ποσό συνδρομών τα 5 ευρώ (για το 2016 και το 2017).
   ένα παλιό και κατά δήλωσή του άνεργο μέλοςτου ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ που είχε καταβάλει την συνδρομή του για το 2014, για να ψηφίσει, έχει μάξιμουμ απαιτητό ποσό συνδρομών τα 7,5 ευρώ (για το 2015, 2016 και 2017).
   κ.ο.κ.
   4.2. 20 ευρώ είναι το μάξιμουμ απαιτητό για να ψηφίσουν όλα τα υπόλοιπα μέλη – που δεν υπάγονται στις δυο προηγούμενες κατηγορίες.
   Για να έχουν ταμειακή ενημερότητα, κατά τον αστικό κώδικα τα υπόλοιπα μέλη απαιτείται να έχουν εξοφλήσει τις συνδρομές ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2014, 2015, 2016 και 2017 – με ύψος συνδρομής 5 ευρώ/έτος.
   Παραδείγματα:
   ένας που συμμετείχε στις εκλογές του 20 14 – έχοντας εξοφλήσει τις συνδρομές των ετών 2019, 2011, 2012, 2013 – και δεν ξαναπλήρωσε από τότε καμία συνδρομή, έχει μάξιμουμ απαιτητό ποσό συνδρομών τα 20 ευρώ (για το 2014, 2015, 2016 και το 2017).
   ένας που για τελευταία φορά πλήρωσε την συνδρομή του στον ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ το 2008 έχει επίσης μάξιμουμ απαιτητό ποσό συνδρομών τα 20 ευρώ (για το 2014, 2015, 2016 και το 2017).
   ένας που έχει πληρώσει τις συνδρομές του 2014 και 2015, ασχέτως προηγούμενων οφειλών, έχει μάξιμουμ απαιτητό ποσό συνδρομών τα 10 ευρώ (για το 2016 και το 2017).
   κ.ο.κ.
   4.3. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ μπορεί να γίνεται και η εξόφληση οφειλομένων συνδρομών πριν το 2014, είτε για το 2018, είτε η οποιαδήποτε επιπλέον δωρεά προς τον Σύλλογο, εφόσον αυτό είναι δυνατόν για όποιον και όποια το επιθυμεί.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Επιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός προς τις ΥΔΟΜ όλης της χώρας σχετικά με την υποβολή δικαιολογητικών για έκδοση οικοδομικών αδειών, για την οποία, κακώς, ορισμένες Υπηρεσίες Δόμησης ζητούν να κατατίθεται και ασφαλιστική ενημερότητα από τους Μηχανικούς, κατά παράβαση του νόμου 4495/2017.
    
   Η επιστολή κοινοποιείται στη Γενική Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κα Ειρήνη Κλαμπατσέα, στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών, Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του ΥΠΕΝ, στο Υπουργείο Εσωτερικών, που εποπτεύει την Αυτοδιοίκηση και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας.
    
   Το κείμενο της επιστολής του Προέδρου του ΤΕΕ έχει ως εξής:
    
   «Θέμα: Δικαιολογητικά του άρθρου 40 του ν.4495/2017
    
   Μέλη μας Διπλωματούχοι Μηχανικοί μας πληροφόρησαν ότι ορισμένες Υπηρεσίες Δόμησης ζητούν με την υποβολή των δικαιολογητικών για έκδοση οικοδομικής άδειας να κατατίθεται από τους Μηχανικούς και ασφαλιστική ενημερότητα.
    
   Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.4495/2017 η ασφαλιστική ενημερότητα δεν συμπεριλαμβάνεται στα δικαιολογητικά για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
    
   Παρακαλούμε για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων. Η μη τήρησή τους εμποδίζει την άσκηση του επαγγέλματος των Μελών μας και λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ήδη δοκιμαζόμενη οικοδομική δραστηριότητα, με αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον.
    
   Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του.
    
   Ο Πρόεδρος
    
   Γιώργος Ν. Στασινός»
    
   Πηγή: http://web.tee.gr/eidisis/afstiri-paremvasi-tou-proedrou-tou-tee-pros-tis-ydom-olis-tis-choras-gia-to-thema-tis-asfalistikis-enimerotitas-kata-tin-ekdosi-adion-domisis/

   By Alexios, in Εργασιακά, ,

   Συνεδρίασε σε συμβούλιο στις 9 Ιανουαρίου 2018, με την εξής σύνθεση: Χρ. Ράμμος, Aντιπρόεδρος, Πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος, Ο. Παπαδοπούλου, Σύμβουλος, Ν. Μαρκόπουλος, Πάρεδρος. Ως Γραμματέας έλαβε μέρος η Ι. Παπαχαραλάμπους.
   Για να εξετάσει την από 2ας Ιουνίου 2016 αίτηση των: 1) Κωνσταντίνου Σακελλάρη του Χρήστου, κατοίκου Νάουσας Ημαθίας (Δ. Σολωμού 1), 2) Δημητρίου Δίσκου του Γεωργίου, κατοίκου Κοπανού Ημαθίας (Μιέζης 21), 3) Βασιλείου Τζουβάρα του Γεωργίου, κατοίκου Νάουσας (Δημαρχίας 16), 4) Στέφανου Λαζαρίδη του Συμεών, κατοίκου Κοπανού Νάουσας και 5) Φωτεινής Μηλιώνη του Γεωργίου, κατοίκου Αμπελώνα Λάρισας, με την οποία ζητείται η συμμόρφωση της Διοικήσεως προς την υπ’ αριθ. 4917/2012 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
    
   Κατά τη συνεδρίασή του το Συμβούλιο άκουσε τον εισηγητή, Πάρεδρο Ν. Μαρκόπουλο.
    
   Α φ ο ύ μ ε λ έ τ η σ ε τ α σ χ ε τ ι κ ά έ γ γ ρ α φ α
    
   Σ κ έ φ θ η κ ε κ α τ ά τ ο ν Ν ό μ ο
    
   1. Επειδή, με την κρινόμενη αίτηση, η οποία εισάγεται ενώπιον του παρόντος Συμβουλίου μετά την έκδοση του 17/2016 πρακτικού του, οι αιτούντες παραπονούνται για την μη συμμόρφωση της Διοικήσεως προς την 4917/2012 ακυρωτική απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε κατόπιν την εκ μέρους τους άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως κατά της παραλείψεως της Διοικήσεως να προβεί στην έκδοση προεδρικού διατάγματος περί καθορισμού των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
    
   2. Επειδή, με το π.δ. 318/1994 (Α΄ 167), που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 25 παρ. 2 περ. γ΄ του ν. 1404/1983 (Α΄ 173), με τον οποίο ο νομοθέτης οργάνωσε τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) ως σχηματισμούς της προβλεπόμενης στο άρθρο 16 παρ. 7 του Συντάγματος ανώτερης επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθορίσθηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τμημάτων α) Πολιτικών Δομικών Έργων, β) Πολιτικών Έργων Υποδομής και γ) Τοπογραφίας, της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τ.Ε.Ι. Όμως, με την 678/2005 απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, ακυρώθηκε η παρ. 2 του άρθρου 1 του ως άνω π. δ/τος, με τις διατάξεις του οποίου είχαν απονεμηθεί στους εν λόγω πτυχιούχους Τ.Ε.Ι. επαγγελματικά δικαιώματα αναφερόμενα και στα τρία στάδια της κατασκευαστικής διαδικασίας (μελέτη, επίβλεψη, κατασκευή). Και τούτο, για το λόγο ότι ο καθορισμός των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων είχε γίνει με τρόπο που ερχόταν σε αντίθεση με τη διάταξη του άρθρου 16 παρ. 7 του Συντάγματος. Μετά την ακύρωση, με την 678/2005 απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 1 του π. δ/τος 318/1994 δεν εκδόθηκε νεότερο προεδρικό διάταγμα, με το οποίο να καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης των Τμημάτων Πολιτικών Δομικών Έργων, Πολιτικών Έργων Υποδομής, και Τοπογραφίας, της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τ.Ε.Ι., ούτε με βάση την εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 25 παρ. 2 περ. γ΄ του ν. 1404/1983 ούτε με βάση τη νεότερη διάταξη του άρθρου 18 παρ. 2 του ν. 3794/2009 - Α΄ 156 (η οποία όριζε ότι τα ζητήματα τα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων ήδη υφισταμένων Τμημάτων Τ.Ε.Ι., στους οποίους δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού επαγγελματικά δικαιώματα με τα διατάγματα, που προβλέπονται στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν. 1404/1983, ρυθμίζονται με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης [Σ.Α.Π.Ε.] και του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης [ΣΑΤΕ]). Ενόψει του γεγονότος αυτού, και του ότι τα διατάγματα καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των Τ.Ε.Ι. αποτελούν, όπως έχει ήδη κριθεί (ΣτΕ Ολομ. 678/2005), τον εκτελεστικό της διάταξης του άρθρου 16 παρ. 7 του Συντάγματος νόμο, με αποτέλεσμα να καθίσταται υποχρεωτική για τη Διοίκηση η έκδοσή τους, το Δικαστήριο, με την 4917/2012 απόφασή του, ακύρωσε την παράλειψη της Διοικήσεως να προβεί στην έκδοση του προβλεπομένου από τις διατάξεις των άρθρων 25 παρ. 2 περ. γ΄ του ν. 1404/1983 και του άρθρου 18 παρ. 2 του ν. 3794/2009 προεδρικού διατάγματος, με το οποίο θα καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης των Τμημάτων Πολιτικών Δομικών Έργων και Πολιτικών Έργων Υποδομής της Σχολής Τεχνικών Εφαρμογών των Τ.Ε.Ι. Και τούτο διότι, ως έκρινε το Δικαστήριο με την προμνησθείσα απόφασή του, η παράλειψη εκδόσεως του εν λόγω προεδρικού διατάγματος αφενός μεν συνιστά παράβαση του άρθρου 16 παρ. 7 του Συντάγματος, αφετέρου δε συνιστά παράβαση και του άρθρου 5 παρ. 1 του Συντάγματος, διότι εμποδίζει τους ως άνω πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι. να συμμετάσχουν ελεύθερα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας βάσει των νομίμων προσόντων που απέκτησαν μετά από επιτυχή φοίτηση στα Ιδρύματα αυτά.
    
   3. Επειδή, με το 17/2016 πρακτικό του το παρόν Συμβούλιο, επιληφθέν της κρινομένης αιτήσεως, διαπίστωσε ότι από τα στοιχεία του φακέλου προέκυπτε ότι η Διοίκηση, εν προκειμένω το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (το οποίο είναι κατά νόμον αρμόδιο για την πρόταση εκδόσεως του ανωτέρω προεδρικού διατάγματος) όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε προς τα οφειλόμενα με την 4917/2012 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά ότι ούτε καν επέκειτο η έκδοση του επίμαχου προεδρικού διατάγματος ή έστω η εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας, με την λήψη της γνωμοδότησης των κατά νόμο αρμοδίων οργάνων. Για το λόγο αυτό, το Συμβούλιο, με το προμνησθέν πρακτικό του, διαπίστωσε την αδικαιολόγητη μη συμμόρφωση της Διοικήσεως προς την ως άνω 4917/2012 ακυρωτική απόφαση και την κάλεσε, σύμφωνα με τα άρθρα 3 παράγραφος 1 του ν. 3068/2002 (Α΄ 274) και 3 παράγραφος 2 του π.δ. 61/2004, να συμμορφωθεί προς την εν λόγω απόφαση εντός εξαμήνου από της κοινοποιήσεως του παρόντος πρακτικού, όρισε δε νέα ημερομηνία συζητήσεως της κρινομένης αιτήσεως στις 13 Ιουνίου 2017 (μετά, δηλαδή, πάροδο 6 και πλέον μηνών από την έκδοση του 17/2016 πρακτικού στις 24.11.2016).
    
   4. Επειδή, στη συνέχεια, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 94693/Ζ1/7.6.2017 έγγραφο υπηρεσιακών απόψεων που απέστειλε προς το παρόν Συμβούλιο, ανέφερε ότι η προώθηση προεδρικού διατάγματος για την απονομή των επίμαχων επαγγελματικών δικαιωμάτων κατέστη ανέφικτη, διότι, εν τω μεταξύ, με το άρθρο 32 παρ. 2 του ν. 4452/2017 (Α΄ 17) καταργήθηκαν οι διατάξεις που προέβλεπαν τη λειτουργία των σχετικών γνωμοδοτικών οργάνων, δηλαδή, του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ). Για το λόγο δε αυτό, όπως αναφέρεται στον ανωτέρω έγγραφο υπηρεσιακών απόψεων, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων προώθησε σχετική νομοθετική ρύθμιση (η οποία είχε τεθεί σε διαβούλευση μέσω της αναρτήσεώς της στον σχετικό διαδικτυακό τόπο “www.opengov.gr” στις 2.6.2017) προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμμόρφωση με την 4917/2012 απόφαση του Δικαστηρίου. Κατόπιν τούτου, με το ανωτέρω έγγραφο, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης του Υπουργείου επισημαίνοντας «το χρόνο που απαιτείται για την ψήφιση του νομοσχεδίου, την σύσταση και συγκρότηση της προβλεπομένης επιτροπής, την υποβολή της σχετικής εισήγησης και την έκδοση του προεδρικού διατάγματος», ζήτησε από το παρόν Συμβούλιο τη χορήγηση «εύλογης προθεσμίας» για τη συμμόρφωση προς την αριθμ. 4917/2012 ακυρωτική απόφαση του Δικαστηρίου.
    
   5. Επειδή, στη συνέχεια, και ενώ η συζήτηση της κρινομένης αιτήσεως, μετά από οίκοθεν αναβολές, προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 9.1.2018, δημοσιεύτηκε ο ν.4485/2017 (Α΄ 114/4.8.2017), ο οποίος στο άρθρο 46 περιέλαβε διατάξεις για την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για τους πτυχιούχους Τμημάτων Τ.Ε.Ι., στους οποίους δεν έχουν αναγνωρισθεί επαγγελματικά δικαιώματα. Ειδικότερα στις παρ. 3, 4 και 5 του άρθρου 46 του ν. 4485/2017 ορίζονται τα εξής: «1. [...] 3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση πενταμελούς επιστημονικής επιτροπής, η οποία ορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται τα σχετικά με το πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες, βάσει προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών που αποκτούν οι πτυχιούχοι Τμημάτων Τ.Ε.Ι., στους οποίους δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου επαγγελματικά δικαιώματα. Για τη σύνθεση των επιστημονικών επιτροπών του προηγούμενου εδαφίου λαμβάνεται υπόψη το γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει κάθε Τμήμα. 4. Για πτυχιούχους Τμημάτων Μηχανικών Τ.Ε. των Τ.Ε.Ι., οι ως ανωτέρω επιστημονικές επιτροπές είναι επταμελείς. Τρία από τα μέλη κάθε επιτροπής είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο οποίος προεδρεύει των επιτροπών, ένα μέλος Δ.Ε.Π. Πολυτεχνικής Σχολής και ένα μέλος Δ.Ε.Π. Τμήματος Μηχανικών των Τ.Ε.Ι., οι οποίοι ορίζονται με τους αναπληρωτές τους. Τα λοιπά μέλη με τους αναπληρωτές τους ορίζονται σύμφωνα με όσα ορίζονται στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3. 5. Τα προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 4, ισχύουν και για τους αποφοίτους Τ.Ε.Ι. του οικείου Τμήματος, που αποφοίτησαν πριν τη δημοσίευσή τους, καθώς και για τους αποφοίτους των Τμημάτων Τ.Ε.Ι. που συγχωνεύθηκαν ή μετονομάστηκαν, σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα 69/2013 (Α΄ 119), 82/2013 (Α΄ 123), 83/2013 (Α΄ 123), 84/2013 (Α΄ 124), 87/2013 (Α΄ 129), 90/2013 (Α΄ 130), 91/2013 (Α΄ 131), 94/2013 (Α΄ 132), 95/2013 (Α΄ 133), 100/2013 (Α΄ 135), 101/2013 (Α΄ 135), 102/2013 (Α΄ 136), 103/2013 (Α΄ 136), 104/2013 (Α΄ 137), 127/2013 (Α΄ 190)».
    
   6. Επειδή, στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 229502/29.12.2017 έγγραφο υπηρεσιακών απόψεων που απέστειλε προς το παρόν Συμβούλιο, αναφέρει τα εξής: « Σε εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων [των παρ. 3, 4 και 5 του άρθρου 46 του ν. 4485/2017] ... εξεδόθησαν από την υπηρεσία μας... υπουργικές αποφάσεις σύστασης και συγκρότησης Επιτροπών για την υποβολή εισήγησης σχετικά με τον καθορισμό του πλαισίου πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών που αποκτούν οι πτυχιούχοι Τμημάτων α) Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕΙ β) Πολιτικών Μηχανικών ΤΕΙ και γ) Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕΙ, αντιστοίχως. Επισημαίνεται ότι τα Τμήματα Πολιτικών Έργων και Πολιτικών Έργων Υποδομής μετονομάστηκαν ή συγχωνεύτηκαν κατά περίπτωση με τα αναφερόμενα ανωτέρω προεδρικά διατάγματα, σε Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε., ως εκ τούτου αρμόδια επιτροπή για την υποβολή της σχετικής εισήγησης είναι η Επιτροπή σχετικά με τον καθορισμό του πλαισίου πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών που αποκτούν οι πτυχιούχοι των υφιστάμενων Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Σύμφωνα με τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, τον χρόνο που απαιτείται για την υποβολή της σχετικής εισήγησης και την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, παρακαλούμε για την χορήγηση εύλογης προθεσμίας για την συμμόρφωση προς την αριθμ. 4917/2012 απόφαση». Όπως δε προκύπτει από τα στοιχεία που απεστάλησαν στο παρόν Συμβούλιο, συνημμένα με το ανωτέρω από 29.12.2017 έγγραφο υπηρεσιακών απόψεων, κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω παρ. 3, 4 και 5 του άρθρου 46 του ν. 4485/2017 εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 219952/Ζ1/13.12.2017 (τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ. 689/20.12.2017) απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων, με την οποία συστάθηκε και συγκροτήθηκε επταμελής επιστημονική επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας, με Πρόεδρο τον Γενικό Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου, με αντικείμενο την «υποβολή εισήγησης στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σχετικά με το πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες, βάσει προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών που αποκτούν οι πτυχιούχοι Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.».
    
   7. Επειδή, από τα προεκτεθέντα προκύπτει ότι έχουν ήδη παρέλθει πέντε και πλέον έτη από τη δημοσίευση, στις 18.12.2012, της 4917/2012 ακυρωτικής αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και δώδεκα και πλέον μήνες από την επίδοση, στις 9.12.2016, του 17/2016 πρακτικού του παρόντος Συμβουλίου στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων, χωρίς να έχει υπάρξει συμμόρφωση προς την ανωτέρω ακυρωτική απόφαση, αλλά και χωρίς να έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος για την προώθηση της έκδοσης του επίμαχου προεδρικού διατάγματος. Η πολυετής δε αυτή καθυστέρηση συμμόρφωσης προς την 4917/2012 ακυρωτική απόφαση του Δικαστηρίου, ενόψει του ότι η παράλειψη εκδόσεως του επίμαχου προεδρικού διατάγματος συνιστά (όπως έκρινε το Δικαστήριο με την εν λόγω απόφαση) ευθέως παράβαση του Συντάγματος και ειδικότερα των διατάξεων των άρθρων 16 παρ. 7 και 5 παρ. 1 αυτού, παρίσταται αδικαιολόγητη.
    
   8. Επειδή, κατόπιν τούτων, η υπό κρίση αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή, συντρέχει δε νόμιμος λόγος επιβολής στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων χρηματικής κύρωσης για την μη συμμόρφωσή του προς την ως άνω δικαστική απόφαση. Το Συμβούλιο, κατ’ εκτίμηση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 3068/2002, της φύσεως και της σημασίας της διαφοράς, των συνθηκών της μη συμμορφώσεως, της διάρκειάς της και των συνεπειών της για τους αιτούντες, οι οποίοι παραμένουν χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 16 παρ. 7 και 5 παρ. 1 του Συντάγματος, επί μακρό, πέραν κάθε εννοίας κράτους δικαίου, χρονικό διάστημα, προσδιορίζει το συνολικό ποσό που πρέπει να υποχρεωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να καταβάλει, συμμέτρως, στους αιτούντες στο ύψος των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ [πέντε (5.000) χιλιάδες ευρώ προς έκαστο]. Οίκοθεν νοείται α) ότι με την καταβολή του ανωτέρω ποσού προς έκαστο των αιτούντων δεν εξαντλείται η υποχρέωση της Διοικήσεως να συμμορφωθεί προς την ανωτέρω 4917/2012 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία παραμένει ακέραιη και β) ότι σε περίπτωση περαιτέρω αδικαιολόγητης καθυστερήσεως συμμορφώσεως μέσα σε εύλογο χρόνο οι αιτούντες μπορεί να υποβάλουν νέα αίτηση στο Τριμελές Συμβούλιο Συμμορφώσεως προκειμένου να επιβληθεί στην Διοίκηση νέα κύρωση, σύμφωνα με τη διάταξη του τελευταίου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 3068/2002, κατά την επιμέτρηση του ύψους της οποίας θα ληφθεί υπ’ όψιν η τυχόν εμμονή σε μη πλήρη συμμόρφωση.
    
   Δ ι ά τ α ύ τ α
    
   Δέχεται την κρινόμενη αίτηση.
    
   Διαπιστώνει ότι και μετά την κοινοποίηση του 17/2016 πρακτικού του παρόντος Συμβουλίου, η Διοίκηση εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται πλήρως προς την 4917/2012 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
    
   Υποχρεώνει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων να καταβάλει συμμέτρως στους αιτούντες το ποσό των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ.
    
   Κρίθηκε και αποφασίσθηκε στην Αθήνα στις 9 Ιανουαρίου 2018 και η απόφαση εκδόθηκε στις 22 του ιδίου μηνός και έτους.
    
   Ο Πρόεδρος του Δ´ Τμήματος Η Γραμματέας
   Χρ. Ράμμος Ι. Παπαχαραλάμπους

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Με την έκδοση του πολυαναμενόμενου οδηγού εφαρμογής του νέου "εξοικονομώ" και την αναμενόμενη επίσημη έναρξή του στις 28 Φεβρουαρίου, οι μηχανικοί του χώρου ετοιμάζονται να μπουν στη "μάχη" των αιτήσεων, των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης και της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους ενδιαφερόμενους.
    
   Δείτε παρακάτω τις αμοιβές που προβλέπονται για τις υπηρεσίες μηχανικού στο νέο πρόγραμμα:
    
   Α. Ενεργειακές επιθεωρήσεις
    
   Το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων. H επιλέξιμη αμοιβή ανά ενεργειακή επιθεώρηση συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. καθορίζεται ως εξής:
    
   για μονοκατοικία ή διαμέρισμα, η αμοιβή καθορίζεται σε 62 € επαυξημένη κατά 1,86 €/τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας της ιδιοκτησίας, με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 310,0 €,
    
   για κτήρια πολλών ιδιοκτησιών κατοικίας (πολυκατοικία), όταν η επιθεώρηση αφορά στην πολυκατοικία, η αμοιβή καθορίζεται σε 62 € επαυξημένη κατά 1,24 €/τ.μ. συνολικής επιφανείας της «πολυκατοικίας», με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 806,0 €.
    
    
   Β. Σύμβουλος έργου
    
   Η αμοιβή του συμβούλου έργου σχετικά με την υποβολή της αίτησης, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση, μέχρι του ποσού των 248 € ανά επιμέρους αίτηση, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Σε περίπτωση πολυκατοικίας, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος σύμβουλος έργου για όλους τους ωφελούμενους και η αμοιβή του ορίζεται μέχρι του ποσού των 248 € συν 62 € για κάθε επιπλέον του πρώτου διαμερίσματος, με μέγιστο συνολικό ποσό 620 €, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
    
   Γ. Λοιπές μελέτες & εγκρίσεις
    
   Η αμοιβή για τυχόν μελέτες και εγκρίσεις απαιτούμενες από την κείμενη νομοθεσία για την ορθή υλοποίηση παρεμβάσεων (όπως για παράδειγμα αμοιβή για έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αμοιβή για μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου κλπ), μέχρι ποσού 248 €, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Σε περίπτωση πολυκατοικίας η αμοιβή για μελέτες ορίζεται μέχρι του ποσού των 248 € συν 62 € για κάθε επιπλέον του πρώτου διαμερίσματος, με μέγιστο συνολικό ποσό 620 €, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
    
   Για μονοκατοικία και μεμονωμένο διαμέρισμα, το συνολικό μέγιστο επιλέξιμο κόστος για τα α, β, και γ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 992 € ανά αίτηση, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Σε περίπτωση πολυκατοικίας το συνολικό μέγιστο επιλέξιμο κόστος για τα Α, Β, και Γ δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2.604 € συνολικά, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
    
   Πηγή: https://www.b2green.gr/el/post/54713/ta-kerdi-ton-michanikon-apo-to-exoikonomo-ii

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί και να καθηλωθεί η Ελλάδα στις χώρες περιορισμένης παραγωγικής βάσης, χαμηλής προστιθέμενης αξίας, χαμηλών ειδικοτήτων και χαμηλών μισθών επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, μιλώντας στην ημερίδα για τις σύγχρονες δεξιότητες και τον ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων.
    
   «Εχουμε μπροστά μας μία μείζονα πρόκληση», τόνισε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως το 2030 πολλές από τις δουλειές που υπάρχουν σήμερα θα έχουν εξαφανιστεί, ενώ θα έχουν δημιουργηθεί άλλες που δεν μπορούμε σήμερα ούτε να φανταστούμε. Τα ρομπότ καταλαμβάνουν θέσεις ακόμη και υψηλής εξειδίκευσης και οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν τον κίνδυνο να καθηλωθεί η χώρα μας μεταξύ των χωρών χαμηλής παραγωγικής βάσης και εξειδίκευσης.
    
   Ο κ. Φέσσας υπογράμμισε το παράδοξο, να υπάρχουν 1 εκατ. άνεργοι που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και ταυτόχρονα 60% των επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ να δηλώνουν πως δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικών, επαγγελματικών και τεχνικών δεξιοτήτων.
    

    
   Προκειμένου, δε, να αποτραπεί ο κίνδυνος εγκλωβισμού της χώρας, απαιτείται μια ευρεία και σε μεγάλη κλίμακα κινητοποίηση επιχειρήσεων, εργαζομένων, πολιτείας και ακαδημαϊκής κοινότητας, για μια ολοκληρωμένη στρατηγική απασχόλησης.
    
   Ο πρόεδρος του Συνδέσμου παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Το ίδιο πρόβλημα έχει εντοπίσει στη Γαλλία και η κυβέρνηση Μακρόν, που επιχειρεί αυτή την περίοδο μια αντίστοιχη προσπάθεια μεταρρύθμισης του εθνικού συστήματος παραγωγής δεξιοτήτων, ενώ σε πολύ πιο ώριμο στάδιο βρίσκεται η Γερμανία, που έχει καταφέρει να διασυνδέσει επιτυχώς την αγορά με το εκπαιδευτικό της σύστημα δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην τεχνική εκπαίδευση.
    
   Στην ημερίδα συμμετείχε και ο σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Ben Mezian Morad, που επεσήμανε πως το πρόβλημα επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί με μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και ταυτόχρονα της αγοράς εργασίας. Βέβαια, η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από την πλειονότητα των υπολοίπων χωρών. Οπως χαρακτηριστικά, μάλιστα, τόνισε ο διευθυντής του τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ Χρ. Ιωάννου, το δίλημμα, στο οποίο πρέπει να υπάρξει μια ενιαία εθνική στρατηγική, είναι εάν θα παράγουμε και θα εξάγουμε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ή θα «εξάγουμε» το ειδικευμένο (και όχι μόνο) ανθρώπινο δυναμικό μας.
    
   Την «επιτακτική ανάγκη» να αναβαθμιστούν οι βασικές δεξιότητες των εργαζομένων καταγράφει ο ΣΕΒ και στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την οικονομία, στο οποίο επισημαίνεται η επείγουσα ανάγκη μιας αυτονόητης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, καθώς τυχόν αδράνεια σήμερα σημαίνει ότι στο κοντινό μέλλον η οικονομία δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργεί στοιχειωδώς στην ανταγωνιστική διεθνή αγορά, διότι θα υπάρχει χάσμα προσφοράς και ζήτησης ακόμη και των πιο βασικών δεξιοτήτων.
    
   ]Σήμερα στην Ελλάδα, το 38% των εργαζομένων παρουσιάζει τις ίδιες ή χαμηλότερες επιδόσεις από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στις βασικού επιπέδου γραμματικές και μαθηματικές δεξιότητες, καθώς και στις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων με τη χρήση υπολογιστών. Σε μία δεκαετία, όμως, το ποσοστό αυτό θα έχει μεγαλώσει στο 59%, εάν δεν αναβαθμιστούν οι βασικές δεξιότητες του πληθυσμού.
    
   Πηγή: http://www.kathimerini.gr/946518/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/e3i-stis-deka-etaireies-dyskoleyontai-na-vroyn-ergazomenoys-me-de3iothtes

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Ποια έχουν ήδη δημιουργηθεί για να καλύψουν τις καλπάζουσες ανάγκες των νέων τεχνολογιών - Το 85% των σημερινών ειδικοτήτων δεν θα υπάρχει το 2030.
    
    
   Δεν είναι λίγοι οι μελλοντολόγοι - ένας εξ αυτών είναι ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος, εφευρέτης και επιχειρηματίας Ελον Μασκ - που υποστηρίζουν ότι τα ρομπότ θα καταστρέψουν τον κόσμο της εργασίας. Οτι οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης θα εξαφανίσουν επαγγέλματα και ειδικότητες που εξασφαλίζουν στους σημερινούς ανθρώπους μια άνετη ζωή. Υπάρχουν, ωστόσο, και έρευνες ειδικών που δείχνουν το αντίθετο. Οτι δηλαδή ο κόσμος της εργασίας έχει μέλλον. Μόνο που οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος και οι ειδικεύσεις των εργαζομένων δεν θα έχουν καμία σχέση με τις σημερινές.
    
   Ερευνα που διενήργησε για λογαριασμό της γιγαντιαίας αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell το Ινστιτούτο για το Μέλλον (πρόκειται για ένα think tank που εδρεύει στην Καλιφόρνια) εκτιμά ότι το 85% των επαγγελμάτων που θα ασκούμε το έτος 2030 (διότι σύνταξη δεν πρόκειται να πάρουμε και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται...) δεν υπάρχουν σήμερα! Αλλη δε έρευνα του διάσημου αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η περιβόητη τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο δεν θα καταστρέψει την απασχόληση, αλλά θα δημιουργήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια 21 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μόνο στις ΗΠΑ!
    
   Κάποια από αυτά έχουν ήδη δημιουργηθεί για να καλύψουν τις καλπάζουσες ανάγκες των νέων τεχνολογιών. Το ΜΙΤ ξεχώρισε πέντε από αυτά, τα οποία θα έχουν, όπως επισημαίνει, μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως το 2018:
    
    
   1 Τεχνικός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
   Παρά τις ισχυρές αντιστάσεις διαφόρων... ισχυρών (και ο πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας εξ αυτών), η μετάβαση του σύγχρονου κόσμου προς μια εποχή όπου η ενέργεια δεν θα απειλεί την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη και της ζωής που υπάρχει πάνω σε αυτόν μοιάζει αναπότρεπτη. Αμέτρητες νέες ειδικότητες τεχνικών που θα συμβάλουν στη μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στην αγορά εργασίας. Είναι οι τεχνικοί που ασχολούνται κυρίως με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα. Κατά το ΜΙΤ, την επόμενη δεκαετία η ζήτηση για τέτοιες ειδικότητες θα εκτιναχθεί στα ύψη.
    
   2 Εκπαιδευτής ρομπότ
   Μοιάζει νομοτελειακός ο εξοστρακισμός των εργαζομένων σε έναν μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων από τα ρομπότ και η κατάληψη των θέσεων εργασίας από αυτά. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει όσο διαρκεί η διαδικασία αυτή να προσλαμβάνουν μηχανικούς ειδικευμένους στη δημιουργία και στη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης. Διότι τα ρομπότ δεν θα δρουν αυτόνομα, θα βρίσκοται υπό την άγρυπνη ανθρώπινη εποπτεία - έτσι τουλάχιστον διαβεβαιώνουν οι ρομποτιστές.
    
   «Η χρησιμότητα του ανθρώπινου νου αποδείχθηκε προ ολίγων εβδομάδων, όταν η Google χρειάστηκε να προσλάβει 10.000 τεχνικούς στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανανέωσης δεδομένων που πραγματοποίησε στο Youtube» γράφει ο Κεντέν Περινέλ στη «Le Figaro». «Ενας αλγόριθμος κατάφερε να αποσύρει το 98% των βίντεο που είχε αποφασίσει η εταιρεία, κάνοντας τη δουλειά που θα έκαναν 180.000 άνθρωποι αν δούλευαν επί 40 εβδομάδες. Αλλά για το υπόλοιπο 2% η Google χρειάστηκε να καταφύγει στην ανθρώπινη ευφυΐα» σημειώνει ο συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας.
    
   3 Μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης
   Πρόκειται για τον τεχνικό του μέλλοντος. Η ειδίκευση αυτή θα πληρώνεται με χρυσάφι στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, εκτιμούν οι αναλυτές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης - και αυτοί κάτι θα ξέρουν... Ηδη η μέση ετήσια αμοιβή ενός τεχνικού τεχνητής νοημοσύνης είναι στις ΗΠΑ 300.000 δολάρια, δηλαδή πάνω από 250.000 ευρώ. Και οι πιο καλοπληρωμένοι επαγγελματίες με την ειδίκευση αυτή προσθέτουν ήδη στον τραπεζικό τους λογαριασμό επταψήφιες αμοιβές! Τον περασμένο Δεκέμβριο η DeepMind, η Google, η Airbnb, η JPMorgan και η Intel έκαναν εκστρατείες στρατολόγησης ταλέντων και κονταροχτυπήθηκαν βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη για να προσελκύσουν τα καλύτερα.
    
   4 Παίκτης βιντεοπαιχνιδιών
   Το επαγγέλμα αφορά την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των βιντεοπαιχνιδιών που μπορεί να παίξει κανείς στο Διαδίκτυο με τη μέθοδο του streaming. Απευθύνεται κυρίως σε όσους επιθυμούν να παρακολουθούν παίκτες με πολύ υψηλές επιδόσεις την ώρα που παίζουν ένα βιντεοπαιχνίδι. Περίπου 25.000 «κολλημένοι» με τα βιντεοπαιχνίδια έχουν κάνει επάγγελμα το «κόλλημά» τους αυτό!
    
   5 Νοσηλευτής
   Το επάγγελμα του νοσηλευτή είναι από τα αρχαιότερα - πλην όμως και ευυπόληπτα - και φαίνεται πως έχει μέλλον και τον 21ο αιώνα και στον αιώνα τον άπαντα πιθανότατα. Διότι μπορεί η χειρουργική και άλλες ειδικότητες της ιατρικής επιστήμης να κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη των ρομπότ, η φροντίδα του αρρώστου ή του αναρρωνύοντος, όμως, απαιτεί μια προσωπική φροντίδα και μια εμπειρία που μόνο τα ανθρώπινα όντα διαθέτουν.
    
   Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, η γήρανση του πληθυσμού στις ΗΠΑ θα δημιουργήσει από 426.000 έως 754.000 θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία. Θέσεις που ασφαλώς είναι αδύνατον να καλυφθούν αν επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία ο Τραμπ ή τέλος πάντων δεν αλλάξει μεταναστευτική πολιτική ο ξενόφοβος αμερικανός πρόεδρος...
    
   Πηγή: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=933736

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό 5.000 μηχανικοί διαγράφονται κάθε χρόνο από το ΤΕΕ και πάνω από το 80% δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι
   Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μηχανικοί λόγω της αύξησης στις εισφορές και τη φορολογία περιέγραψε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός.
    
   «Οι εισφορές μας είναι στο 37,95% και πλέον επειδή θα υπολογίζονται πάνω στις παλαίες εισφορές είναι σαν να έχουμε εισφορές πάνω από 60%, συν τη φορολογία που φτάνει έως και το 45%, συν την προκαταβολή 100% επί του φόρου, μάλλον δεν έχει νόημα να εργάζεται κάποιος» περιέγραψε με αριθμούς την κατάσταση ο κ. Στασινός.
   «Σε λίγο θα τσακώνονται ΕΦΚΑ, εφορία και άλλοι φορείς για το ποιος θα πάρει πρώτος χρήματα. Ακόμα κι αν έχεις κάποια χρήματα δεν θα φτάνουν για όλους» συμπλήρωσε χαριτολογώντας.
    
   «Οι μηχανικοί ίσα-ίσα στέκονται στο επάγγελμα με τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα και κάποια ενεργειακά πιστοποιητικά. Αυτή τη στιγμή μάλλον δεν έχουν να ελπίζουν σε τίποτα οι νέοι μηχανικοί. Αν κάποια στιγμή στην κυβέρνηση αποφασίσουν να δουν την αληθινή ανάπτυξη και όχι αυτή δίκαιη που δεν υπάρχει, τότε ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες δουλειές» συνέχισε σε απαισιόδοξους τόνους ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
    
   Όπως είπε δύο είναι τα στοιχεία που αποτυπώνουν γλαφυρά το πρόβλημα:
    
   - περίπου 5.000 μηχανικοί διαγράφονται από το ΤΕΕ κάθε χρόνο
   - το 80% και πλέον των μηχανικών δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι
    
   Πηγή και ηχιτικό: http://www.protothema.gr/economy/article/746997/proedros-tee-sto-thema-1046-me-tis-eisfores-kai-tous-forous-den-ehei-pleon-noima-na-ergazetai-kapoios/

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Κατατέθηκε η τροπολογία στο σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις» με τίτλο «Ρυθμιση θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών».
    
   Α. Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας ρυθμίζονται θέματα του Υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα:
    
   1. Αναστέλλεται και για το έτος 2018 (είχε ήδη ανασταλεί έως 31/12/2017) η ισχύς του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ, Ν.4172/2013), σχετικά με τη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από την μεταβίβαση ακινήτων με επαχθή αιτία.
    
   2. Δαπάνες που απορρέουν από την εφαρμογή του άρθρου εικοστού ένατου του Ν.4411/2016 (σχετικά με την ανάθεση της προμήθειας ταινιών φορολογίας καπνού απευθείας στην Τράπεζα της Ελλάδος) και πραγματοποιήθηκαν ή θα πραγματοποιηθούν από 1/1/2017 μέχρι και 31/12/2017, βαρύνουν τις πιστώσεις του Υπουργείου Οικονομικών και θεωρούνται νόμιμες, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί ανάληψης υποχρεώσεων και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.
    
   3.α. Ορίζεται ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των άρθρων 59 - 66 της Οδηγίας 2014/65/ΕΕ (αναφορικά με τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων) η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
    
   β. Αυξάνεται σε 24 μήνες (από 18 που ισχύει) το ανώτατο χρονικό διάστημα για το οποίο μπορεί να παρατείνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη προθεσμία εισαγωγής των μετοχών των Εταιρειών Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Ε.Κ.Ε.Σ.) σε οργανωμένη αγορά ή Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης (Π.Μ.Δ.).
    
   Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα επί του κρατικού προϋπολογισμού:
    
   1. Δαπάνη για το τρέχον έτος, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, από την πληρωμή της Τράπεζας της Ελλάδος για την προμήθεια ταινιών φορολογίας καπνού, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί ανάληψης υποχρεώσεων και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.
    
   2. Απώλεια εσόδων, για το έτος 2018, από την παράταση της αναστολής της φορολόγησης της υπεραξίας που προκύπτει από την μεταβίβαση ακινήτων με επαχθή αιτία, το ύψος της οποίας εκτιμάται στο ποσό των 24 εκατ. ευρώ, περίπου.
    
   ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
    
   Άρθρο....
    
   Τροποποίηση του άρθρου 72 του Κ.Φ.Ε.
    
   Με τις διατάξεις αυτές παρατείνεται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018 η αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας με επαχθή αιτία, που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, για λόγους ενίσχυσης της αγοράς ακινήτων, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας και ενόψει της σκοπούμενης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Σημειώνεται ότι με το άρθρο 90 του Ν.4316/2014 (Α' 270) είχε χορηγηθεί αναστολή του φόρου υπεραξίας έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 και με την παράγραφο 5 του άρθρου 99 του Ν.4446/2016 (Α' 240) παρατάθηκε μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2017.
    
   Άρθρο....
    
   Ένσημες ταινίες καπνού
    
   Βασική προτεραιότητα της χώρας αποτελεί η πάταξη του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, η οποία ειδικότερα στον τομέα των καπνικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, καθώς υφίσταται σημαντική απώλεια κρατικών εσόδων. Η άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα θα βοηθήσει πολλαπλά τη χώρα ως προς τα έσοδα και θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων. Προς επίτευξη του σκοπού αυτού η Τράπεζα της Ελλάδος, ως διεθνώς πιστοποιημένο ίδρυμα, εκτύπωσε για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου τις ένσημες ταινίες φορολογίας καπνού, σύμφωνα με το άρθρο εικοστό ένατο του Ν.4411/2016 (Α' 142), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 15 του Ν.4429/2016 (Α'199).
    
   Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι αναγκαία, προκειμένου να εξοφληθεί η Τράπεζα της Ελλάδος για την προμήθεια, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, των ταινιών φορολογίας καπνού σύμφωνα με την ως άνω διάταξη και την από 24/10/2016 υπογραφείσα σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας της Ελλάδος.
    
   Άρθρο....
    
   Αρμόδια αρχή Τίτλου V της Οδηγίας 2014/65/EE
    
   Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των άρθρων 59-66 της Οδηγίας 2014/65/ΕΕ (EE L 173) που αφορούν τις διαδικασίες χορήγησης άδειας λειτουργίας για τους παρόχους υπηρεσιών αναφοράς δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η μερική ενσωμάτωση της εν λόγω οδηγίας προκειμένου να διευκολυνθεί η άμεση εφαρμογή της κατά την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών από την 3/1/2018, ημερομηνία κατά την οποία θα ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς να υπάρξει διοικητικό ή ρυθμιστικό κενό και για την ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών.
    
   Άρθρο...
    
   Τροποποίηση άρθρου 6 του Ν.2367/1995
    
   Με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρατείνει την αρχική προθεσμία εισαγωγής μιας Εταιρείας Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών σε οργανωμένη αγορά για επιπλέον χρονικό διάστημα 24 μηνών αντί του έως σήμερα ισχύοντος 18μηνου προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος προετοιμασίας στις ενδιαφερόμενες εταιρείες.
    
   Πηγή: https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=208097&utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 221, παρ. 9, περίπτωση γ΄, του Ν. 4412/2016 (ΦΕΚ 147/Α’/8.8.2016), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδα δημιουργεί:
    
   Ετήσιο Κατάλογο Μελών του από τον οποίο θα ορίζονται οι εκπρόσωποί του ανά κατηγορία κύριας μελέτης σε επιτροπές και σε επιτροπές διαγωνισμών έργων.
   Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούμε αφού συμπληρώσουν τα σχετικά αρχεία (το αρχείο τύπου pdf ανοίγει με το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader και με αυτό μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα)
   να τα αποθηκεύσουν με το επώνυμό τους ξεχωριστά το καθένα

   παράδειγμα 1 : meletes–eponymo (λατινικούς χαρακτήρες)
   παράδειγμα 2 : ypdilosi–meletes–eponymo (λατινικούς χαρακτήρες)
    
   και
   να τα αποστείλουν ως συνημμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση ekprosopisis@central.tee.gr έως την 31/12/2017

   Συνημμένα pdf αρχεία
    
   ypdilosi_2018_ERGA-onoma-eponymo
   erga_2018_aitisi_tee
   ypdilosi_2018_MELETES-onoma-eponymo
   meletes_2018_aitisi_tee
    
   Πηγή: http://web.tee.gr/eidisis/prosklisi-ekdilosis-endiaferontos-gia-ti-syntaxi-katalogou-ekprosopon-tou-tee-se-epitropes-gia-tin-anathesi-meleton-parochis-technikon-ypiresion-ke-lipon-synafon-epistimonikon-ypiresion-gia-to-etos/
Fespa-Tekton 18

ACE Hellas Scada Pro 18


×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.