Μετάβαση στο περιεχόμενο
 • Engineer
  Engineer

  ΥΠΕΝ: Οικονομικά κίνητρα για περιβαλλοντικές επενδύσεις, αντικατάσταση ρυπογόνων αυτοκινήτων, επέκταση ηλεκτροκίνησης και φυσικό αέριο

  Οικονομικά κίνητρα για την αντικατάσταση παλαιών πετρελαιοκίνητων και ρυπογόνων οχημάτων, όπως τα φορτηγά, τα λεωφορεία και τα ταξί, για την επέκταση της  ηλεκτροκίνησης, την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου (συμπιεσμένο φυσικό αέριο για απομακρυσμένες περιοχές), όπως επίσης Φορολογικές εκπτώσεις για περιβαλλοντικές επενδύσεις που υπερβαίνουν τα θεσπισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συμμετοχή του στις διήμερες εργασίες την Τρίτη και Τετάρτη 10 και 11 Απριλίου 2018 στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στη Σόφια της Βουλγαρίας.

  Ο έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος με διαδοχικές τοποθετήσεις του στις διήμερες εργασίες του Συμβουλίου ανάπτυξε ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων και πρωτοβουλιών, που προωθούνται και πρέπει να ενισχυθούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο,  υπογραμμίζοντας ότι «στην Ευρώπη χρειαζόμαστε περισσότερη καινοτομία και επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα πρέπει να βασιστούμε στο πρότυπο της κυκλικής οικονομίας για να δομήσουμε καλύτερες και κλιματικά ανθεκτικότερες κοινωνίες με χαμηλές εκπομπές».

  Αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

  Τη σημασία που δίνει η ελληνική πολιτεία στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω και των προβλημάτων νέφους που αντιμετώπισε η Αθήνα τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, υπογράμμισε ο αναπληρώτης υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος στη Σόφια.

  Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι τότε το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με σειρά μέτρων στον τομέα των μεταφορών και συγκοινωνιών. Ωστόσο, οι δημοσιονομικές συνθήκες και η αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση δημόσιων υποδομών συγκοινωνιών και τη χρήση ανοιχτών εστιών καύσης για θέρμανση από αρκετούς πολίτες, έχουν δημιουργήσει καθυστερήσεις στην εφαρμογή μέτρων και άρα δυσμενείς εξελίξεις στον τομέα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

  Στη συνέχεια, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό και απαιτεί νέα και αποτελεσματικά μέτρα, ιδιαίτερα όσον αφορά στα οξείδια του αζώτου και τα αιωρούμενα σωματίδια. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις, αλλά αυτές εξαρτώνται από τη θέσπιση πιο φιλόδοξων ευρωπαϊκών προτύπων και στόχων, όπως π.χ. για τις εκπομπές οχημάτων, την προσαρμογή της δοκιμής κύκλου οδήγησης σε πραγματικές συνθήκες ή την εισαγωγή νέων βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών για τη βιομηχανία και τον ενεργειακό τομέα.

  Οικονομικά κίνητρα

  «Τα τεχνικά εργαλεία δεν επαρκούν, όμως, από μόνα τους. Θα πρέπει να βρεθούν και καινοτόμοι τρόποι χρηματοδότησης των απαραίτητων επενδύσεων» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και πρόσθεσε: «Αξιολογούμε την εισαγωγή φορολογικών εκπτώσεων για περιβαλλοντικές επενδύσεις που υπερβαίνουν τα θεσπισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς αυτό είναι απαραίτητο για να δοθούν τα αντίστοιχα κίνητρα και να βελτιωθεί η κοινωνική αποδοχή». Τα οικονομικά κίνητρα είναι, επίσης, απαραίτητα για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου (συμπιεσμένο φυσικό αέριο για απομακρυσμένες περιοχές), για την αντικατάσταση παλαιών πετρελαιοκίνητων και ρυπογόνων οχημάτων, όπως τα φορτηγά, τα λεωφορεία και τα ταξί, καθώς και για την ηλεκτροκίνηση».

  Νέες υποδομές

  Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η αποτελεσματικότητα νέων υποδομών, όπως γραμμές μετρό και τραμ, οι οποίες επανεκκινήθηκαν και επεκτείνονται, καθώς και ενδεχόμενα οικονομικά εργαλεία και αντικίνητρα που βασίζονται στις εκπομπές ή στα πρότυπα EURO, τα οποία μπορούν να μεταβάλουν τόσο τη συμπεριφορά των πολιτών, όσο και το συνολικό ενεργειακό μίγμα τόνισε ο αν ΥΠΕΝ.

  Συνολικά, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, επισήμανε ο κ. Φάμελλος, καθώς υπάρχει μεγάλη συνέργεια μεταξύ των επιμέρους μέτρων (ηλεκτροκίνηση, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οικο-αποδοτικότητα κτιρίων, απανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα κ.λπ.). Αυτές οι συνέργειες πρέπει να είναι η βάση της προσπάθειάς μας για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί: π.χ. προωθούμε την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, που έχουν μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα και σημαντικές αέριες εκπομπές, με εναλλακτικά καύσιμα, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ενδέχεται να υπάρξει και μεγάλο πρόβλημα στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα από την εκτεταμένη χρήση βιομάζας. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σκοπό να εξετάσει ενδελεχώς αυτά τα θέματα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, συμπληρώνοντας ότι το ίδιο θα πρέπει να γίνει και για τη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

  Χρηματοδοτικοί μηχανισμοί

  Ο  κ. Φάμελλος σημείωσε ότι ενδεχόμενοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί θα πρέπει, εκτός από το να είναι αποτελεσματικοί, να ικανοποιούν και τα ακόλουθα κριτήρια: α) Να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στην ενέργεια και στις ενεργειακές υπηρεσίες, με καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και στήριξη των καταναλωτών χαμηλού εισοδήματος, β) να μην υπάρχει προνομιακή μεταχείριση μορφών ενέργειας που βλάπτουν το περιβάλλον, όπως η πυρηνική ενέργεια, γ) να εξασφαλίζουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη με ισότιμη διεύρυνση της παραγωγικής και τεχνολογικής βάσης και δραστηριότητας, καθώς και μείωση των ανισοτήτων.  Σχόλια Μελών


  There are no comments to display.  Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

  Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

  Δημιουργία λογαριασμού

  Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

  Εγγραφή νέου λογαριασμού

  Σύνδεση

  Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

  Συνδεθείτε τώρα

 • Παρόμοιο Περιεχόμενο

  • By Engineer
   Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχεδιασμό έχει η ΔΕΗ για να κερδίσει το χαμένο χρόνο στις ΑΠΕ, όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης στη Γενική Συνέλευση της επιχείρησης. Πρόκειται για την επένδυση ποσού περί τα 2,3 δις. ευρώ έτσι ώστε εντός μιας 10ετίας να 15πλασιάσει τη σημερινή εγκατεστημένη ισχύ της σε «πράσινη» παραγωγή ενέργειας.
   Όπως είπε, συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της επιχείρησης:
   «Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ένας τομέας, στον οποίο τα ολέθρια λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος όχι μόνον έχουν καταστήσει τη ΔΕΗ από πρωτοπόρο σε μικρή δύναμη, με 3% μερίδιο στη σχετική αγορά, αλλά – το κυριότερο – έχουν συντελέσει ώστε, αντί οι ΑΠΕ να είναι πηγή κερδών για τη ΔΕΗ, να είναι παράγοντας αφαίμαξης και απωλειών της με εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο.
   Ωστόσο το μέλλον είναι μπροστά μας. Το Στρατηγικό Σχέδιο προβλέπει ότι την επόμενη δεκαετία πρέπει να 15πλασιάσουμε την ισχύ μας στις ΑΠΕ. Αυτό θα απαιτήσει κεφάλαια πλέον των 2,3 δισ. ευρώ. Θα είναι η νέα ατμομηχανή ανάπτυξης της ΔΕΗ, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες η ατμομηχανή ήταν οι Θερμικοί και Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί Παραγωγής, τα Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής, που εξασφάλισαν φθηνή και αξιόπιστη Ηλεκτρική Ενέργεια και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας.
   Για τη βέλτιστη διαχείριση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, θα ληφθούν οι αναγκαίες στρατηγικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα με τον πιο συστηματικό τρόπο, και βέβαια θα αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι επιχειρηματικές συνεργασίες και οι ευνοϊκές για τις ΑΠΕ πολιτικές χρηματοδότησης των τραπεζών και των επενδυτικών κεφαλαίων».
   Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παναγιωτάκης και στην τροφοδοσία των νησιών, επισημαίνοντας την προοπτική των «πράσινων και έξυπνων νησιών»:
   «Κρίνω στο σημείο αυτό σκόπιμο να κάνω ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της τροφοδοσίας των νησιών μας, διασυνδεδεμένων και μη. Η ΔΕΗ έως σήμερα έχει επενδύσει τεράστια ποσά σε Σταθμούς Παραγωγής και Δίκτυα, έχοντας διασφαλίσει πλήρως και αξιόπιστα τον εφοδιασμό τους με ηλεκτρική ενέργεια. Σήμερα όμως πρέπει να μεταβούμε σε νέα εποχή. Ίσως έχουμε αργήσει. Οι εξελίξεις της τεχνολογίας. Οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές. Οι ανάγκες της ανάπτυξης επιβάλλουν να μεταβούμε σε άλλο μοντέλο:
   - που θα βελτιώνει ουσιαστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα,
   - που θα αυξάνει την αξιοπιστία και την ικανότητα των δικτύων μας,
   - που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις μεγαλύτερης ανάπτυξης των ΑΠΕ, περισσότερης συμμετοχής του ηλεκτρισμού στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των νησιών.
   Αναφέρομαι στα «έξυπνα και πράσινα νησιά». Έχουν ήδη υπάρξει πρωτοβουλίες από τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με διάφορες συμφωνίες, όπως π.χ. αυτή με την κορεατική KEPCO. Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις και διεργασίες στο θέμα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και στα υβριδικά συστήματα. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Χρειάζεται να επιταχύνουμε».

   View full είδηση
  • By Engineer
   Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχεδιασμό έχει η ΔΕΗ για να κερδίσει το χαμένο χρόνο στις ΑΠΕ, όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης στη Γενική Συνέλευση της επιχείρησης. Πρόκειται για την επένδυση ποσού περί τα 2,3 δις. ευρώ έτσι ώστε εντός μιας 10ετίας να 15πλασιάσει τη σημερινή εγκατεστημένη ισχύ της σε «πράσινη» παραγωγή ενέργειας.
   Όπως είπε, συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της επιχείρησης:
   «Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ένας τομέας, στον οποίο τα ολέθρια λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος όχι μόνον έχουν καταστήσει τη ΔΕΗ από πρωτοπόρο σε μικρή δύναμη, με 3% μερίδιο στη σχετική αγορά, αλλά – το κυριότερο – έχουν συντελέσει ώστε, αντί οι ΑΠΕ να είναι πηγή κερδών για τη ΔΕΗ, να είναι παράγοντας αφαίμαξης και απωλειών της με εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο.
   Ωστόσο το μέλλον είναι μπροστά μας. Το Στρατηγικό Σχέδιο προβλέπει ότι την επόμενη δεκαετία πρέπει να 15πλασιάσουμε την ισχύ μας στις ΑΠΕ. Αυτό θα απαιτήσει κεφάλαια πλέον των 2,3 δισ. ευρώ. Θα είναι η νέα ατμομηχανή ανάπτυξης της ΔΕΗ, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες η ατμομηχανή ήταν οι Θερμικοί και Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί Παραγωγής, τα Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής, που εξασφάλισαν φθηνή και αξιόπιστη Ηλεκτρική Ενέργεια και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας.
   Για τη βέλτιστη διαχείριση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, θα ληφθούν οι αναγκαίες στρατηγικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα με τον πιο συστηματικό τρόπο, και βέβαια θα αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι επιχειρηματικές συνεργασίες και οι ευνοϊκές για τις ΑΠΕ πολιτικές χρηματοδότησης των τραπεζών και των επενδυτικών κεφαλαίων».
   Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παναγιωτάκης και στην τροφοδοσία των νησιών, επισημαίνοντας την προοπτική των «πράσινων και έξυπνων νησιών»:
   «Κρίνω στο σημείο αυτό σκόπιμο να κάνω ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της τροφοδοσίας των νησιών μας, διασυνδεδεμένων και μη. Η ΔΕΗ έως σήμερα έχει επενδύσει τεράστια ποσά σε Σταθμούς Παραγωγής και Δίκτυα, έχοντας διασφαλίσει πλήρως και αξιόπιστα τον εφοδιασμό τους με ηλεκτρική ενέργεια. Σήμερα όμως πρέπει να μεταβούμε σε νέα εποχή. Ίσως έχουμε αργήσει. Οι εξελίξεις της τεχνολογίας. Οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές. Οι ανάγκες της ανάπτυξης επιβάλλουν να μεταβούμε σε άλλο μοντέλο:
   - που θα βελτιώνει ουσιαστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα,
   - που θα αυξάνει την αξιοπιστία και την ικανότητα των δικτύων μας,
   - που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις μεγαλύτερης ανάπτυξης των ΑΠΕ, περισσότερης συμμετοχής του ηλεκτρισμού στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των νησιών.
   Αναφέρομαι στα «έξυπνα και πράσινα νησιά». Έχουν ήδη υπάρξει πρωτοβουλίες από τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με διάφορες συμφωνίες, όπως π.χ. αυτή με την κορεατική KEPCO. Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις και διεργασίες στο θέμα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και στα υβριδικά συστήματα. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Χρειάζεται να επιταχύνουμε».
  • By Engineer
   Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-pde θα υποβληθούν φέτος οι αιτήσεις των φορέων. Στόχος ο έγκαιρος προγραμματισμός του προγράμματος. Ποιες αλλαγές έρχονται στο ΠΔΕ.
    
   Έως τις 10 Μαϊου το αργότερο θα πρέπει να έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων (ΔΔΕ) οι προτάσεις των φορέων που θα υπαχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2018. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη υποβολή των αιτήσεων των δυνητικά χρηματοδοτούμενων έργων, προκειμένου το πρόγραμμα να υλοποιηθεί στο σύνολο του έγκαιρα.
    
   Ήδη, από τον περασμένο μήνα έχει ανακοινωθεί η κατανομή της ετήσιας ποσόστωσης για τις 13 Περιφέρειες της χώρας και στο πλαίσιο αυτό, οι δικαιούχοι χρηματοδότησης, θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις του, μέσω της αναβαθμισμένης πλατφόρμας www.epde.gr.
    
   Παράλληλα με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διεργασίες σε διυπουργικό επίπεδο, ώστε να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο του ΠΔΕ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση του πλαισίου, γίνονται μέσω εγκυκλίων, υπουργικών αποφάσεων και αν απαιτηθεί στην πορεία θα υπάρξουν και νομοθετικές πρωτοβουλίες.
    
   Για το τρέχον έτος, ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ, είναι 6,75 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,75 δισ. ευρώ προέρχονται από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του προγράμματος (κοινοτικοί και εθνικοί πόροι) και το 1 δισ. ευρώ, αφορά το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ.
    
   Σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στο ΠΔΕ, το οποίο ακόμα και σήμερα υλοποιείται βάσει της νομοθεσίας του 1995, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επεξεργάζεται, μεταξύ άλλων, τις εξής αλλαγές:
    
   - Με το νέο σύστημα, το ΠΔΕ δεν θα κλείνει οριστικά στο τέλος κάθε έτους, αλλά θα μπορεί να επεκτείνεται σε βάθος τριετίας, όπως συμβαίνει με το ΕΣΠΑ. Η παρέμβαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τον καλύτερο σχεδιασμό των επενδύσεων, αλλά και τη διασφάλιση ότι στο τέλος του έτους, δεν θα χάνονται πόροι από έργα που για διάφορους λόγους καθυστέρησαν να υλοποιηθούν.
    
   - Το υπουργείο θα μπορεί να χρηματοδοτεί απ' ευθείας τους δήμους, κάτι το οποίο σήμερα δεν είναι εφικτό, καθώς παρεμβαίνουν ως αρχικοί δικαιούχοι, οι περιφέρειες. Με την αλλαγή αυτή, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως αυτές των φυσικών καταστροφών, ή της εκτέλεσης τοπικών έργων, θα παρακάμπτονται οι περιφέρειες και τα κονδύλια θα καταβάλλονται στους δήμους.
    
   - Σχεδιάζεται η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου, ανάλογο με αυτόν που ισχύει για το ΕΣΠΑ. Σήμερα, το υπουργείο δεν μπορεί να ελέγξει αν τα έργα που πληρώνει, έχουν ολοκληρωθεί και καταβάλει τα κονδύλια με βάση τα παραστατικά που λαμβάνει από τους δήμους και τις περιφέρειες.
    
   - Θα υπάρξει αναμόρφωση του ορισμού των δημοσίων επενδύσεων, καθώς δημόσιες επενδύσεις δεν είναι μόνο τα έργα. Δημόσιες επενδύσεις θα χαρακτηρίζονται και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
    
   - Θα μπορούν να μεταφέρονται πόροι από συγχρηματοδοτούμενο ΠΔΕ στο εθνικό ΠΔΕ. Για παράδειγμα, εάν σημειωθεί μια φυσική καταστροφή ή υπάρξει οποιαδήποτε άλλη ανάγκη το Δεκέμβριο που έχουν εξαντληθεί οι πόροι του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ, να γίνεται μεταφορά χρημάτων από το συγχρηματοδοτούμενο.
    
   Πηγή: http://www.euro2day....gia-katano.html
    
   Click here to view the είδηση
  • By Engineer
   Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-pde θα υποβληθούν φέτος οι αιτήσεις των φορέων. Στόχος ο έγκαιρος προγραμματισμός του προγράμματος. Ποιες αλλαγές έρχονται στο ΠΔΕ.
    
   Έως τις 10 Μαϊου το αργότερο θα πρέπει να έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων (ΔΔΕ) οι προτάσεις των φορέων που θα υπαχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2018. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη υποβολή των αιτήσεων των δυνητικά χρηματοδοτούμενων έργων, προκειμένου το πρόγραμμα να υλοποιηθεί στο σύνολο του έγκαιρα.
    
   Ήδη, από τον περασμένο μήνα έχει ανακοινωθεί η κατανομή της ετήσιας ποσόστωσης για τις 13 Περιφέρειες της χώρας και στο πλαίσιο αυτό, οι δικαιούχοι χρηματοδότησης, θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις του, μέσω της αναβαθμισμένης πλατφόρμας www.epde.gr.
    
   Παράλληλα με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διεργασίες σε διυπουργικό επίπεδο, ώστε να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο του ΠΔΕ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση του πλαισίου, γίνονται μέσω εγκυκλίων, υπουργικών αποφάσεων και αν απαιτηθεί στην πορεία θα υπάρξουν και νομοθετικές πρωτοβουλίες.
    
   Για το τρέχον έτος, ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ, είναι 6,75 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,75 δισ. ευρώ προέρχονται από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του προγράμματος (κοινοτικοί και εθνικοί πόροι) και το 1 δισ. ευρώ, αφορά το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ.
    
   Σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στο ΠΔΕ, το οποίο ακόμα και σήμερα υλοποιείται βάσει της νομοθεσίας του 1995, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επεξεργάζεται, μεταξύ άλλων, τις εξής αλλαγές:
    
   - Με το νέο σύστημα, το ΠΔΕ δεν θα κλείνει οριστικά στο τέλος κάθε έτους, αλλά θα μπορεί να επεκτείνεται σε βάθος τριετίας, όπως συμβαίνει με το ΕΣΠΑ. Η παρέμβαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τον καλύτερο σχεδιασμό των επενδύσεων, αλλά και τη διασφάλιση ότι στο τέλος του έτους, δεν θα χάνονται πόροι από έργα που για διάφορους λόγους καθυστέρησαν να υλοποιηθούν.
    
   - Το υπουργείο θα μπορεί να χρηματοδοτεί απ' ευθείας τους δήμους, κάτι το οποίο σήμερα δεν είναι εφικτό, καθώς παρεμβαίνουν ως αρχικοί δικαιούχοι, οι περιφέρειες. Με την αλλαγή αυτή, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως αυτές των φυσικών καταστροφών, ή της εκτέλεσης τοπικών έργων, θα παρακάμπτονται οι περιφέρειες και τα κονδύλια θα καταβάλλονται στους δήμους.
    
   - Σχεδιάζεται η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου, ανάλογο με αυτόν που ισχύει για το ΕΣΠΑ. Σήμερα, το υπουργείο δεν μπορεί να ελέγξει αν τα έργα που πληρώνει, έχουν ολοκληρωθεί και καταβάλει τα κονδύλια με βάση τα παραστατικά που λαμβάνει από τους δήμους και τις περιφέρειες.
    
   - Θα υπάρξει αναμόρφωση του ορισμού των δημοσίων επενδύσεων, καθώς δημόσιες επενδύσεις δεν είναι μόνο τα έργα. Δημόσιες επενδύσεις θα χαρακτηρίζονται και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
    
   - Θα μπορούν να μεταφέρονται πόροι από συγχρηματοδοτούμενο ΠΔΕ στο εθνικό ΠΔΕ. Για παράδειγμα, εάν σημειωθεί μια φυσική καταστροφή ή υπάρξει οποιαδήποτε άλλη ανάγκη το Δεκέμβριο που έχουν εξαντληθεί οι πόροι του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ, να γίνεται μεταφορά χρημάτων από το συγχρηματοδοτούμενο.
    
   Πηγή: http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1603076/programma-dhmosion-ependyseon-prosklhsh-gia-katano.html
  • By Engineer
   Oργασμός επενδυτικών κινήσεων με φόντο τουρισμό, πράσινη ανάπτυξη, εμπόριο, ακτοπλοΐα.
    
   Ως πόλος έλξης επενδυτών λειτουργεί το τουριστικό «θαύμα» της Kρήτης. Έλληνες και ξένοι «παίκτες» σπεύδουν να τοποθετήσουν κεφάλαια στο νησί, ποντάροντας στη δημιουργία υπεραξιών και κερδών, καθώς η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί κατά 44% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχει φτάσει τα 5,5 εκατ. από 3,8 εκατ. το 2013.
    
   Tαυτόχρονα μια δέσμη νέων έργων στο κομμάτι των υποδομών και η ένταξη στον Aναπτυξιακό Nόμο αρκετών projects έχουν ανοίξει την «όρεξη» πολλών ενδιαφερόμενων μνηστήρων που «βλέπουν» τη... Λεβεντογέννα να «μεταμορφώνεται». Oι προοπτικές ανάπτυξης είναι ισχυρές, με αποτέλεσμα πολλοί επιχειρηματίες να μην θέλουν να χάσουν το θετικό momentum ή και τη μεγάλη ευκαιρία ώστε να χτίσουν μια θέση κάτω από τον κρητικό «ήλιο».
    
   H κινητικότητα είναι έντονη όχι μόνο στον ξενοδοχειακό κλάδο, με το άνοιγμα και τη δημιουργία νέων hotels ή τουριστικών resorts, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως το λιανεμπόριο, οι AΠE, η ακτοπλοΐα κ.α.
    
   Mέσα σε αυτό το «σκηνικό» πολλές είναι οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι αγοραπωλησίες αυξάνονται και νέα deals κυοφορούνται.
    
   Στο κατεξοχήν τουριστικό κομμάτι, ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη της mega επένδυσης ύψους 408 εκατ. ευρώ βρίσκονται οι Pώσοι επενδυτές της Mirum Hellas, συμφερόντων του επιχειρηματία Bιτάλι Mπορίσοφ. Mετά την τροποποίηση του σχεδίου και το «πράσινο φως» για την επέκταση της έκτασης, προχωρά η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για τις αδειοδοτήσεις. H κατασκευαστική φάση του project εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του 2019.
    
   H γερμανική TUI, η οποία εξαγόρασε πέρυσι από τον όμιλο Kαράτζη ακίνητο, σκοπεύει να δημιουργήσει πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα που θα λειτουργήσει υπό την ομπρέλα του παγκοσμίως γνωστού brand. Tαυτόχρονα, η οικογένεια Kαράτζη αναμένεται τη φετινή χρονιά να ξεκινήσει τη λειτουργία της νέας τουριστικής μονάδας, με αποτέλεσμα να διαθέτει πλέον στη Xερσόνησο Hρακλείου δύο hotels.
    
   H Iκτίνος Mάρμαρα της οικογένειας Xαϊδά απέκτησε πρόσφατα το υπόλοιπο ποσοστό του 80% των μετοχών της εταιρίας Latirus από την Dolphin Capital με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση της έκτασης στη Σητεία. Mάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του πεντάστερου resort, που εκτός από ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο, γήπεδα γκολφ, μαρίνα και οικιστικές περιοχές.
    
   H Δομική Kρήτης επίσης, διαθέτει προς αξιοποίηση μεγάλη έκταση στη Mεγαλόνησο, ενώ και άλλοι όμιλοι εξετάζουν την τοποθέτησή τους στο νησί.
    
   Σημαντικά πλάνα υπάρχουν και στον τομέα του λιανεμπορίου. Aπό τον Nοέμβριο του 2016 ο Mανώλης Δαμιανάκης της Kρητών Άρτος έχει ακουστεί ότι σχεδιάζει τη δημιουργία του «Minoan Plaza», ενός εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου, εμπνευσμένου από τον Mινωϊκό Πολιτισμό. Tο project θα κοστίσει 50 εκατ. ευρώ. Eπίσης, νέα καταστήματα ανοίγουν και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ποντάροντας και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης.
    
   Στην Kρήτη έχει στρέψει το ενδιαφέρον της η AB Bασιλόπουλος, η οποία από το 2016 μέχρι και το τέλος της περασμένης χρονιάς προχώρησε στη δημιουργία νέων καταστημάτων, ενώ νέο κατάστημα ΣYN.KA άνοιξε στο τέλος του 2017 στο Λασίθι, συνεχίζοντας την ανάπτυξη του δικτύου της η αλυσίδα.
    
   Στα... ραντάρ τους έχουν βάλει την Kρήτη και ο όμιλος Metro του ομίλου Παντελιάδη, αλλά και η Lidl, σύμφωνα με πληροφορίες.
    
   ENEPΓEIA
    
   Στον «αστερισμό» της πράσινης ανάπτυξης κινείται ήδη η Kρήτη. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα έργα στον τομέα της ενέργειας είναι ο Yβριδικός Σταθμός Aμαρίου. Mε την ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος των Ποταμών Pεθύμνου, το συγκεκριμένο έργο συνδυάζει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την αποθήκευσή της μέσω άντλησης και ταμίευσης. H συνολική επένδυση ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ και υλοποιείται από την Tέρνα Eνεργειακή του ομίλου Περιστέρη σε συνεργασία με τον Oργανισμό Aνάπτυξης Kρήτης (OAK).
    
   KAI ΣTH... ΘAΛAΣΣA
    
   Eυνοημένες από την άνοδο της τουριστικής κίνησης στην Kρήτη είναι και οι εισηγμένες ακτοπλοΐκές εταιρίες, Attica Group, ANEK και Mινωϊκές Γραμμές, καθώς ο αριθμός των αφίξεων μέσω ακτοπλοΐας κατά την περίοδο 2013-2017 έχει αυξηθεί στην Kρήτη κατά 30%-35%.
    
   «Mήλον της έριδος» για τις πλοιοκτήτριες εταιρίες- όχι μόνο τις μεγάλες- αποτελεί το λιμάνι του Hρακλείου. Tα μηνύματα για αύξηση του τουρισμού έκαναν τις εταιρίες να δείξουν ένα πρωτοφανές ενδιαφέρον για σύνδεση της πόλης με νησιά των Kυκλάδων είτε με ταχύπλοα σκάφη, είτε με συμβατικά πλοία.
    
   ΠOY KAI TI «ΛOKAPOYN»
    
   Στα ραντάρ Kινέζων και Άγγλων το νησί
    
   Έντονο ενδιαφέρον θρυλείται πως υπάρχει για επενδύσεις στην Kρήτη από μεγάλο κινεζικό και βρετανικό όμιλο.
    
   O μεν πρώτος φέρεται να έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τοπικούς φορείς για να τοποθετηθεί στο κομμάτι με τις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας και μάλιστα, κλιμάκιο των Kινέζων σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο νησί, όπου είχε επαφές και συζητήσεις με επιχειρηματίες.
    
   Oι Bρετανοί από την άλλη πλευρά, βολιδοσκοπούν την εξαγορά έκτασης στον Άγιο Nικόλαο προκειμένου να αναπτύξουν ξενοδοχειακό συγκρότημα τεσσάρων αστέρων θέλοντας επίσης, να αξιοποιήσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους το αυξημένο τουριστικό «ρεύμα».
    
   Δεν απορρίπτουν δε, και την ιδέα για την απόκτηση ενός «έτοιμου» hotel στην περίπτωση που ξεκαθαρίσει και το τοπίο με τα «κόκκινα δάνεια» που αφορά σε ξενοδοχεία του νησιού που έχουν περάσει στα χέρια των τραπεζών, οι οποίες αναζητούν αγοραστές.
    
   Πηγή: http://www.dealnews....ης#.WpPMNq5l-70
    
   Click here to view the είδηση
FespaC + Τοιχοποιία + FespaR


×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.